Szparagi owinięte szynką parmeńską, makaronem do lazanii i zapieczone pod beszamelem, to bardzo fajna i ciekawa propozycja. Jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam zdjęcia szparagów w przekroju no i mogłam potrzymać jeszcze ze 2-3 minutki dłużej, aby ser mocniej się przyrumienił. 1 duża łyżka masła 2-3 łyżki mąki 1 szkl. mleka 3/4 szkl. bulionu 1/2 szkl. śmietanki(...)płatów makaronu do lazanii 500 g zielonych szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej garść tartego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz Masło roztapiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę, smażymy, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko, bulion oraz śmietankę. Gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron gotujemy
Smaki Na Talerzuprzyrządzania sałatek na gorąco. Sałatki na gorąco to moje ulubione dodatki do mięsa czy ryby. Lubię mieszać, więc w tej sałatce pomieszałam nieźle. Znalazł się w niej pieczony kalafior , szparagi i gryczana kasza . Przepyszna sałatka, która łączy warzywa z kaszą i soczewicą, czyli 4 składniki w jednym daniu. Główną cechą sałatki na ciepło jest fakt, że może ona być samodzielnym(...)niej przyrządzić? Chętnie skorzystam z Waszych pomysłów! Soczewica beluga – sałatka 4 porcje Składniki: 100 g ugotowanej soczewicy beluga 50 g prażonej kaszy gryczanej, waga sucha 250 g zielonych szparagów 1 kalafior 3 łyżki oliwy z oliwek 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka kokosowego oleju ½ łyżeczki czarnego pieprzu 5 liści mięty pieprzowej sól do smaku Zacznij od przyrządzenia kalafiora. Nastaw
codojedzeniaLubicie szparagi? Przyznam się Wam, że nie potrafię się im oprzeć i każdego roku wyczekuję z utęsknieniem, aż pojawią się w sklepie lub na ryneczku. To naprawdę wszechstronne warzywo – wspaniale smakuje w pojedynkę (z parowaru po prostu uwielbiam), w zupach, z makaronem, a także w pojedynkę z sosami takimi jak holenderski bądź bernaise. Do przygotowania potrzebujemy: – 1 pęczek szparagów(...)łyżeczkę tahiny – 1 łyżkę jogurtu (użyłam jogurtu sojowego) – 2 ząbki czosnku – sok z cytryny (wyciskany) – garść czarnego prażonego sezamu Szparagom odrywamy końcówki i gotujemy (zielonych szparagów nie obieramy). W tym czasie przygotowujemy sos – mieszamy tahinę, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty sok z cytryny. Ugotowane, gorące szparagi kładziemy na talerzu, polewamy sosem. Dekorujemy prażonym sezamem. Posiłek należy jeść, kiedy
Szybko Tanio SmacznieTarta z szynką szwarcwaldzką i szparagami to świetna przekąska , która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. To danie urozmaici imprezę, spotkanie z przyjaciółmi, a także zastąpi kolację. Lekko, kolorowo i smacznie! Tarta z szynką szwarcwaldzką i szparagami ciasto francuskie szynka szwarcwaldzka szparagi serek kremowy sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i posmarować serkiem kremowym(...)zostawiając około 1-1,5 cm wolnego od brzegu. Złożyć brzegi lekko do środka, a na wierzchu tarty poukładać, na przemian szparagi i szynkę szwarcwaldzką. Doprawić pieprzem i odrobiną oliwy. Zapiekać przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. Tarta z szynką szwarcwaldzką i szparagami By Published: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions
Pieguskowa Kuchniamożna jeść szparagi na surowo? Tak! Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem to pyszna przekąska, właśnie z surowymi szparagami. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera* i po pierwszym przetestowaniu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Składniki pęczek zielonych szparagów garść liści świeżej bazylii sok z 1/2 cytryny(...)grana padano) i więcej do podania 250 g serka ricotta oliwa z oliwek 6 – 8 kromek pieczywa, u mnie ciabatta 1 ząbek czosnku sól chili lub gochugaru** Wykonanie Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obieraczką do warzyw ścinamy z każdego szparaga kilka ładnych wstążek. Szparagowe wstążki odkładamy na bok, a to co zostanie, kroimy na kawałki
