szparagi - 5593 przepisów (strona:98/373)

Łosoś z młodymi ziemniaczkami, szparagami i sosem koperkowym 152

Składniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100 g), - 3 młode ziemniaki  (ok. 210 g), - 6 szparagów (ok. 138 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g) - cytryna, - sól, - pieprz, - koperek, - ½ opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g). Sposób przygotowania: 1. Filet z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy łososia obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu(...)przez około 10-15 min. 2. Przygotowujemy sos koperkowy: mieszamy jogurt naturalny z pokrojonym koperkiem, sokiem z cytryny szczyptą soli i pieprzu. 3. Szparagi gotujemy w wysokim garnku „na stojąco” przez ok. 10 min. 4. Ugotowane szparagi podsmażamy na łyżeczce masła. 5. Łososia podajemy z ziemniakami, szparagami i sosem koperkowym. Łosoś z młodymi ziemniaczkami, szparagami i sosem koperkowym jest bogaty

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kalafior z ciecierzycą i szparagami 172

porze najczęściej kupuję kalafior i szparagi. Są to moje ulubione warzywa, z których przyrządzam pożywne sałatki na ciepło. Niektórzy z Was pewnie podnoszą brewki na widok kalafiora. Moja rodzinka przepada za kremem z kalafiora . Kalafiorowa z brokułami też jest niczego sobie ale sałatka z kalafiora to pychotka. W zeszłym roku odwiedziła nas rodzina męża z Iranu. Kalafior tak im przypadł(...)smaku, że praktycznie jedliśmy go codziennie. Najczęściej były to sałatki łączone z różnymi warzywami jak na przykład ze szparagami i awokado. Odkryłam, że kremowe awokado to idealne warzywo na dressing i o dziwo świetnie pasuje do kalafiora. Właściwie nie ma co się dziwić, bo przecież awokado jest neutralne w smaku. Dlatego można je łączyć z czym popadnie, nawet z kalafiorem

codojedzenia
Panierowane szparagi z boczkiem wg Aleex 174

niedzielę wpadliśmy do sklepu po kilka rzeczy, których zapomniałam kupić wcześniej. Zobaczyłam pęczki świeżutkich, zielonych szparagów, które aż prosiły się, by je kupić. Kupiłam. Przecież wiadomo, że szparagi są najlepsze właśnie w maju. Po powrocie do domu trzeba je było jakoś przyrządzić. Zrobiłam je w panierce, z odrobiną parmezanu, na ciepło. Udały się znakomicie. Były pyszne, chrupiące, z lampką białego(...)wina smakowały wyśmienicie. Polecam. Koniecznie spróbujcie, właśnie w maju. Składniki: • pęczek młodych zielonych szparagów • 10 cieniutkich plasterków boczku • 2 jajka • bułka tarta • garść startego parmezanu (opcjonalnie) • sól, pieprz • olej Sposób przygotowania: 1. Szparagi przygotować: odłamać zdrewniałe końcówki, w razie potrzeby oczyścić łodygi z włókien. Umyć pod bieżącą wodą. 2. Jajka rozkłócić w talerzu. Posolić. Na drugim talerzu przygotować tartą bułkę

W mojej kuchni
Młoda kapusta z zielonymi szparagami 202

Nastał czas młodej kapusty i szparagów. No, może nie tak całkiem nastał, ale można już i młodą kapustę i szpargle kupić.  Postanowiłam je połączyć. Wyszła bardzo smaczna, delikatna  jarzynka. Bardzo polecam! składniki główka białej, młodej kapusty 1 cebula 500 g zielonych szparagów łyżka masła sól, pieprz 1/2 szklanki bulionu  - do podlania przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, czosnek(...)posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części, usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (wyrzucić), opłukać, odkroić łebki, pozostałą część pokroić w plasterki. W głębokiej, dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę poddusić na patelni ok 3 minut, następnie dodać masło, kapustę, sól, pieprz. Podlać bulionem (częścią). Dusić

