farsz: 500 g białych szparagów, 140 g sera białego, 140 g twarogu solankowego wędzonego, ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą(...)wodą (tak aby przykryła szparagi). Dodać sól i cukier. Ugotować do miękkości, zmiksować. Przetrzeć przez sito. Zagęścić przez gotowanie. Doprawić do smaku solą i cukrem. Włożyć zimne masło, mieszać do całkowitego wmieszania w sos. Zdjąć z ognia. Białe szparagi umyć, obrać , włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, odsączyć. Do szparagów dodać ser, twaróg
królestwo garówmówić, że to mój pierwszy domowy majonez w życiu. I nie powinnam też dodawać, że jest wynikiem totalnego przypadku. Powiem Wam tylko, że taki domowy, szczypiorkowy majonez z białymi szparagami, jajkiem w koszulce, kalarepą i domowym chlebem to coś wyśmienitego. Coś bez czego niebawem nie będziecie sobie wyobrażali poranka. Bo tak będzie. Zapewniam. Składniki: 8- 10 białych szparagów 1/2 kalarepy(...)majonez powinien być tak żółty jak na zdjęciu. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekany koperek i mieszam. Majonez można przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Szparagi obieram i gotuję we wrzącej wodzie 3-4 minuty, tak by główki szparag wynurzały się z wody. Odcedzam na sicie. W dużym garnku gotuję wodę z dodatkiem łyżki octu. Kiedy
Mango Papajafarsz 500 g białych szparagów 180 g łososia wędzonego na ciepło 1 białko ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: zielone szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą(...)przykryła szparagi). Dodać sól i cukier. Ugotować do miękkości, zmiksować. Przetrzeć przez sito. Zagęścić przez gotowanie. Doprawić do smaku solą i cukrem. Włożyć zimne masło, mieszać do całkowitego wmieszania w sos. Zdjąć z ognia. Farsz: b iałe szparagi umyć, obrać , włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, odsączyć. Do szparagów dodać łososia i białko
królestwo garówJakiś czas temu dostałam ogromne pudło produktów Uncle Bens. Było w nim między innymi kilka pudełek różnych rodzajów ryżu. Dzisiaj przepis na pyszne ryżowe kulki z dodatkiem zielonych szparagów i selera naciowego. Doskonale sprawdził się w nim ryż risotto Uncle Bens. Zjedliśmy je z zielonymi szparagami upieczonymi na patelni grillowej, ale równie smaczne będą podane z zieloną sałatą(...)cebuli 1-2 ząbki czosnku 60 ml białego wina ok 300 ml gorącego bulionu (nie trzeba zużyć całego) 50 g (1 łodyga) selera naciowego 3 zielone szparagi pęczek szczypiorku ok 15 g startego parmezanu 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej pieprz 1 jajo bułka tarta olej roślinny do smażenia przygotowanie Cebulę pokroić
Stare Garytylko w boczek już smakują wyśmienicie. Można przygotować je w różny sposób a na moim blogu znajdziecie wiele propozycji. Jeśli miałabym wskazać ulubione warzywo to chyba są nim właśnie szparagi. Od lat, niezmiennie. Składniki (na 2-3 porcje): 10-12 zielonych szparagów 3 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżka octu By danie było(...)udane najważniejsza jest technika przygotowywania poszczególnych elementów. Po pierwsze szparagi. Odrywamy zdrewniałe końce szparagów i myjemy je dokładnie. W wąskim i wysokim garnku gotujemy wodę i umieszczamy we wrzątku szparagi, które gotujemy jedynie 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i doprawiamy szczyptą soli. Drugi i trzeci etap należy przygotowywać jednocześnie: na suchej patelni smażymy plastry szynki parmeńskiej do momentu aż stanie
Mango Papajakońcu zaczął się sezon na szparagi, korzystajmy więc póki można! Kiedyś nie byłam ich wielką fanką i nie rozumiałam tego szumu wokół nich, ale od jakiegoś czasu mogłabym je jeść codziennie. Dziś proponuję je z łatwym do wykonania jajkiem w koszulce i palonym masłem z szałwią, posypane parmezanem, które podane z chrupiącym chlebkiem tworzą doskonały pomysł na szybkie i łatwe(...)śniadanie. Polecam! Scroll down for English Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem (4 porcje) Składniki: 4 jajka 900 g zielonych szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami 4 łyżki startego parmezanu 4 łyżki masła 6-7 liści szałwii 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz do smaku Preparation: W większym rondlu doprowadź do wrzenia
karmelowysezonie szparagowym proponuję dziś niecodzienny pomysł na śniadanie - chrupiące tosty z pełnoziarnistego chleba z ciągnącą się mozzarellą w towarzystwie łososia wędzonego i szparagów - wszystko co lubię zamknięte razem w pysznym toście :) SKŁADNIKI (na 4 tosty - 1 tost - 324 kcal) 8 kromek chleba pełnoziarnistego 1 kulka mozzarelli (125g) 100 g łososia wędzonego na zimno 12 sztuk zielonych szparagów pieprz(...)cytrynowy masło PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części szparagów. Blanszujemy szparagi we wrzątku kilka minut. Na 4 kromkach rozkładamy plasterki łososia, posypujemy pieprzem cytrynowym. Mozzarellę również kroimy w plastry i kładziemy na kromkach, po czym układamy po 3 sztuki szparagów na każdej. Przykrywamy pozostałym chlebem i smarujemy masłem zewnętrzne strony tostów. Zapiekamy w opiekaczu lub na grillu na złoto-brązowo. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjezupa jest idealna do wykorzystania dużych końcówek zielonych szparagów. Wprawdzie są bardziej łykowate, niż część górna, ale po zmiksowaniu i przelaniu przez sito nie ma to żadnego znaczenia. Szparagi zielone nie wymagają obierania, wystarczy je przełamać- część z główką zostawić jako dodatek do dania głównego, lub na przystawkę, a dolną część można wykorzystać właśnie do zupy lub sosu. SKŁADNIKI(...)dużych końcówek szparagów - 100 ml śmietanki - 50 ml białego wina - sól, biały pieprz - olej z pestek dyni - ugotowane krewetki (opcjonalnie) SZPARAGI POKRÓJ NA mniejsze części i zalej wodą około 1 cm nad nad powierzchnię szparagów. Dodaj odrobinę soli i gotuj do miękkości. UGOTOWANE SZPARAGI zmiksuj na gładką masę blenderem i przetrzyj przez sito. dodaj białe wino i zagotuj aby odparować
Kuchnia bezglutenowa Lolipszennej 35 gr masła gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz Lasagne 250 gr makaronu typu lasagne 4 karczochy pęczek szparagów 100 ml sosu pomidorowego 100 gr parmezanu PRZYGOTOWANIE Sos beszamelowy Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu. Do masła dodajemy mąkę. Całość mieszamy(...)mieszania. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji ciągle mieszając na małym ogniu. Szparagi Odcinamy twarde końcówki szparagów. Szparagi gotujemy na parze. Karczochy Oczyszczamy karczochy z zewnętrznych twardych lisci. Karczochy gotujemy na parze. Ugotowane karczochy kroimy w podłużne kawałki
La grande e la piccola cuocakilku dni czekały na mnie w lodówce szparagi i zastanawiałam się co z nich przygotować. Wybór padł na tartę, bo takiej jeszcze nie przygotowywałam. Postanowiłam więc spróbować. Tarta wyszła pyszna, delikatna, łagodna i puszysta. Zagłębiając się w lekturze starej książki kucharskiej przeczytałam jak przygotowywać kruche ciasto i w niej polecano przygotowywać je z mąki krupczatki, akurat byłam w polskim sklepie(...)nadaje się do tego typu wypieków, a pewnie jeszcze lepiej do kruchych i delikatnych ciasteczek (muszę to koniecznie wypróbować!) - ciasto jest bardzo lekkie, delikatne i kruchutkie. W połączeniu ze szparagami, które są bardzo subtelnym warzywem, dają wspaniały efekt. Polecam! Ciasto: 180g mąki krupczatki 120g masła szczypta soli 1 jajko Farsz: duży pęczek zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych 120ml śmietany
Codzienne GotowanieTagliatelle ze szparagów z suszoną szynką, parmezanem i bazyliowym pesto. Składniki : 1 pęczek zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka masła 3 plasterki szynki suszonej (serrano lub parmeńskiej) kilka liści bazylii makaron tagliatelle parmezan pesto bazyliowe: 1/3 ząbka czosnku, garść liści bazylii, 3 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki wody , sól, pieprz (wszystko zmiksować(...)blenderze) Sposób przyrządzenia : szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, obieraczką do warzyw obramy grubsze końce szparagów mniej więcej do 1/3 długości, tak przygotowane szparagi kroimy na cienkie plasterki za pomocą obieraczki rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy starty na tarce czosnek i chwilę podsmażamy dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażamy przez około 2 min. co chwilę mieszając dodajemy masło, wkładamy szparagi
zobacz ich smakSezonowe warzywa, które pojawiają się na ryneczku skłoniły mnie do ugotowania kolejnej zupy warzywnej;) Tym razem postawiłam na połączenie szparagów i pora. Składniki ( 4-6 porcji): - 2 średnie pory (tylko białe części) lub jeden bardzo duży - 1 cebula -1 pęczek szparagów (ja użyłam zielonych) - 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego -oliwa/olej - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: tymianek, papryka(...)słodka, ostra, czosnek Drobno posiekać cebulę i pory. Odkroić twarde końcówki szparagów, a resztę pokroić. Końcówki można użyć do gotowania wywaru. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy/oleju, dodać pory i cebulę, lekko poddusić. Wlać gorący wywar. Gotować 15 minut na małym ogniu, po tym czasie dodać pokrojone szparagi i gotować kolejne 7 minut. Doprawić. Odstawić, żeby zupa wystygła i zmiksować
Corner With Recipestapecie wciąż szparagi, trzeba się nimi nasycić póki jest sezon. Dzisiaj prosta w wykonaniu sałatka makaronowa. Grillowane szparagi wyjątkowo przypadły mi do gustu, ponieważ są przyjemnie chrupiące. Podałam je z sosem musztardowym, ale nie jest on konieczny :) Składniki: Sałatka: -pęczek szparagów -pół słoika suszonych pomidorów -opakowanie fety -3 szklanki makaronu np. świderki(tak naprawdę wedle gustu i potrzeby) -kilka gałązek(...)musztardy sarepskiej - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju (np. z suszonych pomidorów) - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, szczypta cukru, papryka słodka, czosnek ewentualnie Ugotować makaron. Ze szparagów odciąć twarde końcówki, pokroić na małe kawałki (wcześniej bardzo dokładnie umyć inaczej będą nieprzyjemnie potem zgrzytać). Grillować ok. 10 min, w większości pod przykryciem. Fetę pokruszyć, suszone pomidory pokroić, listki
Corner With RecipesPowoli żegnając się z sezonem na szparagi, pomiędzy masą obowiązków powstała ta zapiekanka. Wtedy kiedy powinnam się zająć ważnymi rzeczami, jakoś tak wszystko inne staje się niecierpiące zwłoki ;) Składniki (dla 4 osób): - 5 dużych ziemniaków - pęczek szparagów - cebula pokrojona w półplasterki - kilkanaście plasterków kiełbasy krakowskiej suchej (małe, okrągłe plasterki) - sól, pieprz, przyprawy: papryka słodka, czosnek, chili cayenne, bazylia Ziemniaki(...)obrać, ugotować na lekko twardo. Szparagi gotować przez 3 minuty. Ziemniaki, szparagi pokroić na dość małe kawałki. Kiełbasę pokroić drobno. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić, wymieszać, ponownie przyprawić. Polać kilkoma łyżkami oleju rzepakowego. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, a tak naprawdę tak długo, aż ziemniaki będą takie jak lubicie:) Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi
Corner With Recipeskońcu nadszedł czas eksperymentów ze szparagami. Dzisiaj z ukochanym makaronem. Muszę się jednak przyznać, że ostatnio zdradzam makarony z brązowym ryżem, tak bardzo zaczął mi smakować. Jednak o ryżu innym razem, dzisiaj zostawiam was z makaronem, szparagami i mało grzesznym białym sosem :) Składniki (3 porcje): - 250 g makaronu farfalle (kokardki0 pełnoziarnistego - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów - 1 cebula(...)cytryny - olej rzepakowy - 3 łyżki tartego parmezanu - sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi pozbaw stwardniałych końcówek i gotuj ok. 4-5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i odstaw. Cebulę, czosnek i wędlinę pokrój w kostkę. Ugotowane szparagi pokrój na mniejsze
Corner With Recipes