Szparagi to wykwintne w smaku warzywa. Kiedy pojawiają się na straganach chętnie je kupujemy, bo można z nich przygotować dania na różne sposoby i jakie by nie były, zachwycają i smakiem i wyglądem. Ale... sezon na te smaczne warzywa jest niestety krótki. Dlatego cieszmy się z tego, że właśnie są, że kuszą aby je kupić. Dzisiaj zachęcam Was do zrobienia(...)pysznej, wykwintnej w smaku, kremowej zupy z tymi właśnie niezwykłymi warzywami Składniki: 1 l bulionu z warzyw 500 g białych szparagów 2 łyżki masła klarowanego szczypta cukru ½ szklanki śmietany (12 – 18%) 2 mięsiste pomidory sól i pieprz do smaku ok. 2 łyżeczki soku z cytryny (do smaku) 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki kilka listków bazylii do dekoracji Wykonanie
Kuchnia u KrysiSzparagi nie często goszczą na naszych stołach – są uważane raczej za produkty luksusowe i trudno dostępne. Na szczęście trend ten zaczyna się zmieniać. Poniższy tekst przybliży nam to - jak przygotować szparagi, aby były smaczne i zdrowe. Szparagi są bowiem nie tylko pyszne, ale także zdrowe i powszechnie uznawane za afrodyzjaki. Aby jednak cieszyć się ich wybornym smakiem, musimy je właściwie(...)wybrać. Jak przygotować szparagi Wybierzmy więc sprawdzone targowisko lub sklep i zdecydujmy się na te szparagi, które posiadają zamknięte główki oraz błyszczące i sprężyste pędy. Szparagi fioletowe są najsłodsze, zielone posiadają nieco delikatniejszy smak, a białe trzeba obierać, gdyż są najbardziej włókniste. Warto też pamiętać, by przed gotowaniem odciąć zdrewniałe końcówki – niezależnie od koloru szparagów . Post Jak przygotować szparagi pojawił
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Choć szparagi są pyszne i zdrowe, to jednak szczególną uwagę należy zwrócić na ich właściwe przechowywanie. W przeciwnym razie szybko się zepsują, stając się suche i łykowate. Jak przechowywać szparagi Po wyjęciu z reklamówki należy obciąć końce szparagów – w taki sam sposób, w jaki robimy to z kwiatami. googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Następnie szparagi trzeba umieścić(...)słoiku, do którego wcześniej należy nalać 5 cm zimnej, filtrowanej lub mineralnej wody. Sprawdźmy też, czy końce szparagów są zanurzone w wodzie. Na słoik nakładamy czysty plastikowy worek w taki sposób, by tworzył coś w rodzaju bańki nad szparagami . Słoik wkładamy do najzimniejszego miejsca w lodówce. Tak przygotowane szparagi możemy trzymać nawet tydzień, wymieniając mętną wodę na świeżą. Post
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jakiś czas temu totalnie skradły moje serce również przegrzebki. To połączenie jest dla mnie idealne. Lepiej już być nie może. Składniki (na 2 porcje): Risotto z groszkiem mrożonym i szparagami zielonymi: 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 lampka białego wina 500 ml bulionu drobiowego/ warzywnego lub wywaru na owocach morza 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 gran startego parmezanu 50 gram(...)masła + 1 łyżka 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 szklanki mrożonego groszku 1/2 pęczka zielonych szparag szczypta soli i pieprzu Duszone główki szparag z zielonym groszkiem (jako dekoracja): wszystkie główki zielonych szparag użytych do risotto powyżej 3 łyżki mrożonego groszku 2 łyżki masła świeżo zmielony pieprz szczypta soli Smażone przegrzebki: 2 łyżki masła sól i świeżo zmielony pieprz
Mango PapajaKiedy już zaspokoiliśmy swój apetyt zjadając sporą ilość białych szparagów tylko z tartą bułką i masłem, a zielonych usmażonych na patelni grillowej, przyszedł czas na przyrządzanie szparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. składniki 500 g zielonych szparagów 6 plasterków(...)szynki parmeńskiej beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka (250 ml) mleka 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz gałka muszkatołowa przygotowanie Przygotować szparagi. Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać - szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Nie obieramy. Włożyć szparagi do garnka z gotującą
