theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 2 rogaliki śniadaniowe 2 łyżki margaryny Śniadaniowej o smaku wiejskiego masła 2 ząbki czosnku Szczypta soli Ok 8 sztuk zielonych szparagów Kilka liści sałaty masłowej 4 pieczarki 2 łyżki oleju 2 jajka ½ świeżego ogórka Zielona cebulka Jak przygotować taką kanapkę? Nic bardziej prostszego! Normal 0 21 false false false(...)przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem. Lekko posolić. Pieczywo przeciąż wzdłuż na pół, posmarować tłuszczem i ułożyć na blaszce. Obok wyłożyć umyte, wymieszane z oliwą i solą szparagi. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 220⁰C. Bułki wyciągnąć po ok 5 minutach, szparagi zostawić na kolejne 10. Rogaliki równie dobrze możecie włożyć w trakcie pieczenia szparagów, a wyciągnąć
Kuchnia w czekoladziePyszny omlet po włosku ze świeżą bazylia, mozzarellą, pomidorami i szparagami. Powiem tak zakochacie się w nim. Jest lekki, puszysty, nie oprzecie się jemu. Polecam zabrać na wynos do pracy. Tak naprawdę to robi się sam w piekarniku a my w tym czasie możemy zająć się sobą. składniki: 6 jaj wielkość M sól, pieprz czarny, czerwony papryka chili szczypta(...)duża garść liści bazylii 1 opakowanie kulek mozzarella 8 szparagów zielonych 5 pomidorków koktajlowych 1 łyżka masła Jajka wbijam do miski, dodaję sól, pieprz czarny, chili i mieszam widelcem. Szparagi kroję na długość patelni, tak około 2/3 długości potrzeba. Na patelni rozpuszczam masło, wbijam jajka, układam szparagi, dodaję kulki mozzarelli, połówki pomidorków, posypuję pokrojoną bazylią. Piekarnik nagrzewam do temp
wesoła kuchniaWarto skorzystać ze szparagowego sezonu i przygotować wiosenną zupę z zielonymi szparagami. W czasie kiedy za oknami nękają nas upały, zupy są zdecydowanie przyjemniejsza formą obiadu. Spróbujcie :) Przygotowanie: 0,5 kg zielonych szparagów 3 marchewki por pęczek posiekanego koperku korzeń pietruszki udko kurczaka 50g ryżu 1/2 cebuli pęczek lubczyku (nie jest konieczny) 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 listki laurowe(...)ziela angielskie sól+ pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i robimy wywar z lubczykiem, opieczoną cebulą,porem, zielem angielskim i liściem laurowym (gotujemy w czasie obierania warzyw). Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na 2 centymetrowe kawałki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z pietruszką. Warzywa wraz z ryżem wkładamy do garnka
ChilliJemyupały, więc teraz po tych deszczach nas dogrzeje :-) U mnie dziś przepis na roladki z kurczaka, które robię już od zeszłego roku i tak mi jakoś zeszło. Sezon na szparagi w pełni, więc korzystać trzeba i roladki zrobione. Są proste w przygotowaniu, na pewno efektownie wyglądają, ale trzeba się przy nich troszkę pobawić. Mimo tego polecam, bo warto :-) Ja zrobiłam(...)chcecie mniej, to porcje musicie zmniejszyć ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 2 większe filety z kurczaka 2 opakowania boczku w plasterkach (u mnie surowy, wędzony) 1 duża kulka mozzarelli szparagi około 30 sztuk (jak są grubsze można dać po 2 sztuki, moje były cieniutkie) sól pieprz słodka papryka oregano suszone olej rzepakowa do podsmażenia 1. Filety z kurczaka myjemy
kruche babeczkiMagda Idealnie upieczona, wilgotna i delikatna ryba z sezonowymi dodatkami to obowiązkowa propozycja na pyszny letni obiad. Warto spróbować subtelnego dorsza z zielonymi szparagami i cukinią, upieczonego z aromatycznym tymiankiem, słodką cebulą i kropelką wina. Bardzo proste danie, ale wyjątkowe i wyjątkowo smaczne. Składniki (na 4 porcje): 4 filety z polędwicy dorsza – każdy po około 150g pęczek szparagów(...)średnia cukinia 1 duża cebula kilka gałązek świeżego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego wina sól i pieprz do smaku Przygotowujemy warzywa – szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałą cześć. Grube szparagi przekrawamy wzdłuż na pół, cienkie zostawiamy w całości. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół, po czym kroimy w podłużne paski – na dzieliłam na ćwiartki
Smaczna StronaKrucha, chrupiąca tarta z aromatycznym, wędzonym łososiem, chrupiącymi szparagami i nadzieniem śmietanowo-serowym to moja propozycja sezonowego obiadu. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 90g masła 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Nadzienie: 150g wędzonego na zimno łososia Mowi (1 opakowanie - 6 plastrów) 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki masła sól pieprz Masa śmietanowo(...)nagrzanym do 180 stopni przez około 16 minut. 2. Masa śmietanowo-jajeczna: Jajka rozkłócić widelcem, dodać śmietanę, starty żółty ser, całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, przyciąć na szerokość odpowiadającą formie. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko obsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Wędzonego łososia pokroić w paski
Szalona Kuchnia Ewelinycebulkę, jajko, majeranek, bułkę tartą, śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsy. Gdyby klopsy się rozpadały dodać odrobinę więcej bułki tartej. Gotowanie – szparagi oskrobać i oderwać zdrewniałe końcówki. Odciąć końcówki szparag a łodyżki na słupki. Do garnka wlać wodę, dodać kostkę rosołową, marchewki i korzeń pietruszki pokrojone w mniejsze kawałeczki, kurkumę, gałkę muszkatołową(...)pieprz, łodyżki kopru związane mocno. Zagotować i doprawić solą. Gotować 5 minut. Następnie dodać klopsy i pokrojone nóżki szparag. Gotować 10 minut. Teraz już dodać końcówki szparag i gotować kolejne 5 minut. Wyjąć łodyżki koperku i wyrzucić. Mąkę rozmieszać w odrobinie wody, powoli wlać do gotującego się sosu. Jeszcze chwilkę gotować, wlać śmietanę i posiekany koperek. Smacznego, naprawdę dobre. Mój
Kuchnia Pokoleńkońcu tydzień zaczął się piękną pogodą. Miejmy nadzieję, że będzie tak już cały czas, bo te deszcze dały się we znaki. U mnie dzisiaj przepis na pyszny makaron ze szparagami, oliwkami i kukurydzą. To wszystko w sosie śmietanowym, całość posypana serem Parmigianino Reggino. Pysznie wyszło, my tak lubimy :-). Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 5 porcji: 1 opakowanie(...)makaronu u mnie kokardki 1 pęczek szparag kilka czarnych oliwek 1/2 puszki kukurydzy świeża natka pietruszki 150 ml śmietanki 30% sól pieprz olej rzepakowy do smażenia 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi ja umyłam, odcięłam twarde końcówki i podgotowałam w osolonej wodzie około 5 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju (2 łyżki wystarczy), wrzucamy pocięte
kruche babeczkiPrzede wszystkim za to, że jest tyle pysznych owoców i warzyw dostępnych od ręki. Jednym z moich ulubionych śniadań na przełomie maja i czerwca są zapiekane w szynce parmeńskiej szparagi z jajkiem i mozzarellą. Uwielbiam ten zapach, uwielbiam smak i uwielbiam wspólne celebrowanie tego posiłku. A może sami takie robicie? :) Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 jajek 10 plasterków szynki(...)parmeńskiej 1/3 szklanki sera mozzarella w wiórkach pęczek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: Szparagi myjemy i w każdym odcinamy twardą końcówkę. Zawijamy każdy szparag dookoła w szynkę parmeńską i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na tak przygotowane warzywa wbijamy jajka i posypujemy je serem mozzarella. Całość posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy na ok 12 minut do rozgrzanego
ChilliJemyKorzystając z sezonu na szparagi nie mogłam pominąć pizzy ze szparagami. Wyszło pysznie:). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 100g serka ricotta 4 ząbki czosnku 150g mozzarelli tartej 1 mała c zerwona cebula 1 pęczek szparagów kilka pomidorków koktajlowych pieprz, sól oliwa(...)oliwek 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, podsmażamy je na rozgrzanej oliwie przez 5-7 minut. Przygotowujemy sos: ricottę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. 3. Placek smarujemy ricottą, posypujemy mozzarellą
Szefowa kuchniSkładniki na 3-4 porcje: pęczek szparagów 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżki świeżego koperku 4 duże ziemniaki łyżka masła bulion lub woda + piramidka smaku, czyli naturalna mieszanka ziół Przygotowanie: Szparagi kroimy w mniejsze kawałki, razem z tymi zdrewniałymi końcówkami. Podsmażamy na maśle ok 5 minut. Ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w mniejsza kostkę, zalewamy ok 1 litem bulionu (mięsny(...)warzywny) lub wodą. Jeśli użyjemy samej wody należy dorzucić do zupy mieszankę aromatycznych ziół. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy podsmażone szparagi (3/4 całej porcji), posiekany koperek i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Pozostałe szparagi miksujemy na gładko i dodajemy do zupy jako zagęstnik. Dzięki zmiksowanym szparagom, zupa będzie miała lekko zielony kolor i konsystencję kremu
Życie zaczyna się w kuchnilubię to danie! Za wspaniały smak, prostotę i szybkość wykonania. wystarczy kilka składników i pyszne danie można przygotować szybciej niż się wydaje. Do dzisiejszego przepisu postanowiłam wykorzystać sezonowe szparagi, które bardzo lubię i które fantastycznie komponują się z kawałkami szynki parmeńskiej i pesto orzechowym. Gorąco polecam przepis! Danie w zasadzie przygotowuje się samo. Po prostu weźcie duży garnek z grubym(...)dnem, ja użyłam garnka żeliwnego, wrzucajcie po kolei wszystkie składniki, mieszajcie i gotujcie do pożądanego efektu. Składniki 200-250 g ulubionego makaronu – np. spaghetti 10 łodyg zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek 3-4 płaty szynki parmeńskiej pesto spora garść świeżych listków bazylii garść orzechów włoskich sól, pieprz czarny tarty parmezan Wykonanie Przygotujmy pesto
Raj dla PodniebieniaOmlety uwielbiam, szparagi też - polecam Wam na sycące śniadanie białkowo-tłuszczowe lub lekki obiad :) Albo nawet na kolację ;) jest pysznie <3 SKŁADNIKI (1 porcja - 340 kcal) 2 jajka 5 szt zielonych szparagów 1/4 kulki mozzarelli (30 g) 5 pomidorków koktajlowych 2 plasterki szynki parmeńskiej sól, pieprz, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe(...)końce. Kroimy na 2 cm kawałki. Na małej patelni roztapiamy masło, smażymy kawałki szparagów (bez główek) na średnim ogniu przez 5 minut (w ostatniej minucie dorzucamy główki). Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy masę na patelnię. Dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę, połówki pomidorków i paski szynki. Posypujemy ziołami. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, aż omlet się
Moje Kuchenne RewelacjeMagda Za krótką listą składników tej tarty idzie pyszny smak i prostota wykonania. Szparagi to wspaniałe warzywo, którym należy się cieszyć póki trwa sezon, świetnie komponują się z serem, w tym wypadku z delikatnym, kremowym brie i słonym parmezanem. Ta chrupiąca tarta to obowiązkowa pozycja tej wiosny. Składniki (na 2-3 porcje): opakowanie ciasta francuskiego opakowanie sera brie pęczek szparagów(...)blaszce. Jeśli chcemy możemy zagiąć jego brzegi do środka, aby po upieczeniu wyższa krawędź okalała ciasto. Na spód układamy równomiernie plasterki sera brie. Na ser rozkładamy plasterki pomidora. Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe części – zgięte szparagi łamią się dokładnie w miejscu zdrewniałym. Szparagi przekrawamy wzdłuż na pół i układamy gęsto na tarcie. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smaczna Strona