szparagi - 5593 przepisów (strona:131/373)

Grill: szparagi w mielonym mięsie 128

Uwielbiam szparagi (zwłaszcza te zielone) i nie wyobrażam sobie, żebym nie zaraziła Cię tym uczuciem. Grillowane są boskie, ale mój mąż zawsze twierdzi, że przydałby się do nich jakiś mięsny akcent. Postanowiłam, więc te zielone cudowności wykorzystać jako patyczki grillowe. Patyczki? Pewnie pomyślisz, że zwariowałam? Nic z tych rzeczy! Zerknij na przepis i wszystko stanie się jasne. Wyszło pysznie, więc(...)zachęcam do eksperymentowania, aby twój grill nigdy już nie był tym zwykłym, nudnym. Składniki: 300 g mielonego mięsa z karkówki 10 zielonych szparagów cebulka sól pieprz cynamon czerwona papryczka chilli ketchup Jalapeno ( kupisz go w Tesco) Sposób przygotowania: Szparagi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie złap z oba końce i złam. Strona z główką szparaga jest tą dobrą, zgrubiałą końcówkę

Wielki apetyt
Filety z kurczaka pod szparagami 97

Szparagi pobudzają pracę nerek i... odchudzają. Są niskokaloryczne – mają tylko 18 kcal w 100 g, są przy tym pożywne - zawierają sporo białka. Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Wspaniale smakują, zarówno jako przystawka, jak i jako dodatek do drugiego dania. (źródło www.poradnikzdrowie.pl)  U mnie dziś z kurczakiem, zapiekane w piekarniku. Rewelacja! Składniki: 6 pojedynczych(...)filetów z kurczaka, 2 jaja, 6 łyżek maki, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki masła, 3 łyżki oleju, 10-15 szparagów, sól do smaku, pieprz. Wykonanie: Szparagi ugotować przez 25 minut w osolonej wodzie, twarde końce odciąć i odstawić. Filety lekko rozbić, posolić posypać pieprzem i obtoczyć w mące.  Jaja rozbić, wymieszać z połową sera startego i moczyć przygotowane

Tradycyjna Kuchnia
Makaron z sosem szparagowym 130

Wróciłam dziś do domu gdzie czekał na mnie ugotowany pęczek szparagów, a trzy kolejne czekały na obranie ! SUPER ! tutaj ceny są nieporównywalne do Poznania. Tak czy inaczej zakasałam rękawy i zabrałam się za pyszny sos szparagowy, który pochłonęłam razem z mamą w kilka minut ;) Składniki (2 porcje): 200g serka wiejskiego 1 żółtko garść posiekanego koperku sól, pieprz pęczek szparagów makaron(...)razowy (ilość według naszego apetytu;)) Sposób przygotowania: Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy około 2 cm końcówek gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie kroimy w mniejsze kawałki serek wiejski wrzucamy na teflonową patelnię, dodajemy żółtko smażymy na małym ogniu (dość często mieszając), aż serek wiejski się rozpuści, a sos zgęstniej (nie przejmujcie się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szparagi na parze z boczniakami i szałwią 124

Niedzielny leniwy poranek, bo przebudziłam się godzinę wcześniej niż planowałam. Pod rękę napatoczyły się szparagi, potem wzrok padł na boczniaki i gałązki szałwii, którą przycinałam, by nie zakwitła. I tak powstało śniadanie... Składniki : kilka zielonych szparagów kilka liści szałwii 2-3 boczniaki sól masło olej Szparagi gotować kilka minut na parze. Boczniaki opłukać i pociąć na paski. Obsmażyć(...)rozgrzanym oleju z masłem. Na maśle przygotować chipsy z szałwii według przepisu zamieszczonego tutaj . Na talerz wyłożyć boczniaki, ułożyć na nich szparagi. Polać masłem z patelni i posolić grubą solą. Dołożyć chipsy z szałwii. I podawać :) ------------ Podobne: Kotlety z boczniaka z sałatą Roladki z amarantusa Aromatyczne pakieciki ze szparagami

Weekendy w domu i ogrodzie
Jajka zapiekane ze szparagami - Lubelski Kociołek 168

pożegnanie sezonu szparagowego przepis śniadaniowy.  Dla mnie jajka i szparagi to duet doskonały, zupełnie jak jajka i awokado.   W każdej wersji bez wyjątku.  Tym razem zapiekane.  Przepis przygotowany specjalnie z myślą o kolejnej, XI już edycji Lubelskiego Kociołka. Tym razem dania ze szparagami przygotowały: Edyta , Marta , Małgośka i Angelika .     Składniki: 1/4 pęczka zielonych(...)szparagów 4 jajka sól, pieprz oliwa parmezan / grana padano   Wykonanie: Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.  Pokroić na mniejsze kawałki.  Naczynka do zapiekania skropić oliwą.  Włożyć do każdego połowę przygotowanych szparagów i skropić je oliwą.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.  Wyjąć naczynka.  Do każdego wbić

