szparagi - 5593 przepisów (strona:138/373)

Koktajl z białych szparagów i kalarepki. Wiosenne oczyszczenie 128

Dziś serwuję koktajl z białymi szparagami. Po zielonych, zdecydowanych w smaku przyszła kolej na delikatną w smaku białą odmianę. Szparagom towarzyszy kolejna wiosenna nowalijka - kalarepka. Oba warzywa mają niewiele kalorii i moc wartości odżywczych. I białe szparagi i kalerepka to multum witamin i soli mineralnych tak potrzebnych w wiosennej diecie. Czy wiesz, że niepozorna kalarepka dzięki sporej zawartości luteiny zadba(...)Twoje oczy? Białe szparagi mają niesamowite właściwości oczyszczające, dlatego są niezastąpione w wiosennej diecie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidorowa tarta z zielonymi szparagami 241

Krucha tarta wypełniona delikatnym nadzieniem z ricotty o smaku pomidorowym. Zatopione i zapieczone w nim szparagi świetnie smakują, szczególnie że wyczuwalna jest delikatna nuta wędzonki. CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta proszku do pieczenia 50 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany NADZIENIE: 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka ricotta 3 jajka 1 słoiczek(...)pół godziny. Po schłodzeniu nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez ok 15 min. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi można przygotować nadzienie. Szparagi umyć i odłamać stwardniałe końce. Ricottę rozmieszać trzepaczką z jajkami, koncentratem pomidorowym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie wlać do podpieczonego ciasta. Ułożyć

https:KKuchniaMniam
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i zielonymi szparagami 103

śmiało zaserwować jako niebanalny, lekki lunch lub ciekawą przystawkę i zaskoczyć nią gości. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SAŁATKA Szparagi umyj a następnie usuń z nich zdrewniałe końcówki (jeśli je mają oczywiście). Szparagi wrzuć do lekko osolonego wrzątku i pozwól im się gotować przez 12 minut. Następnie delikatnie je wyjmij(...)możesz przeciąć je wzdłuż plastra i zwinąć ruloniki. Truskawki oczyść z szypułek, umyj i przekrój na połowę lub jeśli masz duże owoce to na ćwiartki. Wyłóż na talerz szparagi i truskawki. Posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce. Składniki SAŁATKA 150 g szpinaku baby pęczek zielonych szparagów 250 g truskawek 100 g szynki suszonej

Eat me! Fit me!
WIOSENNY MAKARON Z ZIELONYMI WARZYWAMI 139

wieczorów spędzam w kuchni. Kolacja musiała więc być szybka i pyszna. Przygotowałam makaron z zielonymi warzywami czyli brokułami, groszkiem i cukinią. Składniki: 100 g makaronu Arc Pol spaghetti 10 szparagów zielonych 1/2 cukinii 1/2 szkl. zielonego groszku 100 g fety 4 cebulki dymki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny koperek Makaron(...)spaghetti ugotować al dente. Odciąć twarde końcówki ze szparagów. Szparagi i cukinię pokroić w cieniutkie paski. Szalotkę pokroić. dymkę pokroić w krążki. Na patelni z olejem zeszklić szalotkę z czosnkiem. Po 5 minutach dodać szparagi, cukinię i groszek. Dusić przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Warzywa wymieszać z makaronem, serem feta, dymką i posiekanym

Kuchnia w oparach
STIR-FRY Z KASZą GRYCZANĄ, SZPARAGAMI I JAJKIEM 155

Ugotowana kasza gryczana, doprawiona słodką papryką w proszku, suszonym oregano i chili, smażona z czosnkiem, zielonymi szparagami, pomidorkami i jajkiem. Smak całości uzupełnia tarty parmezan i opcjonalnie odrobina paprykowego sosu sriracha.   Do  szybkiego i łatwego przygotowania, szczególnie, gdy mamy kaszę pozostałą z obiadu. Kaszę można ugotować wcześniej i trzymać przez kilka dni w lodówce. SKŁADNIKI / 2 PORCJE(...)szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej (1 woreczek) 100 g zielonych szparagów garść pomidorków cherry 1 cebula  3 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki tartego parmezanu 2 jajka sól, pieprz, 2 łyżeczki  suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta chili  listki szczawiu/ rukola / roszponka WYKONANIE Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde końce (same

cool and minty
Szybkie mięsne przekąski 199

też kabanosy czy gotowana szynka. Przystrojone warzywnymi elementami nie tylko pięknie wyglądają, ale są też smaczne. Jak urozmaicić standardowe menu na przyjęciach? Warto przygotować lub zamówić coś innego, np. szparagi zawijane w szynkę lub rulony z szynki z pastą jajeczną. Szparagi zawijane w szynkę Składniki: szparagi konserwowe szynka konserwowa majonez (według preferencji smakowych) świeży szczypiorek Przygotowanie: 1. Każdy plaster szynki(...)należny posmarować majonezem, a następnie ułożyć na nim po np. 2 marynowane szparagi. 2. Całość zwinąć w rulon i zawiązać szczypiorkiem, by rulon się nie rozkręcił. Można też posypać szynkę posiekanym szczypiorkiem. Rulony z szynki z pastą jajeczną Składniki: 10 plastrów szynki 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo Pęczek świeżego szczypiorku 3 łyżki majonezu (według preferencji smakowych) Przyprawy

Słodkie okruszki
SZPARAGI Z CHORIZO I TOMATE FRITO 130

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Tym razem przygotowałam wraz z innymi tapas szparagi z chorizo i tomate frito. Składniki: pęczek zielonych szparagów kiełbaska chorizo 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek kilka łyżek tomate frito sól, pimienton Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy z czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki szparagi. Doprawiamy solą i pimientonem

Cytryna&Co.
Łosoś ze szparagami i kaszą bulgur 130

Sezon na szparagi w pełni, więc przedstawiam moją propozycję obiadową. Jedna z moich ulubionych kasz, czyli bulgur z ulubioną rybą, a więc łososiu pieczonym w marynacie z sosu sojowego a do tego oczywiście pyszne zielone szparagi. Taki obiad nie dość, że jest bardzo zdrowy to doskonale syci,  ładnie prezentuje się na talerzu i robię się go sprawnie i szybko(...)Polecam samemu się przekonać. Składniki (2 porcje): 1 pęczek szparagów ok. 350 g filetu z łososia woreczek kaszy bulgur Marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny pieprz Wykonanie: Szparagi umyć i odciąć twarde końce (około 5 cm). Następnie przygotować ulubionym sposobem - można je zgrillować, usmażyć na patelni, upiec lub  ugotować. Ja gotowałam

Healthy food explorer
Zupa krem ze szparagów 113

mniam. Do garnka wlać wodę lub wywar. Wywar dodać wtedy jak nie chcecie dodać kostki rosołowej. Marchewki obrać i pokroić na małe kawałeczki, to samo zrobić z korzeniem pietruszki. Szparagi obrać i pokroić na kawałki, odkroić łebki i odłożyć na bok. Do wody lub wywaru dodać marchewki, pietruszkę, natkę pietruszki, kurkumę, gałkę muszkatołową. Doprawić zupkę do smaku solą i pieprzem(...)Gotować 20 minut. Zmiksować zupę bardzo dokładnie w blenderze. Przelać zupę przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych „nitek” od szparagów. Ponownie wlać czystą zupę do garnka, dodać łebki szparag. Gotować jeszcze 3 minuty. Żółtka wymieszać w śmietanie i wlać do nich trochę gorącej zupy. Ponownie wymieszać i znowu wlać trochę zupy. około 1/2 szklanki. Wymieszane żółtka wlać

Kuchnia Pokoleń
Rolada drobiowa ze szparagami 111

wykorzystać kurczaka inaczej? Ja zrobiłam roladę z zielonymi szparagami. Pyyyyszna. Składniki: 2 filety z kurczaka 8 zielonych szparagów 10 plasterków wędzonego boczku – bardzo cienkich 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z gorczycą) 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki śmietany 30% sól pieprz oliwa z oliwek Filet z kurczaka rozbijamy. Na dużej desce układamy plastry boczku, na boczek rozbite filety z kurczaka, solimy(...)fileta, pieprzymy, smarujemy oliwą z oliwek, układamy zielone szparagi. Zawijamy wszystko w roladę (zawijamy fileta, owijamy go boczkiem). W kubeczku mieszamy musztardę, miód i śmietanę. Smarujemy roladę. Wkładamy do piekarnika w zamkniętym żaroodpornym naczyniu. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie otwieramy żaroodporne naczynie i pieczemy przez 5 minut bez przykrycia. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami

MojaQchnia.pl
Łosoś grillowany ze szparagami 150

Składniki : • 600 g fileta z łososia bez skóry • pęczek zielonych szparagów • 2 łyżki tartego parmezanu • oliwa z oliwek • sól • pieprz cytrynowy • sok z cytryny Przygotowanie : Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi(...)wszystkich stron po kilka minut. Od razu podajemy - szparagi posypujemy parmezanem

KUCHNIA POLSKA
Smażone szparagi z sezamem 129

Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka masła 1 łyżka sezamu 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól Sposób wykonania: Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki.  Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy szparagi. Oprószamy solą i papryką. Smażymy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek, sezam i masło. Smażymy przez kolejne(...)minut od czasu do czasu mieszając, tak aby szparagi były równomiernie podsmażone i obtoczone w sezamie i czosnku. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do mięsa

Qchnia po prostu
FIT "kanapka" ze zielonymi szparagami 166

Lato tuz, tuż, każdy (no prawie każdy) liczy kalorie,żeby wskoczyć w ulubiony strój. Oryginalny przepis -to naleśniki ze szparagami-ja postanowiłam go "odchudzić". SKŁADNIKI: 2 porcje 4 płaty papieru ryżowego Ser kozi (u mnie Bulgar-ale może być również Feta) Sałata Rukola Pomidor Zielone szparagi (ok 6-7 szt,) Kolka plastrów szynki parmeńskiej lub wędzonki krotoszyńskiej WYKONANIE: Szparagi myjemy(...)odłamujemy zdrewniałe końce. Kroimy na 3 części, wrzucamy do osolonego wrzątki-na 2-3 minuty (wolę chrupiące, więc u mnie max. 2 minuty) . Następnie szparagi hartuję w lodowatej wodzie, osuszam papierowym ręcznikiem-po 3 kawałki zawijam w cienko pokrojoną szynkę. Na patelnię z grubym dnem daję kilka kropli oleju-po minucie obsmażam roladki. Papier ryżowy,przygotowujemy zgodnie z opisem

Kopystką po garach
Tarta ze szparagami i pieczarkami 133

Zamiast plaży piaskownica :P ;) Powoli kończy się sezon szparagowy i na jego zakończenie postanowiłam przygotować z nimi coś innego niż dotychczas. Wybrałam tartę na kruchym cieście, farsz stanowiły oczywiście szparagi i do tego pieczarki i ser. Całość uzupełnia świeży koperek. Było pysznie :) Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 180 g mąki 120 g masła 1 żółtko(...)łyżeczki soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 1/2 pęczka zielonych szparagów 30 dag pieczarek 200 g  śmietany 18 % 3 jajka 120 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatałowa 2 łyżki posiekanego świeżego koperku Ciasto: Wszystkie składniki szybko ze sobą zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć

My simple kitchen
Szparagi z szynką dojrzewającą 120

szparagi, plastry szynki dojrzewającej (tyle plastrów ile mamy szparagów), olej lub oliwa, Szparagi umyć, odłamać końce (końce zawsze zostawiam i dodaję do zupy...). Każdego szparaga owinąć plasterkiem szynki. Posmarować olejem lub oliwą. Smażyć na zwykłej patelni lub grillowej. Podawać same lub z jajkami sadzonymi. zastawa

królestwo garów