opijamy lemoniadą rabarbarową i zajadamy sałatki. Tę bardzo wiosenną sałatkę zjedliśmy na wczorajszy obiad. Na bazarku udało mi się kupić pyszne malutkie młode ziemniaczki. Połączyłam je z zielonymi szparagami (trzeba je jeść, póki jeszcze są!) i rzodkiewkami. Dobrze wiecie, że nie lubię wyrzucać rzodkiewkowej naci, więc po raz kolejny przygotowałam z niej pesto . W połączeniu w jogurtem naturalnym pesto(...)przemieniło się w pyszny sos wspaniale pasujący do ziemniaków. A Wy co pysznego jedliście w weekend? :) Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek Składniki: 20 małych młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów pęczek rzodkiewek razem z nacią (potrzebną do pesto) kiełki groszku (lub inne, można pominąć) sos: 5-6 łyżek pesto z liści rzodkiewki (można zamienić na pesto z natki pietruszki
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie! Dzisiaj przychodzę do Was z poradą " jak obrać białe szparagi". Sezon na szparagi jest dosyć krótki, ale intensywny. Najbardziej popularne są zielone i białe szparagi. Te pierwsze nie wymagają obierania. O czym należy pamiętać przed wyborem szparagów? kupuj zawsze świeże, jędrne szparagi z wilgotnymi końcówkami, łodyga powinna być elastyczna, przed gotowaniem dokładnie je umyj(...)Potrzebujesz: obieraczkę do warzyw mały nóż Sposób wykonania: Szparagi obierz za pomocą obieraczki do warzyw. Od góry ku dołowi. Odetnij zdrewniałą końcówkę. Przed gotowaniem dokładnie umyj
KukuleczkiSzparagowy sezon w pełni - dzisiaj proponuję szybką, niskokaloryczną przekąskę - zielone szparagi z parmezanem:) Pamię tajcie - 100g szparagów to tylko 18 kcal! SKŁADNIKI ( 4 po rcje - 280 kcal - 1 porcja 70 kcal !!!) pęczek zielonych szparagów - 500g 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu (lub innego ulubionego sera) 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki
Moje Kuchenne RewelacjePietruszkę obrać, zalać mlekiem. Gotować do miękkości. Po tym czasie zblendować na gładkie puree. Marchew obrać, obsmażyć na oliwie. Zapiec około 5-8 minut w 180 0 C. SZPARAGI Sposób przygotowania : Białe szparagi należy obrać z włóknistej skóry, natomiast z zielonych usunąć tylko zdrewniałą część. Szparagi gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukr u. Po ugotowaniu szparagi powinny(...)być jędrne. Szparagi w boczku surowo-wędzonym Sokołów Ugotowane wcześniej szparagi zawinąć w plaster boczku, następnie usmażyć na patelni aż się zrumienią. JAJKO POCHE – JAJKO W KOSZULCE Sposób przygotowania: Do garnka wlać 2 l wody, 40 ml octu winnego, dodać łyżkę soli i zagotować. Do lekko wrzącej wody delikatnie wbić jajko i gotować
SzczyptaSmaQblogu czas rozpocząć sezon na szparagi. Moja pierwsza propozycja to spaghetti w sosie szparagowo-serowym z dodatkiem boczku i suszonych pomidorów. Składniki: 300 g makaronu, np. spaghetti 100 g wędzonego boczku kilka suszonych pomidorów stary ser do posypania Sos: pęczek szparagów 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 1 łyżeczka mąki sól i pieprz 2/4 szklanki słodkiej(...)śmietanki 50 g sera z niebieską pleśnią Szparagi umyć, ugotować, odciąć łebki, odłożyć, ale trzymać w cieple. Pozostałe części szparagów wraz z wywarem zmiksować na gładki krem. M asło rozgrzać na patelni, dodać mąkę i mieszając cały czas dolewać ok. 2/3 szklanki słodkiej śmietanki, zagotować. Dodać ser, puree ze szparagów oraz zmiażdżony czosnek. Gotować aż ser się rozpuści. Doprawić solą
Czerwień i błękitzielonych szparagów, sól, cukier, śmietana jogurtowa 10%, 6 jajek przepiórczych, ocet jabłkowy, Szparagi umyć, pokroić w nieduże kawałki (odłożyć dwie główki szparagów) zalać wrzącą wodą (wody powinno być 1 cm ponad szparagi), ugotować do miękkości. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Doprawić solą i cukrem do smaku. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać z 3-5 łyżkami śmietany. W garnku zagotować wodę, lekko(...)bulgotać") Gotować 2-3 minuty, ugotowane jajka wykładać łyżką cedzakową na talerz. Jajka można przygotować wcześniej, ale wówczas należy je przełożyć do zimnej wody, aby nie wyschły. Pozostałe główki szparagów posiekać. Na dnie talerza ułożyć jajka, posypać posiekanymi szparagami, wlać zupę. Ja dodałam ser solankowy wędzony – 1 łyżka sera na porcję (otrzymałam 3 porcje chłodnika). zastawa
królestwo garówudział w warsztatach marki Sokołów w Woli Suchożebrskiej. dworek :) Wraz z innymi blogerami i przedstawicielami Seniorów pod czujnym okiem szefów Dominika Moskalenko i Łukasza Konika przygotowaliśmy kilka dań ze szparagów i wieprzowiny. Dania te miały pokazać w jaki sposób urozmaicić dietę seniorów. Jak przygotować proste i wartościowe dania pełne smaku. Moimi smakowymi faworytami były dania ze szparagów i deser... powtórzę(...)tego dnia? zapraszam na fotorelację. Przekonacie się sami co pysznego ugotowaliśmy!!! kuchnia przygotowywanie polędwiczek pierwsze zupowe działania będą jaja w koszulkach! zupa się warzy jajka się hartują... ... i szparagi też :) szparagi na masełku... i na talerzu... szparagi na maśle, z boczkiem, jajkiem w koszulce i sosem berneńskim zupa z białych warzyw (ziemniak, cebula, szparag) polędwiczka z puree z soczewicy
Dzieje kuchennej WiewióryWiosna kolorami radosna – ta sałatka to idealne poparcie tego powiedzenia. Nie dość, że przepięknie wygląda – szczególnie zaś zieleń szparagów kontrastująca z różowymi obwódkami rzodkiewek – to jeszcze smakuje wybornie. Świeże warzywa, soczyste pieczone kąski szparagów, chrupiące plastry pełnoziarnistej bagietki zwieńczone pysznym koperkowym dressingiem. Po prostu doskonałe – uwierz mi, wiem co mówię. Składniki: Dressing: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej(...)musztardy 2 łyżeczki syropu klonowego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka posiekanego koperku Sałatka: 250g zielonych szparagów 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu kilka niewielkich i cienko pokrojonych kromek pełnoziarnistej bagietki 5-6 sztuk rzodkiewek 1 mała szalotka lub 1 mała czerwona cebula 1 pomidor Aby przygotować dressing, do małego słoiczka przełóż wszystkie jego składniki i dokładnie wstrząśnij. Odłóż
Roślinna - blog wegańskiPojawiły się już szparagi, które uwielbiam. W zeszłym roku gotowałam przepyszną zupę: Krem z białych szparagów z pesto z estragonu , koniecznie muszę ją ponownie ugotować, a Wam z całego serca polecam :). Szparagi w sezonie jem prawie codziennie w różnych kombinacjach, teraz przedstawiam sałatkę Potrzebne składniki: 0,5 pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych(...)zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego pieprz, sól Przygotowanie: Białe szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez
Łycha smakówWielu znajomych prosiło o wpis na same zapiekane szparagi. Przepis zawarty w innych przepisach, ale teraz solo:) aby nie szukać. Cała magia w moich zapiekanych szparagach to olej kokosowy i gałka muszkatołowa - to oni robią cuda :) no i oczywiście szparagi. Przepis można zastosować do zielonych jak i białych szparagów. Potrzebne składniki: 1 pęczek dowolnych szparagów(...)łyżki oleju kokosowego 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi obieramy (zielonych nie musimy obierać) i dokładnie myjemy, odcinając końcówki. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez
Łycha smakówDzisiaj przepyszny, kolorowy i świeży obiadek. Piękne roladki z piersi kurczaka nadziewane krem ze szparagów z obłędnymi dodatkami takimi jak parmezan, świeże listki bazylii i nuta białego wina. Ale o tym co dokładnie w nadzieniu przeczytacie poniżej. Roladki urzekły mnie kolorem! Podałam je z makaronem pełnoziarnistym, z sosem porowym, z dodatkiem szparagów zielonych i świeżej żurawiny! Przepysznie! Przepis(...)roladki z kurczaka: SKŁADNIKI: - 2 szt filetu z piersi kurczaka - 6 świeżych szparagów - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka masła - parmezan starty (ilość według uznania) - chlust białego wina - sól himalajska - ząbek czosnku - kilka listków bazylii - 1/ łyżeczki soku z limonki WYKONANIE: Na oliwie i maśle zeszklij szparagi i czosnek przez około 3-4 minuty, podlej winem, duś aż odparuje
SMYKWKUCHNIZupa ze szparagów jest bardzo szybka i prosta do przyrządzenia a za razem bardzo smaczna . Szkoda że szparagi są tak krótko. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego 100 gram serka topionego kremowego olej do smażenia sól,pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy olej , dodajemy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę , smażymy do momentu aż cebula(...)się zeszli. Szparagi myjemy , odcinamy z nich główki, pozostałe części szparagów obieramy i kroimy na mniejsze części, dodajemy do podsmażonej cebuli. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, główki szparagów wyjmujemy wcześniej uważając żeby się nie rozgotowały.Dodajemy serek topiony i miksujemy zupę za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Bajeczna KuchniaSzparagi od pewnego czasu zaczęły dość często bywać na talerzu u mnie w domu. Tym razem spróbowałam zapiec je w mięsie i wyszły bardzo smaczne. Składniki: filety z indyka - 5 plastrów, kilka szparagów, tak by było po 4-6 sztuk w jednym filecie, 5 plastrów bekonu lub boczku, mały kawałek startego masła, ser żółty starty ( ja miałam 140g), oliwa(...)oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: F ilety z indyka rozbić na dość cienkie plastry, osolić i popieprzyć. Położyć na nich po plastrze bekonu lub boczku. Szparagi umyć o osuszyć, odłamać zdrewniałe końce i położyć na mięsie. Zawinąć. Zawinięte mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować folię aluminiową by przykryć nią same końcówki szparagów. Same końcówki szparagów obsypać startym masłem
W kuchni u MonikiJestem zagorzałą wielbicielką szparagów i testowałam ich smak na wiele różnych sposobów. Ten przepis należy do moich ulubionych, zwłaszcza kiedy temperatura na zewnątrz przekracza 30 stopni i nikt nie ma ochoty na ciężkie jedzenie. Pieczone szparagi są miękkie, ale jędrne. Gremolata, czyli wykonana z posiekanej pietruszki i skórki cytrynowej posypka, sprawia że banalna w wykonaniu potrawa nabiera wyrafinowanego smaku(...)tego stopnia oryginalnego, że nawet jak się teraz nad tym zastanawiam, ciężko mi znaleźć dla niego jakieś porównanie. Składniki: pęczek zielonych szparagów pęczek pietruszki skórka otarta z jednej cytryny łyżeczka soli 40 g masła ok. pół szklanki białego, wytrawnego wina Szparagi trzeba umyć i odłamać od nich zdrewniałe końcówki. Można je obrać, chociaż najczęściej nie jest to konieczne. Następnie
Patchwork