Wykorzystuję je do zup. Pod wpływem ciepła rozpuszczają się. Zagęszczają zupę i nadają wyjątkowy smak. Można także użyć kromki razowego chleba. Koniecznie na zakwasie. 2 porcje: 1 pęczek białych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny 2 kromki żytniego chleba na zakwasie (ok. 60 g) opcjonalnie: chorizo(...)boczek Szparagi oczyszczamy, obieramy, kroimy na kawałki. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy szparagi. Gdy się lekko zrumienią dolewamy ok. 600 ml wody, doprawiamy i zagotowujemy. Gdy szparagi zmiękną, miksujemy je blenderem. Dodajemy chleb i sok z cytryny. Warto spróbować przed dodaniem soku. Sam chleb może wystarczyć, aby nadać kwasowości. Mieszamy, aby chleb rozmiękł i częściowo rozpuścił się w zupie. Można
Kucharzycawykorzystać w inny sposób. Dorsz świetnie komponuje się z ziemniakami i różnymi warzywami, dlatego też dziś postanowiłam przygotować dorsza na wiosennych warzywach . Obecnie w sezonie są młode ziemniaki, szparagi, groszek i bób i to właśnie te warzywa wykorzystałam jako dodatek do mojej ryby. Ryba jest potrawą bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu, także gorąco polecam ją wypróbować. Całe(...)wiosenne". Gorąco polecam! Dorsz na wiosennych warzywach Składniki na 2 osoby: 2 filety z dorsza 250g młodych ziemniaków 2 garście zielonego groszku 2 garście bobu kilka łodyg szparagów sok z cytryny oliwa z oliwek masło sól, pieprz natka pietruszki do przybrania Przygotowanie: Przygotowanie warzyw - ziemniaki ugotować, odcedzić, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć z powrotem
Codzienne Gotowanieśredniej wielkości marchewki, 2 szklanka mrożonego rozdrobnionego szpinaku (kostki, może być garść posiekanego drobno, świeżego szpinaku), 1 l wody, 3 łyżki bulionu drobiowego Winiary w słoiczku, 3 grube zielone szparagi lub garść cienkich, 4 płaskie łyżki kuskusu pełnoziarnistego, świeże, drobno posiekane zioła, po 1 kopiatej łyżce: szczypiorek, nać pietruszki, lubczyk, mięta zwykła, mięta pieprzowa, ponadto: pieprz do smaku, sól(...)smaku, kilka młodych listków botwinki. Przygotowanie: Obrane marchewki kroimy po długości, w cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw z ząbkami. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki. Główki odcinamy, a pozostałą część kroimy po delikatnym skosem na cienkie plasterki. Główki przekrawamy na połowę, po długości. Rada: jeśli mamy cienkie szparagi, kroimy je na mniejsze kawałki. Wszystkie zioła drobno
Moniki SmakołykiSzparagi w każdej wersji są niesamowitym doznaniem kulinarnym. Tym razem na „warsztat” pomieszania z poplątaniem, które nomen omen, wyszło przecudownie. Składniki: 250 g makaronu chow mein 1 łyżka sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 6 sztuk szparagów zielonych 2 szalotki 4 grzyby mun 300 g karkówki wieprzowej 1 łyżka oleju arachidowego 1 duża marchew 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu(...)ostrygowego 1 łyżka cukru palmowego Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Sezam prażymy. Szparagi obłamujemy w miejscu, w którym same pękają. Kroimy na mniejsze kawałki. Szalotki kroimy w talarki. Marchew kroimy w zapałkę. Grzyby zalewamy wrzątkiem na kwadrans, odcedzamy i kroimy w paski. Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę mięso. Smażymy, cały czas
R'n'G Kitchennajmniejszą ilością składników i najszybszych zup, nooo o ile macie w zapasie rosół, albo bulion warzywny😉 Zupa sezonowa w postaci kremu- szparagowa. Gotowana na rosole, w 100% z samych szparagów, czyli bez dodatkowych zagęstników w postaci np. ziemniaków (czy chociażby mąki), które często wykorzystywane są w zupach kremach. Jedynym zagęstnikiem jest dodatek makaronu, którego po ugotowaniu nie należy przelewać wodą(...)ktoś tak robi?), ponieważ zawiera skrobię zagęszczającą zupę. 1 litr rosołu 700 g szparagów (u mnie 500g białych i 200g zielonych) 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny makaron do podania, ilość wedle uznania podsmażony wędzony boczek jako dodatek Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki, białe obrać
Kraina Miodem Płynącazielonymi warzywami to świetny pomysł zarówno na obiad, kolację, jak i na przystawkę. Połączenie ciasta francuskiego i kurczaka, jak wiadomo, zawsze genialnie smakuje Do tego cukinia, groszek, zielone szparagi i domowe pesto – po prostu pycha! Całość szybka i prosta w przygotowaniu Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 piersi z kurczaka szklanka mrożonego(...)zielonego groszku 1 mała cukinia około 6 zielonych szparagów 3-4 łyżki zielonego pesto (najlepiej domowego) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka oleju czosnek granulowany pieprz sól Na początku czyścimy kurczaka i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Następnie obsmażamy go na łyżce oleju na złoty kolor. W międzyczasie kroimy cukinie w półplasterki i odrywamy zdrewniałe
PatiGotujeProste danie jednogarnkowe, z serii 'robi się samo' 😉 Młode szparagi zielone, do tego młode ziemniaki w skórce plus chrupiący boczek, to jakże banalna, ale wyśmienita i smaczna propozycja. Wystarczy składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, a całą resztę zrobi piekarnik 😊 2-3 porcje: pęczek młodych zielonych szparagów około 1/2 kg młodych mniejszych ziemniaków około 100 g wędzonego boczku w kawałkach(...)łyżki dobrej oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/3 łyżeczki suszonego oregano i tymianku szczypta kurkumy i pieprzu sok z cytryny do skropienia Ze szparagów oderwać zdrewniałą końcówkę (jeżeli szparagi są stare należy obrać, aby nie były łykowate) Ziemniaki wyszorować (nie obierać, chyba że nie lubicie smaku pieczonej skórki), pokroić na pół (lub ćwiartki jak większe sztuki). Warzywa
Kraina Miodem Płynącagrillowania,pikników i wypadów na łono natury. Zrobiłam więc wytrawne babeczki,które doskonale nadają się,by zapakować je do piknikowego kosza . 1 op. gotowego ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów 200 ml śmietanki 30% 3 jajka 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 50 g żółtego sera startego na tarce 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta startej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz(...)smaku Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 2 minuty po czym zahartować ugotowane szparagi przekładające je do zimnej wody z kostkami lodu. Płat ciast francuskiego podzielić na 12 części. Formę do wypieku muffinek natłuścić masłem lub olejem,ułożyć w wgłębienia kwadraty z ciasta,dobrze docisnąć do dna i boków. Do miski wlać śmietankę,wbić
Kolorowa kuchnia ElkiMakaron, szparagi i obłędn y serowy sos – to nie może się nie udać. Myślę że nie muszę Was specjalnie zachęcać. Tylko proszę Was, nie używajcie do tego przepisu serków topionych. Są źródłem fosforanów, których i tak w naszej diecie sporo. A w dłuższej perspektywie są szkodliwe dla zdrowia. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: makaron(...)150g , wybierz swój ulubiony szparagi – 200g śmietana 30% – 150ml ser cheddar – 50g parmezan – 50g jajko – 1 żółtko gałka muszkatołowa – szczypta tymianek – ½ łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na odrobinie oleju 3-5 minut, nie dłużej. Na małym ogniu w garnku podgrzej śmietanę
wiecejwarzyw.plDzień dobry w poniedziałek! Dzisiaj kłania się przed nami omlet, ale nie taki byle jaki ;) To omlet ze szparagami, a szparagi to samo zdrowie jak wiadomo ;) Mnóstwo witamin i cennych elementów odżywczych. Nie żałujcie sobie ;) Ja obżeram się nimi cały maj ;) Taki omlet ma jedną (z wielu) zaletę, taką że z jednego przepisu możemy przygotować kilkanaście różnych wersji(...)każdego coś ulubionego! Słodko, słono, ostro czy łagodnie ;) Składniki: 3 jajka około 100 mleka lub wody gazowanej około 50 gram mąki sól, pieprz ulubione dodatki: 5 szparagów, 2 łyżki szczypiorku, ząbek czosnku Przygotowanie: Jajka z mlekiem miksujemy, dodajemy mąkę, sól i pieprz. Do masy jajecznej dodajemy pokrojony szczypiorek. Na patelni podsmażamy 2 minuty szparagi i czosnek. Jajka wylewamy
Życie zaczyna się w kuchniDziś serwuję koktajl z białymi szparagami. Po zielonych, zdecydowanych w smaku przyszła kolej na delikatną w smaku białą odmianę. Szparagom towarzyszy kolejna wiosenna nowalijka - kalarepka. Oba warzywa mają niewiele kalorii i moc wartości odżywczych. I białe szparagi i kalerepka to multum witamin i soli mineralnych tak potrzebnych w wiosennej diecie. Czy wiesz, że niepozorna kalarepka dzięki sporej zawartości luteiny zadba(...)Twoje oczy? Białe szparagi mają niesamowite właściwości oczyszczające, dlatego są niezastąpione w wiosennej diecie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Krucha tarta wypełniona delikatnym nadzieniem z ricotty o smaku pomidorowym. Zatopione i zapieczone w nim szparagi świetnie smakują, szczególnie że wyczuwalna jest delikatna nuta wędzonki. CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta proszku do pieczenia 50 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany NADZIENIE: 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka ricotta 3 jajka 1 słoiczek(...)pół godziny. Po schłodzeniu nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez ok 15 min. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi można przygotować nadzienie. Szparagi umyć i odłamać stwardniałe końce. Ricottę rozmieszać trzepaczką z jajkami, koncentratem pomidorowym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie wlać do podpieczonego ciasta. Ułożyć
https:KKuchniaMniamśmiało zaserwować jako niebanalny, lekki lunch lub ciekawą przystawkę i zaskoczyć nią gości. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SAŁATKA Szparagi umyj a następnie usuń z nich zdrewniałe końcówki (jeśli je mają oczywiście). Szparagi wrzuć do lekko osolonego wrzątku i pozwól im się gotować przez 12 minut. Następnie delikatnie je wyjmij(...)możesz przeciąć je wzdłuż plastra i zwinąć ruloniki. Truskawki oczyść z szypułek, umyj i przekrój na połowę lub jeśli masz duże owoce to na ćwiartki. Wyłóż na talerz szparagi i truskawki. Posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce. Składniki SAŁATKA 150 g szpinaku baby pęczek zielonych szparagów 250 g truskawek 100 g szynki suszonej
Eat me! Fit me!wieczorów spędzam w kuchni. Kolacja musiała więc być szybka i pyszna. Przygotowałam makaron z zielonymi warzywami czyli brokułami, groszkiem i cukinią. Składniki: 100 g makaronu Arc Pol spaghetti 10 szparagów zielonych 1/2 cukinii 1/2 szkl. zielonego groszku 100 g fety 4 cebulki dymki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny koperek Makaron(...)spaghetti ugotować al dente. Odciąć twarde końcówki ze szparagów. Szparagi i cukinię pokroić w cieniutkie paski. Szalotkę pokroić. dymkę pokroić w krążki. Na patelni z olejem zeszklić szalotkę z czosnkiem. Po 5 minutach dodać szparagi, cukinię i groszek. Dusić przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Warzywa wymieszać z makaronem, serem feta, dymką i posiekanym
Kuchnia w oparachUgotowana kasza gryczana, doprawiona słodką papryką w proszku, suszonym oregano i chili, smażona z czosnkiem, zielonymi szparagami, pomidorkami i jajkiem. Smak całości uzupełnia tarty parmezan i opcjonalnie odrobina paprykowego sosu sriracha. Do szybkiego i łatwego przygotowania, szczególnie, gdy mamy kaszę pozostałą z obiadu. Kaszę można ugotować wcześniej i trzymać przez kilka dni w lodówce. SKŁADNIKI / 2 PORCJE(...)szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej (1 woreczek) 100 g zielonych szparagów garść pomidorków cherry 1 cebula 3 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki tartego parmezanu 2 jajka sól, pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta chili listki szczawiu/ rukola / roszponka WYKONANIE Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde końce (same
cool and minty