Sałatka z pokrojonym w kosteczkę awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki i posypałam uprażonymi orzechami nerkowca. Tak powstała szybka sałatka, która nie tylko fajnie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. Polecam Składniki na 2 porcje: 170 g krewetek (małych) 1 awokado 2 szparagi zielone(...)rukola „Apetina” 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki szczypta chili 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka orzechów nerkowca sól Przygotowanie: Szparagi myjemy i odłamujemy, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 2 cm). Krewetki rozmrażamy, osuszamy
Oryginalny smakZupa ryżowa ze szparagami! Pyszne połączenie szparagów, świeżej pietruszki, ryżu jaśminowego, mleka kokosowego i chili. Moje ulubione smaki! Smak Lata! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1 szklanka ryżu jaśminowego suchego - 1 puszka mleka kokosowego - 1 szklanka wody - 1 szklanka bulionu warzywnego - chili świeże - 1/2 pęczka natki pietruszki - paczka szparagów - 1/4 kostki masła - czosnek 2 ząbki W garnku rozpuść masło dodaj przeciśnięty czosnek, chwilkę(...)podduś, dodaj ryż, wodę, bulion i mleko. Gotuj 25 minut. Co chwilę mieszając. Dodaj chili. Szparagi obierz i pokrój na kawałki. Dodaj gotuj 15 minut. Podawaj gorące z natką pietruszki! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni
SMYKWKUCHNISzybkie, smaczne i cieszące oko. Składniki: pomidory pęczek zielonych szparagów serek kremowy Arla Apetina pomidory z bazylią 150 ml octu balsamicznego 2 g agaru oliwa z oliwek Wykonanie: Doprowadzamy do wrzenia wodę w garnku, delikatnie ją solimy i gotujemy nasze szparagi ok 5 min. W tym samym czasie łączymy ocet balsamiczny z agarem i zagotowujemy. Po chwili wylewamy cześć(...)tacę cienką warstwą i odstawiamy do zastygnięcia. Pomidory kroimy w plastry i przechodzimy do złożenia naszej przekąski. Na talerzu układamy plaster pomidora następnie ukrojony kawałek żelki balsamicznej, serek kremowy, szparagi, pomidor, żelka, serek, szparagi, pomidor. Dekorujemy wedle naszego gustu i upodobania. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek. W ten sposób w ciągu niecałych 30 min możemy zaserwować świetna Przekąskę naszym
Malinowe PocałunkiSałatka z pełnoziarnistym makaronem, szparagami i pomidorkami może stanowić jeden z lekkich posiłków. Jest pyszna, powoli uwalnia węglowodany, a do tego czaruje przepysznym dresingiem. Składniki: 200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka) szklanka pomidorków koktajlowych pęczek zielonych szparagów garść świeżej bazylii skórka z cytryny dresing: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki kremu balsamicznego sól Sposób(...)przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Odcedzamy i kroimy każdy na 3 części. Na talerzach układamy makaron a na nim układamy szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i listki bazylii. Przygotowujemy dresing mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji oliwę, miód, krem balsamiczny oraz sól. Przygotowanym sosem
Pyry na GazProsty, szybki i smaczny obiad! Zapiekanka ze świeżym szpinakiem i szparagami! Zapraszam! składniki: - 2 garście świeżych liści szpinaku - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - kawałeczek pora - pęczek białych szparagów - 4 jajka - 400 ml jogurtu naturalnego - 200 ml mleka - 100 g sera podpuszczkowego light - 2 szklanki ugotowanego makaronu (najlepiej o smaku szpinaku) - 2 łyżki masła - sól, pieprz, chili Cebulę, por, czosnek(...)szpinak posiekaj. Formę wysmaruj masłem. Ułóż ugotowany makaron i wymieszaj w/w składniki. W misce wymieszaj mleko, jogurt, jaja i przyprawy, za pomocą trzepaczki doprowadź do idealnie gładkiej konsystencji. Szparagi obierz, usuń zdrewniałe końcówki. Szpinak zalej masą jajeczną, ułóż szparagi i posyp porozrywanym serem. Zapiekaj 25- 35 minut! Gotowe
SMYKWKUCHNIszparagowy jest już w pełnym rozkwicie! Jest krótki, dlatego korzystajcie z niego intensywnie :) Jak dla mnie w prostocie tkwi siła, zatem dzisiaj banalnie prosta i nieziemsko pyszna jajecznica ze szparagami. Składniki: kilka szparagów jajka masło klarowane sól, pieprz Wykonanie: Szparagi myjemy, ułamujemy twarde końcówki i w przypadku białych szparagów, obieramy ich łodygi obieraczką do ziemniaków z włóknistej otoczki
Taste Of My DayTarty osobiście uwielbiam. Szczególnie takie lekkie, chrupiące i wyraziste w smaku. Składniki: gotowe ciasto kruche lub z tego przepisu tu pęczek szparagów 3-4 plastry koziego sera 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 3-4 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, świeże zioła opcjonalnie Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut, wcześniej odrywamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w pół szparagi(...)kilka z nich owijamy szynką parmeńską. Gotowe ciasto kruche rozkładamy w formie do tarty, smarujemy jogurtem greckim, układamy szparagi. Na wierzch kładziemy plastry koziego sera. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Zjadamy na ciepło lub na zimno. Możemy udekorować świeżymi ziołami
Mango Papajapotrawy. Dzięki temu potrawa jest zbilansowana i świetnie nadaje się na obiad lub kolację. Składniki: 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 szklanka bulionu 1/4 młodej kapusty 5-6 szparagów 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki(...)minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz wędzoną
Mango Papajaeniwe śniadanie albo ekspresowy lunch to nie problem! Wystarczy szczypta fantazji, by zrobić coś genialnego i prostego zarazem. Jako że w sezonie szparagi serwuję co najmniej trzy raz dziennie - na śniadanie, obiad i kolację (jeszcze tylko przydałby się deser z ich udziałem), to mam dla Was coś ekstra! Ultra szybką i mega smaczną kanapkę na ciepło właśnie z tymi zielonymi(...)kozi) i włoska szynka. Będziecie w siódmym niebie! Bo okazuje się, że do szczęścia potrzeba tak niewiele składników... A i mała rada: jeśli rano nie znajdziecie czasu na gotowanie szparagów, to zróbcie to po prostu dzień wcześniej - też będą niezłe. To co? Grillujecie szparagową bułę razem ze mną? Składniki: 1 ciabatta (lub inny rodzaj ulubionego pieczywa) kilka zielonych szparagów ugotowanych
Food Squareszczególnie wiosną lubię najbardziej. Proste, nieskomplikowane smaki. Uwielbiam wiosenne nowalijki, stragany uginające się od świeżych warzyw i ziół. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę! Składniki: pęczek białych szparagów 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego(...)myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Szparagi dodajemy do gotującej się zupy, gdy pozostałe warzywa będą już miękkie. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog KulinarnyTradycyjne bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie. Makaron został zastąpionym przepysznymi szparagami. Smacznie i zdrowo! Składniki 500g mięsa mielonego z szynki 2 łyżki oliwy pomidorowej 2 ząbki czosnku średnia biała cebula strąk czerwonej papryki marchew puszka pomidorów pelatti (400g) 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego sól, czarny pieprz, oregano, bazylia 10szt białych szparagów sól, cukier Sposób przygotowania Na dużej(...)posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku bazylią, oregano, sola i pieprzem. Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, aż będą al dente. Na talerze wykładamy szparagi, polewamy sosem bolognese i dekorujemy listkiem bazylii
Pyry na GazKolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka(...)słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu). Szparagi myjemy i odłamujemy jasne, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 3 cm) Piersi
Oryginalny smaksumie jak ich nie lubić? Mogą pomieścić na sobie wiele dobrego! Tyle możliwości, tyle wspaniałych smaków! Dzisiaj mam dla Was kanapkę z liśćmi botwinki, pieczonymi buraczkami i szparagami. Pyszności! Składniki: mała bagietka, 2-3 małe buraki, kilka liści botwiny, kilka zielonych szparagów, liście rukoli, ricotta, oliwa z oliwek, sól, pieprz Umyłam buraki, położyłam je na folii aluminiowej, skropiłam(...)oliwą z oliwek i przyprawiałam, zawinęłam ją dokładnie - tworząc paczuszkę - wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Szparagi ugotowałam w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru i odrobiny masła. Liście botwinki dokładnie umyłam, tak samo zrobiłam z rukolą. Kawałek bagietki należy opiec w piekarniku / zgrillować / bądź podpiec na patelni. Opieczoną bagietkę posmarowałam ricottą
Plate of Joypracy! Małe, smaczne i kolorowe taka jest właśnie dzisiejsza propozycja. Tartaletki z ciasta francuskiego z warzywami i ricottą. U nas były z dojrzewającą szynką, pomidorkami koktajlowymi, ze szparagami i zielonym groszkiem, ale mogą być z tym co akurat macie w lodówce - z cukinią i pomidorkami? Z suszonymi pomidorami? Od Was tylko zależy jak będą smakować! Składniki(...)tartaletek) 1 arkusz ciasta francuskiego, opakowanie pomidorków koktajlowych, pęczek szparagów - u nas pół białych i pół zielonych, 2 garści zielonego groszku, dojrzewająca szynka, ricotta, świeże zioła - tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz Ciasto francuskie wyłożyć na blat i pokroić na kwadraty - wielkość według uznania. Groszek oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi podgotowujemy kilka minut, aby nie były surowe. Na pokrojone kawałki
Plate of Joyskładniki: 12 białych szparag 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej surowej, podsuszanej 50 g sera feta 1 łyża tymianku sól, pieprz natka pietruszki miękkie masło wykonanie: Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 min. Odcedzamy. Ser kroimy w cienkie plasterki. Na plastrach szynki układamy plaser sera, po 3 szparagi, posypujemy ziołami, solą oraz pieprzem
Domowy Smak Jedzenia