szparagi - 5593 przepisów (strona:85/373)

Pieczone zielone szparagi 160

pieczonych w piekarniku szparagach słyszała i czytałam. I jak to w moim przypadku bywa długo trwało zanim wprowadziłam ten pomysł w życie. A takie szparagi to sama pychota, bo możemy je upiec owinięte w szynkę, z sosem itp. Ta dzisiejsza warjacja pochodzi sprzed jakiś 2 tygodni i w tym czasie meczyłam ludziska różnymi wersjami, ale ta zdecydowanie wygrywa. Nie najleży(...)może do najchudszych i delikatniejszych i chyba jest rodzajem „comfort food”. Składniki (dla 2-4 porcji w zależności od tego jacy jesteśmy głodni): 2 pęczki zielonych szparagów (możecie też użyć białych szparagów) 1 słoik ajwaru (można zastąpić pesto) ok 200 g 1 opakowanie serka koziego (150 g) odrobina wody tłuszcz (do wysmarowania formy) Przygotowanie: Nagrzejcie piekarnik

Szybko Tanio Smacznie
Orkisz ze szparagami (Farro con asparagi) 145

SKŁADNIKI (4 porcje) 200 g ziaren orkiszu lub ry żu  orkiszowego* 400 g szparagów 30 g masła  2 marchewki 2 szalotki 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 500 - 750 ml wywaru warzywnego oliwa z oliwek s ó l, pieprz  * Ziarna orkiszu wymagają namaczania i gotowania ok. 60 minut. W moim przepisie użyłam(...)burro 2 carote 2 scalogni 2 gambe di sedano 2 spicchi d'aglio 500 - 750 ml di brodo vegetale olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Ze szparagów usuwamy suche i twarde końcówki. Główki szparagów odkrajamy i blanszujemy ok. 1 minuty. Łodygi szparagów kroimy w kostk ę. Szalotki, łodygi selera naciowego, marchew

La grande e la piccola cuoca
Makaron z pesto i szparagami 160

styl gotowania zrobił oszałamiającą karierę i stał się inspiracją dla kucharzy, którzy gotują proste, autentyczne dania z najlepszych składników, których smak jest radością samą w sobie.  Sezon na szparagi jeszcze trwa i szkoda byłoby z tego nie korzystać. Tym razem pęczek zielonych pędów znalazł swoje zastosowanie w potrawie, która jak nic wpisuje się w pojęcie cucina povera, bo jest(...)sezonowa, prosta i jednocześnie niebanalna. Bon Appetit! Składniki: 500 g makaronu fusilli (świderki) 500 g zielonych szparagów parmezan oliwa do smażenia sól pieprz Pesto bazyliowo-pietruszkowe Składniki: liście bazylii (1 doniczka) liście natki pietruszki (1 mały pęczek) 2 ząbki czosnku 25 g orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni) 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Omlet ze szparagami z piekarnika (bez glutenu) 147

Omlet ze szparagami jest lekki, pyszny i sycący, idealny na śniadanie lub kolację. Omlet zapiekany w piekarniku jest jednym z najłatwiejszych i bardzo efektownych dań. W piekarniku omlet pięknie się ścina, nie w ma nawet potrzeby odwracania go na drugą stronę i robi się expresowo. Szparagi idealnie komponują się z jajkiem, dlatego koniecznie musisz przygotować taki omlet chociaż jeden(...)sezonie szparagowym. Składniki: 250 g szparagów 1 łyżka masła ghee/oliwy sól, pieprz z młynka 50 ml białego wytrawnego 4 jajka 50 g creme fraiche zioła/ szczypiorek, rukola Wykonanie: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Posmażyć na rozgrzanym maśle prze 1-2 minuty. Oprószyć solą i pieprzem, następnie podlać winem i dusić przez około 5 minut do odparowania alkoholu jajka roztrzepać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą 105

Sezon na szparagi jeszcze trwa i wszyscy zachwycamy się tymi smukłymi skarbami wiosny w kolorze nadziei i kości słoniowej :) Piękne, zgrabne i powabne lądują na naszych talerzach w przeróżnych kombinacjach, najpiękniej wyeksponowane. Ale co z obierkami i twardymi ogonkami szparagów, które odcinamy przyrządzając te wszystkie szparagowe pyszności? Często wyrzucamy je do kosza, a przecież one także są pełne wiosennego smaku(...)właśnie o tym śpiewa moja dzisiejsza zupa w kremowych uniesieniach zieleni :) Końcówki zielonych szparagów, ziemniaki i dymka niosą podniebieniu smaki wiosny, mięta orzeźwia i uzupełnia smaki razem z prażonymi płatkami migdałów. Całość stanowi pyszną i kremową propozycję na obiad lub przystawkę ;) Koniecznie spróbujcie, bo szkoda marnować tyle szparagowego smaku i właściwości! Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM i SZPARAGAMI 115

Delikatne kawałki kurczaka i szparagów w pysznym sosie z pomidorów, czosnku i cebuli. Kurczaka kroimy w kosteczkę i krótko podsmażamy, a nastepnie gotujemy w pomidorach z ziołami. W miedzyczasie gotujemy makaron, pod koniec dodajac pokrojone na kawałki szparagi. Dzięki krótkiemu gotowaniu, nawet po dodaniu do sosu, pozostaną jędrne i intensywnie zielone.   SKŁADNIKI / 4 porcje 50 g pikantnej kiełbaski(...)pierś kurczaka 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wina/bulionu lub wody 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów  1 mały pęczek zielonych szparagów 2 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta chili DODATKOWO: 280 g makaronu penne WYKONANIE Szparagi myjemy

cool and minty
Wstążki w maślanym sosie ze szparagami– obiad w 15 minut 191

chyba potraw bardziej minimalistycznych niż włoskie pasty – tylko kilka składników, zawsze sezonowych i doskonałej jakości, plus prostota i szybkość przygotowania. W sezonie na szparagi warto wykorzystać je do zrobienia obiadu albo gorącej kolacji z makaronem właśnie – prosto i szybko, dosłownie w 15 minut. Sprawdźcie to sami – minimalizm w kuchni naprawdę jest pyszny! W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania makaronu(...)rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę gotowania w sosie. Wybierzcie jak najrówniejsze, jednakowej wielkości, świeże i jędrne zielone szparagi – nie trzeba ich obierać, wystarczy odłamać im zdrewniałe końce. Myjemy je, osuszamy i kroimy szparagi pod skosem na mniej więcej 2,5cm kawałki. W dużym, szerokim rondlu rozpuszczamy pełną łyżkę

Karo in the Kitchen
Z czym podawać szparagi – białe szparagi z pieczarkami 185

Kupiłaś białe szparagi i nie wiesz z czym podawać szparagi? Chcesz ugotować coś innego niż krem ze szparagów lub szparagi z jajkiem? Powiem... The post Z czym podawać szparagi – białe szparagi z pieczarkami appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Szparagi w panierce z piekarnika 146

Sezon na jedne z moich ukochanych warzyw zakwitł w pełni. Tuż obok botwinki i mizerii z ogórków, szparagi to dla mnie zdecydowana oznaka wiosny. To z kolei oznacza dużą ilość świeżych warzyw  z których można wyczarowywać w kuchni prawdziwe cuda! Wiosna to w moim rankingu absolutny numer jeden pór roku i cudowności na talerzach. Coś czuje że ten sezon(...)będzie równie smaczny  ( jeśli nie smaczniejszy) niż poprzedni. Na początek szparagi zapiekane w panierce. Mniam! Składniki: Pęczek zielonych szparagów Około 50g drobno startego żółtego sera 3 jajka Bułka tarta Przyprawy: sól i pieprz Szparagi myjemy i odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki. W jednej miseczce umieszczamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiej sypiemy bułkę tartą, żółty ser oraz przyprawy

Kolizje Smaków
Tarta ze szparagami, kurczakiem i porem 189

zapach węgli i brykietów, żarzących się pod grillowanymi, majówkowymi pysznościami. Ale wciąż Maj! I wciąż ciepły, słoneczny, pachnący mieszanką bzów z konwaliami...i cały czas pełen zielonych i smukłych szparagów :) Z okazji krótkiego sezonu na te warzywka w kolorze nadziei pędzę szybko podzielić się z Wami przepisem na pyszną tartę pełną zieloności! Kruchy spód z aromatem oregano i puszyste nadzienie(...)porem i kurczakiem, które tworzy mięciutką poduszeczkę dla pięknych szparagów. Na koniec subtelna nuta tartego sera o wyrazistym smaku, który wieńczy potrawę. Teraz nie pozostaje nic innego, jak zatopić zęby w ciepłym, kruchym kawałku i rozkoszować się wytrawną stroną wiosny :) Przy stole w popołudniowych promieniach słońca, na balkonie lub w ogrodzie pod ulubionym drzewem. Ta tarta świetnie też sprawdzi się

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Krem z białych szparagów 234

fenomen dzieci, które w dzień powszedni śpią jak susły a w każdy inny, czy to świąteczny czy weekendowy - wstają skoro świt. Maj przywitał mnie piękną pogodą i piękną paletą szparagów w warzywniaku. Postanowiłam zatem przygotować najprostszą zupę krem z tego warzywa. Podałam ją z główkami szaragów (które po ugotowaniu odstawiłam na bok), kawałkami wędzonego kurczaka i koperkiem. Z kurczakiem(...)Możecie go oczywiście również pominąć. A w kolejce czeka już rabarbar - mam dla Was już kilka smakołyków z nim w roli głównej. Zatem będzie się działo :) Składniki: pęczek białych szparagów 1/2 cebuli 400 ml bulionu (najlepiej drobiowy lub warzywny) 1/4 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz opcjonalnie: kawałki wędzonego kurczaka Szparagi obrać i odłamać zdrewniałe końce. Pokroić na równe kawałki. Główki

My simple kitchen
Zielone szparagi i jogurtowy dip z czosnkiem niedźwiedzim 140

Nareszcie są! Zielone szparagi, moje ulubione. Kuszą swoim smakiem i niebywale prostym sposobem przygotowania. Zielonych szpargów nawet nie trzeba obierać, odłamujemy tylko zdrewniałe końcówki. Nie będę przekonywać, że warto je jeść tylko zapraszam na smakowity wiosenny obiad -  zielone szparagi z młodymi ziemniaczkami, sadzonym jajkiem i przepysznym dipem jogurtowym z czosnkiem niedźwiedzim. Dip na bazie jogurtu doprawiony miodem i musztardą(...)posiekanymi listkami czosnku niedźwiedziego jest rewelacyjny, do tego bardzo fit. Nie ma porówniania z kalorycznym, szparagowym klasykiem, sosem holenderskim. Zapraszam na szparagowa ucztę! Składniki: 500 g zielonych szparagów sól, pieprz 1 łyżka masła klarowanego 100 ml białego wina Składniki na dip jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz listki czosnku niedźwiedziego Wykonanie: jogurt wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w panierce orzechowej z batatowym puree i szparagami „po schwardzwaldzku” 123

Nadszedł sezon na szparagi! Nie mogłyśmy więc przegapić okazji, aby coś z nich przygotować. Tak oto powstało wykwintne danie, które cieszy nie tylko oko, ale też kubki smakowe i które można modyfikować na wiele sposobów. Bataty, możecie na spokojnie zastąpić kalafiorem z marchewką. Połączenie cukini i hummusu klasycznego, też powinno się świetnie sprawdzić. Co do szynki „szchwardzwaldzkiej”, zamiast(...)niej, możecie kupić bekon lub inną szynkę długodojrzewającą. Zachęcam do eksperymentowania. Powodzenia! Poziom zaawansowania: Średni Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka 6 szt. szparagów zielonych 6 plastrów szynki „szchwardzwaldzkiej” 120 g orzechów włoskich 1 duży batat 50 g sera koziego (10g do sosu) natka pietruszki 8 małych ząbków czosnku garść liści bazylii garść pistacji 4 łyżki

Pyszny Duet
Wtorek: Pęczotto primavera 127

niczym nadzwyczajnym, ale kiedyś, pojawienie się pierwocin płodów ziemi (piękne, biblijne określenie:), było oznaką końca zimy, chudego przednówka i początku nadejście wiosny. Dzisiaj warzywnym znakiem początku nowego sezonu są szparagi. Owszem też można je kupić przez cały rok, ale z końcem zimy zaczynają pojawiać się w większej ilości i po przyzwoitych cenach. Szparagi, piękne, intrygujące wyglądem, przypominając kołczan strzał amora(...)spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. My również je dodaliśmy, bo grzyby świetnie

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania