szparagi - 5593 przepisów (strona:104/373)

Wytrawny dutch baby z krewetkami i szparagami 70

łyżki masła 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cukru 1/2 pęczka szczypiorku 12 szt. surowych krewetek 1/2 pęczka natki pietruszki 10 łodyg zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 3 łyżki białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Piekarnik rozgrzej do 220°C. Jajka, mąkę i mleko wymieszaj mikserem. Dodaj posiekany szczypiorek oraz(...)każde naczynie i trzymaj na mocnym ogniu kilkanaście sekund. Następnie przełóż foremki z ciastem do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie, góra-dół przez 13 minut. W tym czasie ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi przekrój na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię z gotującą się, posoloną i posłodzoną cukrem wodą (około 1/2 szklanki wody). Gotuj na mocnym ogniu

Delicious Place
Sałatka ze szparagami i jakiem 77

Czyli schudnąć!    Mam nadzieje, że jak skończę kuracje oczyszczająca to Agnieszka zrobi taka sałatkę tez dla mnie...  Link do filmu z przepisem: 168 - Sałatka z zielonych szparagów i jajek - Przepis na lekką kolację          Składniki: 1/3 pęczka szparagów garść dowolnej sałaty lub mixu sałat garść pomidorów koktajlowych 2-3 jajka (w zależności(...)sól pieprz czarnuszka kiełki sos czosnkowy Przygotowanie:     Jajka gotujemy na twardo. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Kroimy na kawałki ok. 3cm, a główki jeśli są nawet dłuższe to zostawiamy w całości. Tak przygotowane szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie nie dłużej niż 5 minut (grubsze możemy z minutę dłużej pogotować). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zielona sałatka ze szparagami, rukolą, gruszką, awokado, kozim serem i orzechami 84

propozycja na wieczór. Składniki na 1 porcję : garść rukoli (i opcjonalnie mixu sałat) 1/3 zielonej, twardej gruszki ze skórką (50 g) 1/4 awokado hass (25 g) 3-4 surowe szparagi 20 g koziego serka (mój był z bazylią) 10 g orzechów włoskich kilka listków bazylii i/lub ulubionych kiełków (u mnie trochę rzeżuchy) łyżeczka oleju sałatkowego o smaku bazylii Rukolę/mix(...)sałat opłukać i osuszyć, przełożyć do miski. Gruszkę pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Awokado wydrążyć i jego ćwiartkę pokroić w plasterki i ułożyć obok gruszki. Szparagi umyć i jeśli są cienkie (jak u mnie) tylko oberwać im końce i położyć na sałacie, a jeśli są grubsze, można je jeszcze przeciąć wzdłuż na pół. Ważne, żeby były świeże. Jeśli

Dietolog
Pełnoziarnista tarta ze szparagami i Pecorino 71

można przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko co mamy w lodówce. Tym razem w warzywniaku uśmiechały się do mnie szparagi, a że w lodówce na swój dzień czekał ser Pecorino stwierdziłam, ze trzeba połączyć te smaki w jedno danie. Ponadto, można próbować różnego rodzaju spodów. Osobiście najbardziej lubię spody z mąki(...)Składniki na spód o śr. 25 cm: – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 100g mąki pszennej 650 – 100g zimnego masła – 1 jajko – szczypta soli Składniki na wypełnienie: – 500g szparagów zielonych – 200g jogurtu greckiego – 100g ricotty – 3 jajka – 50g sera Pecorino (ew. parmezanu) – 4 plastry boczku – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz SPÓD: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, jajko oraz sól

Be Fit Be Strong
Frittata z kurczakiem i szparagami FIT 69

przygotowanie jest bajecznie proste, a możemy wykorzystać do niej wszystko to, co zalega nam w lodówce. Niesamowicie smaczna, sycąca idealna na ciepłe dni. Do dzieła! Składniki: – 500g zielonych szparagów – 300g piersi z kurczaka – 4 jajka – 100g ricotty – 2 cebule – 50ml mleka – 50g tartego parmezanu – 1-2 łyżki masła – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę(...)całości gotujemy lub podsmażamy na patelni z solą i pieprzem, studzimy. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż zmiękną. Szparagi pozbywamy zdrewniałych końców i kroimy na kawałki o długości 1cm, pozostawiając czubki w całości. Dodajemy je na patelnię i podsmażamy około 8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, studzimy całość

Be Fit Be Strong
Wiosenna tarta ze szparagami i jajkiem 63

Bardzo wiosenna tarta z ciasta francuskiego ze szparagami i jajkami. Śmiało możecie przygotować tak lekkie danie na Wasz Świąteczny stół.  Składniki:  2 porcje ciasta francuskiego (użyłam kupnego) pęczek szparagów 4 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyj i połam(...)mniejsze części. Pamiętaj aby wybrać szparagi z wilgotnymi końcówkami. Smaż je na patelni z masłem, solą i pieprzem, następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Smaż ok 5 minut na średnim ogniu. Ostudź. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry (jak na chipsy) smaż na patelni z olejem na złocisty kolor.  Ostudź. Formę do tarty wyłóż papierem

Niezły Młynek
Makaron ze szparagami, pomidorkami i polędwicą wołową 94

dużo się dzieje. Mam nadzieje, że uda mi się trochę o tym w końcu napisać :) A dziś mam fajną propozycję na szybką kolację lub obiad. Co prawda sezon na szparagi zaczął się dawno ale nie miałam czasu  się do tego zabrać. No i jest mi bardzo przykro.  Porcja dla 2 osób Przy takiej pogodzie, jest to idealne rozwiązanie(...)kolację, czas przygotowania to dosłownie czas ugotowania się makronu. Składniki: 100 g polędwicy wołowej  10 pomidorków pęczek szparagów (8-10 sztuk) 2 gniazdka (160 g) makaronu wstążki 50 ml śmietany kremówki 30% 50 ml wody z gotującego się makaronu  1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek do posypania Przygotowanie: makaron ugotować al dente w osolonej

Niezły Młynek
Spring rolls z łososiem 104

minutes Cook Time 20 minutes Total Time 1 hour Servings 4 Author Anna Ingredients 300 g łososia 1 duża marchew kiełki lucerny lub inne ulubione rukola 1/2 pęczek zielonych szparagów liście botwinki 1 średnia czerwona papryka 1 opakowanie papieru ryżowego cytryna ocet balsamiczny pieprz do smaku 1 cebula do smaku cukier ocet winny 100 ml czerwonego wina 5 łyżek dżemu(...)upieczeniu wyjąć na talerz, pozostawić do wystygnięcia, kiedy łosoś będzie już zimny porozrywać go na kawałki, polać octem balsamicznym, wymieszać. Marchew i paprykę pokroić w cienkie słupki. Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru, kiedy woda będzie wrzała wrzucić szparagi, gotować do 3 minut, odcedzić przelać zimną wodą, osuszyć, a następnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Pełnoziarnista tarta ze szparagami i Pecorino 78

można przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko co mamy w lodówce. Tym razem w warzywniaku uśmiechały się do mnie szparagi, a że w lodówce na swój dzień czekał ser Pecorino stwierdziłam, ze trzeba połączyć te smaki w jedno danie. Ponadto, można próbować różnego rodzaju spodów. Osobiście najbardziej lubię spody z mąki(...)100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 100g mąki pszennej 650 – 100g zimnego masła – 1 jajko – szczypta soli Składniki na wypełnienie: – 500g szparagów zielonych – 200g jogurtu greckiego – 100g ricotty – 3 jajka – 50g sera Pecorino (ew. parmezanu) – 4 plastry boczku – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz SPÓD: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone

Be Fit Be Strong
Makaron z wiosennymi dodatkami 99

Początek czerwca w ogrodzie oznacza wiele półproduktów do wykorzystania w kuchni. Należy do nich botwinka (czerwone buraki trzeba przerywać, by zawiązały potem korzenie spichrzowe słusznej wielkości) i szparagi. Ta pierwsza dodaje daniu ciekawego koloru, ta druga - smaku. Obie są źródłem cennych witamin i minerałów. Do tego boczniaki z własnej uprawy zapewniające smak umami. Niebo w gębie 😋 Składniki (na 3 porcje(...)makaronu typu rurki 8 małych boczniaków 3 szparagi cebula garść botwinki (korzonki + ogonki liściowe + kilka młodziutkich liści) 2 żółtka 2 łyżki śmietany pieprz grubo mielony sól 2 łyżki oleju do smażenia Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania makaronu przygotować dodatki. Szparagi pokroić skośnie na kawałki podobne długością do długości makaronu. Boczniaki przekroić wzdłuż. Na patelni rozgrzać

Weekendy w domu i ogrodzie
Kuchnia włoska – Pecorino Romano 102

macie gwarancję jakości. Oficjalny sklep Spiżarnia Schronisko Smaków w swojej ofercie ma też inne doskonałe, naturalne produkty bez chemii i sztucznych dodatków. Bardzo polecam! Spaghetti z boczkiem i szparagami w sosie szafranowym z Pecorino Romano Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1/2 dużego pęczka zielonych szparagów 100 g surowego wędzonego boczku 1 mały ząbek czosnku 300 g śmietany kremówki(...)łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Dodatkowo: starty ser Pecorino Romano do posypania Przygotowanie: Do śmietanki wsypać szafran. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno pokrojony boczek. Chwilę podsmażać i dodać

Oryginalny smak
KREM SZPARAGOWY 110

Aksamitny, maślany i choć nie jest to krem dietetyczny, to jest przepyszny. Zdecydowanie najlepszy krem szparagowy, jaki jedliśmy. Bezglutenowy, bez dodatku jakiejkolwiek mąki, za to z mnóstwem szparag, masła i kremówki..., do tego jeszcze chipsy z boczku i szczypior, mniam...pychotka. U mnie ok. 3 litry pysznego, dość gęstego kremu. Podane ilości są orientacyjne, tyle miałam szparag w lodówce(...)takiej ilości więc zrobiłam. Składniki: - 1,1kg obranych szparag - 4 mniejsze cebule lub 2 duże - 90g masła - 50g kremówki - ok. 750ml rosołu, bulionu, itp. - sól - ksylitol lub cukier do smaku (u mnie 1-1,5 łyżki zależy od szparag) dodatkowo: - szczypior do posypania - cienkie plastry boczku W garnku rozgrzewamy masło, obsmażamy na nim obrane, pokrojone w kostkę cebule

Smaczne Zdrowe
Szparagi zapiekane z wędzonym boczkiem 155

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów wąskie plasterki surowego wędzonego boczku (tyle sztuk ile mamy szparagów) sól, pieprz Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Każdą sztukę zawijamy plasterkiem boczku (jeśli szparagi są drobne zawijam kilka sztuk ze sobą). Układamy na dużej blasze włożonej papierem do pieczenia. Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy(...)około 20 minut. Szparagi zamiast w piekarniku można upiec na grillu

Qchnia po prostu