Składniki: 18 szparagów 9 plastrów szynki parmeńskiej (kroimy wzdłuż na połowę) sól, świeżo zmielony pieprz łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie 4-5 minut, tak by poza wodą były główki szparagów. Następnie każdego szparaga owijamy szynką parmeńską. Doprawiamy solą, pieprzem. Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek i układamy na niej(...)szparagi, rozgniatamy 2 ząbki czosnku i również kładziemy na blaszce. Zawinięte szparagi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8 minut. Gotowe
Mango PapajaWielokrotnie już mówiłam, że uwielbiam makaron. Można do niego dodać w zasadzie wszystko o każdej porze roku. Jak tylko pojawiły się szparagi - pobiegłam na pobliski bazarek i zaopatrzyłam się w nie. Przyznam, że szparagi to jedna z rzeczy, które zimą leżakują na dnie mojej zamrażarki - a nuż widelec mi się ich zachce w środku zimy? ;) Makaron wyszedł przepyszny. Zrobiłam(...)spaghetti na 2 osoby - ja użyłam makaronu z mąki durum, ale każdy inny też będzie pasował 2-3 łyżki oliwy z oliwek 100 - 200 g prosciutto 100 - 200 g szparagów 2 duże ząbki czosnku odrobina chilli pokrojonego w drobną kostkę 1 łyżeczka drobno pokrojonego szczypiorku 1 łyżeczka drobno pokrojonej bazylii 3 łyżki tartego parmezanu sól i pieprz do smaku Makaron
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Czas szparagów dobiegł końca, truskawki już też się kończą, nie lubię tego okresu czasu. Lato powinno dawać nam możliwość jedzenia ich na okrągło...no ale co ja gadam, natura rządzi się swoimi prawami. Mam jeszcze kilka przepisów na truskawki i ten na szparagi więc dodaję, póki można jeszcze chwycić ostatnią okazję w warzywniaku. Składniki: 300g szparagów zielonych 200 g trskawek(...)łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 rozmiażdżone widelcem truskwki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałaty umyć osuszyć i przełożyć na półmisek. Szparagi umyć,obrać obieraczką do warzyw, odłamać zdrewniałe końcówki i wrzucić do garnka ( można związać) z gotującą się osoloną wodą, dodać tymianek i gotować 6-8 minut od ponownego momentu zagotowania się
Gosia gotujepory tylko raz jadłam szparagi i mówiąc uczciwie sposób ich podania nie podbił mojego serca. Pomyślałam, że muszę im dać drugą szanse. Wprawdzie P. mówił, że zielone są smaczniejsze, ale niestety takowych nigdzie nie dostałam, ale będę szukać, bo koniecznie muszę ich spróbować. Zastanawiałam się co z nich zrobić, a że nie do końca pamiętałam jak smakują nie wiedziałam jakie(...)dodatki będą dla nich odpowiednie. W takich sytuacjach korzystam z Kuchni Polskiej, która często podsuwa mi dobre pomysły i nie zawiodłam się. Szparagi z kawałkami jajek, pod śmietanowym sosem z dobrą wędzoną szynką zapiekane z serem… pycha Składniki: - pęczek białych szparagów; - 10 dag wędzonej szynki; - 3 jajka ugotowane na twardo; - 2 łyżki tartego sera żółtego; - 1 łyżka masła
dom-agi.plZdrowe śniadanie to podstawa :) Szparagi i marchewka ugotowane na parze, pomidorek, do tego natka pietruszki z wierzchu. Mmm...niam... Jedzmy szparagi. Są naprawdę zdrowe - bogate w kwas foliowy dobrze wpływający na pracę mózgu. Również tego jeszcze nienarodzonego :) Poza tym zawierają witaminy A, z grupy B, witaminę C oraz wapń i błonnik. No i są niskokaloryczne: w 100 gramach(...)zawierają zaledwie 18 kcal! Walory zdrowotne jak się masz! :) Składniki: 2 jajka 3 zielone szparagi kawałek pomidora 1 mała marchewka kilka listków natki pietruszki szczypior dymki Szparagom łamiemy łykowate i zdrewniałe końce Marchewkę kroimy w plasterki Szparagi marchew gotujemy na parze 8-10 minut