Szparagi pod beszamelem to pomysł na ciepły dodatek do obiadu. Można je podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami i koperkiem lub puree ziemniaczanym. Sezon na te warzywa jest bardzo krótki, ale przynajmniej kilka razy staram się je przyrządzić moim bliskim. Najbardziej smakują nam ugotowane szparagi i polane bułką tartą zasmażone na maśle. Jest to też chyba najpopularniejszy przepis na szparagi. Zazwyczaj(...)sięgam po białą odmianę tych warzyw, ale tym razem zrobiłam szparagi zielone. Różnią się one między sobą nie tylko kolorem, ale również tym, że tych drugich nie musimy obierać, tylko odłamać twarde końcówki. Dzięki temu są one szybsze do przygotowania. Szparagi pod beszamelem to proste danie, które w sezonie warto przygotować. Aksamitny sos beszamelowy idealnie pasuje do tych delikatnych warzyw
Danka PichciTagliatelle z zielonymi szparagami to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Zielone szparagi są mniej popularne niż białe, ale są też osoby, które nie miały okazji spróbować ani jednych ani drugich. Związane jest to może z tym, że szparagi są uprawiane tylko w niektórych regionach Polski i ja właśnie mieszkam w takim rejonie, gdzie te warzywa(...)występują. Mam je dosłownie na wyciągnięcie ręki. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc trzeba korzystać, póki są. Najpopularniejszym sposobem przyrządzenia tych warzyw jest ich ugotowanie i podanie z podsmażoną na maśle bułką tartą. Wiele osób uważa, że takie są najsmaczniejsze. Trudno się z tym nie zgodzić, ale można też spróbować czegoś innego. Dlatego poniżej znajdziecie przepis na makaron tagliatelle
Danka PichciKochani, tak jak wczoraj wspominałem, sezon na szparagi pomału dobiega końca. W sklepach jeszcze są oferowane szparagi, wybierając je zwróćmy uwagę aby końcówki były jak najmniej zdrewniałe. Im bardziej będą zdrewniałe tym szparagi będą starsze. Im młodsze są szparagi tym są dużo smaczniejsze. W tym wpisie pokażę Wam kilka przepisów na pyszne potrawy z wykorzystaniem szparagów, znajdziecie również poradnik(...)jaki sposób należy je przygotować aby były smaczne. Wbrew pozorom przygotowanie samych szparagów nie jest trudne i z całą pewnością nie potrzebujecie do nich innych dodatków. Świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Nasze propozycje… Jak przechowywać szparagi Sprawdź kolejne przepisy… Artykuł Przepisy na potrawy ze szparagów pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mój ulubiony miesiąc nie tylko ze względu na pięknie kwitnące bzy, ale także na różnorodność moich ulubionych warzyw. Co więcej, maj to jedyny miesiąc kiedy można dostać szparagi. Nie wiem jak wcześniej mogłam żyć bez nich – teraz z niecierpliwością oczekuję, gdy tylko pojawią się w sklepach i na targach. Szparagi to nie tylko smak, ale także cenne właściwości. Zawierają(...)kwas foliowy, witaminę C i E oraz beta – karoten, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo szparagi bogate są w wapń, fosfor oraz potas. Szparagi to także źródło błonnika, inuliny oraz glutationu. Szparagi polecane są osobom na diecie, ze względu na fakt, iż mają jedynie 18kcal w 100 g. Myślę, że chyba nie muszę Wam ich dłużej zachwalać
365 dni dookoła kuchniDzisiaj przygotowałam dla Was przepis na szparagi. Zawsze czekam z niecierpliwością na szparagi . Najszybciej pojawiają się te zielone. Przepis na szparagi to niewątpliwie pyszna sałatka . Poza tym szparagi to również fajna przystawka do mięsa. Sałatka szparagowa to typowa wiosenna sałatka, zielona i zdrowa. Lubię połączenie szparagów z awokado i feta. Słona feta, słodkie szparagi i tłuste awokado to sałatkowa kompozycja(...)którą można bardzo łatwo przygotować. Lekka sałatka na kolację. Przepis na szparagi – sałatka Składniki: na 2-4 porcje 250 g zielonych szparagów 50 g mieszanej sałaty 100 g feta, u mnie ser kozi 1 duże awokado 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka winnego octu sól i czarny
codojedzeniaidzie to pochwalę się :) ubyło mi 12 kg. To mój mały sukces, a zarazem wielki krok po zdrowie i lepsze samopoczucie. Na liście rzeczy dozwolonej ukazały się szparagi, więc nie mogłem się oprzeć, aby czegoś z nich nie przygotować. Szparagi ugotowałem i połączyłem z grillowanymi warzywami. Pewnie wielu z Was pomyśli, że dzisiejszy przepis jest banalny, ale tylko(...)takie "szaleństwo" mogłem sobie dzisiaj pozwolić. Dodam, że ugotować odpowiednio szparagi nie jest łatwą techniką. Ja do gotujących się szparagów dodaję soku z cytryny, która wydobywa ich pełny smak. Sałatki ze szparagów i grillowanych warzyw możecie użyć jako dodatek do dania głównego lub podać je z ulubionym sosem (proponuję beszamelowy lub cytrynowy z dodatkiem rozmarynu). Oczywiście, jeśli tylko
kulinarnyJaidzie to pochwalę Wam się :) ubyło mi 12 kg. To mój mały sukces, a zarazem wielki krok po zdrowie i lepsze samopoczucie. Na liście rzeczy dozwolonej ukazały się szparagi, więc nie mogłem się oprzeć, aby czegoś z nich nie przygotować. Szparagi ugotowałem i połączyłem z grillowanymi warzywami. Pewnie wielu z Was pomyśli, że dzisiejszy przepis jest banalny, ale tylko(...)takie "szaleństwo" mogłem sobie dzisiaj pozwolić. Dodam, że ugotować odpowiednio szparagi nie jest łatwą techniką. Ja do gotujących się szparagów dodaję soku z cytryny, która wydobywa ich pełny smak. Sałatki ze szparagów i grillowanych warzyw możecie użyć jako dodatek do dania głównego lub podać je z ulubionym sosem (proponuję beszamelowy lub cytrynowy z dodatkiem rozmarynu). Oczywiście, jeśli tylko
kulinarnyJaKochani, tak jak wczoraj wspominałem, sezon na szparagi pomału dobiega końca. W sklepach jeszcze są oferowane szparagi, wybierając je zwróćmy uwagę aby końcówki były jak najmniej zdrewniałe. Im bardziej będą zdrewniałe tym szparagi będą starsze. Im młodsze są szparagi tym są dużo smaczniejsze. W tym wpisie pokażę Wam kilka przepisów na pyszne potrawy z wykorzystaniem szparagów, znajdziecie również poradnik(...)jaki sposób należy je przygotować aby były smaczne. Wbrew pozorom przygotowanie samych szparagów nie jest trudne i z całą pewnością nie potrzebujecie do nich innych dodatków. Świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Nasze propozycje… Jak przechowywać szparagi Sprawdź kolejne przepisy… Post Przepisy na potrawy ze szparagów pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Szparagi zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Z kolei szparagi białe mają łagodniejszy smak, ale są twardsze - przed przyrządzeniem trzeba je obrać. Zacznijmy od tego, jak wybrać odpowiednie szparagi . Główki powinny być(...)dokładnie zamknięte, a końcówki leciutko wilgotne. Świeże szparagi powinny być jędrne, a przy pocieraniu muszą skrzypieć. Po zakupie szparagi wolno przechowywać maksymalnie 2-3 dni (najlepiej zawinięte w wilgotną ściereczkę). Umyj je i osusz. Zielone szparagi nie muszą być obierane, ale obetnij zdrewniałe końcówki . Natomiast białe szparagi koniecznie pozbaw również zgrubiałej skórki na łodygach. Najwygodniej zrobić
Anioły w kuchniKolejny przepis z "udziałem" pysznych i zdrowych szparagów. To smaczne roladki ze szparagami, otulonymi szynką i przyprawione aromatycznym pieprzem cytrynowym. Można je ugotować na parze, upiec bez panierki, lub tak jak ja tym razem, właśnie z panierką ;) Takie roladki zasmakują nawet wybrednym smakoszom. Szparagi są niestety dość drogie, ale tutaj KLIK możecie kupić w przystępnej cenie. Roladki(...)drobiowe ze szparagami Roladki podałam na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prezentują się idealnie, a po zjedzeniu można talerze umyć w zmywarce :) Porcelana Bogucice Składniki : piersi z kurczaka szynka ( dobrej jakości) po plasterku na roladkę pieprz cytrynowy szparagi po dwa małe na roladkę + dowolna ilość jako dodatek bułka tarta, mąka i jajka + odrobina
Takie tam pichcenieJedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam. Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver składniki (2 porcje) 2 pęczki białych szparagów (2x 500g) 2 garście liści mięty 100 - 120 g masła sok z 1 dużej cytryny sól pieprz przygotowanie Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć(...)zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa. Po obraniu, należy szparagi ugotować. Wygodny jest specjalny
Stare GarySzparagi budzą we mnie wielkie kulinarne emocje. Czekam na nie tak długo, a potem gdy już są, chciałabym przygotowywać je na wszystkie możliwe sposoby. Ten, który przedstawię w tym poście jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych. Zazwyczaj od gotowanych wolę szparagi grillowane,a nawet surowe. Jednak tym razem kupiłam grube zielone szparagi, więc postanowiłam je ugotować. Aby szparagi zachowały(...)najwięcej smaku, gotuję je w dużym garnku w małej ilości wody (tylko tyle by je przykryła). Gotuję szparagi w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli. Później zamiast soli używam parmezanu, oliwy z oliwek, sezamu – tego na co mam ochotę. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) pęczek zielonych szparagów 3 jajka kilkanaście małych młodych ziemniaków 2 małe garście startego parmezanu
OstryKęsmnie kolejny zupowy i na dokładkę znowu zielony wtorek :) a będzie jeszcze jeden :) Tym razem wzięłam w swoje ręce po raz drugi w życiu szparagi. Wiecie ich zapach mnie odstrasza ale smak już nie. Dlatego też z radością jadłam ten pyszny krem delektując się orzechowym posmakiem. 14 zielonych szparagów500 ml bulionu warzywnegołyżka masła1 szalotka, posiekanasól, pieprzłyżka mascarpone
Dzieje kuchennej Wiewiórydodać dostępne pod ręką warzywa, dodać ser- albo i nie- zapiec w piekarniku i mamy bardzo smaczny oraz pożywny posiłek :)Polecam!* jajka- 5 szt.* ser- 50g (u mnie kozi)** szparagi- pęczek świeżych* pomidorki koktajlowe- kilka sztuk* papryczka chili- 1 szt.* szczypiorek* przyprawy: pieprz i sól* oliwa- do posmarowania formyNagrzać piekarnik do 180st.Jajka roztrzepać w miseczce, doprawić solą i pieprzem(...)przelać do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą.Do jajek zetrzeć na tarce ser, dodać pokrojoną papryczkę chili, ułożyć szparagi i ozdobić pomidorkami koktajlowymi.Piec ok 20min. lub do ścięcia masy.Posypać szczypiorkiem.Smacznego! :)* można zetrzeć więcej sera i posypać górę jajecznej zapiekanki
Kraina Miodem Płynąca