wiem, jak Wy, ale ja w sezonie szparagi mógłbym jadać 3 razy dziennie na śniadanie, obiad i kolację. W wersji śniadaniowej zwykle serwuję je z jajkami, najczęściej sadzonymi lub w koszulce, albo właśnie w formie omletu. To takie proste i pyszne danie! Jednak żeby nie było nudno, to w dzisiejszym przepisie proponuję Wam do frittaty podać obłędny argentyński sos chimichurri(...)posypać całość migdałami. To będzie śniadanie, o którym będziecie marzyć od razu po przebudzeniu. ;) PS. Frittata to również świetny pomysł na ekspresowy lunch! * SKŁADNIKI dla 1 osoby kilka szparagów 3 jajka 30 g parmezanu 1 łyżka płatków migdałów 1 łyżka sosu chimichurri ( z tego przepisu ) 1 łyżeczka klarowanego masła sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Zagotowuj wodę z odrobiną soli. Szparagom odetnij końcówki
Food SquareSkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni sól Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odłamujemy ich zgrubiałe końcówki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Masło ucieramy z solą i zmiażdżonym czosnkiem a następnie nakładamy na szparagi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Po tym czasie szparagi(...)mieszamy aby roztopione masło równomiernie je pokrywało. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Szparagi podajemy jako jarzynkę do dania głównego lub np. z grzankami jako samodzielne danie
Qchnia po prostuprawie wszyscy, typowy włoski smak i aromat. Te najbardziej znane to spaghetti aglio olio - na które przepis znajdziesz TUTAJ , lub spaghetti bolognese - TUTAJ . Dzisiaj mam dla Was makaron ze szparagami, idealne danie na wiosnę. Przepis jest bardzo prosty i przede wszystkim danie jest pyszne. To co musisz mieć to dobrej jakości makaron, najlepiej z mąki durum i szparagi. Nie obędzie(...)się bez dobrej oliwy z oliwek i masła! Polecam ten pomysł na obiad w kwadrans. PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI na 4 porcje: - paczka spaghetti - duży pęczek zielonych szparagów polskich - 5 ząbków czosnku - 2 szalotki małe - chlust wina wytrawnego, białego - parmezan starty wedle uznania - oliwa z oliwek około 6 łyżek - masło 1 duża łyżka - sól morska - świeży tymianek Makaron gotujemy
SMYKWKUCHNISezon na szparagi powoli się zaczyna. My lubimy bardzo. Tym razem zrobiłam z pstrągiem łososiowym, mozzarellą, doprawiłam suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystko zapiekłam w cieście francuskim. Wyszło pysznie, na pewno powtórzymy nie raz :-) Miłego dnia :-) Składniki: około 500 g filetu z pstrąga łososiowego 1 opakowanie szparag 1 łyżeczka cukru 1 kulka mozzarelli 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól pieprz 1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Ja gotuję do momentu, aż będą al'dente. Wyjmujemy, studzimy. 2. Pstrąga myjemy, obieramy ze skóry, oprószamy solą i pieprzem. Dzielimy na 3 mniejsze porcje. 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto. Z jednej strony
kruche babeczkisprawić, żeby filet z białej ryby nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo na niej odwrócić? Do polędwicy z dorsza naszykowanych według tego przepisu idealnie pasują grillowane szparagi i risotto z dodatkiem czarnej suszonej trufli. Spróbujcie! Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka w całości, dodawaliśmy mięsu do pieczenia to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci(...)dorsza, około 2-3 minut. Tak smażone polędwiczki z dorsza zjedliśmy z prostym risotto z suszoną czarną truflą (bazę do risotto znajdziecie TUTAJ , pomińcie cheddar, czosnek i szparagi, zamiast nich – łyżeczka suszonej czarnej trufli w płatkach i 3 łyżki parmezanu). Przepis na grillowane szparagi znajdziecie w TYM poście. Smacznego, to naprawdę przepyszna, wiosenna uczta! SKŁADNIKI SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
Karo in the KitchenDzisiaj propozycja śniadaniowa. Omlet ze szparagami, wędzonym boczkiem i parmezanem. Prosty przepis na wykorzystanie zielonych szparagów i oczywiście jajek. Polecam na dobry początek dnia Składniki: 2-3 szparagi 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżka startego parmezanu 20 g cienkich plasterków wędzonego boczku 1 łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżeczka startego parmezanu Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać jasne, twarde(...)mają być chrupiące. Następnie pokroić na kawałki (około 3 cm). Boczek pokroić i usmażyć. Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, sól i pieprz i wszystko roztrzepać. Dodać pokrojone szparagi, boczek i parmezan. Wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i wlać przygotowaną masę. Smażyć na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż masa się zetnie. Przełożyć na talerz i posypać parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Oryginalny smakZielone i lekkie danie na letni obiad. Makaron ryżowy z aromatycznym pesto, grillowanym serem halloumi i chrupiącymi szparagami. opakowanie makaronu ryżowego (200g) halloumi (ok. 220 g) pęczek szparagów łyżka oliwy sól i pieprz do smaku sok z limonki Pesto ze słonecznikiem przygotowuję z większej porcji, na kilka razy i przechowuję w szczelnym słoiczku w lodówce. 70 g parmezanu(...)innym malakserze czas należy wydłużyć, aż pesto osiągnie porządaną konsystencję. Ser halloumi przekrawamy na cieńsze plastry. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni grillowej smażymy go z obu stron na rumiano. Szparagi myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy krótko na oliwie, doprawiając solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Każdą porcję podajemy z łyżką pesto, pokrojonym grillowanym serem oraz
Mienta blogdcho dzi wielkimi krokami koniec sezonu szparagowego. Korzystam zatem z szansy na zapamiętanie tego smaku na kolejny rok :) W moim domu królują zupy - kremy, także szparagi z decy dowanie do takiej zupy muszą wylą dować. Skła dniki: pęczek szparagów ( 500g) 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera naciowego pół cebuli ząbek czosnku 100 ml gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz(...)Cebulkę drobno siekamy razem z czosnkiem i szklimy na masełku. Ziemniaki, marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy wrzucamy do garnka i zalewamy wo dą ( do zakrycia warzyw). Szparagi delikatnie obieramy i o dcinamy główki. Po 15 - 20 minutach gotowania ziemniaków do garnka wrzucamy ło dyżki szparagów, cebulkę, selera naciowego i gotujemy przez około 10 minut do miękkości. Wywar
ChilliJemymięty z dodatkiem parmezanu, oleju z orzechów włoskich i migdałów. Takie pesto fantastycznie smakuje z makaronem, natomiast aby nie przyćmić jego smaku postanowiłam połączyć je z smażonymi krótko szparagami i orzeźwiającymi, limonkowymi krewetkami. Nie muszę dodawać, że smakowało to wyśmienicie? Drobny makaron Lubella, oblepiony doskonałym pesto z moimi ukochanymi szparagami zielonymi i krewetkami do perfekcyjne w swej prostocie połączenie(...)szklanka makaronu drobnego Lubella Mini rurki 5 warzyw 10 krewetek marynata do krewetek: skórka otarta z jednej limonki, sok z 1/4 cytryny, sól i pieprz 12 szparag zielonych oliwa z oliwek sól i pieprz bazylia tajska do dekoracji Pesto z liści rzodkiewek i mięty: garść młodych listków rzodkiewki garść liści mięty 4 łyżki
Mango Papajajest to może wymarzona pora na rosół, ale ten dzięki dodatkom idealnie wpisuje się w wiosenną porę. Ogromna ilość koperku, koperkowe lane kluseczki i zielone szparagi to jest smak dzisiejszego rosołku. Nie jest to jednak zupa koperkowa, bo i bez zasmażki i dodatku śmietany. Rosół ugotowałam na indyczych kościach plus skóra, pozostałości po naszych ulubionych mielonych z indyczego udźca. Zawsze(...)Dawno nie było u nas zupy, także zajadaliśmy się ze smakiem zielonym rosołem! Polecam! Pycha! Składniki: 1,5 l rosołu z indyka 2-3 pęczki koperku 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej sól, pieprz Wykonanie: przygotować rosół na indyczych kościach z dodatkiem włoszczyzny, listka laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Marchewkę pokroiłam w krążki w kubku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Może jestem trochę monotematyczna, odkąd zaczął się sezon na szparagi, ale nie potrafię się powstrzymać :D Korzystam, tak jakbym chciała najeść się nimi na zapas, bo sezon trwa tylko krótką chwilę. Tym razem naprawdę ekspresowy obiad, do zrobienia w 20 minut po powrocie z pracy. Trzy główne składniki, a efekt wow. Składniki: - dwa filety z dorsza bałtyckiego ze skórą(...)pół pęczka szparagów - kilka pomiorków koktajlowych - dwa ząbki czosnku - papryczka chilli - 1/2 opakowania kaszy kuskus - szklanka bulionu warzywnego - 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki masła - dwie łyżki oleju pistacjowego (opcjonalnie- można zastąpić innym ulubionym, lub po prostu oliwą z oliwek) - sól morska - grubomielony pieprz Dorsza od wewnętrznej strony posypujemy solą morską i pieprzem. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki
Cook&LoveUwielbiam dania proste - z jednego garnka czy jednej blachy :) Dzisiaj jedna z takich propozycji - podudzia kurczaka pieczone z młodymi ziemniaczkami, pomidorkami cherry i zielonymi szparagami :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 8 pałek z kurczaka 500 g malutkich młodych ziemniaczków 1 pęczek zielonych szparagów 500 g pomidorków cherry 3 łyżki oliwy z oliwek pierz, sól, słodka papryka, czosnek granulowany tymianek PRZYGOTOWANIE Oliwę(...)mieszamy z dużą ilością przypraw i nacieramy kurczaka - odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ziemniaczki szorujemy, kroimy na pół i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Pomidorki myjemy - pozostawiając na gałązkach. Udka rozkładamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na pół godziny. Po tym czasie przekręcamy
Moje Kuchenne RewelacjeSezon na szparagi już w pełni rozkwitł. Warto korzystać z niego bo nie trwa zbyt długo. Szparagi są warzywem mało że smacznym to jeszcze szybkim w przygotowaniu. Ponadto nie wymagają zbyt wielu dodatków. Jednym z prostszych i szybszych potraw z ich wykorzystaniem jest makaron a’la carbonara. Polecamy wypróbować J Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Pęczek zielonych(...)szparagów (około 15-16 sztuk) 200g surowego wędzonego boczku 3 jajka 2 ząbki czosnku ¼ pęczka posiekanej pietruszki Ok. 50g żółtego sera Makaron spaghetti pełnoziarnisty dla 4 osób W garnku nastawiamy osoloną wodę na makaron. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki, a łodygi tniemy w poprzek na 2 lub 3 części. Każdą z nich kroimy podłużnie na pół. Boczek
Kolizje SmakówPyszna zielona kompozycja z zielonymi szparagami w roli głównej. Do sałatki użyłam całych szparagów ale najlepiej użyć samych główek (np. gdy robimy zupę krem główki można wykorzystać do sałatki a resztę zmiksować na krem). Główki są najsmaczniejsze i ładniej prezentują się na talerzu. składniki: 6-7 zielonych szparagów 1 garść listków szpinaku 1 garść rukoli 10-12 małych pomidorków(...)mnie papryczkowe 80 g fety sos balsamiczny do skropienia olej do skropienia, u mnie z zalewy z suszonych pomidorów Podane składniki wystarcza na przygotowanie dwóch porcji sałatki. Przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końce i ugotować al'dente, wystudzić. Szpinak wymieszać z rukolą. Na każdym talerzu ułożyć po garści listków. Szparagi pokroić na kawałki a pomidorki przekroić na pół i ułożyć
Monia miesza i gotujeiedyś zrobiłem dla Was makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem . Tak Wam ten przepis się spodobał, że postanowiłem go powtórzyć w nowej odsłonie — z wołowiną! Zamarynowana wołowa polędwica w maśle orzechowym z chili, czosnkiem, sosem sojowym i sokiem z limonki to prawdziwa petarda. Do tego kawałeczki szparagów ugotowanych al dente, chrupiące fistaszki i tasiemki makaronu ryżowego, który cudownie wchłania(...)smaki. To danie jest niesamowite! Jeśli lubicie niebanalne połączenia ze szczyptą fantazji, to koniecznie musicie ten przepis wypróbować! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 400 g makaronu ryżowego 1 pęczek szparagów 400 g polędwicy wołowej 100 g orzechów arachidowych 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego sok z ½ limonki 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili olej sezamowy
Food Square