zrobienia, ale bajecznie miękkie. Pierożki z ricotty podaje się w podobny sposób jak gnocchi, czyli w sosie pomidorowym, lub przesmażone z masłem i szałwią. My zrobiliśmy je ze szparagami i zielonym groszkiem. Szparagi dodają daniu chrupkości, a groszek przyjemnej słodkości:) Spróbujcie też naszych przepisów na oryginalne gnocchi z buraczków i batatów . Składniki: Pierożki 200 g mąki (najlepiej 00, ale może(...)niepełne szklanki 225 g sera ricotta (jeśli w opakowaniu jest 250 g użyj całość) 3 żółtka 30 g tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Sól Sos Kilka szparagów Garść groszku zielonego (może być mrożony) 3 łyżki masła Kilka łyżek tartego parmezanu Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przesyp mąkę do głębokiej misy. Dodaj żółtka, parmezan, ser ricotta, szczyptę gałki muszkatołowej i płaską
Niedzielny kucharzJaki jest najlepszy przepis na letni obiad? W sezonie ogórkowym rządzą chłodniki i sezonowe warzywa. Leżymy na leżaku i zachwycamy się smakiem fasolki, ogórków małosolnych i szparagów. Popijamy Rielsinga i Spätburgunda, bo to idelane wino na ciepłe dni. Niemiecki Instytut Wina zaprosił Agatę Wojdę , żeby pokazała jak pięknie letnie smaki komponują się z niemieckimi winami. Jeśli chcecie podać lekki(...)godnie reprezentowało słynne mozelskie Rieslingi. Idealna sprawa na letni obiad. Winiarnia: Weingut Karl Erbes (Mozela) 2017 Riesling feinherb Ürziger Würzgarten Do kupienia w Winers . Kasza gryczana z wieprzowiną i szparagami Składniki kilo mielonej wieprzowiny pęczek dymki razem ze szczypiorem 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru brązowego 3 papryczki chilli zielone 3 cm kawałek świeżego imbiru ćwierć łyżeczki cynamonu sos sojowy
Ugotowane pozamiatanegryczana, której solo nie cierpię. W takiej wersji nie dość, że zdrowa to jest jeszcze przepyszna. Polecam każdemu. Ciekawy obiad na szybko. Składniki na kaszę gryczaną z kurczakiem i szparagami (2 - 3 porcje): torebka kaszy gryczanej filet z kurczaka (ilość wedle uznania min. 200 - 250 g) duża cebula 4 duże szparagi pieprz sól Cebulę pokroić w średnią kostkę(...)podsmażyć. Mięso oczyścić i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i podsmażyć. W tym samym czasie ugotować kaszę w osolonej wodzie. Odciąć zdrewniałe części szparagów, potem główki, a resztę pokroić w paski. Szparagi podsmażyć na osobnej patelni. Najpierw mniejsze części, a później osobno większe. Ściągając z patelni odtłuścić ręcznikiem papierowym. Do podsmażonej cebuli i mięsa wsypać
Karola gotujeSkładniki (na 1 porcję) - 6 szparagów (ok. 130 g) - 1 jajo (ok. 50 g), - kilka liści sałaty (ok. 30 g), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8g), - 2 łyżki tartego parmezanu (ok. 16 g), - 3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 60 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób(...)przygotowania 1. Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy twarde końce. 2. Łodygi szparagów kroimy ukośnie na plasterki (główki pozostawiamy w całości). 3. Szparagi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 min. 4. Jajo gotujemy na półtwardo (ok. 4-5 min od momentu zagotowania się wody). 5. Jajo studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupki. 6. Sałatę rwiemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPrzełóż do miseczki, dodaj jogurt naturalny, dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj pastę na kromkach chleba owsianego. Udekoruj kiełkami i plasterkami rzodkiewki. Obiad bezglutenowy: Kaszotto z kaszy jaglanej ze szparagami i kozim serem Składniki / dla 2 osób: oliwa - 1 łyżka kasza jaglana - 1 szklanka - 200 g cebula - 1 mała sztuka białe wino - 30 ml bulion warzywny(...)podgrzany suszone pomidory - 8 sztuk czosnek - 1 ząbek szparagi zielone - 1/2 pęczka (niecałe 200 g) rolada z koziego sera - 100 g świeża bazylia - garść świeża natka pietruszki - garść sól, pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój je na 2-3 cm. kawałki. Główki szparagów odłóż na bok. W garnku lub szerokiej patelni podsmaż
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki/1 porcja: – 2 jajka, – łyżka masła – sól i pieprz – parmezan do posypania – 2- 3 szparagi – 2 plastry prosciutto – mały pomidor np. malinowy – kilka liści szpinaku – 2 kromki ulubionego pieczywa – ½ ząbka czosnku – łyżka masła – zioła prowansalskie – 3 szparagi – 2 plastry prosciutto – mały pomidor np. malinowy – kilka liści szpinaku – 2 kromki ulubionego pieczywa – ½ ząbka czosnku – łyżka masła – zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak(...)opłukać i ułożyć na talerzu. Pomidora również umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na liściach szpinaku. Szparagi umyć i oderwać twardą końcówkę. Owinąć dwoma plastrami prosciutto i podpiekać kilka minut na najlepiej na patelni grillowej,aż zmiękną. Ułożyć na talerzu. Następnie przygotować grzanki. Chleb posmarować masłem wymieszanym wcześniej z ½ ząbka czosnku i ze szczyptą ziół prowansalskich.Grillować na tej samej
I LOVE LIFEFajnych pomysłów na potrawy z rybą w roli głównej nigdy dość. Tym razem wypróbowaliśmy przepis na łososia w kremowym sosie ze szparagami i wyszło pysznie. Przepis na rybę w kremowym sosie ze szparagami Składniki: 500 gramów fileta z łososia lub ryby morskiej (można też pół na pół, tak jak tym razem u nas), duża cebula, dwa ząbki czosnku, pęczek zielonych(...)szparagów, kopiasta łyżka mąki pszennej, 2,5 szklanki mleka, świeży koperek, sól, pieprz, olej. Zrób tak: rybę pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, następnie usmaż z obu stron na patelni – najlepiej teflonowej lub podobnej, ryba bez panierki może przywrzeć. Kawałki zdejmij i odstaw. Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną cebulę, pod koniec dodając posiekany czosnek. Dodaj mąkę
Kulinarna Polskazrobienia, ale bajecznie miękkie. Pierożki z ricotty podaje się w podobny sposób jak gnocchi, czyli w sosie pomidorowym, lub przesmażone z masłem i szałwią. My zrobiliśmy je ze szparagami i zielonym groszkiem. Szparagi dodają daniu chrupkości, a groszek przyjemnej słodkości:) Spróbujcie też naszych przepisów na oryginalne gnocchi z buraczków i batatów . Składniki: Pierożki 200 g mąki (najlepiej 00, ale może(...)niepełne szklanki 225 g sera ricotta (jeśli w opakowaniu jest 250 g użyj całość) 3 żółtka 30 g tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Sól Sos Kilka szparagów Garść groszku zielonego (może być mrożony) 3 łyżki masła Kilka łyżek tartego parmezanu Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przesyp mąkę do głębokiej misy. Dodaj żółtka, parmezan, ser ricotta, szczyptę gałki muszkatołowej i płaską
Niedzielny kucharznigdy, w tym roku często przygotowuje przepisy z zielonymi szparagami. Są pyszne, a najbardziej smakują mi ten z cienkimi łodyżkami. Najlepsze według mnie są lekko podsmażone, tak, aby pozostały chrupiące. Na bazie zielonych szparagów przygotowałam dzisiejszą ekspresową kolację z makaronem soba i cukinią. Wszystko posypane czarnym sezamem, z sosem teriyaki i dymką. Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami(...)porcja Składniki: 70-100 g makaronu soba 1 gruby plaster cukinii 3-4 szparagi zielone, najlepsze w smaku są te drobniejsze 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki sosu teriyaki sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki białego, podprażonego sezamu 1/2 łyżeczki czarnego sezamu 1 łyżka pokrojonej w ukośne plastry dymki Przygotowanie: Czosnek obieramy, kroimy
Moja smaczna kuchniaDomowy makaron pokrzywowy samo dobro i zdrowie. Potrawa wegetariańska, sezonowa ze szparagami. Kto z was nie lubi domowego makaronu. A jak jeszcze można zrobić pokrzywowy i to w sumie za darmo bo pokrzywy rosną wszędzie. Tylko pamiętajcie zbierajcie je z dala od spalin na łąkach, polach. W smaku, nie czuć pokrzywy jak ktoś by tak myślał. Podałam go z ziarnami(...)czosnkiem, szparagami i polałam oliwą. makaron pokrzywowy: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 garście liści pokrzywy młodej pozostałe: 1/2 pęczka szparagów białych 1/2 papryczki chili natka pietruszki 3 ząbki czosnku olej rzepakowy ziarna/ słonecznik, sezam, pestki dyni/ 3 łyżki Makaron pokrzywowy: Pokrzywę same listki wrzucam do wrzątku i gotuję 3 minuty. Odcedzam z wody i miksuje
wesoła kuchniaFilety ze szparagami zapiekane w bekonie Świetny pomysł na faszerowane roladki drobiowe z piekarnika. Pyszne danie do którego polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec razem z filetami PRZEPIS TUTAJ Składniki: 2 filety z kurczaka ok 10 zielonych szparagów 2 łyżki kremowego serka śmietankowego (użyłam Almette) 5 dkg żółtego sera ok. 10 cienkich plasterków wędzonego boczku sól(...)pieprz *** Szparagi myjemy, osuszamy, usuwamy końcówki (ok 3 centymetry) i kroimy na 1 centymetrowe kawałki *** *** Filety myjemy, osuszamy i nacinamy każdego w poprzek tworząc duży płat *** *** Mięso delikatnie rozbijamy i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Na jednej połowie rozbitego fileta rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego i układamy połowę pokrojonych szparagów *** *** Całość posypujemy startym żółtym serem *** *** Nadzienie zamykamy
Blog z ApetytemSzparagi są smaczne w każdej wersji choć w większości przepisów występują w wersji obiadowej. Ja polecam je również na śniadanie:). Dziś w towarzystwie jajek i grzanek. ok. 10 zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła 3 liście karbowanej sałaty 2 kromki chleba tostowego 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 mały pomidor sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi(...)łyżki sosu czosnkowego (domowy lub kupny) 1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Smażymy posolone szparagi przez 5-7 minut (do momentu aż zrobią się wiotkie). Ściągamy je z patelni, wbijamy na nią jajka, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy do momentu aż się zetną. Z chleba tostowego robimy grzanki - na grillu elektrycznym
Szefowa kuchninadzieję, że miło spędzacie długi weekend :-) W Rzeszowie dziś słoneczko, my leniuchujemy w domu. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam szybką tartę z ciasta francuskiego ze szparagami, pomidorkami i oliwkami. Wyszła super, polecam i miłego odpoczywania Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego u mnie XXL 9-10 szparag kilka pomidorków koktajlowych kilka oliwek ser mozzarella lub grana(...)padano (u mnie ten drugi) 1 jajko świeże listki bazylii 1. Szparagi można podgotować lub z blanszować na maśle klarowanym. ja wolę podgotować. Odcinam twarde końcówki, myję szparagi. W dużym garnku zagotowuję wodę i dodaję troszkę soli. Na wrzątek wrzucam szparagi i gotuję około 10 minut. Potem wyjmuję i studzę. 2. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, na papier
kruche babeczkiPieczony omlet ze szparagami, fetą i papryką to bardzo smaczne danie, które sprawdzi się bez względu na okazję. Najlepiej smakuje w sezonie szparagowym, czyli właśnie teraz. Oto przepis na pyszny i aromatyczny pieczony omlet ze szparagami, fetą i papryką. Składniki 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 opakowanie sera feta (200 g) 1 żółta papryka 3 jajka 1 małe opakowanie jogurtu greckiego(...)light 1 łyżka oliwy z oliwek garść pomidorków koktajlowych sól świeżo mielony pieprz Szparagi płuczemy i łamiemy w 1/3 długości, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4 minut. Odcedzamy. Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy jogurt grecki i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Fetę i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy
My Chcemy JeśćSałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty. Czerwona soczewica, łosoś i szparagi. Kasza jaglana z pieczonymi polędwiczkami drobiowymi, rukolą i awokado. Makaron warzywny po sycylijsku. Curry z krewetek, batata i mango – dziś mamy dla Was pięć zdrowych przepisów zamkniętych w słoikach. Zdrowe menu na tydzień Menu na ten tydzień jest kolorowe, zdrowe i zapakowane w słoiki! Przepisy odbieraliśmy(...)witamin (m.in.A, B, E, C) i energii (białko, zdrowe węglowodany)- bez pustych kalorii i niezdrowych tłuszczy! Znajdziecie w nich dużo warzyw, owoce, pierwsze w tym roku nowalijki (głównie szparagi), super zdrowe kasze, rybę, pieczone mięso i owoce morza. W przepisach (tradycyjnie codziennie będziemy wrzucali jeden przepis) pokażemy też Wam kilka ciekawych tricków kulinarnych, np. na bardzo dobre i proste
Niedzielny kucharz