przygotowanie jest wiele. Problem pojawia się jednak często przy doborze dodatków. Klasyczne fish and chips może szybko „się przejeść”. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie ryby ze szparagami. Dopełnieniem całego dania będzie sos maślano-cytrynowy, który doda całości niepowtarzalnego smaku i aromatu. Składniki filet z łososia – 250g szparagi – 10 sztuk masło – 3 łyżki sok z cytryny(...)łyżki sól, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, suszona natka pietruszki – do smaku sól, cukier – po łyżeczce Filet z łososia ze szparagami – przepis Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania szparagów. Pozbawione twardych końcówek warzywa umieszczamy w wysokim garnku. Nalewamy wodę, by główki wystawały ponad jej poziom. Dodajemy cukier, sól i trochę masła. Gotujemy na małym ogniu przez 4 minuty. Rybę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Burger ze szparagami to danie bogate w witaminy, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy tylko postępować zgodnie z instrukcją. Składniki: szparagi zielone – 5 sztuk sałata lodowa – 2 liście jajko pomidorki koktajlowe 2 lub 3 sztuki bułka kajzerka 1 sztuka sól Burger ze szparagami – przepis Szparagi myjemy, wrzucamy do garnka(...)myjemy i obrywamy 2 liście. Odkładamy. Jajko rozbijamy na patelni, solimy i smażymy z obu stron do ścięcia się żółtka. Bułkę kroimy na pół. Na dolną część kładziemy sałatę, szparagi, jajko, pomidorki i przykrywamy drugą połówką bułki. Wbijamy wykałaczkę w całe danie. Smacznego! Artykuł Burger ze szparagami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Coraz więcej szparagów na straganach, więc warto wykorzystać je w kuchni. Dlatego dzisiaj mam dla Was błyskawiczny przepis na wspaniałą sałatkę ze szparagami w roli głównej. Sałatkę niezwykle sycącą, która śmiało może stanowić danie główne, ale również może być dodatkiem do obiadu. Zawsze powtarzam, że smak tkwi w prostocie i najbardziej doceniam te przepisy, które mimo użycia niewielu składników tworzą(...)sałatką, spróbujcie! Przepis na 3-4 porcje. Przy podziale na 3 porcje jedna to około 234kcal, B: 14,5g, T: 22g, W: 17,6g. Składniki: – 500g szparagów zielonych (1 pęczek) – 200g mieszanki sałat – 1-2 jajka – 40g parmezanu w płatkach – 30g orzechów laskowych, prażonych – sok z 1/2 cytryny – 1 łyżka oliwy – sól, pieprz Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy
Be Fit Be StrongDzisiaj chciałam Wam zaproponować rewelacyjną zupę warzywną. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo sycąca. Poza całym mnóstwem warzyw, tj. szparagi, fasola biała, fasolka szparagowa, marchewka, kalafior i brukselka, w zupie znajduje się również kurczak, na bazie którego powstała zupa. Potrawę przygotowuje się bardzo szybko i z powodzeniem może zastąpić główne danie. SKŁADNIKI 600 g piersi z kurczaka 1 mały(...)łodygi selera naciowego 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 250 g zielonych szparagów 750 g mrożonej mieszanki warzywnej wiosennej 1 puszka (400 g) białej fasoli 1 l wywaru warzywnego lub 1 kostka warzywna Vegeta Natur świeżo mielony pieprz, sól WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone
Passions hobbies lifeZapraszam na mini pizze ze szparagami, oczywiście składniki mogą być dowolne. Jednak staram się wykorzystać sezon na szparagi maksymalnie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mini pizze ze szparagami Porcje 16 Składniki Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml letniej wody 50 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na sos: 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżka(...)suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego czosnku sól do smaku cukier do smaku Dodatkowo: wiązka szparagów 250 pieczarek 5 dag salami 1 mozzarella Instrukcje Ciasto: W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżeczkę mąki i wlewamy część wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, rozczyn i resztę wody, dokładnie
To co lubię - gotuję i polecamSzparagi powoli kończą swój sezon, więc jeszcze warto wykorzystać je w kuchni. Dlatego dzisiaj mam dla Was błyskawiczny przepis na wspaniałą sałatkę ze szparagami w roli głównej. Sałatkę niezwykle sycącą, która śmiało może stanowić danie główne, ale również może być dodatkiem do obiadu. Zawsze powtarzam, że smak tkwi w prostocie i najbardziej doceniam te przepisy, które mimo użycia niewielu składników(...)sałatką, spróbujcie! Przepis na 3-4 porcje. Przy podziale na 3 porcje jedna to około 234kcal, B: 14,5g, T: 22g, W: 17,6g. Składniki: – 500g szparagów zielonych (1 pęczek) – 200g mieszanki sałat – 1-2 jajka – 40g parmezanu w płatkach – 30g orzechów laskowych, prażonych – sok z 1/2 cytryny – 1 łyżka oliwy – sól
Be Fit Be Strongprzygotowaniu banalny. To zdrowy, kolorowy, smakowy zawrót głowy :P Składniki: Oliwa z oliwek Gallo Classico, 1 kalafior, 3 cebule czosnkowe, 1-2 młode cukinie, garść zielonych cienkich szparagów, 2 średniej wielkości bataty, sól himalajska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka wędzona słodka mielona, 1 łyżeczka kurkumy, pęczek koperku, garść rukli. Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy, Bataty kroimy na grubsze frytki, cukinie(...)oliwy z kurkumą, i nacieramy nią różyczki kalafiora, delikatnie solimy. Przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200°C, pieczemy ok. 45 min. W tym czasie przygotowujemy szparagi, które płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Rada: wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Moczymy je w zimnej wodzie
Moniki Smakołykiniesamowity i wieńczył skąpaną w słońcu piknikową atmosferę między trawami :) Na ułożonym z pali prowizorycznym stoło-siedzisku mnóstwo pysznych rzeczy, a wśród nich ona, krucha i aromatyczna tarta ze szparagami, dymką i mleczną mozzarellą. Pyszne warzywa spaja puszysta masa jajeczna w objęciach delikatnego, kruchego ciasta. Jeszcze tylko świeży rzut plasterków chrupiącej rzodkiewki i słodkich pędów groszku cukrowego, lub innych ulubionych(...)przysiądź się i dołącz do pysznej celebracji pożegnania wiosny w rytmie slow life, która ugłaszcze Twoje podniebienie zielonymi smakami :) Z wiatrem we włosach, kilometrami w nogach i ze smukłymi szparagami w kolorze nadziei na talerzu. Tarta ze szparagami i mozzarellą Potrzebujesz: Kruche ciasto: 200g mąki pszennej 80g masła 4 łyżki zimnej wody duża szczypta soli. Nadzienie: 1/2 pęczka szparagów
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSzybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą to rewelacyjny pyszny pomysł na obiad, lunch, przekąskę czy kolację. Naprawdę to danie uniwersalne. Możemy ja serwować i na ciepło na zimno. Robi się ją błyskawicznie z dosłownie kilku składników, a efekt końcowy jest bardzo apetyczny i smakowity. I takie przepisy uwielbiam 💓 Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą Szybka tarta(...)szparagami i szynką dojrzewającą Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 2 czubate łyżki śmietany 18% sól pieprz szczypta chili 1/2 pęczka zielonych szparagów plastry dojrzewającej szynki oliwa z oliwek 2 łyżki mleka świeże zioła Wykonanie Formę wyklejamy ciastem
Kulinarne przygody GatityDzisiaj polecam tarte ze szparagami Tarta ze szparagami Składniki na ciasto 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 jajko ¼ łyżeczki soli szparagi małą puszka kukurydzy 2 jajka 100 ml śmietanki 50 ml mleka 3 łyżki startego sera parmezanu sól, pierz Tarta ze szparagami Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim dno i boki tortownicy. Wstaw do lodówki(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu zdjąć pergamin i podpiekać jeszcze ok 10 minut bez obciążenia do momentu aż ciasto się zarumieni. Na podpieczone ciasto układamy szparagi i posypujemy kukurydzę. Jajka roztrzepujemy z śmietanką, mlekiem i serem. Doprawiamy przyprawami i wylewamy na tarte. Wszystko razem jeszcze zapiekamy przez 15-20 minut. Artykuł Tarta ze szparagami pochodzi
Pomysłowa kuchniaEfektowna sałatka na przyjęcie ze szparagami i jagodowym winegretem jest tak pyszna, że nie można się powstrzymać od jej podjadania. Jest też zdrowa i lekka – 100 g ma tylko 84 kcal, więc jeśli podzielimy ją na 4 porcje to jedna będzie miała 279 kcal. Taka sałatka z pewnością zachwyci waszych gości, gdyż poza obłędnym smakiem, również pięknie wygląda. Świetnie(...)niej pasują grzanki z chleba tostowego. Składniki na efektowną sałatkę na przyjęcie (na 2 półmiski): 250 g zielonych szparagów (poza sezonem można wykorzystać szparagi marynowane) 250 g pomidorków koktajlowych 250 g sera białego typu włoskiego (Capresi, Capri, Capreggio – w zależności od producenta ma on różne nazwy) główka sałaty masłowej Winegret: 100 g jagód lub ewentualnie borówek amerykańskich (świeże
e-PrzepisyKulinarneSzparagi z sosem holenderskim to połączenie idealne! Najczęściej spotykany i najpyszniejszy duet w całym kulinarnym świecie! Nadszedł właśnie ten czas, kiedy jest możliwy do wykonania i… do szamania Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 żółtka od jajek sok z ½ cytryny świeżo mielony biały pieprz 100 g masła (mile widziane klarowane) Naleśniki: 100 g świeżego szpinaku 200 g mąki pszennej(...)mnie gryczana) szczypta soli 2 jajka 250 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej olej do smażenia lub masło klarowane Szparagi: Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki,. W garnku nastaw doprawioną solą wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 6 minut. Sos: W międzyczasie przygotuj sos: wyciśnij sok z cytryny
Bon Appetit MałgorzatyMakaron z białymi szparagami, może być pappardelle, tagliatelle.... co kto woli. Kiedyś w czasach PRL-u w sklepach był makaron wstążki, które były jednej szerokości. Teraz można pogrymasić, powybierać. 2 porcje wybranego makaronu, 1 pęczek (0,5kg) białych szparagów, 3 łyżeczki mielonych suszonych grzybów suszonych (u mnie suszone kanie ) sól, cukier, 2 garście płatków migdałów, 2 garście tarte sera twardego(...)typu parmezan, 2 łyżki masła, Szparagi umyć, obrać, odłamać końcówki – obierków nie wyrzucać, przydadzą się do ugotowania zupy szparagowej. Obrane szparagi pokroić w poprzeczne plasterki grubości około 0,5 cm. Wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować kilka minut, nie rozgotować, powinny być al dente. Ugotowane szparagi wyjąć do miseczki, a wodę w której się gotowały
królestwo garówTarty wytrawne rzadko goszczą na moim stole. Zapasik szparagów (B. - dziękuję 😊) zachęcił mnie do przygotowania takowej. Masa serowo-śmietanowa po lekkim ostudzeniu świetnie komponuje się ze słodyczą szparagów, które dodają jej koloru. Składniki (na formę o średnicy 26 cm): Ciasto 250 g mąki pszennej uniwersalnej 5 g soli 100 g masła jajko 1-2 łyżki wody Masa 200 g gorgonzoli(...)łyżek śmietany płaska łyżeczka pieprzu ziołowego kawałek chili zielona część dymki kilka szparagów Składniki ciasta wyrobić na gładką masę. Oddzielić 1/4 ciasta. Większą część ciasta rozwałkować na koło większe od średnicy formy. Zwinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy, formując ładny rant na ściankach formy. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni (funkcja pieczenia
Weekendy w domu i ogrodzieSzparagi owinięte szynką parmeńską, makaronem do lazanii i zapieczone pod beszamelem, to bardzo fajna i ciekawa propozycja. Jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam zdjęcia szparagów w przekroju no i mogłam potrzymać jeszcze ze 2-3 minutki dłużej, aby ser mocniej się przyrumienił. 1 duża łyżka masła 2-3 łyżki mąki 1 szkl. mleka 3/4 szkl. bulionu 1/2 szkl. śmietanki(...)płatów makaronu do lazanii 500 g zielonych szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej garść tartego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz Masło roztapiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę, smażymy, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko, bulion oraz śmietankę. Gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron gotujemy
Smaki Na Talerzu