Sałatka z grilla z gruszką, szparagami, morelą i truskawkami. Uwielbiam takie sałatki z owocami, grill wydobywa z nich jeszcze więcej słodyczy :-) 1 doniczka sałaty strzępiastej 10 truskawek 4 morele 1 łyżeczka KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona 1 opakowanie Knorr Sos sałatkowy włoski 1 łyżeczka KNORR Przyprawa czosnkowa grubo mielona 100 g tofu wędzonego 2 gruszki(...)szparagów zielonych 50 ml oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego Sałatę myję, osuszam i układam na talerzu. Morele kroję na pół, gruszki na ćwiartki. Od szparagów odcinam tylko główki na około 5 cm.Tofu przekładam do miseczki dodaję dwie łyżki oleju, wsypuję KNORR Przyprawa czosnkowa grubo mielona i obtaczam w marynacie. Na rozgrzanym grillu układam połówki moreli, ćwiartki gruszki, posypuję
wesoła kuchniaLetnia sałatka z grilla z gruszką, truskawkami,morelą, szparagami. Wersja wege. 1 doniczka sałaty strzępiastej 10 truskawek 4 morele 1 łyżeczka KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona 1 opakowanie Knorr Sos sałatkowy włoski 1 łyżeczka KNORR Przyprawa czosnkowa grubo mielona 100 g tofu wędzonego 2 gruszki 10 szparagów zielonych 50 ml oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego Sałatę(...)myję, osuszam i układam na talerzu. Morele kroję na pół, gruszki na ćwiartki. Od szparagów odcinam tylko główki na około 5 cm.Tofu przekładam do miseczki dodaję dwie łyżki oleju, wsypuję KNORR Przyprawa czosnkowa grubo mielona i obtaczam w marynacie. Na rozgrzanym grillu układam połówki moreli, ćwiartki gruszki, posypuję KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona. Dodaję tofu, szparagi które smaruję olejem
wesoła kuchnialubię to danie! Za wspaniały smak, prostotę i szybkość wykonania. wystarczy kilka składników i pyszne danie można przygotować szybciej niż się wydaje. Do dzisiejszego przepisu postanowiłam wykorzystać sezonowe szparagi, które bardzo lubię i które fantastycznie komponują się z kawałkami szynki parmeńskiej i pesto orzechowym. Gorąco polecam przepis! Danie w zasadzie przygotowuje się samo. Po prostu weźcie duży garnek z grubym(...)dnem, ja użyłam garnka żeliwnego, wrzucajcie po kolei wszystkie składniki, mieszajcie i gotujcie do pożądanego efektu. Składniki 200-250 g ulubionego makaronu – np. spaghetti 10 łodyg zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek 3-4 płaty szynki parmeńskiej pesto spora garść świeżych listków bazylii garść orzechów włoskich sól, pieprz czarny tarty parmezan Wykonanie Przygotujmy pesto
Raj dla PodniebieniaSkładniki / 1porcja: – duża garść ulubionych sałat – 6 zielonych szparag – 1 buratta – 1 łyżka płatków migdałowych – 5 truskawek – 8 pomidorków koktajlowe – sól i pieprz dressing – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: Sałatę umyj i osusz. Umieść w misce. Szparagi myjemy i odrywamy twardą końcówkę (same odpadną we właściwym miejscu pod wpływem zgięcia). Szparagi pokrój(...)mniejsze kawałki ( ja kroje zazwyczaj tylko na pół). Grilluj szparagi na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki masła. Ściągnij z patelni i odłóż do przestudzenia. Na suchej patelni prażymy migdały. Myjemy truskawki i pomidorki i kroimy na pół. Dodajemy do sałatki. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej szparagi i płatki migdałów. Burattę układamy na samym
I LOVE LIFEskładników, które jednak świetnie do siebie pasują. Spróbowaliśmy ją odtworzyć w naszej kuchni i wyszła identycznie. Mamy dla was ten przepis. Przepis na sałatkę szparagową z krewetkami Składniki: Pęczek szparagów zielonych, 250 gramów większych obranych krewetek, 200 gramów pomidorków koktajlowych, pół pęczka szczypiorku, pół ząbka czosnku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz. Składniki na 2-3 porcje. Jak zrobić sałatkę szparagową(...)krewetkami? Jeśli używasz krewetek mrożonych, najpierw całkowicie je rozmroź. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, pokrój w plasterki za wyjątkiem główek. W garnku zagotuj wodę, wrzuć krewetki oraz szparagi, od momentu zagotowania trzymaj na ogniu przez 3 minuty, odcedź – szparagi powinny pozostać chrupiące. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Jeśli krewetki mają ogonki, oderwij je. Pomidorki umyj, przekrój na pół. Czosnek oprósz
Kulinarna Polskalubię to danie! Za wspaniały smak, prostotę i szybkość wykonania. wystarczy kilka składników i pyszne danie można przygotować szybciej niż się wydaje. Do dzisiejszego przepisu postanowiłam wykorzystać sezonowe szparagi, które bardzo lubię i które fantastycznie komponują się z kawałkami szynki parmeńskiej i pesto orzechowym. Gorąco polecam przepis! Danie w zasadzie przygotowuje się samo. Po prostu weźcie duży garnek z grubym(...)dnem, ja użyłam garnka żeliwnego, wrzucajcie po kolei wszystkie składniki, mieszajcie i gotujcie do pożądanego efektu. Składniki 200-250 g ulubionego makaronu – np. spaghetti 10 łodyg zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek 3-4 płaty szynki parmeńskiej pesto spora garść świeżych listków bazylii garść orzechów włoskich sól, pieprz czarny tarty parmezan Wykonanie Przygotujmy pesto
Raj dla Podniebieniajest przekrojenie cukinii na pół, natarcie jej oliwą i przyprawami (wędzona i pikantna papryka, czosnek granulowany, oregano, tymianek, pieprz), grillowanie z obu stron i serwowanie z gotowymi wegańskimi sosami. Szparagi Jeśli chodzi o szparagi, należy odkroić ich twarde końce. Opłukane, osuszone i przyprawione szparagi wystarczy nasmarować oliwą i grillować przez kilka minut, od czasu do czasu obracając je na drugą(...)Przez dodanie pleśni, bakterii kwasu mlekowego i drożdży tworzy się zacier. Gdy dojrzeje, jest wyciskany i filtrowany. Zdrowy i uniwersalny w smaku sos może być wykorzystany do marynat, grillowanych szparagów, dań z marchewką i do wielu innych potraw. Oprócz sosu sojowego, warto wypróbować także sos koperkowy, w skład którego, poza pęczkiem świeżego koperku, wchodzi też słonecznik, sok z cytryny
ProstePesto.plDzień dobry :-) Upały w pełni. Ja staram się gotować na dwa dni, żeby jak najmniej stać przy kuchni. O pieczeniu to już nie ma mowy. Te szparagi robiliśmy jako dodatek do obiadu w niedzielę. Polecam, bo smakują rewelacyjnie. Są bardzo proste w przygotowaniu, bo musimy je umyć, odkroić twardą końcówkę obtoczyć w jajku i bułce wymieszanej z parmezanem. Potem tylko(...)pieczemy i gotowe. Nam w takiej formie posmakowały bardzo. Polecamy :-) Składniki: pęczek szparag 2 jajka M 150 g parmezanu 3/4 szklanki bułki tartej sól 1. Szparag myjemy, odcinamy twardą końcówkę. Na talerz wybijamy jajka. Roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz dajemy bułkę tartą, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do bułki. Do tego sól i mieszamy. 2. Szparagi
kruche babeczkiUwielbiam szparagi, w tym sezonie zjadłam ich sporo i nie mam dość. Wymyśliłam przepis na pyszną ziemniaczaną zapiekankę ze szparagami i boczkiem. Jest to bardzo fajny pomysł na pyszny obiad. przepis na 5-6 porcji ziemniaki 1,40 kg bataty 800 g szparagi zielone 500 g boczek w plastrach 200 g śmietana 2 łyżki musztarda ostra(...)ziemniaki przez praskę lub bardzo dokładnie gnieciemy. Dodajemy śmietanę, musztardę, 2 łyżki masła, gałkę muszkatołową, koperek, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy lub ponownie gnieciemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Szparagi dokładnie myjemy. Odrywamy końcówki w miejscu załamania. Gotujemy 3-4 minuty dodając 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Formę do zapiekanki lub pojedyncze naczynia do zapiekania smarujemy masłem
noteskulinarnyfigatakie duże i soczyste, że musiałam je wykorzystać. Do tego ich piękne liście nie mogły się zmarnować. Jest to typowo wiosenna sałatka podawana na ciepło w roli głównej ze szparagami, kalarepą, rzodkiewką , pomidorem i jajkiem. Wymaga trochę czasu jeśli chodzi o przygotowanie, ale naprawdę warto. Składniki na 4 porcje 2 kalarepy 200 g liści kalarepy 2 pomidory 3 ząbki czosnku(...)jajka 290 g zielonych szparag 8-10 rzodkiewek 3 łyżki masła + 1 łyżka ( do karmelizowanych rzodkiewek) 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz 2 łyżeczki brązowego cukru Szparagi myjemy, odrywamy końcówki w miejscu załamania i gotujemy w wodzie ( 5-8 minut) z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy na bok. Liście kalarepy dokładnie myjemy
noteskulinarnyfigaZapiekanka palce lizać. U mnie była na obiad i na kolację. A to dlatego że nie mogłam jej się oprzeć. Szparagi z makaronem, kurczakiem i pysznym sosem serowym. Uczta dla podniebienia. 1 pierś z kurczaka 1 pęczek zielonych szparagów 200 g makaronu falbanki 100 g mozzarelli 1/2 papryki czerwonej 8 pomidorów suszonych 2 łyżeczki curry sól(...)Wykładam na talerz. Na tą samą patelnię wlewam śmietanę, dodaję pokrojony ser i na wolnym ogniu mieszam aż ser się rozpuści. Dodaję makaron, kurczaka, pokrojone pomidory suszone i mieszam. Szparagi kroję na kawałki 0,5 cm. Główki zostawiam dłuższe. Gotuję aldente około trzy minuty. Główki odkładam, a pokrojone szparagi dodaję do makaronu i mieszam. Wykładam do naczynia do zapiekania
wesoła kuchniaSzparagi - właściwości odżywcze Sezon na szparagi czas start! Dlaczego warto jeść szparagi? są moczopędne - dzięki nim pozbędziemy się nadmiaru wody z organizmu - w sam raz podczas latem gdzie jesteśmy narażeni na puchnięcie nóg w gorące dni są źródłem witaminy E - dzięki niej nasz układ odpornościowy jest wzmocniony poprawiają trawienie i niwelują wzdęcia są doskonałym źródłem kwasu foliowego obniżają poziom cholesterolu(...)dodatkowo poprawiają metabolizm stymulują produkcję krwi i pomagają w utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych Jeżeli ktoś nie zajada się szparagami w sezonie lub nie miał okazji ich spróbować - gorąco polecam! Naprawdę warto! W szczególności polecam szparagi zielone - pyszne! Z ciekawostek - czy wiecie, że niektóre z warzyw są uprawiane w specjalnych warunkach aby były produktami najwyższej jakości? Dodatkowo muszą być przechowywane
MintTastesama ryba po upieczeniu jest soczysta w środku a chrupiąca z zewnątrz. Te same cechy potrawy osiągamy bez najmniejszego wysiłku smażąc w niej warzywa, chrupiące ziemniaczki, frytki, marchewki, szparagi, pieczone jabłka i wiele innych dań, które powstaje w kwadrans. W urządzeniu bardzo łatwo można odgrzać potrawę np. kawałek pizzy, który nie traci żadnych walorów smakowych i smakuje, tak jak zaraz(...)obejrzenia, gdzie krok po kroku pokażę Ci, jak je przygotować. Tymczasem zostawiam Ci przepis na pyszny niczym prosto z nad morza obiad: pieczoną rybę z łódeczkami z ziemniaków i szparagami w orzechowym pesto. składniki: - tuszka ulubionej ryby u mnie dorada - ziemniaki - szparagi - pomarańcz - świeże zioła: lubczyk, oregano, natka pietruszki czy bazylia, - czosnek pesto: - garść migdałów - garść orzechów - oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNIBardzo prosta sezonowa przekąska, czyli zielone szparagi zamarynowane w soku z limonki i ziołach zawinięte w ciasto francuskie z dodatkiem kremowego serka owczego. Świetnie nadadzą się na kolację lub wszelkiego rodzaju pikniki, przekąski na grilla lub nawet do lunchboxa do pracy :) 250 g zielonych szparagów łyżka oliwy łyżka soku z limonki łyżka posiekanej świeżej mięty łyżka posiekanej świeżej bazylii greckiej(...)około 220 g ciasta francuskiego (użyłam 3 prostokątne arkusze mrożonego ciasta francuskiego ) 3 łyżki kremowego owczego twarożku jajko 2-3 łyżki tartego parmezanu Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Umyte szparagi nacieramy oliwą wymieszaną z sokiem z limonki, solą, pieprzem i ziołami. Ciasto francuskie smarujemy serkiem owczym i kroimy na paski o grubości około 23 cm (u mnie 9 sztuk
Mienta blogMożna wymieszać go z makaronem, podać z młodymi ziemniakami lub po prostu z bagietką. Ten kremowy sos ze szparagami i mięsem mielonym jest po prostu pyszny. Przepis na sos szparagowy z mięsem mielonym Składniki: Pęczek zielonych szparagów, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku 600 gramów mięsa mielonego – użyliśmy drobiowego, ale może być też wieprzowe 3/4 szklanki mleka płaska łyżka(...)zrobić sos szparagowy z mięsem mielonym? Na głębokiej patelni rozgrzej trochę masła i oleju, przesmaż posiekaną cebulę, dodaj mięso i posiekany czosnek, smaż aż wszystko się lekko zrumieni. Szparagi umyj, odłam twardą końcówkę, łodygi pokrój w plasterki, zostawiając całe główki. W mleku dokładnie rozrób mąkę – aby nie było grudek – wlej na patelnię razem ze śmietanką, mieszając, zagotuj. Dodaj
Kulinarna Polska