szparagi - 5593 przepisów (strona:129/373)

TARTA ZE SZPARAGAMI, BROKUŁEM, POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ 163

Dziś pierwszy raz w tym roku, skusiłam się na szparagi. Piękne, jędrne i cudownie zielone. Zdecydowanie bardziej je lubię niż białe, bo są delikatniejsze. Nie bójcie się szparagów są pyszne i zdrowe. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 3 jajka  150g śmietany 18% 10 zielonych szparagów 7-8 pomidorków czerwonych 7-8 pomidorków żółtych 8 kuleczek mini mozzarelli kilka różyczek(...)brokułu sól pieprz świeży tymianek, oregano i szczypiorek A jak to zrobić: Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i delikatnie obrać grubsze końce. Gotować 5-7 minut na stojąco, tak aby główki wystawały ponad wodę. Po ugotowaniu zahartować zimną wodą. Brokuł zblanszować. Formę do tarty dokładnie wyłożyć ciastem francuskim i nakłuć widelcem. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia w opałach
Białe szparagi z ryżem czerwonym na parze 188

Dziś przepis na szybkie i proste śniadanie, oczywiście zrobione na parze. To są pierwsze moje szparagi w tym roku, jako że zaraz zaczyna się na nie sezon, na pewno będzie ich więcej w nowych daniach. Jak widzicie w moich przepisach staram się gotować sezonowo i korzystać z danych produktów jak tylko pojawią się na targach i w sklepach. Składniki(...)białe szparagi  30g ryżu czerwonego  garść mikro liści mizuny  kilka pestek granatu  Ryż wsypujemy do pojemnika przeznaczonego do jego gotowania na parze. Jeżeli go nie macie w zestawie z parowarem, może to być pojemnik do przechowywania żywności, który jest odporny na wysokie temperatury. Zalewamy wrzątkiem ryż i pojemnik na wodę. Włączamy parowar na 25 minut. Białe

Parowar Faceta
Szparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce 102

Szparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku  2 jajka (wysokiej jakości) 100 ml różowego wina wytrawnego oliwa masło Wykonanie: Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę oraz czosnek. Na patelni(...)rozgrzać 1 łyżkę oliwy + 1 łyżkę masła. Dorzucić do niej czosnek, cebulę dymkę, szparagi i botwinkę, przyprawić solą morską, białym pieprzem, chwilkę smażyć, następnie podlać winem, dusić do zmiękczenia warzyw. Wyłożyć na talerze warzywa, ułożyć ugotowane jajko. Sposób na ugotowanie jajka w koszulce prezentuję w tym  przepisie. (Młode buraczki ugotowałam osobno z odrobiną soli, okolo10 minut) Idealny

Wino Francja Kuchnia
Szparagi w sosie serowym 103

Dziś będą szparagi, ja osobiście lubię zielone i to nie tylko ze względu na to ze nie trzeba ich obierać ale są bardziej bogate w smaku niż białe. Szparagi w sosie serowym Składniki: - 500 g szparagów zielonych - 1 op. sera mozzarella żółtego tartego - 100 ml śmietanka 30 % - 100 ml woda  - łyżka mąki do zasmażki - łyżka masła do zasmażki - sól(...)pieprz - gałka muszkatołowa Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy twarde końce i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Robimy zasmażkę, dodajemy śmietankę i wodę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy zacznie gęstnieć dodajemy ser, szczyptę gałki, sól, pieprz do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy szparagi. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami i z sosem koperkowym 258

oliwek, sos koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego, troszkę soku z cytryny, duża garść świeżego koperku, sól, pieprz, 4 kawałki łososia, 4 plasterki cytryny, masło, majeranek, 300g szparagów, garść rukoli. Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć, lekko osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki doprawić oregano, czerwoną słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Piec(...)220stopniach C przez 40-60minut. Podczas pieczenia dwa razy przemieszać ziemniaki. Sos koperkowy. Do jogurtu dodać posiekany koperek, troszkę soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wymieszać. Ze szparagów pourywać twarde końce. Szparagi ugotować w osolonej wodzie, ale uważać by ich nie rozgotować. Odcedzić i przestudzić. Szparagi poukładać na blaszce do pieczenia po kilka obok siebie, tworząc cztery osobne porcje

W kuchni u Moniki
Sezon na szparagi rozpoczęty! Zielone szparagi z duszonym kurczakiem 111

Szparagi czas start!! Sezon rozpoczęty, także będą królować na blogu bardzo często w każdej postaci 👌 dziś lekko podgotowane i smażone z czosnkiem na maśle i oleju kokosowym. Do tego kurczak duszony w wywarze z warzyw ( wcześniej robiony do zupy). A  co Wy macie dziś na obiad? Składniki na 2 porcje: 500 g (opakowanie) zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka(...)Spice Shop   sól morska czarny pieprz szczypta cukru Wykonanie: Piersi z kurczaka umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą morską, czarnym pieprzem i dodaj curry indyjskie. Odstaw do lodówki. Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki. Zagotuj w wysokim naczyniu wodę z solą i cukrem. Gotuj szparagi około 3 min.  Na patelni rozgrzej masło klarowane i olej kokosowy, wyłóż szparagi, dodaj

Bike By Life
Linguine z grzybami shitake i szparagami 140

jesień źle wpływa na samopoczucie itd. zobaczcie zdjęcia i poczytajcie jak łatwo i szybko je przygotować.   Makaron linguine z pysznymi grzybami shitake i zielonymi szparagami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie linguine 1 opakowanie grzybów shitake 1 pęczek zielonych szparagów 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Makaron gotujemy al dente(...)Cebule kroimy w grubsza kostkę, grzyby shitake również. Szparagi kroimy na dwie lub trzy części. To zależy o Was czy chcecie mniejsze kawałki czy większe. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli. Teraz wlewamy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy nieco sosu sojowego, sporo ziół prowansalskich i pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy

vegetanie
Asparagus Soup - Krem ze szparagów 116

heat. Then add asparagus and cook for a while. When the asparagus are soft add 5 spoons of semolina.  Cook for 4-5 minutes.   Składniki Szparagi, Bulion cielęcy, (może być inny), Kasza manna 5 łyżek, Woda, Sól Do gotującego się bulionu należy dodać szparagi, mogą być pocięte w takie 3 cm kawałki. Kiedy szparagi będą miękkie należy dodać(...)łyżek kaszy mannej. Wszystko razem pogotwać jeszcze chwilę. Mieszając, aby się nie przypaliło. Jak całość wystygnie można zblędować. Lecz podawać raczej na ciepło. Teraz jest sezon na szparagi, są coraz tańsze, nie czekajcie,  pędźcie do sklepu po szparagi

Smaki Przyprawy i Kolory
Zupa- krem szparagowo- pieczarkowy 131

Czas na drugą zupkę, którą Wam obiecałam :) Po raz pierwszy jadłam szparagi i stwierdzam, że w takim wydaniu mi smakowały, w innych będę jeszcze próbować. Póki co częstujcie się pyszną zupką i mówcie czy Wam smakuje?! Składniki: Dla 4 osób: 2 litry delikatnego rosołu drobiowego 1 pęczek białych szparag 10 średniej wielkości pieczarek 2 ziemniaki 1 średnia cebula biała(...)łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku pęczek pietruszki Dodatkowo: 2 szklanki grzanek 2 łyżki margaryny Sposób przygotowania: Szparagi obieramy, odcinamy stwardniałe końcówki (ok 2-3cm) oraz główki (3-4cm). Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rosołku. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 8 umytych i pokrojonych na cząstki pieczarek. Gotujemy ok 30 minut. Cebulę podsmażamy

Kuchnia w czekoladzie
Szparagowa jajecznica 118

korzystać. Polecam zatracić się w szale nowalijkowym i ubarwiać sobie życie. Śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia, a metoda zamiatania lodówki zapewne jedną z ulubionych form pichcenia każdego. Sezon na szparagi w pełni, zatem czemu nie zacząć od nich dnia?  Składniki: jajka zielone szparagi boczek wędzony szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć i odciąć główki(...)odcedzić. Jajka rozkłócić w miseczce i doprawić. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, a następnie wlać jajka i  dodać pokrojone na kawałki szparagi. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Wszakże każdy lubi inną. Co do szparagów - to polecam wybierać jak najcieńsze, czy to białe czy zielone. Nie trzeba ich wtedy obierać, bo nie są jeszcze łykowate

Karczma Honorietty
Sałatka z wołowiną, szparagami i sosem holenderskim 134

Wczoraj prezentowałam zupę krem ze szparagów i zapowiedziałam, że dzisiaj wykorzystamy do sałatki wołowinę i główki szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z sosem holenderskim. Składniki: Kawałki gotowanej wołowiny Gotowana marchewka Główki szparagów Sałata rzymska Sos 100 gram masła 3 żółtka Sok z ½ cytryny Sól Biały pieprz Cukier Wykonanie: Główki szparagów chwilę gotujemy. Dno miseczki wykładamy sałatą(...)rzymską. Na sałatę kładziemy pokrojone kawałki wołowiny i marchewkę w słupki oraz ugotowane główki szparagów. Masło rozpuszczamy w garnuszku. Z żółtek usuwamy błonki. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, miksujemy ( żółtka zwiększą swoją objętość ). Miksujemy dalej i dodajemy powoli ciepłe, rozpuszczone masło, przez cały czas miksujemy. Sos zacznie gęstnieć Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę

Smaki Ewy
Tarta porowa ze szparagami 121

dzisiaj proponuję tartę porową ze szparagami. Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, więc korzystajmy dopóki jeszcze można. Tarta jest pyszna. Gorąco polecam. Składniki: Ciasto 100 gram margaryny Ok. 1 ½ szklanki mąki 1 duże jajko ¼ łyżeczki soli Nadzienie 2 spore pory 1 łyżka masła 1 1/3 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej kolendry z młotkowanym pieprzem(...)można zamiennie dodać kolendrę i pieprz ) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 4 jajka Dodatkowo Szparagi – górna część, nie łykowata Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekana margarynę i jajko. Zagniatamy. Formę do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło. Z porów odkrawamy część białą i jasnozieloną. Kroimy je wzdłuż i dokładnie myjemy. Następnie kroimy

Smaki Ewy
Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati 139

Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati Składniki: - 100g ryżu basmati z dzikim                         - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g kalafiora                                                - odrobina cynamonu - 3 zielone(...)szparagi                                         - ¼ łyżeczki brązowego cukru - kawałek białej części pora                           - sól himalajska - ¼ puszki pomidorów

Wegańska kuchnia orientalna
Krem z białych szparag z białym winem 101

Sezon na szparagi w pełni. Są coraz tańsze.  Raz w roku przynajmniej trzeba ją zrobić. Zagęstnikiem w tym kremie był spory korzeń pietruszki. białe szparagi olej rzepakowy 150 ml białego wina białego wytrawnego biała cebula czosnkowa  duży korzeń pietruszki kilka łyżek słodkiej śmietanki 12 % sól i pieprz gałka muszkatołowa czarny sezam, kilka(...)gałązek rzeżuchy Obierz szparagi, odetnij główki. W garnku podgrzej olej i podsmaż kawałki pietruszki z białą cebulą. Następnie wlej wodę -  ok 1,5 litra wrzątku. Dadaj sól i pieprz. Wlej wino. Dodaj pocięte łodygi szparag, zachowując główki na koniec gotowania. Kiedy warzywa zmiękną zacznij miksować zupę. Przecedź przez stożkowate sito ( moje

AZgotuj!
Zielone szparagi w cieście 174

Wczoraj zrobiłam eksperyment. Część szparag ugotowałam a część zrobiłam w cieście. Różnica ogromna w smaku. Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku. Z wody ... lżejsze ale smak wygotowany. wiązka zielonych szparagów 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól jajo odrobina wody zimnej gazowanej pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia olej rzepakowy  Szparagi myjemy, przecinamy na pół wzdłuż(...)Przygotowujemy ciasto, obtaczamy szparagi i krótko smażymy w bardzo dobrze rozgrzanym oleju.  Odsączamy na ręczniczku.  Podawać z ulubioną sałatą. U mnie rukola z płatkami migdałowymi i dresingiem

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania