kilku dni czekały na mnie w lodówce szparagi i zastanawiałam się co z nich przygotować. Wybór padł na tartę, bo takiej jeszcze nie przygotowywałam. Postanowiłam więc spróbować. Tarta wyszła pyszna, delikatna, łagodna i puszysta. Zagłębiając się w lekturze starej książki kucharskiej przeczytałam jak przygotowywać kruche ciasto i w niej polecano przygotowywać je z mąki krupczatki, akurat byłam w polskim sklepie(...)nadaje się do tego typu wypieków, a pewnie jeszcze lepiej do kruchych i delikatnych ciasteczek (muszę to koniecznie wypróbować!) - ciasto jest bardzo lekkie, delikatne i kruchutkie. W połączeniu ze szparagami, które są bardzo subtelnym warzywem, dają wspaniały efekt. Polecam! Ciasto: 180g mąki krupczatki 120g masła szczypta soli 1 jajko Farsz: duży pęczek zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych 120ml śmietany
Codzienne GotowanieTagliatelle ze szparagów z suszoną szynką, parmezanem i bazyliowym pesto. Składniki : 1 pęczek zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka masła 3 plasterki szynki suszonej (serrano lub parmeńskiej) kilka liści bazylii makaron tagliatelle parmezan pesto bazyliowe: 1/3 ząbka czosnku, garść liści bazylii, 3 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki wody , sól, pieprz (wszystko zmiksować(...)blenderze) Sposób przyrządzenia : szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, obieraczką do warzyw obramy grubsze końce szparagów mniej więcej do 1/3 długości, tak przygotowane szparagi kroimy na cienkie plasterki za pomocą obieraczki rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy starty na tarce czosnek i chwilę podsmażamy dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażamy przez około 2 min. co chwilę mieszając dodajemy masło, wkładamy szparagi
zobacz ich smakSezonowe warzywa, które pojawiają się na ryneczku skłoniły mnie do ugotowania kolejnej zupy warzywnej;) Tym razem postawiłam na połączenie szparagów i pora. Składniki ( 4-6 porcji): - 2 średnie pory (tylko białe części) lub jeden bardzo duży - 1 cebula -1 pęczek szparagów (ja użyłam zielonych) - 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego -oliwa/olej - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: tymianek, papryka(...)słodka, ostra, czosnek Drobno posiekać cebulę i pory. Odkroić twarde końcówki szparagów, a resztę pokroić. Końcówki można użyć do gotowania wywaru. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy/oleju, dodać pory i cebulę, lekko poddusić. Wlać gorący wywar. Gotować 15 minut na małym ogniu, po tym czasie dodać pokrojone szparagi i gotować kolejne 7 minut. Doprawić. Odstawić, żeby zupa wystygła i zmiksować
Corner With Recipestapecie wciąż szparagi, trzeba się nimi nasycić póki jest sezon. Dzisiaj prosta w wykonaniu sałatka makaronowa. Grillowane szparagi wyjątkowo przypadły mi do gustu, ponieważ są przyjemnie chrupiące. Podałam je z sosem musztardowym, ale nie jest on konieczny :) Składniki: Sałatka: -pęczek szparagów -pół słoika suszonych pomidorów -opakowanie fety -3 szklanki makaronu np. świderki(tak naprawdę wedle gustu i potrzeby) -kilka gałązek(...)musztardy sarepskiej - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju (np. z suszonych pomidorów) - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, szczypta cukru, papryka słodka, czosnek ewentualnie Ugotować makaron. Ze szparagów odciąć twarde końcówki, pokroić na małe kawałki (wcześniej bardzo dokładnie umyć inaczej będą nieprzyjemnie potem zgrzytać). Grillować ok. 10 min, w większości pod przykryciem. Fetę pokruszyć, suszone pomidory pokroić, listki
Corner With RecipesPowoli żegnając się z sezonem na szparagi, pomiędzy masą obowiązków powstała ta zapiekanka. Wtedy kiedy powinnam się zająć ważnymi rzeczami, jakoś tak wszystko inne staje się niecierpiące zwłoki ;) Składniki (dla 4 osób): - 5 dużych ziemniaków - pęczek szparagów - cebula pokrojona w półplasterki - kilkanaście plasterków kiełbasy krakowskiej suchej (małe, okrągłe plasterki) - sól, pieprz, przyprawy: papryka słodka, czosnek, chili cayenne, bazylia Ziemniaki(...)obrać, ugotować na lekko twardo. Szparagi gotować przez 3 minuty. Ziemniaki, szparagi pokroić na dość małe kawałki. Kiełbasę pokroić drobno. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić, wymieszać, ponownie przyprawić. Polać kilkoma łyżkami oleju rzepakowego. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, a tak naprawdę tak długo, aż ziemniaki będą takie jak lubicie:) Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi
Corner With Recipeskońcu nadszedł czas eksperymentów ze szparagami. Dzisiaj z ukochanym makaronem. Muszę się jednak przyznać, że ostatnio zdradzam makarony z brązowym ryżem, tak bardzo zaczął mi smakować. Jednak o ryżu innym razem, dzisiaj zostawiam was z makaronem, szparagami i mało grzesznym białym sosem :) Składniki (3 porcje): - 250 g makaronu farfalle (kokardki0 pełnoziarnistego - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów - 1 cebula(...)cytryny - olej rzepakowy - 3 łyżki tartego parmezanu - sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi pozbaw stwardniałych końcówek i gotuj ok. 4-5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i odstaw. Cebulę, czosnek i wędlinę pokrój w kostkę. Ugotowane szparagi pokrój na mniejsze
Corner With RecipesJako, że sezon na szparagi powoli mija, to zachęcam was gorąco do wypróbowania tego przepisu. Szparagi są bardzo zdrowe, a do tego bogate w takie witaminy jak: B, C, K, sole mineralne, żelazo, potas, fosfor, beta-karoten oraz kwas foliowy. Szparagi wspomagają koncentrację i pamięć. Pozytywnie działają na nerki i wątrobę. Ale dosyć teorii - czas brać się za gotowanie(...)Potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 4-5 plasterków boczku parzonego kilka łodyżek świeżej natki pietruszki oliwa z oliwek sól i pieprz Piekarnik nagrzewamy do tem. 200 stopni. Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na dwie części, rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pierzem. Boczek obkrajamy ze skóry, rozbijamy tłuczkiem. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce
Kolejny blog o gotowaniuSopotu, akurat nie jest za gorąco, nie jest za zimno, więc można spokojnie na takowy się wybrać. Dzisiaj proponuję prosty, aczkolwiek niesamowity w smaku przepis na pieczone szparagi w szynce Crudo. Niestety sezon na szparagi już dobiega końca, dlatego, jeśli znajdziemy na stoiskach, w warzywniaku ładny jeszcze pęczek, śmiało go bierzmy i ten ostatni raz rozkoszujmy się ich smakiem(...)jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniaczkami z jogurtem i koperkiem, gdyż uważam ten zestaw za najlepszy :) Jedna porcja widoczna na zdjęciu to jedynie 270kcal (ok. 440g). Składniki na szparagi: - pęczek szparagów - kilka plastrów prosciutto Crudo (wegetarianie mogą pominąć) - łyżeczka masła *opcjonalnie: sezam do posypania Szparagi opłukać pod bieżącą wodą i odłamać stwardniałe końcówki (kiedy łamiemy je, trzymając
Be Fit Be Strongprzepisu, jednym z moich najukochańszych dań na każdą porę jest francuski quiche, który przyrządzam na tysiące sposobów z tego, co akurat znajdę pod ręką. Nie inaczej było tym razem. Szparagi połączyłem z wędzonym łososiem, aromatycznym roquefortem, pachnącym tymiankiem oraz prażonymi migdałami, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Do tego kruchy orkiszowy spód, którego orzechowy aromat podkręca smak dania jeszcze bardziej(...)tych, którzy o CDWM jeszcze nie wiedzą, zapraszam do regularnych odwiedzin pod adresem: codzisw.menu , a całą resztę zachęcam do ukoronowania końca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj
Food SquareKUSKUS ZE SZPARAGAMI Sezon na szparagi dobiega końca, dlatego mam dla Was szybką propozycję na pyszny obiad lub kolację, którą możecie podać zarówno na ciepło jak i na zimno, gdyż w obu wersjach danie smakuje świetnie. Pyszna sałatka z kuskusa z dodatkiem szparagów, rzodkiewki, fety, szczypiorku i orzechów włoskich w delikatnym dressingu to wspaniała propozycja na zdrowy i wartościowy posiłek(...)pomysłem na obiad, który zrobicie w 20 minut. Szybko, pysznie i zdrowo :) Polecam! SKŁADNIKI (na 2-4 porcje): 1 szklanka kaszy kuskus + wrząca woda (ile wchłonie) 3/4 pęczka szparagów 1 litr wody 5 dużych rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 100 g fety garść orzechów włoskich sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (np. rzepakowego
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis na te tradycyjne, wielkopolskie szparagi znalazłam w „Polskich smakach“ i od razu mi się spodobał. W zeszłym roku zrobiłam je pierwszy raz i długo na półce nie stały. Uwielbiam szparagi i kiszonki więc to połączenie jest dla mnie wymarzone . Składniki: (na słoik 1l) 600g białych szparagów Około 10cm korzeń chrzanu + liście Pół pęczka koperku kilka liści czarnej(...)porzeczki Kilka liści dębu 750ml wody 3 łyżki soli Sposób przygotowania: Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Układamy w słoju pionowo ściśle koło siebie. Pomiędzy szparagi wciskamy kawałki korzenia chrzanu oraz jego liście, a także liście dębu oraz czarnej porzeczki. Koperek siekamy i wsypujemy na wierzch słoika. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Studzimy tak aby była ciepła
Pyry na GazLubię gotować z sezonowych produktów, a że sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna musiałam je kupić :) Tym razem bardzo prosty przepis i zarazem lekki :) bez ciężkich sosów, tartej bułki itp. 2 pęczki zielonych szparagów 3-4 łyżki masła ok 5-8 cl białego wytrawnego wina 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor lub kilka koktajlowych sól 1 łyżeczka cukru pieprz(...)kilka płatków parmezanu lub innego twardego sera Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe końcówki. W wysokim garnku zagotować wodę z małą ilością soli i cukru. Na wrzątek wrzucić szparagi i gotować 3 minuty. Wyjąć z garnka. Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ). Na masło
Jemy Pijemyracji tego, że pomału kończy się sezon na szparagi, zapraszam wielkich fanów do spróbowania tego przepisu na Szparagi w zalewie octowo-miodowej, będziemy mieli zapas na zimę, dzięki za inspirację temu Panu https://www.facebook.com/szparagiprostozpola?fref=ts, najlepsze Szparagi na dolnymśląsku. A tu sposób na zrobienie. Produkty potrzebne; Szparagi - 1kg ocet - 2 łyżki cukier - 1 kg miód - 3 łyżki sól(...)ziarenek gorczyca- 10-12 ziarenek woda- 2,5 litra Sposób przygotowania; Wodę z octem, solą, miodem i cukrem zagotować w garnku. Obrać i pokroić w kostki 5cm Szparagi Do słoików szparagi i zalać zalewą ugotowaną, dodać resztę składników Słoiki gotować około 40 minut. Polecam
pichcisztoTaki zestaw to ja lubię !:)) Cały rok czekam aby taki obiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka(...)łyżka startego parmezanu Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na małą kosteczkę. Dodaj majonez, jogurt, sól, pieprz do smaku oraz ocet. (jak masz to daj łyżeczkę musztardy). Szparagi obierz. Białe po całości, a zielone około 3-4 cm od końca. Odetnij końcówki, ok 1 cm. Wstaw ziemniaki w między czasie i wodę na szparagi z dodatkiem soli, cukru
Pasje JolkiWczoraj pisałam jak gotować (i nie tylko) szparagi . Dzisiaj przepis z ich wykorzystaniem, czyli mój niedawny obiad. Niby nic wymyślnego, ale pomyślałam, że podzielę się przepisem, bo bardzo zasmakowało mi to połączenie :) MIGDAŁOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI przepis autorski // 1 porcja ~1-1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ~50g ryżu do risotto ~łyżeczka oliwy ~200g szparagów ~3 średnie pieczarki ~garść(...)ryż wchłonie już tę porcję bulionu dodać kolejne 1/2 szklanki i gotować do wchłonięcia płynu, dodać pozostałe 1/2 szklanki i gotować do końca, lub nie dodawać już więcej płynu. Szparagi również ugotować , pokroić na kawałki (można to zrobić przed ugotowaniem, będzie szybciej, ale główki szparagów wrzucamy pod koniec gotowania). Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na patelni. Ugotowane szparagi i pieczarki
chili & sugar