szparagi - 5593 przepisów (strona:93/373)

Sałatka z ziemniakami, jajkiem i szparagami a’la Cesar 37

Kolejna rewelacyjna sałatka ziemniaczana. Podałam ją ze świeżym szpinakiem, jajkami, szparagami i grzankami. Sos majonezowy zrobiłam z dodatkiem anchois, tak jak robiłam w sałatce Cesar ( TUTAJ przepis ). Wyszło przepysznie. To super opcja na letni obiad. na 3 porcje: około 600-700 g młodych ziemniaków 4-5 jajek 1 pęczek szparagów 3 garście świeżego szpinaku Grzanki: 3 kromki chleba tostowego(...)rozgrzaną na patelni oliwę. Podgrzewamy, aż do przyrumienienia. Pod koniec posypujemy ziołami prowansalskimi i tartym parmezanem. Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Kroimy w plastry lub na ćwiartki. Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie (wcześniej usuwamy zdrewniałe końcówki!; ja gotuję przez około 4 minuty, ALE czas będzie zależał od grubości szparagów; warto sobie sprawdzić jednego). Jajka gotujemy na twardo

Smaki Na Talerzu
Spaghetti ze szparagami i suszonymi pomidorami. 36

Przyszedł czas na szparagi. Dziś proponuję makaron spaghetti w kremowym sosie  śmietanowym, właśnie ze szparagami z dodatkiem szynki i suszonych pomidorów.  Pyszne połączenie którego musicie spróbować.  Podaję składniki na 3 porcje.  Składniki: 250 g. szparagów zielonych 100 g. szynki konserwowej 40 g. pora (biała cześć) 5 suszonych pomidorów ze słoika 1 ząbek czosnku 1 szklanka śmietanki(...)sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia utarty ser żółty do posypania na talerzu Wykonanie: Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki.   Por pokroić w półplasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.  Dodać pokrojoną szynkę. Smażyć 2-3 minuty, następnie dodać pokrojone  suszone pomidory.  Smażyć jeszcze chwilę często mieszając.  Dodać pokrojone na mniejsze kawałki szparagi bez główek i utarty

Agusiowe smakołyki
Szparagi z kurczakiem i pomidorkami 44

statnio pokazuję sporo szybkich dań. To kolejna propozycja. Szparagi są soczyste, chrupiące i taka forma ich przygotowania sprawdza się najbardziej. Dla wegan zamiast kurczka proponuję tofu lub grzanki z chleba na zakwasie.  Składniki:  szparagi zielone 1 pęczek pomodorki kokrajlowe mix sałat czosnek 1 ząbek  pierś kurczaka czosnek granulowany 1/2 łyżeczki oliwa z oliwek sól i pieprz(...)smaku płatki chili bazylia kilka liści Przygotowanie: Pierś z kurczaka doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem oraz płatkami chili. Kroimy w paski. Odstawiamy na chwilę do marynaty. Szparagi kroimy w 1 cm kawałki a końcówki zostawiamy nie krojone. Rozgrzewamy oliwę dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i  dodajemy szparagi - chwilę podsmażamy. Przekładamy do miski obok. Na tej samej patelni smażymy

AZgotuj!
Prosta sałatka z grillowanymi szparagami i jajem w dressingu musztardowo - miodowym 59

mamy sezon na moje ulubione warzywo, czyli szparagi. Jak co roku czuję się nimi zachwycona. Nie dość, że są piękne a każde danie z ich udziałem wygląda wprost apetycznie, to jeszcze są turbo smaczne i oczywiście, co równie istotne - zdrowe. Późna wiosna to idealny moment na ich wykorzystanie w sałatkach i jako dodatek do dań głównych. Na śniadanie najlepiej smakują(...)jajkiem w koszulce. W sałatce w dressingu lub sosem holenderskim. Nie zliczę pomysłów na ich wykorzystanie, natomiast gwarantuję każdy jest dobry, jeśli jest to sposób na to aby szparagi pojawiły się w Twoim codziennym jadłospisie.  Składniki (na 2 porcje): garść mixu sałat  pomidorki koktajlowe  ogórek  papryka  2 jaja  250 g zielonych szparag kromka dobrego

Mango Papaja
Warsztaty kulinarne z Tomkiem Jakubiakiem 59

podstaw całą 3 propozycję czyli naleśniki. Podaliśmy chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze świeżego ogórka z marynowanym pstrągiem z kiełkami fasolki mung, chrupiące sałatki ze smażonymi szparagami i pomidorkami z winegretem koperkowym na kefirze i z jajkiem ugotowanym na półtwardo, oczywiście nie mogło zabraknąć deseru :na warsztat wjechały wyśmienite naleśniki ze smażonymi truskawkami ,czarnym pieprzem i bazylią oraz(...)pokrój i przesmaż na maśle z bobem. Dopraw solą i sokiem z limonki. Ziemniaki ułóż na środku talerza i zalej chłodnikiem. Posyp porwanym pstrągiem.   Chrupiące sałaty ze smażonymi szparagami i pomidorkami z winegretem koperkowym na kefirze i jajko ugotowane na półtwardo   Składniki : - 2 duże garście mixu chrupiących sałat -4 zielone szparagi -łyżka masła do smażenia -3 rzodkiewki

Z Kuchni Do Kuchni
Menu na tydzień: Warzywne obiady na lato 86

Szparagi, botwinka, pomidory, młode ziemniaki, truskawki – sezon na nowalijki w pełni. W tym roku zaczął się strasznie późno, dlatego tym bardziej trzeba z nich korzystać, gotować, jeść na surowo, w sałatkach i zupach. Obiady na lato Dzisiaj chcemy Wam pokazać do u nas było na stole w ubiegłym tygodniu. Mamy nadzieję, że nasze przepisy i pomysły na obiady(...)innej wersji niż warzywna. W takie upały człowiek nie ma ochoty patrzeć na mięso nawet na grilu:) Pozdrawiamy serdecznie, życzymy przyjemnej letniej pogody inspirujących przepisów i pysznego jedzenia! Szparagi z makaronem i krewetkami Sezon na szparagi wreszcie ruszył. Spiesz się je zjadać, bo szybko przeminął:) Dzisiaj polecamy prosty przepis na smażone szparagi z makaronem i krewetkami. Szybko, smacznie i zdrowo

Niedzielny kucharz
TARTA ZE SZPARAGAMI 73

Soczyste, świeże szparagi, lekko chrupiący i słony boczek, a do tego niepowtarzalny aromat pecorino. Taka jest nasza TARTA ZE SZPARAGAMI! Artykuł TARTA ZE SZPARAGAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Schab z sosie ze szparagami 67

Szybki obiad w 40 minut ze szparagami i schabem w roli głównej. Schab w innym wydaniu niż tradycyjne kotlety ale jakże pysznym. Do tego sezonowe warzywa i wszystko w jednym garnku a raczej patelni.       500 g schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 2 marchewki 1 pęczek szparagów zielonych masło klarowane sól, pieprz czarny i czerwony(...)warzywnego 1 łyżka mąki krupczatki pełna   Schab kroję w paski. Cebulę i czosnek drobno siekam, przesmażam na maśle, dodaję schab i dalej przesmażam. Marchewkę kroję w talarki, szparagi obieram końcówki i kroję na 2-3 cm kawałki. Główki szparagów odkładam na razie. Cukinie kroję w krążki i na pół. Do mięsa dodaję marchewkę i chwilę przesmażam. Wlewam bulion

wesoła kuchnia
Zielone szparagi z sosem mornay 80

Sezon szparagowy w pełni, a najlepiej smakują szparagi z dodatkiem odpowiedniego sosu, który podkreśli ich smak. Najprostszy jest biały, delikatny w smaku sos beszamelowy, wywodzący się z kuchni francuskiej.  Na bazie sosu beszamelowego możesz przygotować bardziej wyrazisty w smaku sos mornay, z dodatkiem ziół i utartego sera. Składniki 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 250 ml mleka dowolny(...)mnie parmezan) 2 łyżki posiekanych ziół (np.tymianek i oregano) sól, pieprz sok z cytryny 1 pęczek zielonych szparagów - 500 g Przygotowanie: szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i ugotuj w osolonej wodzie przez około 8 minut  w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka powoli wlewaj zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką balonową, aż się całość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa rybna ze szparagami 63

pobytu nad naszym Morzem Bałtyckim.  Ja tym razem proponuję Wam coś mniej kalorycznego, czyli zupę ze stornią w roli głównej, a ponieważ mamy maj i sezon na pyszne szparagi, więc dorzuciłam do niej jeszcze te smukłe warzywa. Zupa rybna ze szparagami jest delikatna i lekka, będzie idealna na majowy obiad. Zupa rybna ze szparagami Stornia, czyli flądra Stornia jest(...)osiągają długość 50 cm. Mięso storni jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach. Zupa rybna ze szparagami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 flądry 1 marchewka kawałek selera 1 mała pietruszka 1 por 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanoc zero waste 65

łyżeczkę chrzanu. W garnku podgrzać bulion, dodać do niego zakwas i przelać na talerze. Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub inną zielenią. W okolicach Wielkanocy w sklepach pojawiają się szparagi. Najlepszy sos do nich można zrobić, jeśli zostało nam za dużo jajek na twarto. Szparagi z sosem Bolzano Składniki na 2 porcje: pęczek szparagów – odcinamy końcówki sos: 3 jajka(...)twardo – drobno posiekane łyżka octu jabłkowego łyżka musztardy szczypta soli i pieprzu 2 łyżki majonezu łyżka oliwy rzeżucha do dekoracji (lub natka pietruszki) Przepis na szparagi z sosem Bolzano Szparagi ugotować w dużym garnku. Składniki sosu wymieszać. Wyłożyć szparagi na talerz, polać sosem i udekorować rzeżuchą Bigos jemy na wszystkie święta. Zwykle trochę go zostaje. Co z nim zrobić

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z cukinii i szparagów z dodatkiem szpinaku, rzodkiewki i karmelizowanej cebuli dymki. Kuchnia zero waste 75

nią zrodził się nie tyle z oszczędności, co raczej z gotowania w stylu zero waste, gdyż nie znoszę marnowania żywności. W lodówce miałam jedną cukinię, niecały pęczek zielonych szparagów, garść szpinaku, kilka rzodkiewek, oraz cebulę dymkę ze szczypiorem. Oto przepis n a pyszną i zdrową zupę:   1 cukinia garść szpinaku 1/2 pęczka zielonych szparagów 5 rzodkiewek pęczek cebuli dymki(...)łyżki posiekanego lubczyku posiekany szczypior 1 łyżka gotowego sosu terijaki lub sosu sojowego i miodu W yko nanie: Do garnka dodałam oliwę, wrzuciłam pokrojoną w pół plasterki cukinię , pokrojone szparagi (bez główek). Podsmażyłam warzywa na małym ogniu do zarumienienia. Dodałam szpinak ,czosnek oraz główki szparagów. Wymieszałam i dolałam wywar warzywny. Całość gotowałam ok 10 minut. W miedzy czasie przygotowałam karmelizowaną

Kasia i jej kobiecy świat

Proponowane wyszukiwania