szparagi - 5593 przepisów (strona:26/373)

Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 163

roku np. rabarbar. Uwielbiam jego jasnoróżowy kolor, który kojarzy mi się z wiosną i delikatnością. Za oknem już nawet lato. Wiosnę widać jednak po bogactwie nowalijek. Na szparagi, botwinkę i rabarbar czekamy cały rok. A sezon jest krótki, więc łatwo go przegapić. Zwłaszcza, że przy tak dobrej pogodzie jesteśmy dużo poza domem i nie chcemy tracic czasu na stanie przy(...)posiekanego szpinaku pęczek drobno posiekanego koperku pęczek rzodkiewek startych na tarce pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu szczypta soli łyżka oliwy z oliwek Pełny przepis tutaj. 2. Leczo śródziemnomorskie ze szparagami Leczo można jeść przez cały rok. Wystarczy do podstawowych składników dodać coś sezonowego. Jedliście kiedyś leczo ze szparagami? Jeśli nie to w sezonie szparagowym, kiedy zjemy je już z sosem

Ugotowane pozamiatane
Szparagi cytrynowe z jajkiem w koszulce 109

Dziś serwuję Wam  kolejną inspirację na  pyszne danie ze szparagami. Poznajcie moją wersję szparagów z jajkiem poche ( w koszulce) w cytrynowym aromacie.    Cytrynowe szparagi to świetna propozycja na weekendowe śniadanie lub lekką kolację. Jako dodatek do szparagów proponuję chrupiące grzanki i świeże zioła. Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania(...)SKŁADNIKI: 8-10 szt. świeżych szparagów 1 jajko 1 łyżka masła 1 cytryna 4 pomidorki koktajlowe 1 ząbek czosnku sól, pieprz dodatkowo: ocet (do przygotowania jajka w koszulce) PRZYGOTOWANIE Szparagów cytrynowych z jajkiem w koszulce: Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek. Szparagi wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. Gotujemy ok. 4-5 min. (aldente

kulinarnyJa
Zapiekanka ze szparagami i sosem beszamelowym na cieście francuskim 143

Sezon na szparagi właśnie się zaczął. Z tej okazji mam dla Was smaczną i szybką w przygotowaniu  zapiekankę ze szparagami, pomidorami i porem na kremowym sosie beszamelowym.  Do przygotowania tego przepisu użyłem gotowego ciasta francuskiego. Uważam, że kupne ciasto dużo nie odbiega od tego samodzielnie przygotowanego, a na pewno zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu. W końcu gotowanie ma sprawiać(...)przyjemność dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień jakie serwuje nam otoczenie. Zapiekankę ze szparagami możecie serwować zaraz po upieczeniu z dodatkiem świeżych ziół lub dipów.  Jako dodatek do zapiekanki możecie przygotować lekką sałatkę na bazie mieszanych sałat z odrobiną oliwy i soku z cytryny. Czas przygotowania: 30 min. Składniki na blaszkę o wymiarach 40 cm x 30 cm Koszt

kulinarnyJa
Wiosenna zupa szparagowa 441

Wiosenna zupa, czyli jaka? Lekka, delikatna, z sezonowych warzyw. I taka właśnie jest moja zupa szparagowa. Aż się nie chce wierzyć, że powstała ze zdrewniałych końcówek szparagów. Z reguły końcówek szparagów się nie je, bo są twarde i łykowate. Jednak w środku znajduje się jeszcze sporo ukrytego smaku, który można zamienić w pyszną zupę. Szkoda go marnować. Wywar ze szparagów(...)może być też użyty do przygotowania risotto ze szparagami . Risotto dobrze znacie, więc pora pokazać Wam, jak szybko powstaje moja zupa szparagowa. Do zupy proponuję banalnie proste dodatki. Tak na prawdę dobre będzie wszystko to, co lubicie. U mnie jest to jajko, rzodkiewka, gotowane szparagi i trochę zieleniny. Ze względu na cukrzycę, rzadko jadam zupy z makaronem. Jeśli jednak macie

Dietolog
Szparagi z jajkiem sadzonym 173

sklepach możemy jeszcze dostać zielone szparagi. Jednak sezon na te przepyszne warzywa, z których jesteśmy w stanie wyczarować cuda, pomału dobiega końca. Decydując się obecnie na zakup szparagów , zwróćmy uwagę aby nie miały zbyt dużych zdrewniałych końcówek. Jeśli dobrze poszukacie, z całą pewnością uda Wam się znaleźć naprawdę dobre i młode szparagi . Tym razem postanowiłem przygotować niedzielne śniadanie w roli(...)głównej ze szparagami z jajkiem sadzonym. Składniki na szparagi z jajkiem sadzonym pęczek zielonych szparagów łyżka masła albo domowego smalczyku ze skwarkami 4 jajka sól pieprz parmezan Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym Szparagi gotujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie. W tym samym czasie na patelni smażymy jajka sadzone . Najlepiej jeśli Wasze jajka sadzone będą miały jeszcze płynne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet ze szparagami na bogato 168

Sezon na szparagi powoli dobiega końca. To już ostatnie chwile, aby przygotować smaczne danie ze szparagami w roli głównej. W omlecie za szparagami na bogato są także ziemniaki, słona feta i pomidorki koktajlowe. W tym połączeniu tworzą pyszne danie, które z powodzeniem można przygotować na obiad. Oto przepis na omlet ze szparagami na bogato. Składniki 6 jajek 1 pęczek szparagów(...)kilka szczypt oregano sól świeżo mielony pieprz garść listków świeżej bazylii Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Szparagi płuczemy i łamiemy w 1/3 długości, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Parzymy wrzątkiem i odstawiamy, aby odciekły. Fetę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Jajka rozbijamy w misce, dodajemy

My Chcemy Jeść
Quiche ze szparagami i bazylią -Krucha tarta ze szparagami 124

Zaczął się sezon na szparagi więc koniecznie krucha tarta ze szparagami musi być. Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają tylko 18 Kcal w 100 g. Zdrowość zawdzięczają głównie kwasowi foliowemu, który reguluje wzrost i rozwój komórek, wpływa też dodatnio na mózg i układ nerwowy. Dobrze działa na psychikę i dobre samopoczucie Szparagi są wskazane dla kobiet ciężarnych i karmiących, gdyż(...)cewy moczowej u płodu, ma też dobry wpływ na wagę i rozwój noworodków. Ma też dobry wpływ na przekazywanie cech dziedzicznych komórek. Zapewnia sprawne działanie żołądka, wątroby i jelit. Szparagi łatwo przechowywać w lodówce: 2 dni (zachowują do 2 dni swoje optymalne wartości) w otwartej torbie plastikowej lub owinięte w wilgotną ściereczkę. SKŁADNIKI: 1 kg białych szparagów 25 g masła

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szparagi w cieście francuskim 115

będą obchodzić  dzień zakochanych 💑 Jeśli chcemy przygotować dla swojego ukochanego lub ukochanej romantyczn ą  kolacje to na przystawkę serdecznie polecam szparagi. Otóż jedzenie ma duży wpływ na nasze libido. Kształt szparagów, sam przywołuje seksualne skojarzenia, a smak pobudza zmysły....Do przystawki proponuje lampkę wina, lecz nie więcej(...)ponieważ po większej ilości zrobimy się senni. Poza tym szparagi zawierają wiele innych cennych dla naszego zdrowia właściwości, wi ę c warto je raz na jakiś czas zjeść . Udanych Walentynek 😗 Składniki: ciasto francuskie 200 g, szparagi 24 szt, oliwa z oliwek 3 łyżki, czosnek 1 ząbek, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol, pieprz czarny, jajko

kulinarne odsłony pati
Szparagi zapiekane z parówkami i serem 167

Zanim przejdę do przepisu opowiem Wam trochę o szparagach....;) Szparagi są sezonowe, występują tylko do końca czerwca, więc warto je jeszcze kupić i spróbować przyrządzić je w domu. Smakują pysznie smażone, pieczone, gotowane, w sałatkach lub jako dania główne z różnymi dodatkami. Te zielone są najdelikatniejsze, białe, bardziej łykowate i grubsze, oraz szparagi fioletowe - słodsze, o najintensywniejszych smaku i zapachu(...)Szparagi to bogate źródło witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego. Szparagi wspomagają koncentrację i pamięć dzięki zawartym w nich związkom, które biorą udział w metabolizmie tkanki nerwowej. Mają też pobudzające, odprężające i odmładzające działanie oraz oczyszczają organizm - pozytywnie działają na nerki i wątrobę (z: interiaKobieta). Szparagi najlepiej smakują świeże - powinny mieć zamknięte główki

Zasmakuj Kuchni
Risotto mocno szparagowe 133

Risotto  z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam.  Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode(...)laurowy, 2 ziela angielskie, sól do smaku, szczypta cukru, p ieprz czarny świeżo mielony do smaku, gałązka rozmarynu, pęczek szczypiorku, ponadto: endywia kędzierzawa zw.  sałatą fryzowaną zieloną. Przygotowanie: Szparagi myjemy, nie obieramy. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać. Nie wyrzucamy ich ! W rondelku zagotowujemy  ok. 700 ml wody z dodatkiem

Moniki Smakołyki
Szparagi zapiekane z serem 187

Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku.  Składniki 1 pęczek zielonych szparagów  3 - 4 plastry sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)ziaren słonecznika 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziołowa oliwa z oliwek Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. W wysokim rondlu gotujemy wodę. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Szparagi umieszczamy w rondlu tak, aby ich główki nie były zanurzone w wodzie. Gotujemy ok. 8 minut. Na małej patelni prażymy ziarna słonecznika

My Chcemy Jeść