Dwie są wyjątkowe rzeczy w tej sałatce: niesamowicie pachnący, bogaty w smaki ziołowy dresing oraz marynata, pomarańczowa, słona i równocześnie słodka. Do tego kasza ugotowana na sypko i szparagi. Czas: Pół godziny plus 2 godzina na namaczanie kaszy Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Jak ugotować kaszę jaglaną Pytanie może wydać się trywialne, ale wcale takie nie jest. Kaszę(...)szklanki wody. Gotowe. Kaszę do dzisiejszej sałatki najlepiej zrobić metodą na sypko. Przepis na dresing pochodzi z serwisu Delish.com , a glazura z bloga Recipegirl.com . Składniki: ½ kg polędwiczek drobiowych ½ pęczka szparagów 1 awokado 1/2 szklanki kaszy jaglanej Glazura 1 łyżeczka oleju 1 starty ząbek czosnku Skórka otarta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy, czyli 6 łyżek lub sok wyciśnięty
Niedzielny kucharzCześć! Kiedy w sklepach pojawiają się szparagi, kupuję nie patrząc czasami na cenę. Ostatnim razem to był jednak błąd....Taka refleksja mnie naszła po tym jak sobie przypomniałam rachunek ze sklepu... Zrobiłam danie obiadowe z mięsa z ćwiartek z kurczaka i szparagów. Bardzo smaczne i delikatne. Kupiłam gotowe filety z ćwiartek i zaoszczędziło mi to czasu na obieranie mięsa(...)kości. Składniki: * 50 dkg mięsa z ćwiartki kurczaka * 300 ml śmietany 30 % * pół pęczka szparagów * 1 - 2 łyżki masła * natka z pietruszki * pieprz, sól ziołowa lub zwykła * makaron ok. 20 dkg Szparagi obrałam ze skórki za pomocą obieraczki. Odcięłam twarde końce, podzieliłam na dwie albo trzy części. Gotowałam w lekko osolonej wodzie 2 - 3 minuty. Mięso oczyściłam z żyłek
Pieprzyć z Fantazjąwspominałam, że Roman jest z pochodzenia Ukraińcem, który dość długo mieszkał w Rosji. Co to znaczy kulinarnie? To, że kocha ziemniaki, chleb, pierogi i mięso. A szparagi nijak się nie wpisują w tą złotą czwórkę. Ale bardzo mu smakowało, niech to będzie najlepszą rekomendacją tego dania. Składniki: porcja gotowego ciasta francuskiego pęczek szparagów kilka plastrów szynki parmeńskiej (ewentualnie cienkie(...)łyżki masła 2 łyżki miodu kilka gałązek świeżego tymianku albo szczypta suszonego Przygotowanie: Zacznijmy od piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 ° C, grzałki góra i dół. Teraz zajmijmy się szparagami. Odcinamy albo odrywamy zdrewiałe części. Do miski wlewamy oliwę, wkładamy szparagi, dodajemy pieprz i sól. Szparagi nacieramy tą miksturą. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. U mnie z takiego
Ale Pyszka!Pożegnanie szparagowego sezonu. Ostatnie kupione szparagi, nie były najładniejsze. Dlatego postanowiłam przeznaczyć je na zupę. A ponieważ w lodówce znalazłam też trochę mieszanych grzybów, powstała zupa szparagowo grzybowa. Czysta, bez śmietany, taki szparagowo grzybowy rosół. Bardzo smaczna i efektowna. Polecam! składniki 250 g mieszanych grzybów ( boczniaki, chińskie shimeji, pieczarki) 2 pęczki białych szparagów 750 ml wywaru drobiowego ( najlepiej domowego) ząbek(...)czosnku 2 gałązki tymianku przygotowanie Szparagi umyć, obciąć końcówki, obrać. Pokroić w ok 2 cm kawałki, główki odłożyć. Grzyby szybko przepłukać, osuszyć, większe podzielić na mniejsze kawałki. Nieprzywierającą patelnię ustawić na sporym ogniu i umieścić w niej grzyby. Obsmażać mieszając, przez ok 4 - 5 minut, do czasu aż lekko się przyrumienią. Wywar wlać do garnka, dodać pokrojone szparagi
Stare Garyszparagi #szakszuka #pomidory #jajka #bazylia #śniadanie #kolacja #obiad #chilli #czosnek Szakszuka to chyba najbardziej fotogeniczna potrawa świata. Pochodzi z Tunezji i chętnie zagościła na europejskich stołach w różnych wersjach, dzięki swojemu wyglądowi i smakowi. U mnie dzisiaj ze szparagami. Chyba nie ma większego smakosza szparagów ode mnie. Sezon na nie jest krótki w związku z czym wykorzystuję go ile tylko(...)się da. Czekam jeszcze tylko na najlepsze szparagi, czyli te pochodzące z Polski, które są cieniutkie i delikatne w smaku niczym groszek cukrowy. Składniki na 2 porcje: 400 g pomidorów z puszki ( w sezonie oczywiście korzystamy ze świeżych pomidorów, które najpierw obieramy ze skórki) papryczka chilli (do smaku) 3 ząbki czosnku ok 5 szparagów ( ale spokojnie można więcej- są niskokaloryczne
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyszybki sposób na przekąskę. W sezonie szparagowym warto taką zrobić. Dla gości, dla nas samych w sam raz "coś na ząb". W domu byli zachwyceni. Składniki: * kilka sztuk szparagów * tyle samo plastrów boczku co szparagów, może być surowy albo wędzony Szparagów nie obierałam ze skórki, tylko odcięłam twarde końcówki. Umyłam i owinęłam każdy z osobna plastrem boczku. Fajnie, jeśli boczek(...)jest cieniutko pokrojony. Po upieczeniu jest tak przyjemnie chrupki. Tak przygotowane szparagi wyłożyłam na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Przekąska przepyszna! Nie użyłam do niej ani grama soli, wystarczyła ta z boczku. Boczek i szparagi tworzą naprawdę świetną kompanię. Polecam. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąJeżeli zapytacie z czym kojarzy mi się wiosna, to na bank nie usłyszycie, że ze słońcem, kwiatami, śpiewem ptaków czy takie tam. Ja odpowiem, że z młodymi ziemniakami, SZPARAGAMI (moja miłość, jem tonami) czy koprem. Wiosna sprzyja daniom niewymagającym i lekkim. Łapcie. Ps. Pamiętajcie, że ryba ma policzki! To najmniejsza, ale i najdelikatniejsza część ryby, ładnie oddzielą się(...)podważeniu nożem. Składniki: - 2 pstrągi tęczowe - pół pęczka szparagów - małe, mode ziemniaki - cytryna - cebula - 3 ząbki czosnku - sól morska - grubo mielony pieprz - masło - pęczek koperku Będziemy potrzebować także sporego naczynia żaroodpornego lub po prostu blachy na której ułożymy składniki. Ziemniaki dokładnie myjemy, można wyszorować szczotką. Nie obieramy, bo w skórce jest wszystko co najlepsze. Gotujemy w osolonej wodzie
Cook&Loveszparagowy w pełni? Jak dla mnie trwa zbyt krótko więc zawsze staram się go wykorzystać w pełni! Dziś mam dla Was propozycję pysznego śniadania. Co powiecie na omlet ze szparagami i pomidorkami? Takie śniadania mogłabym jeść codziennie! Składniki (1-2 porcje): 1/2 pęczka zielonych szparagów 3 jajka 6 łyżek mleka kilka pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki drobno startego sera(...)grana padano sól, świeżo zmielony pieprz ulubiona zielenina – szczypiorek, koperek, pietruszka lub kolendra. U mnie – koperek 1 czubata łyżka masła Wykonanie: Przygotuj szparagi: przepłucz je pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 1 – 2 cm kawałki. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. W misce połącz ze sobą jajka
Moja pasja smakuPóki jeszcze trwa sezon na szparagi mam dla Was szybki przepis na obiad lub lunch do pracy w postaci kaszy pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami. Zdecydowanie jestem fanką ich zielonej odmiany i to ona króluje w tym roku na blogu. W poprzednich latach stawiałam na szparagi jako dodatek do obiadu, zaś w tym roku więcej z nimi eksperymentuję(...)razy więcej wody niż kaszy). Kaszę ugotować na wolnym ogniu wg czasu wskazanego na opakowaniu ok. 15-20 minut. Odstawić na 10 minut pod przykryciem do pochłonięcia reszty wody. Szparagi umyć, odłamać lub obciąć twarde końcówki (ok. 2 cm). Pokroić na mniejsze kawałki, od razu będą gotowe wtedy do kaszy. Do gotującej osolonej wody z odrobiną cukru /ksylitolu (wtedy
Fabryka pomysłówSezon na szparagi jeszcze trwa, więc i w naszej kuchni pełno szparag. Postanowiliśmy się podzielić naszym kolejnym pysznym przepisem na szparagi – kaszę gryczaną ze szparagami i botwinką :) Na pewno Wam posmakuje :) Składniki na kaszę gryczaną: – 100 g białej kaszy gryczanej – 250 g zielonych szparagów – liście botwinki z 1 buraka
Kuchenne WariacjeKrem ze szparagów białych jest wyjątkowo smaczny., delikatny i pachnący wiosną. Bardzo go lubię za swoją prostotę w przygotowaniu i wyjątkowy smak. Polecam. SKŁADNIKI : 500 g białych szparagów 2-3 ziemniaki 2 cebula 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka gęstej śmietany sól, pieprz do smaku 1 ząbek czosnku parmezan do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Szparagi i warzywa oczyszczamy, szparagi obieramy z włókien, kroimy na kawałki, odcinamy główki a warzywa kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy na maśle. Następnie dodajemy warzywa i szparagi z główkami. Wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut ( główki wyjmujemy z zupy, odkładamy na talerz ). Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy łyżkę gęstej
Kulinarne Fantazje Mariolimakaronu, do zapiekanki.... można by mnożyć warianty pysznych dań. Wiadomo że najprostsze dania często są najlepsze, najsmaczniejsze. Takim daniem jest frittata. W masie jajecznaj można zatopić zdrowe szparagi, aromatycznego tuńczyka i zioła które lubicie. I taką właśnie propozycję Wam zaprezentuję. #MasterTuńczyk Frittata z tuńczykiem i szparagami w wiosennych ziołach 4 duże jajka 1 łyżka oleju(...)puszka tuńczyka w oleju rzepakowym Princes 1 pęczek białych szparagów sól, pieprz cytrynowy i pieprz czarny do smaku rukola i kwiaty jadalne (np rukoli) do dekoracji garść ulubionych ziół(pietruszka, koperek, szczypiorek, estragon...) Obierz szparagi, ugotuj je al'dente w wodzie z dodatkiem soli, cukru i mleka. Wyjmij z wody i odsącz. Jajka wbij do miski
Gotuj Sam!daje śmietany drudzy, że same żółtka, a ja Wam powiem jedno, każda wersja smakuje! Tym razem zrobiłam ją w wersji letniej czyli z cukinią i moimi ulubionymi zielonymi szparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje/ 30 dag makaronu spaghetti(...)boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku Mały kawałek pora 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 50 g sera parmezan lub grana padano Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Posiekana natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Cukinię i szparagi umyć, ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, resztę pokroić na niezbyt małe kawałki
Wanilia i KardamonSezon na szparagi trwa na tyle krótko, że trzeba korzystać z niego na różne sposoby. Jednym z tych sposobów jest zrobienie zupy ze szparagami. Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku. 1 pęczek zielonych szparagów 5 pałek z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 3 gałązki selera naciowego 1 por 1 cebula(...)pęczek koperku 4 ząbki czosnku vegeta, pieprz 1. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, obieramy je zaczynając od miejsca pod główkami, kroimy na dość spore kawałki. Por, marchew i pietruszkę kroimy w półplastry. Seler naciowy, koperek, czosnek i cebulę drobno siekamy. 2. Z nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie
Szefowa kuchnimanioku dodaję. Ich niezbyt wyraźny smak wyostrzyłam, bo z sosem ostrym połączyłam. Taki talerz smakołyków kolorowych znajdzie zwolenników dań grillowych. Składniki: frankfurterki wędzone, 1 garść świeżych zielonych szparagów, 2 czerwone cebule, 2 garście pomidorków koktajlowych- żółte i czerwone, 2 białe kiełbasy, 2 małe młode cukinie, 1 maniok, 2 – 3 łyżki sosu z soją i imbirem z kawałkami chili, mieszanka(...)cukinię kroimy na plastry, frankfurterki na 4 części. Cebulę przygotowaliśmy wcześniej (jak przy warzywnych szaszłykach). Na wykałaczki nadziewamy kolejno cukinię, białą kiełbasę, cebulę, frankfurterka i tak na zmianę. Szaszłyk - szparag frankfurterka: Ze szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie ich w łuk. Na desce układamy po długości, jedna koło drugiej, na zmianę, szparag, kiełbaskę (na 3 kiełbaski, 4 szparagi). Łączymy
Moniki Smakołyki