Tajemnice SmakuPóki jeszcze mamy szparagi, bo sezon na nie już się kończy, korzystajmy i zróbmy sobie taką pyszną sałatkę z naszych polskich warzyw. Do kompletu chrupiący groszek cukrowy, trochę świeżych ziół, prosty sos i idealne letnie danie gotowe. Sałatka ze szparagami i groszkiem cukrowym nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda i smakuje bosko! Zapraszam Was po przepis 💓. Sałatka(...)szparagami i groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 porządnie garści zielonego cukrowego groszku w łupinach 50 g sera feta 1 dojrzały pomidor malinowy garść listków szpinaku baby listki świeżej bazylii lub innych ziół sól pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do parownika
Kulinarne przygody GatityKtóregoś dnia (w zasadzie wieczoru) pokazałam na IG szparagi zapiekane w boczku. Szparagi zapiekane w boczku to prosty sposób na pyszne danie. Ta nasza kolacja wzbudziła niemałe zainteresowanie, więc postanowiłam dokładniej opisać jak je przygotowałam. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (najlepiej cienkich) 100g wędzonego boczku w plastrach (parzony lub surowy) do podania: tarty parmezan, sadzone jajko... Gdy już(...)zaopatrzycie się w pęczek zielonych szparagów, pamiętajcie, że szparagi mają twarde końce, dlatego należy je w odpowiednim miejscu odciąć lub przełamać. Jedną ręką trzymam szparag w połowie jego długości, drugą chwytam za końcówkę (od ściętej strony), przełamuję - pęka we właściwym miejscu. Następnie należy je dobrze umyć, żeby nie było piasku szczególnie w główkach. Ugotować je na parze ok 5 minut
Obiad gotowyBuddha bowl z ciecierzycą i szparagami to mój pomysł na miskę szczęścia, czyli pyszny i pełnowartościowy posiłek. Jej najważniejszymi elementami są świeże, zielone liście (rukola, szpinak, jarmuż), gruboziarniste kasze (jaglana, gryczana, bulgur) oraz dodatek białkowy w postaci roślin strączkowych (ciecierzyca, fasola czy bób). Do tego oczywiście porcja świeżych warzyw! Smacznego! Przepis powstał do letniego numeru Magazynu Aromat , który wydajemy razem(...)koleżankami w ramach działania Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Buddha bowl z ciecierzycą i szparagami – składniki: garść roszponki 50 g ugotowanej kaszy bulgur ½ awokado 4 zielone szparagi 2 łyżki pieczonej ciecierzycy Dressing: 2 łyżki oleju sezamowego sok z ½ cytryny Wykonanie: Ze szparagów odłamać końcówki i ugotować je na parze. Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z przyprawami i olejem. Piec w piekarniku rozgrzanym
Pasja Smakuciąg dalszy! Tym razem w cytrynowej odsłonie w towarzystwie pysznej piersi z kurczaka. Proste, szybkie, jednogarnkowe danie, które przygotujecie w 20 minut! W sam raz na zabiegany dzień. Cytrynowe szparagi i kurczak w połączeniu z cytrynowo-miodowym sosem sprawiają, że nie sposób oderwać się od talerza. Słodko-kwaśne smaki na pewno skradną Wasze podniebienia. Cytrynowe szparagi z piersią kurczaka polecają(...)się na obiad! Kto się skusi? 😉 Przygotowanie 5 minutes Gotowanie 15 minutes Czas całkowity 20 minutes Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g szparagów ¼ szklanki mąki 1½ cytryny + sok z połowy cytryny 2 łyżki masła + 2 łyżki do sosu 2 łyżeczki miodu sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy Sposób wykonania: Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc
Mostek w kuchniSezon na szparagi w pełni.Więc musiały się pojawić na naszym stole tym razem z makronem z dodatkiem szpinaku i parmezanu. 4 porcje 500 gramów szparagów 80/100 gramów świeżego szpinaku 30 gram masła 200 ml. słodkiej śmietanki 1 szklanka wody 1 czubata łyżeczka mąki pszennej sól pieprz 4 łyżki sera parmezan 1 opakowanie makaronu wstążki Szparagi opłukać, odłamać grubsze(...)twarde części. Odciąć główki ,odkładamy na bok. Pozostałe części szparagów kroimy na plasterki. Szpinak płuczemy jeżeli mamy duże liście siekamy, małe listki (baby) pozostawiamy w całości. Na dużej patelni roztopić masło wrzucamy pokrojone na plasterki szparagi przyprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy krótko aż nieco zmiękną ewentualnie podlać 3 łyżkami wody i dodajemy szpinak, całość przesmażamy chwilkę następnie dodajemy
Andzia Pichcizielonych zmiksowanych zielonych szparagów, 300 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 100 ml oleju rzepakowego, 20 ml śmietany 30%, 3 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2-3 zielone szparagi Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. W drugiej misce szparagi wymieszać z olejem, mlekiem, śmietaną, jajkami. Połączyć mąkę ze szparagami, wymieszać(...)szparagi obrać, ugotować we wrzącej osolonej i ocukrzonej wodzie. Gotować 3 minuty od zagotowania. Ostudzić, pokroić w plasterki grubości około 1 cm. Do foremek na muffinki, włożyć trochę ciasta, położyć kawałek szparaga i przykryć ciastem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeść na zimno. zastawa
królestwo garówprzed Wami mistrzowskie śniadanie. Zielone szparagi z chrupiącym boczkiem, jajko sadzone z rozlanym żółtkiem i kawałek dobrego chleba. Czy można zjeść coś lepszego na wiosenne śniadanie? Ilość porcji: 1 porcja Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: ulubiony chleb – 2 kromki szparagi – 4 sztuki jajko – 2 sztuki boczek wędzony – 4 plastry serek śmietankowy – 2 łyżeczki pieprz(...)sól Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C bez termoobiegu. Włóż do środka kromki chleba i przygotuj tosty. Szparagi umyj i pozbądź się zdrewniałych końcówek. Każdego szparaga zawiń w plaster boczku. Rozgrzej dobrze patelnię bez dodatku tłuszczu. Połóż szparagi i smaż z dwóch stron. Po 2,5 minuty z każdej strony. Będą wtedy idealne. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni
wiecejwarzyw.plDeszcz. Kawa. Słońce. Deszcz. W zasadzie co tu dużo pisać? Całe danie to tylko dwa składniki - szparagi i boczek. A efekt? Całkiem fajna przystawka z grilla. Należy tylko pamiętać, aby szparagi często obracać by boczek się nie przypalił. Składniki: pęczek zielonych szparagów plastry wędzonego boczku - tyle, ile szparagów Każdy szparag owinąć plastrem boczku. Grillować aż szparagi zmiękną (ale będą nadal
My simple kitchenSezon szparagowy w pełni, a ja co roku czekam na ten czas z utęsknieniem. Mogłabym je jeść na śniadanie obiad i kolacją. Mam długą listę swoich ulubionych dań ze szparagami w roli głównej. Dziś mam dla Was propozycję wiosennej przystawki. Co powiecie na zielone szparagi otulone szynką parmeńską i ciastem francuskim? To efektowna i prosta przekąska na imprezę/urodziny/przyjęcie(...)Bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ok. 150 g ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów cienko pokrojona szynka, np. suszona parmeńska lub gotowana tarty ser, np. parmezan, żółty, mozzarella jajko sezam Przygotowanie: Szparagi płuczemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końce, które wyrzucamy. Pozostałe łodyżki obtaczamy w oliwie. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Wycinamy kwadraty z ciasta
Smakowity Blog Kulinarny