Stare Gary
Szparagowy krem podany z jajkiem, camembertem i grilowanym kurczakiem 154

bardzo wiosenny. Dodatki możecie dowolnie modyfokować według własnego uzniania, mi do gustu mocno przypadł szczególnie intensywny camembert rozpływający się w ciepłym, aksamitnym kremie. Składniki: - 1/2 pęczka zielonych szparagów.  - 6 niewielkich, młodych ziemniaków - biała część sporego pora - masło - sól, pieprz, kurkuma, chilli, sok z cytryny do smaku - dwie łyżki kwaśnej śmietany - 3 ząbki czosnku - 1,5 - 2 litry buliony warzywnego(...)mocnym ogniu na złoto. Przekładam do garnka i zalewam ciepłym bulionem, dodaję pokrojonego w krążki pora. Gotuję ok 10 minut aż ziemniaki i por zmiękną. W tym czasie przygotowuję szparagi:  1. odłamuję zdrewniałe końcówki 2. dokłądnie myję ziemniaki pod bierzącą wodą 3. odkrajam główki i odkładam na bok 4. pozostałą część szparaga kroję w mniejsze części i dodaję

Cook&Love
Jednogarnkowe: Maślany bulgur z kurczakiem i szpragami 164

Sezon na szparagi się zbliża, podsuwam Wam więc pomysł na jednogarnkowe danie. Kasza bulgur, kurczak i zielone szparagi, wszystko otulone maślanym sosem..Pycha! Składniki: 300 g kaszy bulgur 500 ml wrzątku 400 g piersi z kurczaka 500 g zielonych szparagów 1 cebula 1 duża marchew 3 łyżki oleju sól, pieprz 4 łyżki sosu sojowego 70 g masła Kurczaka pokroić(...)kostkę, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym. Cebulę i marchew obrać drobno pokroić. Szparagi: oderwać końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. W głębokim rondlu rozgrzać olej usmażyć kurczaka na złoty kolor. Wyjąć na talerzyk. W tym samym rondlu podsmażyć cebulę i marchew, dodać bulgur, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać kurczaka, szparagi, masło, przyprawić

coolinarny
Szparagi zapiekane w cieście francuskim 159

roku. Miał czekać jeszcze ale postanowiłam się dzisiaj z Wami nim podzielić bo przecież dzisiaj jest piątek i to ten Nasz Błyskawiczny Piątek  na Facebooku, a zrobienie tych szparag jest szybsze niż błyskawica ;)))) Idealna przekąska przedobiednia lub na podwieczorek. Składniki:  2 pęczki świeżych zielonych szparag 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko  1 łyżka mleka gruba sól Przygotowanie(...)Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny sposób jakim jest wygięcie szparaga  i końcówka sama się odłamuje. Ciasto francuskie tniemy na paski około 1/2 cm i owijamy nim każdego szparaga jak na zdjęciu poniżej. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i mlekiem oraz posypujemy grubą solą

Życie zaczyna się w kuchni
Szparagi z grilla z sosem bazyliowym 143

Szparagi z grilla które robi się bardzo szybko i nie wymagają długiego grillowania. Polecam na party i spotkania rodzinne i nie tylko. 6 szparagów zielonych 3 szparagi białe 3 plastry boczku wędzonego 1/3 piersi z kurczaka sól, pieprz papryka wędzona 3 pomidorki koktajlowe oliwa sos bazyliowy: 1 garść liści bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny(...)sól, pieprz kolorowy 2 łyżki jogurtu greckiego Szparagi obieram, obcinam końce i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Pierś z kurczaka kroję na plastry cienkie i wąskie. Dwie szparagi zielone i jedną białą zawijam w paski piersi i paski boczku, spinam wykałaczkami. Doprawiam solą, pieprzem, papryką, smaruję oliwą i układam na grillu razem z pomidorkami. Sos: Liści bazylii miksuję

wesoła kuchnia
Zupa z zielonych szparagów z pieczonym ziemniaczkiem faszerowanym czarną quinoą i rozmarynem 138

kochać szparagów i młodych ziemniaków? Ja osobiście nie wyobrażam sobie majowych obiadów bez nich. Dziś bardzo prosta, ale przy tym efektowna zupa z zielonych szparagów, do której podałam pieczone ziemniaczki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej, wybrałam czarną i nafaszerowałam nią pieczonego kartofelka, pyrkę, grulę ;) czy jak kto woli. Farsz zyskał niepowtarzalny charakter dzięki gałązce świeżego rozmarynu w połączeniu(...)jeszcze jednym prostym i niedocenianym składnikiem ;)  Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek zielonych szparagów 4 młode ziemniaki 4 małe gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami kolorowy pieprz różowa sól himalajska woda Wykonanie: Szparagi myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby odcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy do miękkości w niezbyt

Quinoa Raz!
Krem z białych i zielonych szparagów 124

garnka z zimną wodą i dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać natkę pietruszki. Po upływie 2/3h doprawić bulion do smaku. Składniki na biały krem: - 300ml bulionu - pęczek białych szparagów około 450g - 50g masła - cebula - świeża gałka muszkatołowa - śmietana 30% Przygotowanie: 1. Szparagi obrać i podzielić każdy na 3 części. 2. Rozpuścić masło w garnku i dodać wcześniej pokrojoną cebulę(...)kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone szparagi i chwilę podsmażyć. 3. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu całą zawartość przelać do blendera i zmiksować. 4. Tak przygotowany krem przetrzeć przez sito i gotować na małym ogniu, dodać gałkę muszkatałową,śmietane, pieprz i sól według uznania. Składniki na zielony krem: - 300ml bulionu - pęczek zielonych szparagów

Coś z niczego
Greckie spaghetti z cukinią, szparagami i marchewką 162

Spaghetti zawsze z sosami się kojarzą, ale co niektórzy o lekkiej wersji marzą, dlatego z warzywami polecam przygotować i smakiem się rozkoszować.  Marchew, cukinia i szparagi cieniutko w paseczki pokrojone, na patelni lekko podsmażone, z makaronem wymieszane i do całości listki bazylii dodane.  Doprawione greckimi przyprawami i można „zajadać” się spaghetti z warzywami.  Składniki: 2 porcje makaronu(...)spaghetti (ok. 80 g), 120 g szparagów białych, 1 marchew (ok. 50 g), ½ średniej cukinii (ok. 50 g), 1 łyżeczka ziół greckich– mieszanka przypraw, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeża bazylia tajska i czerwona. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na  al dente, odcedzamy. W tym samym czasie

Moniki Smakołyki
KOMOSA RYŻOWA Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 174

Pyszna, lekka i kolorowa sałatka o wyrazistym smaku. Obowiązkowo do wypróbowania w sezonie letnim, kiedy to nietrudno o świeże, dojrzałe warzywa. Poza sezonem szparagi z  powodzeniem możecie zastąpić fasolką szparagową, kukurydzą z kolby odsączoną kukurydzą z puszki, a świeże pomidory suszonymi. W każdej z wersji - zimowej czy letniej - sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Idealnie sprawdzi się jako(...)pracy lub będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) 2 kolby kukurydzy 2 pomidory malinowe 2 szalotki 8 zielonych szparagów garść posiekanych listków natki pietruszki SOS WINEGRET 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty / można dać więcej jeśli lubimy 1 łyżeczka musztardy miodowej (polecam  taką  ) / można pominąć

cool and minty
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 132

ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART Raz na jakiś czas mam ochotę na tartę albo quiche i ten dzień ostatnio nastąpił. Tak jak wszystko w mojej kuchni tarta też jest w zdrowszej, bo pszenno-żytniej wersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy(...)vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek łososia (ok. 300 g) jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata

Martyna Cooks
Makaron udon z kurczakiem i szparagami 168

zrobiony z mąki pszennej, przeważnie podaje się go z bulionem. U mnie wersja ze smażonymi dodatkami. składniki: 300 g makaronu udon 450 g piersi z kurczaka 250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek) olej kokosowy do smażenia 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka olej sezamowego Wstawić wodę na makaron. Szparagi pokroić na małe kawałki ok 1,5 cm. Rozgrzać(...)patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego. Wrzucić szparagi, smażyć aż zmiękną i lekko się przyrumienią od czasu do czasu mieszając. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Gdy szparagi będą już gotowe przełożyć je na talerz. Na patelnię wrzucić pokrojoną pierś i usmażyć. Gdy mięso będzie już gotowe dodać szparagi oraz sos sojowy. Chwilę razem smażyć aby składniki przeszły sosem sojowym

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania