szparagi - 5593 przepisów (strona:147/373)

Makaron z zielonymi szparagami. 286

Zielono mi! Nic dodać nic ująć :) Zainspirowałam się przepisem z Kwestia smaku , wyszło całkiem smacznie. Makaron z zielonymi szparagami i szpinakiem. Składniki 2/3 porcje: pęczek zielonych szparagów; 250 g umytego i drobno posiekanego szpinaku; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; ząbek czosnku; 150 g makaronu spaghetti, sól, pieprz; opcjonalnie: 1 - 2 łyżki śmietany 18%. Szparagi myjemy i urywamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy(...)główki (ok. 4 cm), pozostałe łodyżki kroimy na talarki. Talarki ze szparagów umieszczamy w garnku do gotowania na parze i gotujemy 5 min. Po 4 min dodajemy główki i gotujemy jeszcze minutkę. Szparagi powinny być al'dente. W tym samym czasie na patelnie z rozgrzaną oliwą dodajemy szpinak i przesmażamy go. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy solą. Gotujemy makaron spaghetti

Miksturownik
Szparagi z jajkiem sadzonym 193

Szparagi na śniadanie? - bardzo chętnie ! Zielone szparagi lubią się z jajkiem, dlatego moja śniadaniowa propozycja to szparagi z jajkiem sadzonym. Danie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Podane z kromką pieczywa - najlepiej pełnoziarnistego - stanowi dobrze zbilansowany posiłek. Składniki - dla 2 osób 6 szt. szparagów zielonych ugotowanych 4 jajka olej rzepakowy do smażenia sól pieczywo Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej rzepakowy(...)środku patelni położyć 3 sztuki szparagów. Po obu stronach szparagów wybić po jednym jajku. Posolić. Smażyć pod przykryciem, aż jajka się zetną. Przy pomocy długiej łopatki zdjąć ostrożnie szparagi z jajkami z patelni na talerz. W ten sam sposób przygotować kolejną porcję. Smacznego

kolorowotorcikowo
Szparagi z masłem czosnkowym 155

Przyznam się Wam, że w tym roku szparagi jadłam po raz pierwszy. Oglądając Wasze blogi i przepisy czułam się wręcz zmuszona do ich spróbowania. Na dzień dobry postanowiłam wykorzystać taki przepis, by poczuć smak szparagów, dlatego zajrzałam na blog Doroty. I wiecie co? Smakowało :) Składniki: [przepis stąd. ] pęczek zielonych szparagów pół pęczka białych szparagów 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku(...)szczypta soli łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. 2. W garnku zagotować wodę z solą i sokiem z cytryny. Do wrzątku wrzucić szparagi, przykryć pokrywką i gotować 2 minuty. 3. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy przecisnięte przez praskę ząbki czosnku i lekko szklimy. 4. Gotowym masłem polewamy szparagi

Pasja Smaku
KLOPSIKI MIĘSNO-WARZYWNE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI 230

jako dodatek do mielonego mięsa z innymi warzywkami, a dodatkowo także jako jarzyna do gotowego dania. Pomysł autorstwa mojej najstarszej Córki, wyszedł z tego meeega smaczny obiadek. Dzięki dodatkowi szparag mięso wyszło super soczyste, pomimo iż było bardzo chude. U nas było to danie dla 3 osób. Zielonych szparag nie obieramy, odłamujemy tylko końcówki. Ja gotuję szparagi tylko w osolonej(...)cebula (obrana i drobno pokrojona w kostkę) - 1 łyżka majeranku - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 małe jajko - kilka cienkich, surowych zielonych szparag - sól i pieprz do smaku Dodatkowo:  1-2 pęczki zielonych szparag  bezzapachowy olej kokosowy do smażenia (lub oliwa) Do miski wrzucić drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, natkę, obrany

Smaczne Zdrowe
Szparagi w czosnku i kozieradce 148

Sezon na szparagi w pełni!  Zapraszam na moją wersję, gdzie szparagi podane są w mniejszych kawałkach. Szparagi w czosnku i kozieradce podane z twarożkiem  - pęczek zielonych szparagów - 3 ząbki czosnku - duża łyżka mielonej kozieradki - 1/3 cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz - pół kostki twarogu półtłustego  Szparagi oczyszczamy - usuwamy zdrewniałe końcówki, po czym delikatnie obieraczką obieramy(...)twardsze końce. Płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie cały szparag pokrojony na cztery). Osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy na nią czosnek. Wykonujemy energiczny ruch, by czosnek lekko się przesmażył, po czym wrzucamy szparagi. Smażymy około pół minuty, dorzucamy kozieradkę, sól i pieprz. Smażymy maksymalnie 3 minuty, na końcu wyciskając odrobinę soku z cytryny. Wykładamy

Sajkofanka smaku
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 188

Więc warto korzystać z niego jak najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl wody 0,5 szkl(...)kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie:   Z szparagów odłamać zdrewniałe końce. Górne łodygi obrać cieniutko z skórki i wkładać do wody z sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Dolne części szparagów obrać. Zagotować szklankę bulionu dodać dolne części i obierki z szparagów. Gotować około 15 minut. Całość przetrzeć przez gęste sitko. Masło podgrzać dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem

Ala piecze i gotuje
Wieprzowina z rozmarynem w towarzystwie szparagów ;) 188

Wszędzie królują szparagi, to u mnie też, a co ;) Co prawda to dopiero moje drugie spotkanie ze szparagami, gdyż zniechęciłam się po zeszłorocznym daniu z białych szparagów. Źle trafiłam, były twarde i łykowate. Poczytałam, że zielone są dużo lepsze i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że to prawda ;) Swoje miejsce powinien mieć też drobny komentarz odnośnie mięska- pyszności, soczyste(...)lubię!:)   Danie zainspirowane przepisem z bloga Garnki na zielonych wzgórzach. SMACZNEGO!!! ;) Składniki: 6 kotletów z mięsa wieprzowego 2 łyżki musztardy 2-3 ząbki czosnku rozmaryn olej pęczek szparagów zielonych łyżka masła łyżka mąki 250 ml mleka cukier, sól, pieprz Wykonanie: Kotlety marynujemy w musztardzie, czosnku, rozmarynie, soli i kilku łyżkach oleju. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie

Czerwona Porzeczka
Kotlet schabowy sauté z ziemniakami i szparagami 45

Chcecie przepis na szybki obiad, który robi się dosłownie w 25 minut? Nie chcecie? No to macie ;) Soczysty schab, do tego podsmażone ziemniaki i moje ulubione szparagi <3 Wiem, że nie mogę, ale sezon tra tak krótko, a one są tak pyszne, więc biorę dwa tabsy :P i jest git! Danie poleca się na szybki obiad Arek Gie Składniki(...)Kotlety:   2 kotlety schabowe po 150-200 g 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól, pieprz   Szparagi: 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów oliwa sól   Ziemniaki: 500 g ziemniaków 1 płaska łyżeczka soli 100 g boczku wędzonego 1 łyżka smalcu         Przygotowanie:         Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, tak na aldente

R'n'G Kitchen
Ryba jak smażyć? 72

kostkę. c) Wymieszaj sałatę z awokado, pomidorami i cebulą. d) Podawaj smażony filet z dorsza z sałatką z awokado i polej sosem winegret. Smażony łosoś z ziemniakami i szparagami: Składniki: Filet z łososia Ziemniaki Szparagi Olej rzepakowy Czosnek w proszku, sól, pieprz Instrukcje: a) Smaż filet z łososia na patelni na chrupiący kolor. b) Ugotuj ziemniaki i szparagi na parze(...)ugotuj w osolonej wodzie. c) Posyp smażony łosoś czosnkiem w proszku, solą i pieprzem. d) Podawaj smażony łosoś z ziemniakami i szparagami. Ryba jak smażyć - podsumowanie Smażenie ryby to prosty i smaczny sposób na przygotowanie tego zdrowego mięsa. W tym artykule omówiliśmy, jak wybrać odpowiednią rybę, jak ją przygotować do smażenia oraz jak smażyć rybę na patelni. Podaliśmy także

Podstawy Gotowania
Grillowane szparagi, pomidorki i papryka na patelni żeliwnej 68

czasie lata idealną opcją na wykorzystanie jak największej ilości warzyw jest ich grillowanie! Ja tym razem wykorzystałam szparagi, pomidorki oraz paprykę z użyciem żeliwnej patelni od Brizoll ! Składniki: 250g zielonych szparagów 250 g pomidorków truskawkowych 150 g papryki zielonej oliwa w spray Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucić oczyszczone, bez zdrewniałych końców zielone szparagi. Gotować 7-8 minut. Pomidorki(...)umyć, pokroić na połówki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski. Ugotowane szparagi odcedzić i osuszyć. Wszystkie warzywa grillować na bardzo dobrze rozgrzanej (minimum 5 minut) patelni i odrobiną oliwy. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Tagliatelle ze szparagami i boczkiem 56

Jestem wielką fanką makaronów ze szparagami. Sezon na to warzywo jest krótki, więc żal by było nie teraz z nich nie korzystać. To danie przygotujecie w 20 minut i macie posiłek którym można najeść się do syta. Owszem jest proste, nawet bardzo ale smakuje wyśmienicie. Świetnej jakości bazyliowe pesto i inne produkty do przygotowania dania kupicie w sklepie  Kuchnie(...)Świata .  Zapraszam.   Składniki: 30 dag makaronu tagliatelle 40 dag zielonych szparagów 35 dag parzonego boczku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 250 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki bazyliowego pesto 3 łyżki oliwy 3 łyżki startego twardego sera: grana padano lub parmezanu Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania   Sposób przygotowania: Boczek pokroić   na cienkie

Wanilia i Kardamon
Jak przechowywać szparagi 69

przechowywać szparagi? Szparagi to jedno z ulubionych warzyw wiosennych, które można wykorzystać w wielu przepisach. To delikatne i smaczne warzywo, ale wymaga odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i aromat. W tym artykule przedstawiamy praktyczne porady i wskazówki, jak przechowywać szparagi, aby cieszyć się ich smakiem jak najdłużej. Dlaczego ważne jest odpowiednie przechowywanie szparagów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane 72

stołu w gronie rodzinnym i dzielimy się smakołykami. Jajka to nieodłączny element świątecznego stołu. Dlatego też przygotowałam dla Was kilka pomysłów na potrawy wielkanocne z użyciem jajek. Sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka ta jest idealna na wiosenny obiad lub jako dodatek do wielkanocnego stołu. Składniki: 500 g szparagów 4 jajka 1 cebula 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu(...)łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Szparagi gotujemy na parze przez około 10 minut. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka. W misce mieszamy musztardę, miód i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy szparagi, jajka i cebulę i dokładnie mieszamy. Jajka faszerowane kremowym serem Jajka faszerowane to klasyczna potrawa na świąteczny

Via Gusto
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami 128

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to prosty pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Wyśmienicie smakuje i jest prosta w przygotowaniu. Ponadto zapiekanka ziemniaczana to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu i zalegają w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szparagami jest bardzo prosty. Nie wymaga wielu składników, a jest naprawdę bardzo pyszna(...)pewnością posmakuje rodzinie. Zachęcam do wypróbowania przepisu na to danie. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPARAGAMI PRZEPIS Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 1 godzina | Poziom trudności: łatwy Składniki ok. 800 g ziemniaków 400 g kiełbasy 200 g fasolki szparagowej 150 g żółtego sera 1 cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy w plastry. Można użyć ziemniaków

Przepiski.pl
Szparagi z grilla z tofu i bakłażanem 63

Wegański grill z bakłażanem i tofu wędzonym w towarzystwie szparagów.  Pysznie, zdrowo i szybko.         200 g tofu wędzonego 1 pęczek szparagów zielonych 1 bakłażan  1/2 łyżeczki KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona  1 łyżeczka  KNORR Przyprawa włoska grubo mielona  sól trzy szczypty  10 pomidorków koktajlowych 2 gałązki bazylia świeża(...)odstawiam na 10 minut. Po tym czasie zmywam sól i osuszam plastry ręcznikiem papierowym. Za pomocą pędzelka smaruję olejem każdy plaster. Posypuję KNORR Przyprawa włoska grubo mielona. Od szparagów odcinam końce. Smaruję je też olejem, posypuję  KNORR Przyprawa włoska grubo mielona. Kawałki tofu nabijam na patyczki do szaszłyków. Układam na rozgrzanym grillu, obok plastry bakłażana, szparagi. Grilluję około

wesoła kuchnia