Dzisiaj mam dla Was przepis na pożywną, smaczną sałatkę. Jest w niej tyle witamin co kolorów. Cieszy oko i smakuje wybornie... Składniki: k ilka szparagów białych i zielonych 250 g truskawek k il k a pomidorków koktajlowych 2 średnie świeże ogórki 2 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 jajko ugotowane na twardo d owolna sałata podzielona(...)cząstki 1 łyżkę oliwy s ól p ieprz 1 łyżeczka cukru do gotowania szparagów Wykonanie: Szparagi obrałam, odcięłam zdrew niałe końce, przełożyłam do misek z zimną wodą. Po opłukaniu związałam bawełnianą nicią. W dwóch garnkach zagotowałam wodę z solą z dodatkiem cukru. Szparagi włożyłam do garnka (każde osobno) , tak aby ich główki nie były zanurzone w wodzie
Kuchnia u Krysiwiary! ;) No ale mimo tych okoliczności mamy też sezon szparagowy w pełni, czego po prostu nie można nie wykorzystać. Chociaż zgodzę się z każdym, kto powie, że proste szparagi z wody z dodatkiem sosu holenderskiego są daniem doskonałym, to jednocześnie przekonywał będę do wypróbowania zapiekanej wersji tego pysznego warzywa. Niejednokrotnie udowadnialiśmy, że forma zapiekanki ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim jest(...)wygoda przygotowania i podania, ale też, niejako przy okazji, możliwość całkiem fajnej prezentacji. Szparagi zapiekane z serem, a właściwie: serami, są... no cóż... bardzo serowe ;) Warzywa zachowują oczywiście swój wyjątkowy smak i jędrność, a ciągnące się aromatyczne serowe nitki, które powstają gdy sięgamy widelcem po kolejną porcję, są po prostu genialnym bonusem :) Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki roztopionego
zadanie-gotowanieDziś mam dla Was prosty przepis na fajną przekąskę (lub nawet samodzielne danie) - pieczone szparagi w panierce z parmezanu, otrębów i płatków migdałowych. Podane wraz z pysznym dipem czosnkowo - cytrynowym są świetną przekąską na imprezy, pasują idealnie do dań mięsnych czy ryb, a także mogą stanowić wartościową kolację lub lunch. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do grilla(...)Takie szparagi możecie również przygotować w tańszej wersji, zastępując otręby - płatkami owsianymi, parmezan - serem grana padano, natomiast płatki migdałowe - bułką tartą. Oczywiście najpierw zachęcam Was do wypróbowania mojej wersji, bo jest naprawdę pyszna!😍 SKŁADNIKI: 1 pęczek zielonych szparagów (mogą być tez białe) 3 łyżki otrębów pszennych lub żytnich albo płatków owsianych 3 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki tartego parmezanu
Słodko-Słony Świat Ilonyróżne diety, szczególnie wegańskiej. Sama temu wpływowi uległam, podając przepisy na jagielniki (ciasta z kaszy jaglanej). 20 lat temu danie, o którym niżej, było po prostu "miękkim tofu ze szparagami i pieczarkami", a nie "tofucznicą". Wtedy weganie nie szukali na siłę zamienników jedzenia pochodzenia zwierzęcego i nie nadawali swoim daniom nazw sprzecznych z logiką (pasztet wegański, bigos wegański, smalec wegański(...)zapytać, a jakie chleby zjadają zwykli śmiertelnicy na co dzień? No, poza chlebami mlecznymi i chlebami na miodzie, oczywiście. Ludzie! O opamiętanie proszę. A zatem zapraszam na tofu ze szparagami i pieczarkami, danie przez niektórych tofucznicą zwane. Składniki (na jedną porcję): ok. 70 g miękkiego tofu kilka zielonych szparagów 4 pieczarki mała cebulka łyżka sosu sojowego łyżka lub dwie oleju
Weekendy w domu i ogrodzieSzparagi totalnie zawładnęły moją kuchnią i w sezonie wiosennym stanowią większą część spożywanych przeze warzyw w ciągu dnia. W formie tarty są niesamowicie smaczne, chociaż ja mogłabym je jeść nawet na surowo i zupełnie mi to nie przeszkadza. Tarta dla wymagającego podniebienia, które surowych szparag nie trawi. Podkręcona słodką szalotką i ogromną ilością parmezanu. Ja uwielbiam! Składniki (na tartę(...)żytniej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 100 gram masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 12% 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 gram zielonych szparagów 100 gram parmezanu 3 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 12% sól, pieprz i zioła prowansalskie 3-4 szalotki Składniki na kruchy spód
Mango PapajaWłaśnie niedawn o rozpoczął się sezon na szparagi,a trwa o n bardzo krótko więc korzystajmy i jedzmy te bardzo wartościowe warzywo. Roladki drobiowe ze szparagami i fetą w bardzo chrupiącej otoczce to moja propozycja na wiosenny obiad. 1 podwójny filet z kurczaka 16 szt zielonych szparagów ok. 80 g sera feta sól pieprz panierka: 1 jajko(...)bułki tartej 5 łyżek płatków kukurydzianych olej do smażenia Filet z kurczaka umyć,osuszyć i podzielić na 4 kotlety. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem. Przygotować szparagi. Odłamać z każdego szparaga twarde końcówki po czym wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku,wyjąć,przelać zimną wodą i osączyć. Na każdym płacie mięsa i ułożyć
Kolorowa kuchnia ElkiKolejne danie na szybko, no cóż ostatnio zabiegana jestem, weekend niedługo to może trochę odpocznę :-). Dzisiaj pyszny makaron ze szparagami, które bardzo lubimy, nawet zrobiłam zapas i czekają w lodówce, suszone pomidory i starta mozzarella. Lekko, ale bardzo smacznie. Ja szparagi gotuję troszkę dłużej, bo moje dziecko woli miękkie. Miłego dzionka :-) Składniki: makaron 1 pęczek szparagów kilka suszonych pomidorów starta(...)mozzarella sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1/3 szklanki śmietanki 12% 1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. W dużym garnku zagotować wodę, którą solimy, wrzucamy szparagi i gotujemy około 10 minut. Do wody można też dodać szczyptę cukru. Ugotowane wyjmujemy z wody, studzimy. 2. Makaron gotujemy al'dente. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na rozgrzany szparagi (ja pokroiłam
kruche babeczkiPołączenie smażonych, zielonych szparagów z chrupiącą szynką szwarcwaldzką, jajkiem, soczystymi pomidorkami koktajlowymi oraz ziarnami, polanych winegretem- to smaczny pomysł na sycące danie na ciepło. 2 porcje: * zielone szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 12 szt. * szynka szwarcwaldzka- 8 plastrów * jajka- 3-4 szt. * słonecznik, pestki dyni i sezam- po 2 łyżki * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 mały ząbek * ocet jabłkowy(...)łyżeczka * oliwa z oliwek- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Ugotować jajka, a w międzyczasie przygotować szparagi- umyć, obrać (jeżeli obawiacie się, że będą łykowate), oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na 2-3 części, przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym, posypać solą oraz pieprzem, zakryć i dusić około 12 minut- mieszając od czasu do czasu- aż szparagi będą miękkie
Kraina Miodem Płynącabidi-language:#0400;} Wprawdzie sezon szparagowy jeszcze przed nami, ale ceny już nam pozwalają na szaleństwa w kuchni. Jak, co sezon koniecznie musi być przede wszystkim zupa ze szparagów. Aromatyczna, o niebotycznie aksamitnym smaku. W tym przypadku smak podkręciliśmy wyrazistym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem. Składniki 500 g białych szparagów 1 mały ziemniak 1 łyżka masła gałka muszkatołowa 2 łyżki słodkiej(...)śmietany 18% ser cheddar szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Zgrubiałe końcówki szparagów obłamujemy, a same szparagi kroimy na mniejsze części, by łatwiej można było je zblendować. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, by nadać szparagom delikatnego, zdecydowanego smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze 1 małego ziemniaka pokrojonego w kostkę, dzięki czemu
