Cześć ! Gdzie jest lato ?! Pogoda za oknem sprzyja lenistwu. W te dni stawiam na szybkie w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne, charakterne dania typu stir-fry. Dziś z z polędwiczką, szparagami i dymką więc trochę sezonowo. Takie potrawy mogłabym jeść 3 razy dziennie, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 390 g) makaron udon – 1 porcja(...)zielonych szparagów 2 dymki ze szczypiorkiem 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, biały pieprz mielony olej z prażonych nasion sezamu – lub inny olej roślinny Wykonanie: Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój
Moja pasja smakuKlasyczna i pyszna przekąska ze szparagów. Połączenie tych zielonych pyszności z szynką jest po prostu obłędne. Składniki: pęczek cieniutkich szparagów szynka surowa dojrzewająca oliwa z oliwek szczypta soli Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Bierzemy po 3-5 szparagów, owijamy je dwoma plasterkami szynki i układamy na blaszce. Gotowe szparagi posypujemy szczyptą soli (dosłownie szczyptą, bo szynka również odda sól), skrapiamy
Gotowanie i blogowanieskończy, więc trzeba jeszcze korzystać ile się da. Mam dla was propozycję na w miarę szybki i smaczny obiad a mianowicie pyszne kremowe risotto na białym winie z zielonymi szparagami. Składniki: 200 g ryżu do risotta arborio 1 płaska łyżka masła klarowanego 1 średnia cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2-2,5 szkl bulionu warzywno-drobiowego(...)zielonych szparagów sól morska pieprz kolorowy Przygotowanie: Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, odciąć główki a łodygi pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Zagotować w garnku lekko osoloną wodę, dodać pokrojone łodygi i gotować około 4-5 minut. Następnie dodać odcięte główki i gotować kolejne 2-3 minuty. Gdy szparagi będą miękkie odcedzić i przelać na sitku zimną wodą. Masło
Ala piecze i gotujeDziś za oknem nieco chłodniej, deszcz zdecydowanie ochłodził nasze otoczenie, można właczyć piekarnik, dlatego zapraszam Was na pieczone młode warzywa. Znajdziecie tu marchewkę, cukinię, szparagi i bób. Tym razem bób będzie w nieco innej odsłonie, niż do tego przywykliśmy. Czyli zamiast ziaren jemy całe strąki młodego bobu. Po upieczeniu są pyszne. Koniecznie spróbujcie ! Pieczone(...)warzywa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 cukinia 2 bataty kilka garści młodego bobu w strąkach 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 pęczek młodej marchewki oliwa z oliwek EV gruba sól morska świeże zioła, u mnie bazylia i oregano odrobina chili w płatkach Wykonanie: Warzyw nie obieramy, tylko je dokładnie myjemy. Cukinię i bataty kroimy na podłużne kawałki, marchewki na pół
Kulinarne przygody Gatitymoja ostatnia szparagowa uczta w tym sezonie. Szparagi wylądowały na pizzy. Ciasto i sos pomidorowy zrobiłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego który fajnie komponował się ze smakiem szparagów. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego dodatki 1 pęczek zielonych szparagów(...)żółty do posypania, u mnie mieszanka goudy i cheddara sos pomidorowy 1/2 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju czosnek niedźwiedzi sól,pieprz cukier Przygotować dodatki. Szparagi umyć, odkroić lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować al'dente w osolonym wrzątku. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Drożdże rozpuścić
Monia miesza i gotujeDelikatne w smaku z dodatkiem kaparów są pochłaniane jeden za drugim. Przepisy z łososia to proste dania, które można urozmaicać na wiele sposobów. O choćby kanapki! Porcja ziołowego twarożku, szparagi i soczyste plastry łososia. Wyśmienite kanapki gotowe w 5 minut! Przepisy z łososia – kanapki ze szparagami Składniki: 4 kanapki 250 g twarożku, np.wiejskiego 1 łyżka ziół drobno posiekanych(...)mnie szczypiorek, pietruszka i bazylia 4 duże plastry wędzonego łososia 4 kromki żytniego chleba 8 zielonych szparagów killa krążków czerwonej cebuli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Szparagi blanszuj przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłucz zimną wodą. Podsmaż lekko na maśle. Twarożek wymieszaj z ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj kromki chleba twarożkiem, ułóż
codojedzeniasię ją z takich składników, jakie są w sezonie, zawsze jednak jest gęsta, sycąca i pyszna. Dziś przedstawiam Wam szybką wiosenną wersję tej zupy pełną zielonych warzyw - fasolki, szparagów, groszku i cukinii, z dodatkiem ziołowego pesto. Jeżeli macie gotowy bulion warzywny (lub użyjecie ekologicznej kostki), zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil. Do przygotowania zupy możecie(...)wykorzystać Wasze ulubione zielone warzywa . W czerwcu wybór jest przeogromny - szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się kończą, jednak na salony wkraczają już zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam, że te małe, młode ziemniaczki są lekkimi warzywami. Zresztą Włosi nie traktują ziemniaków jak my, nie podają
Chilli Czosnek i Oliwaoleju Kujawskiego cytryna i bazylia. Pasował idealnie! Można go oczywiście zastąpić dobrą oliwą, ale jeżeli spotkacie ten olej w sklepie, koniecznie kupcie mała butelkę, warto spróbować. składniki 250 g szparagów zielonych 4 fioletowe ziemniaki 1 dojrzałe awokado łyżka zielonego szczypioru garść pestek słonecznika sos: 4 łyżki oleju (dałam Kujawski cytryna i bazylia) ząbek czosnku, roztarty 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)łyżka octu jabłkowego sól pieprz przygotowanie Warzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, nie obierać. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć, pokroić na 3 cm kawałki. Ziemniaki ugotować w mundurkach (nie obierać), kiedy lekko przestygną zdjąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki. Awokado pozbawić pestki i skóry, pokroić w plastry. Wymieszać składniki sosu
Stare Garyramach poweekendowego sprzątania w lodówce zrobiłam R.E.W.E.L.A.C.Y.J.N.Ą sałatkę - jeśli jeszcze nie próbowaliście truskawek w wytrawnej wersji - szybciutko nadrabiajcie braki - połączenie tych owoców z fetą, szpinakiem, grillowanymi szparagami i orzechami - petarda! Całość oblana miętowym sosem - dietetyczne niebo w gębie !!! Można ją zjeść na śniadanie, kolację lub lekki lunch :) SKŁADNIKI - dla 1 osoby - 293 kcal 1 garść szpinaku(...)truskawek 50 g fety 20 g orzechów nerkowca 3-4 cienkie zielone szparagi 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą
Moje Kuchenne Rewelacjepomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś(...)kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych
karmelowyBłyskawiczne danie z zielonych szparagów, które może być pyszną chrupiącą przekąską lub ciekawym zielonym dodatkiem do dania głównego. Składniki: pęczek szparagów zielonych sól, pieprz chilli - ewentualnie tarty parmezan lub inny ser oliwa lub olej Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Polać oliwą i oprószyć przyprawami. Wymieszać całość. Patelnię mocno rozgrzać i wrzucić na nią szparagi. Smażyć kilka minut, często(...)mieszając aż będą miękkie. Usmażone szparagi posypać serem i podawać na ciepło lub zimno
wyzwania kuchenneMega smaczna, orzeźwiająca a co najważniejsze szybka w przygotowaniu sałatka ze szparagów. Idealna jako mało kaloryczna przekąska lub dodatek do innych dań. Mi bardzo zasmakowała. Dodałam ją do mojego ulubionego carpaccio z buraków: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/04/carpaccio-z-buraka-cwikowego-po-polsku.html Składniki na 2 porcje: 5-6 zielonych surowych szparagów garść płatków migdałów sok z ćwiartki cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól(...)pieprz Dodatkowo idealnie pasują płatki parmezanu. Niestety zabrakło ich tym razem. Szparagi umyłam i odłamałam zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw zrobiłam z nich długie i cieniutkie plastry. Skropiłam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni. Jak lekko przestygły dodałam do szparagów. Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską
Jemy PijemyPierwsza w życiu tarta... i po raz pierwszy kupiłam szparagi. W końcu! Zawsze byłam ciekawa ich smaku, ale nie wiedziałam jakie kupić (czy będą świeże, jak to rozpoznać) i jak się potem z nimi obchodzić. Poczytałam i uznałam, że spróbuję, najwyżej źle ulokuję te 9,99zł :P bo na taką cenę trafiłam... Danie wyszło bardzo smaczne - nie powiem, zjadłam(...)Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację, a nawet sycące drugie śniadanie. Smakuje także na zimno, więc może być zabrana, np. do pracy. Zdecydowanie muszę jeszcze spróbować białych szparagów (nie wiem czy jeszcze gdzieś dostanę...). www.alma24.pl Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki chlebowej 1/2 kostki masła 82% 1 jajko 5 łyżek przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru
Kolorowy Przepisownikogromną radość. Czy Wam się to zdarzyło ? Zasiąść do stołu, zjeść bez pośpiechu, ciesząc się dobrym jedzeniem ? Spróbujcie, poczujecie się szczęśliwsi ! Dziś mam dla Was przepis na szparagi pieczone z jajkiem, masłem (połączenie idealne!), całość podana z dużą ilością grana padano i szczypiorku. Śniadanie idealne ! Składniki (2 porcje): 8 zielonych szparagów 2 czubate łyżki masła 4 jajka garść posiekanego szczypiorku(...)grana padano sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 230 C. Przygotuj szparagi: przepłucz je pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 1 – 2 cm kawałki. Do kokilek włóż szparagi, dopraw je solą i pieprzem, dodaj po zacnej łyżce masła. Włóż do piekarnika i piecz około
Moja pasja smakuktórzy nigdy nie słyszeli o restauracji, zapraszam na stronę Ale Gloria – tam znajdziecie więcej informacji. Menu degustacyjne Przystawki Ceviche z polędwicy dorsza z mango, awokado skropione kolendrą i koprem Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem „poche” Zupa Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” uperfumowana dymką Dania główne Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem Fish & chips Stek(...)tuńczyka panierowany w białym i czarnym sezamie z tatarem z mango i avocado Kotleciki z górki cielęcej z kostką w cielęcym sosie z gorzką czekoladą podane ze szparagami Desery Tarta rabarbarowa z puchem z bezy Selekcja sorbetów Ceviche smakowało genialnie. Wszystkie smaki się uzupełniały. Kolendra przełamywała słodycz mango. Podane z kwiatami jadalnymi prezentowało się ciekawie. Jedyną zagwozdką jest
Kuchnia Bazylii