się pełnymi słońca owocami i warzywami, czy owocami morza z Morza Śródziemnego… Dlatego chciałabym podzielić się z Wami przepisem na aromatyczne, cytrynowe risotto z pysznymi krewetkami i zielonymi szparagami. Sezon na szparagi powoli się kończy, więc wykorzystajmy szansę na ich zjedzenie! Składniki: – ok. 3 szklanki bulionu warzywnego – 400g zielonych szparagów (pęczek) – 250g krewetek – 100g ryżu(...)dokładnie oczyszczone (wykonujemy nacięcie i sprawdzamy czy jelito jest usunięte). Jeżeli kupiliśmy krewetki bez ogonków – nie przejmujmy się, one są tylko do dekoracji. Bulion zagotowujemy w rondelku. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde i białe końce. Łodyżki kroimy w plasterki, główki pozostawiamy w całości. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę
Be Fit Be StrongIdealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pysze, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie składniki schłodzone): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka(...)kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. Szparagi: 1) Odciąć twarde, jasne końce szparagów (jeżeli mamy grubsze szparagi, cieniutko obrać). 2) Zielone łodyżki opłukać i osuszyć, przekroić na połowy. 3) Połówki z główką zawinąć pojedynczo w plasterki szynki
Fitsweet.meSezon szparagowy powoli dobiega końca, niestety. Z utęsknieniem będziemy czekać do przyszłej wiosny na kolejny, a teraz czas na smaki lata. Ze szparagami żegnam się bardzo prostym daniem, bo szparagi nie lubią skomplikowanych kombinacji, przynajmniej w mojej kuchni. Najczęściej jem je podsmażone na maśle z jajkiem sadzonym i ziemniakami z koperkiem. Tym razem szparagi i zielony groszek trafiły do makaronu(...)japoński makaron gryczany lub pszenno-gryczany, stanowi jeden ze sztandarowych produktów kojarzonych z kuchnią japońską. Ma lekko orzechowy smak i jest bardzo zdrowy. Składniki: 300 g makaronu soba pęczek szparagów 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżka masła sól pieprz skórka otarta z cytryny parmezan lub grana padano natka pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, około
Smakowity Blog KulinarnyQuesadilla z kurczakiem, zielonymi szparagami i świeżym szpinakiem, do tego pyszne guacamole i roszponka – tak wygląda nasz kolacjo-obiad z wykorzystaniem kurczaka teriyaki z przepisu z wczorajszej sałatki superfood . Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę pysznie, a przygotowanie zapieczonej tortilli zajęło nam zaledwie kilkanaście minut! Składniki: 6 tortilli pszennych 150g żółtego sera 150g świeżego, młodego szpinaku 300g piersi(...)kurczaka 200g szparagów sok z 1/2 limonki 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżeczka sezamu 1 łyżka oleju sezamowego Przygotowanie kurczaka i szparagów: Piersi z kurczaka oczyściłam i pokroiłam w grubą kostkę, marynowałam w sosie teriyaki (2 łyżki) soku z 1/2 limonki, 1 łyżeczce sezamu i 1 łyżce oleju sezamowym przez około 30 minut, następnie dodałam kurczaka z całą marynatą
Taste and CookZamiast klasycznej kiełbasy czy karkówki zachęcam do poszerzenia grillowego menu o sezonowe szparagi. Ich lekko gorzki smak świetnie współgra z ostrą musztardą i wyrazistym boczkiem. Składniki: Pęczek szparagów (zielonych lub białych) Boczek parzony plastry (tyle szt. ile szparagów) Musztarda dijon Sól, cukier Sposób przygotowania: Szparagi obieramy (białe) lub odrywamy końcówki (zielone). Gotujemy we wrzątki z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki(...)cukru aż będą półtwarde. Odcedzamy. Plastry boczku (najlepiej długie i cienko pokrojone na krajalnicy) smarujemy cienka warstwa musztardy Dijon. Zawijamy wokół szparagów. Opcjonalnie możemy spiąć wykałaczką. Szparagi układamy stroną z łączeniem boczku do dołu i grillujemy na rozgrzanym grillu ze wszystkich stron do zezłecenia
Pyry na GazJajecznica ze szparagami to pomysł na smaczne i sycące śniadanie na ciepło. Uwielbiam jajecznice, ale w tym wydaniu jest jeszcze bardziej apetyczna :) Aby całe danie było treściwe to jajecznice podałam z ciemnym pieczywem i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 1 porcje: 2 jajka (rozmiar L) 6 sztuk zielonych szparagów sól masło Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i ewentualnie obrać. Pokroić(...)części. Do małego garnka wlać odrobinę wody, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to przełożyć szparagi (bez główek!). Gotować kilka minut, aż do miękkości. Na sam koniec wrzucić główki szparagów i gotować jeszcze 1 minutę. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło, wbić jajka. Całość posolić. Gdy jajka się zetną to przełożyć do nich ugotowane, odcedzone szparagi. Wszystko ze sobą wymieszać
UgotowaćKorzystając z tego, że jeszcze jakiś czas będzie można nabyć nasze polskie szparagi, zachęcam Was do ich konsumpcji. O prozdrowotnych właściwościach możecie poczytać na FB Przemiany. Żałuję, że sezon na nie jest taki krótki. Szparagi są pyszne same w sobie i generalnie moim zdaniem nie potrzebują wielu towarzyszy na talerzu. Nawet same smakują doskonale. Ja tym razem jednak podałam(...)towarzystwie jajka i pomidorów. Ot taki klasyk można rzec. Moja propozycje jest doskonałe na weekendowe śniadanie. Sami wypróbujcie. Frittata ze szparagami składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 dymki 4-5 jaj 1 pomidor średniej wielkości 50 g startego parmezanu sól, pieprz szczypta chili wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną
Przysmaki KarolkiOstatni wpis o sałatkach na wynos w słoiku cieszył się dużym powodzeniem więc postanowiłam zrobić edycję wiosenną. Poniżej 3 przepisy na wiosenne sałatki, w roli głównej szparagi, rzodkiewki, ogórki i kalafior przy wsparciu kasz i ciecierzycy. Można je wszystkie zapakować na wynos do słoika, zjeść na obiad ale świetnie nadadzą się też jako dodatek do dania głównego czy na grill(...)Wiosna pełną gębą, stragany się uginają – korzystajcie! Sałatka z quinoa, szparagami i fetą 1 szklanka kaszy quinoa pęczek szparagów pół pęczka szczypiorki 100 g twardego sera feta 70 g płatków migdałowych SOS: Sok z połowy cytryny 1 łyżeczk amiodu 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( nie przegotować, żeby byla sypka) Szparagi pozbawić
Cooking for EmilyPyszna propozycja na delikatny obiad ze szparagami. Zapieczone płaty makaronu lasagne z dodatkiem sera mozzarella, blanszowanym groszkiem i szparagi oraz z delikatnym sosem beszamelowym. Danie jest proste a jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Składniki (na 2 porcje): 8 płatów makaronu lasagne 50 gram sera mozzarella 1 szklanka mrożonego groszku 1/2 pęczka szparag zielonych sól(...)gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Szparagom odrywam zdrewniałe końce i kroję na mniejsze kawałki. Makaron gotuję we wrzątku przez 5 minut, na ostatnią minutę gotowania do tego samego garnka wrzucam mrożony groszek i szparagi. Wszystkie składniki odcedzam
Mango PapajaPyszny makaron tagliatelle ze szparagami i boczkiem w śmietanowym sosie z odrobiną parmezanu. Pazura dodaje cukinia podsmażona z czosnkiem. Ktoś mądry kiedyś powiedział, że kuchnia musi pachnieć….jak nie pachnie, to nie smakuje. W 100% podpisuję się pod tym zdaniem. Uwielbiam używać czosnek i zioła, te mieszające się aromaty są zalążkiem przepysznych potraw. Makaron tagliatelle ze szparagami(...)swoich potrzeb, podaje orientacyjną ilość na 2 porcje makaron tagliatelle, użyłam pełnoziarnistego około 300 g wędzony boczek 1 duży plaster o grubości około 3-4 mm 4-5 szt. szparagów kilka sztuk mini pomidorków 2 małe ząbki polskiego czosnku 1/4 cukini odrobina masła sól, pieprz do smaku śmietanka kremówka 30% około 150-200 ml parmezan W szerokim naczyniu podgotowujemy szparagi
Rusty ForkNiedawno M przyniósł do domu 5 kg białych szparagów. Trochę złapałam się za głowę, bo ilości jednak spore. Zupełnie niepotrzebnie się martwiłam. Po 4 dniach szparagów nie było, a oto, co między innymi powstało. Bardzo prosta, ale tak nieprawdopodobnie pyszna zupa, że po prostu musicie ją zrobić. W moim słowniku to tzw. kombozupa, czyli taka mogąca spokojnie zastąpić cały posiłek(...)wzięcia np. do pracy. Przepyszna i na ciepło, i na zimno. Co prawda M nie lubi, jak tak mówię, ale ta zupa to prawdziwa PETARDA Czuć delikatny smak szparagów i nie został on zdominowany smakiem wędzonki. No na prawdę… przepycha. A oto mój przepis: Składniki: 300 g wędzonych kości wołowych 2 ćwiartki z kurczaka ekologicznego 8-10 dorodnych białych
Kate's Kitchenbiałko, i witaminy, i sole mineralne, więc taka sałatka dostarcza odpowiedniej porcji energii do dalszej pracy. Dziś kolejna propozycja na wątróbkę drobiową i wykorzystanie stwardniałych końcówek szparagów. Składniki (na 2 porcje): 250 g wątróbki indyczej końcówki szparagów (z całego pęczka) łyżka oleju do smażenia sałata (u mnie mix lodowej, masłowej i czerwonej dębolistnej) kilka listków rukoli 10 pomidorków koktajlowych(...)liści bazylii dymka sól pieprz łyżka soku z malin łyżka octu jabłkowego 3 łyżki oliwy lub oleju (u mnie z ostropestu) Końcówki szparagów opłukać i obrać ze skórki. Pokroić na drobne kawałki. Wątróbkę pokroić na plastry. Szparagi i wątróbkę umieścić na patelni. Wlać łyżkę oleju do smażenia i smażyć do miękkości szparagów. Do salaterki wrzucić porwane liście sałat. Przepołowić pomidorki
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszam na pyszne śniadanie. Omlet z duszonymi szparagami jest smaczny i pożywny. Składniki 3 jajka 3 łyżki mleka 2 szparagi natka pietruszki sól pieprz masło do smażenia 1. Szparagi kroimy w cienkie plasterki. Przez chwilę podsmażamy na maśle. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy szparagi będą już miękkie, zdejmujemy pokrywkę aby odparować(...)dokładnie mieszamy z mlekiem. Doprawimy solą i pieprzem. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną masła. Przykrywamy pokrywką. 3. Kiedy omlet będzie w połowie ścięty posypujemy go duszonymi szparagami i poszatkowana natką pietruszki. Trzymamy pod przykryciem jeszcze przez chwilę. Następnie składamy go na pół. Możemy przewrócić na druga stronę i podsmażyć jeszcze przez chwilę. Smacznego! Kategoria: Przepisy , śniadania
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyRisotto ze szparagami i zielonym groszkiem Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 średnia cebula 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku 3/4 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 ,5 litra wywaru warzywnego oliwa do smażenia, sól pieprz do smaku Sposób przygotowania przepisu: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oliwie. Dodajemy ryż mieszamy i po minucie(...)wino zostanie wchłonięte przez ryż i dodajemy chochelkę bulionu. Dolewanie bulionu powtarzamy do wyczerpania bulionu lub do momentu aż ryż będzie aldente. Pozostawiamy jedną chochelkę bulionu do gotowania szparagów i groszku. Szparagi myjemy odkrawamy zgrubiałe końcówki ok 3 cm i kroimy na mniejsze kawałki ok 2cm. Przed końcem gotowania ryżu dodajemy szparagi, zielony groszek, zalewamy ostatnią chochelką bulionu i przykrywamy
W kuchennej krainieWiosna to cudowny czas! Z wytęsknieniem oczekujemy zawsze na szparagi. Uwielbiamy je pod każdą postacią i zajadamy w olbrzymich ilościach. Ostatnim naszym odkryciem jest zupa z zielonych szparagów. Pyszna, bardzo delikatna, a zarazem pożywna. Przygotowuje sie ją błyskawicznie, a smakuje wybornie. Ja przygotowałam od razu z podwójnej porcji (jedna jest dla 4 osób), zajadaliśmy ją przez 3 dni, a każdego(...)smakowała równie pysznie. Polecam bardzo gorąco. Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 1/2 pęczka zielonych szparagów (250g) - 1/2 kg młodych ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki masła (dałam klarowane) - 1 litr bulionu jarzynowego (lub rosołu) - 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku - 200g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 4 łyżki koperku - 4 łyżki szczypioru - ser feta - sól
Smaczne Zdrowe