R'n'G KitchenRozpoczynamy sezon szparagowy! I to z przytupem :) Pyyyszna tarta w towarzystwie moich ukochanych zielonych szparagów - do tego jeszcze więcej witamin w postaci kolorowych pomidorków koktajlowych i zielonego brokuła :)Troszkę przymykamy oko na kalorie ;) Smaczna przekąska - taki trójkącik tarty to niebo w gębie! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 9-10 sztuk zielonych szparagów 10 pomidorków koktajlowych (u mnie 5 żółtych(...)łyżki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE Foremkę do tarty wykładamy dokładnie ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 5 minut. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce, po czym obieramy do 1/3 wysokości. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Zalewamy warzywa wrzątkiem i blanszujemy przez około 3 minuty (najlepiej w wysokim naczyniu
Moje Kuchenne RewelacjeSezon szparagowy kwitnie, co mnie bardzo cieszy, bo uwielbiam szparagi. Mogłabym jeść je codziennie, nawet tylko z masełkiem. Ale takie w omlecie smakują jeszcze bardziej, szczególnie na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu i możemy celebrować jedzenie. Składniki na 2 porcje: • 4 jajka • sól, pieprz biały, papryka słodka do smaku • pęczek szparagów zielonych(...)kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą pośrodku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. • Jajka roztrzepać z solą, pieprzem
To co kochamSzaleństwa szparagowego ciąg dalszy… tym razem w sosie – kremie z żółtek i białego wina. Połączenie tego sosu i szparagów… cóż, trzeba spróbować, bo opisać smaku nie sposób. Zjadłyśmy we dwie z Moniką. Dobrze, że chłopaki nie przepadają za zieleniną! Składniki: • 2 pęczki zielonych szparagów • sól, cukier do gotowania(...)szodonowy • 4 żółtka • 150 ml białego wina • 150 ml bulionu – u mnie rosołek wegetariański • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. • Zagotować ok. 1 litra wody
To co kochamAleż to było smaczne! A poza tym spektakularny efekt wizualny! Zapiekanka na bazie zielonych warzyw – cukini, szpinaku i szparagów, z dodatkiem kulek mozzarelli, w aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: • 4 małe cukinie • 150 g świeżego szpinaku • 1 pęczek zielonych szparagów • 2 małe ziemniaki(...)łyżki majonezu • 3 ząbki czosnku • sól do smaku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i ugotować w skórce. • Cukinie umyć i pokroić w 1 cm krążki. • Szparagi złamać w miejscu, gdzie znajdują się włókna – złapać w połowie i za koniec. • Zagotować w garnku wodę z łyżecką soli i cukru. • Wrzucić cukinię
To co kochamkuchni. W niedzielę królują jajka, najczęściej jest to jajecznica z szynką, pomidorem, serem żółtym i szczypiorkiem, albo jajka sadzone lub na miękko. Szparagi i jajka sadzone to moje best of. Składniki na 2 porcje duże lub 4 małe: • 4 jajka • pęczek zielonych szparagów • kilka liści sałaty zielonej • garść szpinaku świeżego • kilka rzodkiewek(...)sól, pieprz do smaku • 2 łyżki tartego parmezanu • 2 łyżki masła • oliwa Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i odrobiną cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut
To co kochamJestem zielonym szparagożercą. Białe szparagi również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : • 1 pęczek szparagów białych(...)szałwii • świeży tymianek • 4 łyżki oliwy • 1/2 łodygi selera naciowego i natka selera • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 8 plastrów szynki typu parmeńska Wykonanie: • Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię
To co kocham