przepisamy na wiedeński sznycel z selera , buraczane knedle z Tyrolu czy Grießschmarrn, czyli siekany omlet z kaszy manny . Knedle grysikowe z sosem z białych szparagów zainspirowane są przepisem Roberta Makłowicza z jednego z austriackich odcinków. Przepis na knedle został przez nas jednak dość mocno zmodyfikowany. Sezon szparagowy w pełni, więc radzimy korzystać póki(...)łyżeczki soli - pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 20 g tłuszczu (wegańskiego masła lub oleju) - 175 g wody - 10 g bułki tartej Sos - 125 ml białego wina - 350 g białych szparagów - 150 ml wegańskiej śmietanki - sól, pieprz (do smaku) - opcjonalnie 1/2-1 łyżeczka mąki - szczypiorek (do podania) Przygotowanie: 1) Szparagi myjemy i obieramy (ale nie wyrzucamy obierek). Obierki zalewamy winem i gotujemy przez
Roślinożerni urlopowiczezostaje mi makaron, staram się go wykorzystać na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na omlet. I tak powstał pyszny, sycący omlet makaronowy ze szparagami, polecam. Tu znajdziecie kilka przepisów na omlet Składniki: 200g makaron u mnie kolanka pęczek szparag 8 jajek 150 ml mleka cebula masło 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz(...)Wykonanie: Szparagi myję, odłamuję zdrewniałą końcówkę, obieram . M akaron gotuję al dente w osolonej wodzie, pod koniec gotowania wrzucam szparagi i gotuję przez 3 minuty, całość odcedzam. Cebulę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę. Wszystkie składniki podzielić na pół. Następnie dodaję makaron, a na wierzch układam szparagi. W misce roztrzepuję jajka
magiczna kuchnia KasiSzparagi zapiekane w cieście francuskim - najprostsza i niezwykle efektowna przekąska na co dzień - w sezonie szparagowym, na imprezę, piknik lub jako dodatek do grilla. Oprócz tego, że wyglądają świetnie, to wspaniale smakują... Ze szparagów wystarczy tylko odłamać zdrewniałe końcówki, każdy z osobna zawinąć w uprzednio pokrojone na cienkie paski ciasto francuskie, a na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i (opcjonalnie(...)posypać odrobiną parmezanu oraz białego (lub czarnego) sezamu. Na koniec lądują na jakieś 20 -22 minuty w piekarniku i gotowe! SKŁADNIKI: 1 pęczek szparagów 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko odrobina parmezanu (opcjonalnie) odrobina sezamu WYKONANIE: 1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój
Słodko-Słony Świat IlonyDziś proponuje pyszne i przy okazji bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie, którego może nie powstydziłaby się nawet jakaś dobra restauracja :) Szparagi najbardziej smakują mi w wersji z makaronem, tak samo zresztą jak krewetki, więc postanowiłam połączyć te składniki i tak oto wyszedł taki wyśmienity obiad. Obowiązkowo trzeba go podać z lampką wytrawnego białego wina. Spaghetti można też przygotować(...)albo w wersji wegetariańskiej, polecam wtedy dodać jeszcze cukinię. Składniki (2-3 porcje): 150 g makaronu spaghetti 225 g krewetek 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku 1 pęczek zielonych szparagów (można dać mniej) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 4 łyżki białego wytrawnego wina tarty parmezan, szczypiorek lub świeża bazylia Wykonanie: Makaron
Healthy food explorerłyżki masła 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cukru 1/2 pęczka szczypiorku 12 szt. surowych krewetek 1/2 pęczka natki pietruszki 10 łodyg zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 3 łyżki białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Piekarnik rozgrzej do 220°C. Jajka, mąkę i mleko wymieszaj mikserem. Dodaj posiekany szczypiorek oraz(...)każde naczynie i trzymaj na mocnym ogniu kilkanaście sekund. Następnie przełóż foremki z ciastem do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie, góra-dół przez 13 minut. W tym czasie ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi przekrój na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię z gotującą się, posoloną i posłodzoną cukrem wodą (około 1/2 szklanki wody). Gotuj na mocnym ogniu
Delicious PlaceCzyli schudnąć! Mam nadzieje, że jak skończę kuracje oczyszczająca to Agnieszka zrobi taka sałatkę tez dla mnie... Link do filmu z przepisem: 168 - Sałatka z zielonych szparagów i jajek - Przepis na lekką kolację Składniki: 1/3 pęczka szparagów garść dowolnej sałaty lub mixu sałat garść pomidorów koktajlowych 2-3 jajka (w zależności(...)sól pieprz czarnuszka kiełki sos czosnkowy Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Kroimy na kawałki ok. 3cm, a główki jeśli są nawet dłuższe to zostawiamy w całości. Tak przygotowane szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie nie dłużej niż 5 minut (grubsze możemy z minutę dłużej pogotować). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepropozycja na wieczór. Składniki na 1 porcję : garść rukoli (i opcjonalnie mixu sałat) 1/3 zielonej, twardej gruszki ze skórką (50 g) 1/4 awokado hass (25 g) 3-4 surowe szparagi 20 g koziego serka (mój był z bazylią) 10 g orzechów włoskich kilka listków bazylii i/lub ulubionych kiełków (u mnie trochę rzeżuchy) łyżeczka oleju sałatkowego o smaku bazylii Rukolę/mix(...)sałat opłukać i osuszyć, przełożyć do miski. Gruszkę pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Awokado wydrążyć i jego ćwiartkę pokroić w plasterki i ułożyć obok gruszki. Szparagi umyć i jeśli są cienkie (jak u mnie) tylko oberwać im końce i położyć na sałacie, a jeśli są grubsze, można je jeszcze przeciąć wzdłuż na pół. Ważne, żeby były świeże. Jeśli
Dietologmożna przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko co mamy w lodówce. Tym razem w warzywniaku uśmiechały się do mnie szparagi, a że w lodówce na swój dzień czekał ser Pecorino stwierdziłam, ze trzeba połączyć te smaki w jedno danie. Ponadto, można próbować różnego rodzaju spodów. Osobiście najbardziej lubię spody z mąki(...)Składniki na spód o śr. 25 cm: – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 100g mąki pszennej 650 – 100g zimnego masła – 1 jajko – szczypta soli Składniki na wypełnienie: – 500g szparagów zielonych – 200g jogurtu greckiego – 100g ricotty – 3 jajka – 50g sera Pecorino (ew. parmezanu) – 4 plastry boczku – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz SPÓD: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, jajko oraz sól
Be Fit Be Strongprzygotowanie jest bajecznie proste, a możemy wykorzystać do niej wszystko to, co zalega nam w lodówce. Niesamowicie smaczna, sycąca idealna na ciepłe dni. Do dzieła! Składniki: – 500g zielonych szparagów – 300g piersi z kurczaka – 4 jajka – 100g ricotty – 2 cebule – 50ml mleka – 50g tartego parmezanu – 1-2 łyżki masła – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę(...)całości gotujemy lub podsmażamy na patelni z solą i pieprzem, studzimy. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż zmiękną. Szparagi pozbywamy zdrewniałych końców i kroimy na kawałki o długości 1cm, pozostawiając czubki w całości. Dodajemy je na patelnię i podsmażamy około 8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, studzimy całość
Be Fit Be StrongBardzo wiosenna tarta z ciasta francuskiego ze szparagami i jajkami. Śmiało możecie przygotować tak lekkie danie na Wasz Świąteczny stół. Składniki: 2 porcje ciasta francuskiego (użyłam kupnego) pęczek szparagów 4 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyj i połam(...)mniejsze części. Pamiętaj aby wybrać szparagi z wilgotnymi końcówkami. Smaż je na patelni z masłem, solą i pieprzem, następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Smaż ok 5 minut na średnim ogniu. Ostudź. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry (jak na chipsy) smaż na patelni z olejem na złocisty kolor. Ostudź. Formę do tarty wyłóż papierem
Niezły Młynekdużo się dzieje. Mam nadzieje, że uda mi się trochę o tym w końcu napisać :) A dziś mam fajną propozycję na szybką kolację lub obiad. Co prawda sezon na szparagi zaczął się dawno ale nie miałam czasu się do tego zabrać. No i jest mi bardzo przykro. Porcja dla 2 osób Przy takiej pogodzie, jest to idealne rozwiązanie(...)kolację, czas przygotowania to dosłownie czas ugotowania się makronu. Składniki: 100 g polędwicy wołowej 10 pomidorków pęczek szparagów (8-10 sztuk) 2 gniazdka (160 g) makaronu wstążki 50 ml śmietany kremówki 30% 50 ml wody z gotującego się makaronu 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek do posypania Przygotowanie: makaron ugotować al dente w osolonej
Niezły Młynekminutes Cook Time 20 minutes Total Time 1 hour Servings 4 Author Anna Ingredients 300 g łososia 1 duża marchew kiełki lucerny lub inne ulubione rukola 1/2 pęczek zielonych szparagów liście botwinki 1 średnia czerwona papryka 1 opakowanie papieru ryżowego cytryna ocet balsamiczny pieprz do smaku 1 cebula do smaku cukier ocet winny 100 ml czerwonego wina 5 łyżek dżemu(...)upieczeniu wyjąć na talerz, pozostawić do wystygnięcia, kiedy łosoś będzie już zimny porozrywać go na kawałki, polać octem balsamicznym, wymieszać. Marchew i paprykę pokroić w cienkie słupki. Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru, kiedy woda będzie wrzała wrzucić szparagi, gotować do 3 minut, odcedzić przelać zimną wodą, osuszyć, a następnie
SprawdzonaKuchnia.plmożna przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko co mamy w lodówce. Tym razem w warzywniaku uśmiechały się do mnie szparagi, a że w lodówce na swój dzień czekał ser Pecorino stwierdziłam, ze trzeba połączyć te smaki w jedno danie. Ponadto, można próbować różnego rodzaju spodów. Osobiście najbardziej lubię spody z mąki(...)100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 100g mąki pszennej 650 – 100g zimnego masła – 1 jajko – szczypta soli Składniki na wypełnienie: – 500g szparagów zielonych – 200g jogurtu greckiego – 100g ricotty – 3 jajka – 50g sera Pecorino (ew. parmezanu) – 4 plastry boczku – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz SPÓD: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone
Be Fit Be Strong