Stare GaryWreszcie moje ukochane szparagi, choć najbardziej lubię zielone, jednak i białymi nie pogardziłam, tym bardziej, że cena 4 złotych za pęczek iście zachęcała mnie do kupna. Tego właśnie zazdroszczę chłopakowi - wszędobylskiego dostępu do szparagów (mieszka w miejscu gdzie praktycznie każdy sąsiad je uprawia), stąd też ich niska cena. U mnie natomiast szparagi można dostać w dwóch miejscach albo na targu(...)cena 11 złotych za pęczek, często już fioletowych od słońca szparagów), albo w warzywniaku (cena 12 - 13 złotych za pęczek, co prawda świeższe, jednak to nie to samo co te świeżo zebrane z pola). Przyrządziłam je tradycyjnie z tarta bułką na masełku, takie lubię najbardziej. Składniki 2 pęczki białych szparagów bułka tarta masło sól, cukier Sposób
Kuchenne aromatyNareszcie nadszedł sezon na szparagi. Jakoś tak się zdarza, że co roku jak tylko pojawiają się szparagi, pojawia się też risotto. Zresztą nie ma co się dziwić, bo ten kolor po prostu urzeka. Tym razem risotto powstało spontanicznie. Na tyle spontanicznie, że nie miałam nawet bulionu, ani białego wina. Przypomniałam sobie, że robiłam kiedyś risotto(...)wywarze z dyni, więc postanowiłam zrobić podobną wersję, ale ze szparagami. Polecam. Składniki: 3/4 pęczka szparagów 150 g ryżu do risotto pół niewielkiej cebuli parmezan sól, pieprz kawałek masła Wykonanie: Szparagi dokładnie umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić szparagi na ok 3 cm kawałki. Dołożyć główki. Zagotować wodę. Posolić
Sto kolorów kuchniSzparagi pieczone z fetą i pomidorkami Szparagi pieczone z fetą i pomidorkami to pyszna majowa przekąska. Powiem Ci, że dla mnie jest to idealne połączenie. Danie to jest bardzo proste do przygotowania, bez problemu zrobi je każdy, a współbiesiadnicy będą zachwyceni. W sezonie na szparagi te smaczne i zdrowe warzywa bardzo często pojawiają się na naszym kuchennym stole. Dają(...)ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o możliwość łączenia ich z innymi produktami. Ostatnio ogromnym hitem były dania z pieczonymi pomidorkami i fetą, ja postanowiłam do nich dorzucić jeszcze szparagi. Musze przyznać, i moi domownicy również to potwierdzają, że to połączenie jest przepyszne. Pieczone szparagi możesz podać po prostu z kawałkiem bagietki, wtedy będzie to nieco lżejsze danie. Natomiast jeśli
Kulinarne przygody GatitySajgonki ze szparagami. Świeże Sajgonki to moja ostatnio ulubiona przekąska, czyli wiosenne naleśniki w papierze ryżowym. Już jest sezon szparagowy postanowiłam więc zrobić Fresh Spring Rolls ze szparagami, marchewką, ogórkiem i sałatą rzymską. Ostatnio pokazałam Wam mój przepis na spring rolls z nadzieniem warzywno-krewetkowym z sosem sojowym, do sajgonek ze szparagami podałam sos sweet chili jest idealny w smaku(...)Przepisy na szparagi: TUTAJ Dzisiaj dla Was podwójną porcję naszych ulubionych świeżych sajgonek. Fresh Spring Rolls są idealne podczas diety. Te domowe sajgonki są pyszne, orzeźwiające, kolorowe i łatwe w przygotowaniu. Wykorzystałam świeże zielone szparagi, których nie trzeba ani obierać ani grillować i świeże warzywa. Jak chcecie się odchudzić to farsz z samych warzyw jest najlepszy! Składniki farszu są dowolne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio piękne szparagi kuszą na straganach, więc korzystam póki mogę z sezonu, bo zielone szparagi to moje ulubione wiosenne warzywo. Mogę jeść je codziennie, w różnych postaciach, ale najbardziej lubię gotowane al dente, nawet polane tylko oliwą. Dzisiaj podaję przepis na prosty, zdrowy sos – dip, który może być podawany nie tylko do szparagów, ale i do marchewki, selera naciowego(...)kalarepki. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, aromatyczne i wyraziste w smaku. Są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, przez co posiadają pod skórką najwięcej prozdrowotnych właściwości, całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń. Oprócz tego zawierają asparaginę , która wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Inny składnik – glutation
To co kochamOstatnie szparagi znikają ze sklepowych skrzynek. To dobry czas, by wykorzystać je do ostatniego ogonka i móc nacieszyć podniebienie smakiem tych smukłych piękności. Zapraszam zatem na kolejny pyszny makaron ze szparagowym tłem! Kremowy sos ze szparagowych ogonków to kolejny pomysł na wykorzystanie odcinanych końcówek szparagów w kuchni. Gotowane do miękkości w niewielkiej ilości wody i zmiksowane ze śmietanką stają się(...)aromatycznym i gęstym sosem, który pysznie otula makaronowe kształty. Taki sos można przetrzeć przez sitko, żeby był gładki ale ja tego nie zrobiłam, a niewielkie włókna z końcówek szparagów, które zostały drobno zmiksowane, nie przeszkadzają podczas nawijania tej pyszności na widelce :) Do tego czosnek, liście świeżego szpinaku, które pysznie omdlewają w gorących objęciach makaronu i korale pieczonych pomidorków koktajlowych, dodających
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo proste do zrobienia risotto, a zachwyca smakiem! Dla każdego fana szparagów oraz kuchni wege. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (2 porcje): 160 g. ryżu arborio 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 50 ml. białego(...)wytrawnego wina 600 ml. ciepłego wywaru warzywnego 5 łyżeczek masła 14 łodyg zielonych szparagów 1 łyżka oleju 4 łyżki drobno startego sera typu parmezan 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól, pieprz listki bazylii (opcjonalnie) Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Z łodyg szparagów odłam twarde końcówki. Szparagi pokrój na kawałki około 1 cm. Końcówki
Delicious PlaceMamy już całkiem sporą kolekcję przepisów na szparagi, ale ten jest wyjątkowy, bo wprowadza to wyborne warzywo w azjatyckie klimaty. Robimy szparagi po japońsku z omletem i sezamem. Przepis na szparagi po japońsku Składniki: Pęczek zielonych szparagów , Łyżka ziaren sezamu, 2 jajka, olej, jasny sos sojowy, sól. Składniki na 2 porcje. Jak zrobić szparagi po japońsku? Na suchej patelni upraż(...)ziarna sezamu, zdejmij. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki ( zobacz poradnik ), pokrój ukośnie, rozdzielając główki od reszty. Jaka wbij do miseczki, dodaj szczyptę soli, roztrzep. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, wlej masę jajeczną, smaż aż się zetnie – można przewrócić. Omlet zdejmij, pokrój w paseczki. Teraz na patelnię wrzuć łodygi szparagów, smaż przez 2-3 minuty, często mieszając, dorzuć główki
Kulinarna PolskaŁosoś na słodko ze szparagami w 20 minut to obiad, który przygotujecie dosłownie w niecałe pół godziny. Danie jest bardzo proste, nie wymaga wielu składników i z całą pewnością z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Łosoś od dłuższego czasu zagościł na naszych stołach. Jest to ryba ceniona nie tylko za wykwintny smak, ale również zawiera właściwości zdrowotne. Zawiera w sobie(...)witaminy z grupy B zawiera witaminę A zawiera witaminę E jest bogaty w witaminę D Składniki na obiad w 20 minut 2 filety z łososia ok. 150g pęczek szparagów 1 łyżeczka rozmarynu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Składniki na sos beszamelowy 3 łyżki mąki 70g mąki ok. 300ml mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szparagi w mundurkach Danie Śniadania Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 11 minut Składniki 1 paczka szparagów (najlepiej zielonych) 1 paczka szynki surowej podsuszanej (np. parmeńska, serrano) 4 szt. jajek 20 g masła (roztopionego) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować(...)parze przez 1 minutę, następnie zalać zimną wodą. Plastry szynki jeśli jest taka konieczność podzielić na mniejsze kawałki/paski i zawijać w nią szparagi. Główki szparagów posmarować rozpuszczonym masłem (lub zanurzać z rozpuszczonym maśle). Zawinięte w szynkę szparagi układać w naczyniu żaroodpornym. Piec 10 minut. W trakcie pieczenia szparagów naszykować jajka w ulubiony sposób. Proponuję ugotować na miękko lub zrobić
Wypieki i Rumieńce