szparagi - 5593 przepisów (strona:91/373)

Sos szparagowy 174

Lubicie szparagi? Ja nie zawsze byłam ich zwolenniczką. Do pewnych rzeczy, a także smaków, dorasta się. A szparagi pod taką postacią jadało się w moim domu od dzieciństwa. Taki sos często był dopełnieniem kotleta schabowego, mielonego czy zwykłych jajek sadzonych. Może i Wy się skusicie? :) Składniki: pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1,5 chochli wody(...)której gotowały się szparagi 1,5 chochli mleka sól, pieprz, cukier Szparagi obrać i pokroić na kawałki tej samej wielkości. Ugotować  (około 10-12 minut). W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę. Nie przerywając mieszania wlewać stopniowo wywar powstały z gotowania szparagów oraz mleko. Zagotować. Sos powinien mieć gładką i aksamitną konsystencję. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem

My simple kitchen
Tarta z łososiem i szparagami 193

Sezon na szparagi niebawem się kończy, więc nie prześpijcie ich! Można jeść je na milion sposobów. My proponujemy szybki numerek – tartę. Można je też podawać duszone, smażone lub gotowane, z szynka parmeńską, sosem holenderskim lub berneńskim, fetą, jajkiem sadzonym. Cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia… Tylko patrząc na szparagi, lepiej trzymajcie ją na wodzy… Składniki: pęczek białych szparagów płat(...)jajko i wyrabiacie ciasto. To wrzucacie do lodówki (owińcie je wcześniej folią, żeby nie obeschło). Im krócej będziecie je międlić w dłoniach, tym bardziej kruche będzie, więc działajcie szybko! Szparagi myjecie pod bieżącą wodą i obieracie. Nie zapomnijcie odkroić kawałków o długości 3-4 cm od dołu, to zdrewniałe, łykowate części, nie ma co żałować. Pozostałą część kroicie

GRUBY WAŁEK
Zielone szparagi z wody ze zasmażką z masła i tartej bułki 279

kiedy spróbowałam szparagów ze zasmażką, to nie mogę się od nich uwolnić, tak bardzo mi smakują. Żal mi tylko, że do najtańszych nie należą, bo za 9 zł. miałabym sałatę lodową, masłową, brokuła i kalafiora.  Mój zestaw obiadowy: łosoś na parze z ziołami prowansalskimi, ziemniaki z koperkiem i zielone szparagi polane masłem z tartą bułką. Porcja na 2 osoby(...)SKŁADNIKI 1 opakowanie zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej szczypta soli, pieprz WYKONANIE Szparagi umyć i odciąć doły (około 1-2 cm). W wysokim garnku zagotować wodę, włożyć szparagi na stojąco, tak żeby wystawały tylko czubki, dodać łyżeczkę cukru i gotować pod przykryciem 10 minut. W garnuszku rozpuścić masło, dodać tartą bułkę i smażyć

Passions hobbies life
Kasza. Szparagi. Zupa. 134

sprawiają, że zagląda tu co raz mniej osób. Zanim na dobre się pożegnam to zaproponuję Wam coś bardzo prostego, coś za czym przepadają moje dzieci. Zwyczajna zupa z zielonych szparagów, która z niewielkim dodatkiem stała się hitem i gości u nas co drugi dzień. Ciekawe kiedy dzieciarnia się znudzi? Póki co korzystam z okazji, że jeszcze ciągle są szparagi, choć(...)już niedługo oraz z wielkiego apetytu domowników. Krem z zielonych szparagów z kaszą gryczaną składniki 1 cebula 2 średnie ziemniaki 1 pęczek zielonych szparagów śmietana 18% bulion warzywny pieprz, sól kasza gryczana - sypka wykonanie: W bulionie warzywnym (około 500ml) gotuję pokrojone w dużą kostkę cebulę i ziemniaki. W tym czasie przygotowuję szparagi, myję je i odcinam zdrewniałe końcówki. Kroję

Przysmaki Karolki
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami 122

Słońce, upały – wreszcie przyszły po zbyt długiej zimie i jesiennej wiośnie. Szkoda wiec czasu na siedzenie w kuchni – dlatego dziś danie sezonowe makaron ze szparagami w 20 minut i na spacer! Składniki: makaron pęczek zielonych szparagów 10-12 suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku śmietana 200 ml starty parmezan (2-3 łyżki stołowe) 2 łyżki masła Przygotowanie: Zaczynamy(...)wstawienia makaronu. Możemy użyć każdego, na który mamy ochotę. Szparagi myjemy, jeśli trzeba odcinamy twarde końcówki i kroimy na ok 2 cm kawałki. Główki odkładamy na bok. Pokrojone szparagi (bez główek) wrzucamy na osoloną wrzącą wodę na 4 min. Główki dorzucamy po 3 minucie, tak żeby tylko lekko się podgotowały. Po 4 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą, żeby zakończyć

Kulinarna Patilogia
Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard 136

się dania makaronowe, gdyż są szybkie w przygotowaniu i zawsze można skomponować coś smacznego z tego co aktualnie mamy w lodówce. W mojej akurat miałam resztki pieczonego kurczaka i szparagi, to wystarczyło, żeby stworzyć pyszny obiad. Przedstawiam więc tagliatelle, z pieczonym kurczakiem, szparagami w sosie śmietankowo-musztardowym z posypką parmezanową. Polecam na szybki obiad w tygodniu. Scroll down for recipe(...)English Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym (4 porcje) Składniki: 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki oliwy z oliwek 250 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone na 2 cm kawałki 250 g gotowanego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki 1 szklanka bulionu z kurczaka 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki musztardy Dijon sól i pieprz starty

karmelowy
Makaron ze szparagami, pomidorem i piersią kurczaka w sosie śmietanowym 116

Obiad idealny - makaron w sosie śmietanowym podany ze szparagami, pomidorem i mięsem z kurczaka. Poniższe danie świetnie się prezentuje na talerzu - jasny makaron, zielone szparagi i czerwony pomidor ♥ Na samo wspomnienie - leci mi ślinka :) Zachęcam Was do przygotowania poniższego dania, ponieważ szparagi w tym wydaniu pysznie smakują.  Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka pęczek zielonych(...)szparagów 1 pomidor, np. malinowy 1 duża śmietana 30% sól, pieprz olej do smażenia pół pęczka koperku Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Od razu mięso przyprawić solą, pieprzem, a na sam koniec zalać 2 łyżkami oleju. Za pomocą łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Szparagi obrać, umyć. Ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie. Do innego, wysokiego naczynia

Ugotować
Sałatka ze szparagami i pieczonym burakiem 365

Szparagi to bardzo fajne warzywa, które można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na sałatkę ze szparagami, pieczonym burakiem i serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :) Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki(...)należy umyć, osuszyć, zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku około godziny czasu w temperaturze 180-190 stopni. Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i kroimy na około 2cm kawałki. Nastawiamy osoloną wodę z dodatkiem szczypty cukru. Czekamy, aż zacznie wrzeć. Wrzucamy szparagi i gotujemy około 2-3 minut

Kolizje Smaków
WIOSENNA ZUPA SZPARAGOWA 176

słodkiej śmietanki, ale nie jest to konieczne. U mnie wersja z makaronem była bez śmietanki, mnie smakowała nawet bardziej niż z jej dodatkiem. Te zupę można również przygotować ze szparag mrożonych, ja zawsze w sezonie zamrażam sobie szparagi na czas zimowy. Obrane, umyte szparagi pakuję do podwójnych worków i zamrażam (bez blanszowania). Dla wielbicieli zupy szparagowej jest to super rozwiązanie(...)Zimą gdy tylko najdzie nas ochota na pyszną zupkę, wyjmujemy zamrożone szparagi, kroimy jeszcze zmrożone na kawałki i wrzucamy do zupy. Smakuje prawie jak ze świeżych. Składniki: - 0,5kg szparag - 250g mrożonej włoszczyzny w słupki (lub świeża marchew, pietruszka, seler i por, pokrojone na kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody

Smaczne Zdrowe
Zupa ze szparagów 89

pęczki szparagów zielonych, 200 ml bulionu *, sól, cukier, 200 ml śmietany 18%, 1 żółtko Szparagi umyć, obrać, odciąć główki i odłożyć, resztę pokroić. Do niewielkiej ilości wrzącej wody (wody ma być tyle aby lekko zakryły szparagi), lekko osolonej i ocukrzonej, wrzucić pokrojone szparagi i ugotować do miękkości. Wyjąć szparagi, włożyć główki i ugotować al dente. Wyjąć z wody i odłożyć(...)Szparagi przetrzeć przez sito, wlać do nich wywar, w którym się gotowały, bulion i zagotować. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlać do zupy i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą. Dodać główki. Podawać z ryżem lub grzankami. Podałam z żółtkiem jajka ugotowanego w koszulce. *może być warzywny lub drobiowy, ja użyłam bulion z perliczki zastawa

królestwo garów
Szparagowa potrawka z cukinią 150

Przepyszne, lekkie i dietetyczne danie obiadowe z sezonowymi szparagami oraz cukinią, jeśli potrawka kojarzy Wam się z bezsmakową papką ze szpitala, musicie jej spróbować. Ta propozycja na pewno wymaże to wspomnienie. Składniki: 1l wywaru ze szparagów 600g piersi z kurczaka Średnia cukinia 500g białych szparagów 200ml śmietanki słodkiej 12% 2 czubate łyżki mąki Sól Biały pieprz Płatki słodkiej papryki Sposób(...)przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym wywarze ze szparagów przez około 15 minut. Wywar szparagowy otrzymamy gotując obierki z kilku pęczków szparagów w wodzie. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Ponownie wkładamy je do wody wraz z obranymi i pokrojonymi w mnijsze

Pyry na Gaz
Tarta ze szparagami i kozim serem 161

roku w maju w mojej kuchni niepodzielnie królują szparagi! Uwielbiam je w każdej postaci. Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami, kozim serem i chrupiącym boczkiem to szybka i prosta, a zarazem wykwintna przekąska. Sezon na szparagi nie trwa długo, więc gorąco zachęcam Was do kulinarnych eksperymentów z nimi w roli głównej.  Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)pęczek zielonych szparagów 100 g sera koziego półmiękkiego dojrzewającego (lub mozarelli) 100 g wędzonego boczku 10 pomidorków truskawkowych 1 jajko garść świeżo posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy końce. Pomidorki myjemy i kroimy z ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zrumieni, a tłuszcz wytopi. Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy. Ciasto rozwijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z wędzonego łososia ze szparagami 107

łosia wędzonego w plasterkach, 2 pęczki białych szparagów, 6 kumkwatów, sok z 1/2 pomarańczy, bratki jadalne dla koloru, koperek dla koloru i smaku Szparagi obrać. Szparagi najlepiej obierać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę należy odłamać a nie odcinać. Obrane należy wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Szparagi gotuje się "na stojąco" (chociaż można i na płasko(...)wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Włożyć szparagi do lekko osolonej i ocukrzonej wrzącej wody. Gotować 5 minut od zagotowania. Zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut. Wyjąć z wody, ułożyć na półmisku, zostawić do ostudzenia. Plasterki łososia pokroić w paski, szparagi w kawałki długości około 4 cm, kumkwaty pokroić w plasterki. Ułożyć na półmisku. Skropić sokiem

królestwo garów
Szparagi pod beszamelem 88

pęczki zielonych szparagów, sól, cukier, 40 g masła, 40 g mąki, 0,5 l mleka, 2 żółtka, sól, gałka muszkatołowa, 2 łyżki startego parmezanu Sos beszamelowy to sos podstawowy przygotowany z białej zasmażki z masła i mąki (w równych ilościach wagowych) oraz mleka. Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco(...)chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania. Szparagi ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia. Żółtka utrzeć, dalej

królestwo garów
muffinki ze szparagów - szparagowe muffinki 79

zielonych zmiksowanych szparagów, 300 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 100 ml oleju rzepakowego, 20 ml śmietany 30%, 3 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2-3 zielone szparagi Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. W drugiej misce szparagi wymieszać z olejem, mlekiem, śmietaną, jajkami. Połączyć mąkę ze szparagami, wymieszać(...)szparagi obrać, ugotować we wrzącej osolonej i ocukrzonej wodzie. Gotować 3 minuty od zagotowania. Ostudzić, okroić w plasterki grubości około 1 cm. Do foremek na muffinki, włożyć trochę ciasta, położyć kawałek szparaga i przykryć ciastem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeść na zimno. zastawa

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania