szparagi - 5593 przepisów (strona:119/373)

Szparagi zapiekane w bułce tartej i parmezanie 90

Dzień dobry :-) Upały w pełni. Ja staram się gotować na dwa dni, żeby jak najmniej stać przy kuchni. O pieczeniu to już nie ma mowy. Te szparagi robiliśmy jako dodatek do obiadu w niedzielę. Polecam, bo smakują rewelacyjnie. Są bardzo proste w przygotowaniu, bo musimy je umyć, odkroić twardą końcówkę obtoczyć w jajku i bułce wymieszanej z parmezanem. Potem tylko(...)pieczemy i gotowe. Nam w takiej formie posmakowały bardzo. Polecamy :-) Składniki: pęczek szparag 2 jajka M 150 g parmezanu 3/4 szklanki bułki tartej sól 1. Szparag myjemy, odcinamy twardą końcówkę. Na talerz wybijamy jajka. Roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz dajemy bułkę tartą, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do bułki. Do tego sól i mieszamy. 2. Szparagi

kruche babeczki
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami 83

Uwielbiam szparagi,  w tym sezonie zjadłam ich sporo i nie mam dość. Wymyśliłam przepis na pyszną ziemniaczaną zapiekankę ze szparagami i boczkiem. Jest to bardzo fajny pomysł na pyszny obiad. przepis na 5-6 porcji ziemniaki 1,40 kg bataty 800 g  szparagi zielone 500 g  boczek w plastrach 200 g  śmietana 2 łyżki musztarda ostra(...)ziemniaki przez praskę lub bardzo dokładnie gnieciemy. Dodajemy śmietanę, musztardę, 2 łyżki masła, gałkę muszkatołową, koperek, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy lub ponownie gnieciemy, aż uzyskamy jednolitą masę.  Szparagi dokładnie myjemy. Odrywamy końcówki w miejscu załamania. Gotujemy 3-4  minuty dodając 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Formę do zapiekanki lub pojedyncze naczynia do zapiekania smarujemy masłem

noteskulinarnyfiga
Wiosenna sałatka na ciepło 95

takie duże i soczyste, że musiałam je wykorzystać. Do tego ich piękne liście nie mogły się zmarnować. Jest to typowo wiosenna sałatka podawana na ciepło w roli głównej ze szparagami, kalarepą, rzodkiewką , pomidorem i jajkiem. Wymaga trochę czasu jeśli chodzi o przygotowanie, ale naprawdę warto. Składniki na 4 porcje 2 kalarepy 200 g liści kalarepy 2 pomidory 3 ząbki czosnku(...)jajka 290 g zielonych szparag 8-10  rzodkiewek 3 łyżki masła + 1 łyżka ( do karmelizowanych rzodkiewek) 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz 2 łyżeczki brązowego cukru Szparagi myjemy, odrywamy końcówki w miejscu załamania i gotujemy w wodzie ( 5-8 minut) z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy na bok. Liście kalarepy dokładnie myjemy

noteskulinarnyfiga
Zapiekanka makaronowa ze szparagami 53

Zapiekanka palce lizać. U mnie była na obiad i na kolację. A to dlatego że nie mogłam jej się oprzeć. Szparagi z makaronem, kurczakiem i pysznym sosem serowym. Uczta dla podniebienia.         1 pierś z kurczaka 1 pęczek zielonych szparagów 200 g makaronu falbanki 100 g mozzarelli 1/2 papryki czerwonej 8 pomidorów suszonych 2 łyżeczki curry sól(...)Wykładam na talerz. Na tą samą patelnię wlewam śmietanę, dodaję pokrojony ser i na wolnym ogniu mieszam aż ser się rozpuści. Dodaję makaron, kurczaka, pokrojone pomidory suszone i mieszam. Szparagi kroję na kawałki 0,5 cm. Główki zostawiam dłuższe. Gotuję aldente około trzy minuty. Główki odkładam, a pokrojone szparagi dodaję do makaronu i mieszam. Wykładam do naczynia do zapiekania

wesoła kuchnia
Szparagi - właściwości odżywcze 66

Szparagi - właściwości odżywcze Sezon na szparagi czas start! Dlaczego warto jeść szparagi? są moczopędne - dzięki nim pozbędziemy się nadmiaru wody z organizmu - w sam raz podczas latem gdzie jesteśmy narażeni na puchnięcie nóg w gorące dni są źródłem witaminy E - dzięki niej nasz układ odpornościowy jest wzmocniony poprawiają trawienie i niwelują wzdęcia są doskonałym źródłem kwasu foliowego obniżają poziom cholesterolu(...)dodatkowo poprawiają metabolizm stymulują produkcję krwi i pomagają w utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych Jeżeli ktoś nie zajada się szparagami w sezonie lub nie miał okazji ich spróbować - gorąco polecam! Naprawdę warto! W szczególności polecam szparagi zielone - pyszne! Z ciekawostek - czy wiecie, że niektóre z warzyw są uprawiane w specjalnych warunkach aby były produktami najwyższej jakości? Dodatkowo muszą być przechowywane

MintTaste
Recenzja frytkownicy powietrznej 4SWISS 99

sama ryba po upieczeniu jest soczysta w środku a chrupiąca z zewnątrz. Te same cechy potrawy osiągamy bez najmniejszego wysiłku smażąc w niej warzywa, chrupiące ziemniaczki, frytki, marchewki, szparagi, pieczone jabłka i wiele innych dań, które powstaje w kwadrans. W urządzeniu bardzo łatwo można odgrzać potrawę np. kawałek pizzy, który nie traci żadnych walorów smakowych i smakuje, tak jak zaraz(...)obejrzenia, gdzie krok po kroku pokażę Ci, jak je przygotować. Tymczasem zostawiam Ci przepis na pyszny niczym prosto z nad morza obiad: pieczoną rybę z łódeczkami z ziemniaków i szparagami w orzechowym pesto. składniki: - tuszka ulubionej ryby u mnie dorada - ziemniaki - szparagi - pomarańcz - świeże zioła: lubczyk, oregano, natka pietruszki czy bazylia, - czosnek pesto: - garść migdałów - garść orzechów - oliwa z oliwek

SMYKWKUCHNI
Szparagi z owczym serem w cieście francuskim 58

Bardzo prosta sezonowa przekąska, czyli zielone szparagi zamarynowane w soku z limonki i ziołach zawinięte w ciasto francuskie z dodatkiem kremowego serka owczego. Świetnie nadadzą się na kolację lub wszelkiego rodzaju pikniki, przekąski na grilla lub nawet do lunchboxa do pracy :) 250 g zielonych szparagów łyżka oliwy łyżka soku z limonki łyżka posiekanej świeżej mięty łyżka posiekanej świeżej bazylii greckiej(...)około 220 g ciasta francuskiego (użyłam 3 prostokątne arkusze mrożonego ciasta francuskiego ) 3 łyżki kremowego owczego twarożku jajko 2-3 łyżki tartego parmezanu Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Umyte szparagi nacieramy oliwą wymieszaną z sokiem z limonki, solą, pieprzem i ziołami. Ciasto francuskie smarujemy serkiem owczym i kroimy na paski o grubości około 23 cm (u mnie 9 sztuk

Mienta blog
Pyszny sos szparagowy z mięsem mielonym do makaronu i nie tylko. PRZEPIS 76

Można wymieszać go z makaronem, podać z młodymi ziemniakami lub po prostu z bagietką. Ten kremowy sos ze szparagami i mięsem mielonym jest po prostu pyszny. Przepis na sos szparagowy z mięsem mielonym Składniki: Pęczek zielonych szparagów, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku 600 gramów mięsa mielonego – użyliśmy drobiowego, ale może być też wieprzowe 3/4 szklanki mleka płaska łyżka(...)zrobić sos szparagowy z mięsem mielonym? Na głębokiej patelni rozgrzej trochę masła i oleju, przesmaż posiekaną cebulę, dodaj mięso i posiekany czosnek, smaż aż wszystko się lekko zrumieni. Szparagi umyj, odłam twardą końcówkę, łodygi pokrój w plasterki, zostawiając całe główki. W mleku dokładnie rozrób mąkę – aby nie było grudek – wlej na patelnię razem ze śmietanką, mieszając, zagotuj. Dodaj

Kulinarna Polska
Zapiekanka makaronowa z klopsikami i szparagami 130

Dzień dobry :-) Tym razem kolejna propozycja ze szparagami. Zapiekanka makaronowa z klopsikami i szparagami właśnie. Do tego koperek i sos ze słodkiej śmietanki i startej mozzarelli. Zapiekanka wyszła pyszna, wszyscy zjedli ze smakiem. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: pęczek szparagów makaron 1 cukinia pęczek szczypiorku 1 szklanka słodkiej śmietanki do sosów około 100 g startej(...)łyżki bułki tartej  sól pieprz 1. Makaron gotujemy al'dente. Składniki na klopsiki przekładamy do miski, zagniatamy rękami i formujemy małe kuleczki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. 2. Szparagi myjemy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Ja je podsmażyłam na oleju około 5 - 7 minut. Cukinię kroimy w ćwiartki, koperek siekamy.  3. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy

kruche babeczki
Szparagowa z groszkiem wege 81

fetą vege z oleju kokosowego. Podałam ją z chrupiącymi pistacjami. Czy może być coś lepszego i lekkiego na obiad sezonowy.       200 g groszku mrożonego 1 pęczek szparagów zielonych 1 por biała część 2 ziemniaki 1 cebula 1 kawałek korzenia selera sól,pieprz 50 g sera feta vege 3 łyżki pistacji bazylia świeża olej rzepakowy oliwa smakowa bazyliowa(...)Cebulę, por, drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojone ziemniaki, groszek, seler, szparagi pokrojone bez główek.Końcówki szparagów jak jest potrzeba obieram. Wlewam dwa litry wody i gotuję do miękkości. Na końcu wrzucam główki szparagów i gotuję jeszcze trzy minuty. Potem wyjmuję je zupy. Zupę miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią świeżą. Podaję z główkami szparagów, serem feta pokrojonym

wesoła kuchnia
Różowe jajka ze szparagami i fetą 56

Pięknie się prezentują i wyśmienicie smakują. Przedstawiam jajka barwione sokiem z buraka, podane ze szparagami duszonymi na maśle oraz fetą. 6 jajek łyżka masła klarowanego łyżka soku z cytryny pół pęczka zielonych szparagów około 40 g sera feta sól pieprz kolorowy około 250 ml soku z buraka Jajka gotujemy na twardo. Wystudzone i obrane przekładamy do miski i zalewamy sokiem(...)buraka. Po około 10-15 minutach wyjmujemy je i czekamy, aż wyschną. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i dusimy je na maśle. Doprawiamy je solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na przekrojone jajka nakładamy szparagi i posypujemy pokruszonym serem oraz pieprzem. Smacznego :)   Artykuł Różowe jajka ze szparagami i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Szparagi z groszkiem cukrowym i boczkiem 60

przeraża. Najśmieszniejsze, że rok temu myślałam, że przecież w końcu opcje się skończą. Tak sobie głośno dzisiaj myślę, że opcje nie skończą się nigdy. A tymczasem mamy tutaj szparagi, groszek cukrowy, boczek, oliwa, ser. Cudowne połączenie smaków. Potrawę robi się dosłownie w 5, maksymalnie 7 minut. I tyle. Składniki: 500 g zielonych szparagów 200 g groszku cukrowego 1 mała czerwona(...)porcje) Boczek obsmażamy z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Na tłuszczu, który wytopił się z wieprzowiny, można krótko obsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy na 2 lub 3 części. Gotujemy je razem z umytym groszkiem maksymalnie 2 minuty. Po ugotowaniu przekładamy je od razu do miski z zimną wodą

Kardamonovy
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 79

sprawą chcecie odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, to zamarynujcie rybę w aromatycznych suszonych paprykach i zapieczcie – a jakże – w towarzystwie jędrnych, świeżych papryk, słodkich pomidorków, czosnku oraz zielonych szparagów (tych w sezonie nigdy za wiele). W ten nieskomplikowany sposób stworzycie pełne fantastycznego smaku, autentyczne, kolorowe i odżywcze danie, rodem z gorącej Hiszpanii.  Olé! Składniki na 2 porcje(...)kawałki łososia, pozbawione ości i skóry (najlepiej dzikiego), 1 czerwona papryka, 1 żółtka papryka, 1/2 niedużej czerwonej cebuli, 10 zielonych szparagów, 10 – 15 pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji

Even Better Food
Fileciki ze szparagami i jajkiem 100

Fileciki ze szparagami i jajkiem Delikatne mięso z kurczaka ze szparagami w sosie serowym. 3 porcje 35 minut czas przygotowania Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        2 jajka ugotowane na twardo ·        ½ pęczka szparag ·        5 pomidorków koktajlowych(...)oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju. 2.    Szaragi myjemy, obcinamy twarde końcówki, gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, następnie na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy i przekładamy szparagi, prużymy. 3.    Sos cztery sery rozrabiamy ze śmietaną oraz wodą i wlewamy do szparag, chwilkę gotujemy. 4.    Sos wlewamy na dno dowolnego naczynia

Kulinarna Chwila
Pstrąg na parze z warzywami 95

wybrednych domowników. Uwielbiam ten przepis na pstrąga na parze za prostotę wykonania  i możliwość dodania do niego ulubionych warzyw i ziół. Pstrąg z parowaru doskonale smakuje w towarzystwie szparagów, fasolki szparagowej czy też ziemniaków, ale równie dobrze możesz go podać z brokułem. Szybki i smaczny obiad - pstrąg i warzywa z parowaru. Pstrąg na parze z warzywami proporcje dla dwóch(...)osób 1 filet pstrąga łososiowego z oznaczeniem Blue Growth  około 500 g zielonych szparagów, a poza sezonem fasolka szparagowa lub ziemniaki 1 ząbek czosnku  plasterki i sok z cytryny bio  listki świeżego estragonu  sól i pieprz  1 łyżka masła  Pstrąg na parze z warzywami przepis 1. Pstrąga umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój rybę

Cztery Fajery