Szczypior dymki siekamy w większe kawałki Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i chwilę dusimy szczypior Dodajemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPonieważ teraz jest sezon na szparagi postanowiłam je wykorzystać do omletu. Przepis znalazłam u Asi na blogu. Wprawdzie zmieniłam trochę iloś ć składników ale i tak wyszedł tak dobry, że na pewno do niego jeszcze wrócę. Przepis na 3 porcje. Składniki: 6 szparagów białych lub zielonych 5 jajek 3 łyżki kwaśniej śmietany 18 % 2 łyżki startego żółtego sera ( dałam(...)gouda ) 6 cienkich plastrów boczku 1 łyżka suszonego majeranku 4 listki świeżej bazylii sól, pieprz do smaku. Sposób wykonania: Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Jeżeli szparagi posiadają łyka należy je z wierzchu odciąć a następnie pokroić na części o wielkości około 3 cm. Szparagi ułożyć na sitku i zanurzyć wraz z sitkiem na 2 minuty a następnie wyjąć
Na słodko lub wytrawnieSzparagi jemy prawie codziennie, bo to jeszcze tylko chwila i zaraz się skończą. Sezon na szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem(...)startego sera. SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól pieprz posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie
OstryKęswłasnoręcznie zrobionego bulionu. Ja co jakiś czas gotuję bulion drobiowy. Można go zjeść jako zupę i 2-3 szklaneczki zamrozić w zamrażalniku. Potem taką szklaneczkę dolewam do wywaru ze szparagów (jak w tym przepisie) czy z grzybów i to w zupełności wystarczy. Po trzecie, używajcie parmezanu lub grana padano, bo ser naprawdę robi różnicę. Po czwarte, eksperymentujcie! Do risotta(...)drobiowego175ml białego wytrawnego wina (kieliszek)1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę250g szparagów125g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki widelcemmasło do smażeniaoliwa z oliwek2 garście startego parmezanu/grana padanoSposób przygotowania:Szparagi myjemy, odkrajamy im główki i odkładamy. Od pozostałych nóżek odkrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy główki 3 minuty we wrzącej wodzie z solą, wyjmujemy i gotujemy pozostałe części przez 10 minut
W kuchni wieczoremJadamy ją na co dzień , nie tylko od święta, więc dlaczego w takim dniu ma być inaczej. By tradycji stała się zadość - czas przygotowałam pizzę z owocami morza i szparagami. Składniki: - 1 opakowanie (7g) drożdży instant- 375 g mąki tortowej- 235 ml ciepłej wody- 2 łyżki oliwy- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka soli- ok. 3/4 łyżeczki oreganooraz(...)dodatki:- 500 g owoców morza- 250 g krewetek- 5 ząbków czosnku- sklarowane masło- 150 g startej mozarelli- mały pęczek szparagów- sól- oregano Przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i oregano wymieszałam w misce. Wlewamy ciepłą wodę, olej. Ręką wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite ( trwało to 5 minut). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, do wyrośnięcia. W międzyczasie
mojewypiekiinietylkoSezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki: pęczek szparagów bulion wołowy lub drobiowy około 2 litry 2 duże ziemniaki cebula por oliwa masło sól, pieprz cukier śmietana lub jogurt natka pietruszki grzanki z bułki na maśle (opcjonalnie) Przygotowanie: Łodygi szparagów kroimy(...)kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku. Główki szparagów blanszujemy w osolonej
Smakowity Blog Kulinarnymojej małej nieobecności spowodowanej chorobami dzieciaczków wracam do Was z kolejną pyszną propozycją. Idealna na każdą ważną i tą mniej okazję. Szparagi podane na rewelacyjnym sosie Beurre blanc, z pysznym boczkiem ( a to dlatego, że nie dostałam szynki parmeńskiej. Jedyną dojrzewającą wędliną był mega chudy boczek) i jajka w koszulkach... Jak dla mnie połączenie niebiańskie. Obiad urodzinowy(...)męża- okazał się strzałem w dziesiątkę! Wracając do sosu, pasuje idealnie również do ryb. Powiem Wam, że ja osobiście jadła bym go ze wszystkim. Będziemy potrzebowali. Szparagi. Ja użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;) 6 cienko pokrojonych plasterków boczku 6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała
Malinowe PocałunkiKolejne proste i szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie Karolina z bloga Sto kolorów w kuchni . Dzisiejszy pomysł, to danie, które przygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach. Makaron z sosem szparagowym Składniki: 300 g zielonych(...)szparagów 100 ml bulionu 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy szparagi (główki na razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy 10 minut
Kulinarne przygody GatityDzień dobry, Dziś chciałam wam przedstawić przepis na pyszny i lekki omlet , jaki przygotowałam niedawno na sobotnie śniadanie z jednych z ostatnich tegorocznych szparagów . Nie przejmujcie się, jeżeli nie dostaniecie już szparagów - omlet będzie równie świetny z dodatkiem zielonego groszku . Zapraszam! Przepis zaczerpnęłam ze "Smaków południowej Italii" Marleny de Blasi. Ta książka jest niezrównana jeżeli chodzi o kuchnię południowych Włoch(...)przepisy mogę w niej znaleźć. Według Marleny de Blasi omlet przyrządzany jest tradycyjnie z bruscandori , czyli pędami chmielu zwyczajnego w okresie Wielkanocnym. Ale można je zastąpić cienkimi pędami zielonych szparagów, do których bruscandori są podobne z wyglądu. Przypuszczam, że dobrze by tu się sprawdziły pędy dzikich szparagów, o których wam pisałam w poście na temat szparagów . Ja specjalnie wybierałam
Chilli Czosnek i Oliwadobry, Dziś z targu wróciłam z dwoma pęczkami botwinki, natką pietruszki, fioletową dymką, rabarbarem oraz szczawiem. Uwielbiam wiosenne warzywa i staram się cieszyć nimi jak najdłużej:) Po pilawie ze szparagami i bobem zapraszam Was na kolejne lekkie, zielone danie - omlet ze szparagami i szpinakiem , który genialnie smakuje obficie posypany parmezanem . W tym roku zwariowałam na punkcie połączenia szparagów i parmezanu(...)słony smak sera świetnie podkreśla smak szparagów i naprawdę nie potrzeba już nic więcej, o czym postaram się Was przekonać w kolejnym wpisie. Ale dzisiejszy omlet to jednak nadal bardzo proste danie . Możecie go jeść na ciepło, na zimno, zabrać ze sobą do pracy pokrojony w kliny - jest bardzo praktyczny i przepyszny:) Trudno jest mi przyporządkować ten omlet do konkretnego
Chilli Czosnek i OliwaSzparagi czekamy z Piotrem cały rok. W Wielkopolsce szparagowe zbiory trwają ok. 2 miesięcy. Szparagi ( po 3 sztuki) zawinięte w cieniutkie plastry boczku to danie proste i szybkie w przygotowaniu. To idealne danie na letni obiad, na imprezę i kolację we dwoje. Są wyborne w smaku, do tego są eleganckie. Delikatne, miękkie i łagodne w smaku Szparagi harmonizują z ostrym(...)słonym i lekko chrupiącym boczkiem. Jest to idealne połączenie, idealny duet. Szparagi zawijane w boczek, czyli roladki ze szparagami, tym razem przygotowane przez Piotra Składniki, 4 porcje: • 1 pęczek zielonych szparagów (około 15 sztuk) • 5 cienkich, długich plastrów wędzonego boczku • pomidory koktajlowe i ser mini mozzarella • sól, cukier i pieprz Zielone szparagi nie są tak zdrewniałe jak białe. Ja jednak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię