Szparagi konserwowe - jędrne i kruche

Szparagi konserwowe - jędrne i kruche

Szparagi konserwowe - jędrne i kruche

Szparagi konserwowe zimową porą to wspaniały rarytas. Zaletą tego przepisu jest to, że nawet jeśli będziemy mieli łykowate i nieobrane szparagi, to w zalewie do jesieni zrobią się jędrne i kruche. Są wspaniała przekąską  i dodatkiem do kanapek. 2 kg szparag 2 litry wody 1/5 szklanki cukru 2 łyżki soli 3/4 szklanki octu 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Szparagi bez obierania pokłaść w słoiki. Składniki zalewy zagotować i wlać do słoików, zakręcić i pasteryzować (gotować) przez 20 minut. Sło... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Jadło i czytadło

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.