Sto kolorów kuchni
Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem holenderskim 140

Dzień dobry! Idę do marketu na zakupy - widzę szparagi, idę na targ - szparagi... włączam Facebooka - też wszędzie szparagi. Ekscytacja nimi powoli doprowadza mnie do irytacji. A dlaczego? Bo ja szparagów nie lubię ;-). Pewnie wielu z Was, miłośników tej rośliny pomyśli sobie jak to możliwe. A tu proszę, da się :-). Może gdyby nie ich cena, to nie byłoby mi tak żal(...)leży". Kolejny raz w formie tagiatelle, które nie wyszło takie piękne jak na zdjęciach innych blogerek ;-). Trzeci raz w formie sałatki, którą dzisiaj Wam prezentuję. Całkiem smaczne połączenie, szparagi nie są głównym składnikiem, a jednym z wielu i fajnie komponują się z resztą nowalijek. Spróbujecie? Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Młode brokuły z zielonymi szparagami. Pychotka ! 190

kochani :) Co powiecie na lekkie danie na zielono ? Tak, dziś sama zielenina. Udało nam się kupić młode brokuły i przepiękne zielone szparagi. Od razu do głowy przyszła myśl, że na pewno podamy je z młodymi ziemniakami i jeszcze z kilkoma dodatkami. Młode brokuły są niestety trudno dostępne, ale szukajcie ich na targowiskach lub w dobrych marketach. Warto spróbować, są delikatniejsze(...)smaku i mają przepiękny kolor. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło nam to danie. Młode brokuły ze szparagami w serowym sosie (4 osoby) Składniki: 2 pęczki młodych brokułów 2 pęczki zielonych szparagów 1 kg ziemniaków 400 gr zielonej fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 słodka śmietanka 12% 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 serek Lazur rzeżucha pieprz, gałka muszkatołowa, sól Ziemniaki

vegetanie
Zupa krem ze szparagów 128

Mówią ,że dobra gospodyni nic nie wyrzuca. Nie wiem na ile jestem dobrą gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych  1 marchewka pół pora(...)smaku 1 łyżka masła klarowanego 2- ziemniaki 3 łyżki śmietanki 12% 1 żółtko 2 bułeczki do zrobienia grzanek ( dowolne , u mnie graham z ziarnami) koperek do posypania WYKONANIE: Szparagi płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną marchewkę, seler. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu 30 min. W tym czasie płuczemy pora, kroimy w plastry i podsmażamy

W kuchennym oknie Ewy
Jajko w koszulce na szparagach 158

Jajko w koszulce na szparagach       Za oknem słonecznie, w sklepach nowalijki, więc czas na lekkie wiosenne danie ! Jajko w koszulce na szparagach to idealna niskokaloryczna kompozycja, którą każdy z Was jest w stanie szybko przygotować.  Składniki: - białe szparagi - 4 sztuki  - jaja - 2 sztuki  - ocet - 1 łyżeczka  - koperek - 1 łyżeczka  - sól, pieprz, szczypta(...)cukru  Sposób przygotowania:   Szparagi - umyć, obrać ze skórki, a następnie odciąć zdrewniałe końce. Najlepiej gotować je na stojąco w wysokim garnku, pod przykryciem. Wodę należy lekko osolić, można dodać szczyptę cukru. Gotować około 15 - 20 minut, do czasu, aż zmiękną.  Jajko - w garnku zagotować wodę, dodać ocet. Jajko wbić do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszać gotującą się

Fit-amina
Szparagi z grilla 134

Szparagi można próbować na rożne sposoby. Jeden z nich to grillowane szparagi. Wypróbowałam i wyszło całkiem smacznie. Przepis znalazłam  w książeczce załączonej  do grilla. SKŁADNIKI: kilka szparagów ( w zależności ile potrzebujemy porcji) u mnie cztery 50 g masła 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2 plastry sera żółtego folia aluminiowa WYKONANIE Zielone szparagi nie wymagają obierania , wiec odrywamy(...)tylko twardą część. Natkę pietruszki płuczemy. Folię aluminiowa rozkładamy. Najpierw kładziemy warstwę z posiekanej natki pietruszki i  masła, Układamy na tym szparagi. Przyprawiamy solą pieprzem.Na wierzch kładziemy kawałki sera. Folie zawijamy i układamy na płycie do grillowania. Po 14 min obracamy ostrożnie folię i grillujemy następne 15 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti ze szparagami i szałwią 197

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, trzeba z tego korzystać. Składniki na 4 porcje: pęczek szparagów (miałam 2/3 zielonych i kilka białych szparagów) cebula pęczek świeżej szałwii lub łyżka suszonej pęczek pietruszki lub dwie łyżki pesto pietruszkowego 200 ml mleka sojowego 50 gram masła roślinnego szczypta: soli, pieprzu,czosnku suszonego, kurkumy Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle około 3 minut(...)wrzucamy szałwię, dodajemy szparagi pocięte na max 2 cm kawałki, doprawiamy resztą przypraw i smażymy około 5 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron. Do szparagów dodajemy pesto mieszamy i podlewamy mlekiem,ponownie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy je pod przykryciem aż będą wystarczająco miękkie- max 5 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem, można posypać prażonym słonecznikiem i dodać kilka

greenscarf
Zapiekanka ze szparagami, czerwoną cebulą i ziemniakami 196

Idealne, szybkie danie z sezonowych szparagów. Jeśli nie masz pomysłu co zrobić na obiad- dobrze trafiłeś. Jeśli nie jadłeś jeszcze szparagów a jesteś ich ciekaw- dobrze trafiłeś. Jeśli nie jesteś pewien czy dasz sobie radę- trafiłeś bardzo dobrze! Składniki: 3-4 ziemniaki średniej wielkości pęczek zielonych szparagów 340 ml śmietanki 30% 50 g żółtego, tartego sera 1-2 czerwone cebule(...)jajko 1 łyżka klarowanego masła (ewentualnie oleju rzepakowego) sól pieprz ulubione przyprawy garść posiekanego koperku  Sposób przygotowania: Szparagi umyj i złam ( gdy pękną górna część z główką zostaje, dolną możemy zachować np. do ugotowania wywaru). Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry (postaraj się, aby były w miarę równej grubości) i zalej wrzątkiem (pozostaw w nim na 3-4 minuty

Wielki apetyt
Spaghetti ze szparagami i boczniakami w sosie beszamelowym 127

Składniki: pęczek szparagów opakowanie (około 300 g) boczniaków mleko roślinne około 300 ml 100 g tofu naturalnego przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, limetka, kapary, czosnek Gotujemy Makaron. Szparagi obieramy delikatnie ze skórki, kroimy na kawałki 3 cm, boczniaki kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Po minucie smażenia czosnku dodajemy boczniaki, mieszamy(...)dodajemy szparagi- podlewamy wszystko mlekiem stopniowo (50 ml, mieszamy; odparuje znowu 50 ml, mieszamy i tak, aż szparagi zmiękną. Robimy sos: tofu kruszymy, dodajemy mleko, szczyptę soli, gałkę muszkatołową i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy wszystko do dużego garnka, zagotowujemy cały czas mieszając (max 3 minuty). Wrzucamy makaron, mieszamy wszystko. Podajemy ze szparagami, dorzucamy kilka kaparów. Smacznego

greenscarf
Zielona tarta 156

składniki, kiedy będzie miało konsystencję mniej więcej kruszonki należy wlać wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki. Składniki: pęczek zielonych szparagów, pół opakowania świeżego szpinaku, 3 garści ugotowanego zielonego groszku, 1 spora cukinia, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki ricotty, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 18%, oregano, sól, pieprz ew . łosoś, kurczak(...)pieczemy 20 min. Po upływie tego czasu wyciągamy papier do pieczenia z obciążeniem i podpiekamy tartę jeszcze ok. 5 minut. Wyciągamy z piekarnika, obniżając temperaturę do 170 stopni. Szparagi należy umyć i odłamać łykowate końcówki, jeżeli zależy nam na miękkich szparagach w tarcie polecam podgotować je dosłownie z minutkę, ja ten krok pominęłam. Szpinak należy umyć, cukinię obieraczką do warzyw

Plate of Joy
Cukiniowy makaron z warzywami 180

Najpiękniejszy kulinarny czas - wiosna, lato! Cudowne warzywa i owoce, chce się je wszystkie! Wspaniale smakują szparagi w tarcie czy z makaronem, ale aby się nimi nasycić zawsze sięgam po proste połączenia. Chce, aby warzywa same za siebie mówiły, aby kolorami przemawiały i zachęcały nas do ich zjedzenia! Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość(...)koszulce. Najlepiej smakuje jedzona w cudownym towarzystwie bliskiej nam osoby, na świeżym powietrzu i  twarzą skąpaną w słońcu! Składniki: (dla 2 osób) 1 większa cukinia, pół pęczka zielonych szparagów, opakowanie pomidorków koktajlowych - u nas pół na pół - czerwone i żółte, 1 kulka mozzarelli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeże zioła Cukinię zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie paseczki

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania