Przepis na : śniadanie
Opiszę w dwóch słowach: śniadanie mistrzów! :) Składniki (na 1 porcję): - 4 szparagi - 2 plastry szynki dojrzewającej (np. prosciutto, parmeńskiej) - 1 jajko - parmezan - masło - pieprz Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki (wystarczy wygiąć szparaga, a złamie się w odpowiednim miejscu). Do wysokiego garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i wkładamy szparagi na stojąco, tak aby górne końcówki nie były pokryte wodą (są bardzo delikatne, więc ugotują się na parze). Szparagi gotujemy al dente ok ... czytaj dalej...
Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...