szparagi - 5593 przepisów (strona:147/373)

Wiosenna zupa z białymi szparagami 146

szczególnie wiosną lubię najbardziej. Proste, nieskomplikowane smaki. Uwielbiam wiosenne nowalijki, stragany uginające się od świeżych warzyw i ziół. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę!     Składniki: pęczek białych szparagów 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego(...)myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Szparagi dodajemy do gotującej się zupy, gdy pozostałe warzywa będą już miękkie. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Przyprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi bolognese 143

Tradycyjne bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie. Makaron został zastąpionym przepysznymi szparagami. Smacznie i zdrowo!   Składniki 500g mięsa mielonego z szynki 2 łyżki oliwy pomidorowej 2 ząbki czosnku średnia biała cebula strąk czerwonej papryki marchew puszka pomidorów pelatti (400g) 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego sól, czarny pieprz, oregano, bazylia 10szt białych szparagów sól, cukier Sposób przygotowania Na dużej(...)posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku bazylią, oregano, sola i pieprzem. Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, aż będą al dente. Na talerze wykładamy szparagi, polewamy sosem bolognese i dekorujemy listkiem bazylii

Pyry na Gaz
Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą 247

Kolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka(...)słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu). Szparagi myjemy i odłamujemy jasne, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 3 cm) Piersi

Oryginalny smak
Kanapka z darami ziemi. 137

sumie jak ich nie lubić?  Mogą pomieścić na sobie wiele dobrego! Tyle możliwości, tyle wspaniałych smaków! Dzisiaj mam dla Was kanapkę z liśćmi botwinki, pieczonymi buraczkami i szparagami. Pyszności! Składniki: mała bagietka, 2-3 małe buraki, kilka liści botwiny, kilka zielonych szparagów,  liście rukoli, ricotta, oliwa z oliwek, sól, pieprz Umyłam buraki, położyłam je na folii aluminiowej, skropiłam(...)oliwą z oliwek i przyprawiałam, zawinęłam ją dokładnie - tworząc paczuszkę - wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.  Szparagi ugotowałam w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru i odrobiny masła.  Liście botwinki dokładnie umyłam, tak samo zrobiłam z rukolą. Kawałek bagietki należy opiec w piekarniku / zgrillować / bądź podpiec na patelni. Opieczoną bagietkę posmarowałam ricottą

Plate of Joy
Na piknik - tartaletki z warzywami 157

pracy!  Małe, smaczne i kolorowe taka jest właśnie dzisiejsza propozycja. Tartaletki z ciasta francuskiego z warzywami i ricottą. U nas były z dojrzewającą szynką,  pomidorkami koktajlowymi, ze szparagami i zielonym groszkiem, ale mogą być z tym co akurat macie w lodówce - z cukinią i pomidorkami? Z suszonymi pomidorami? Od Was tylko zależy jak będą smakować! Składniki(...)tartaletek) 1 arkusz ciasta francuskiego, opakowanie pomidorków koktajlowych, pęczek szparagów - u nas pół białych i pół zielonych, 2 garści zielonego groszku, dojrzewająca szynka, ricotta, świeże zioła - tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz Ciasto francuskie wyłożyć na blat i pokroić na kwadraty - wielkość według uznania. Groszek oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi podgotowujemy kilka minut, aby nie były surowe. Na pokrojone kawałki

Plate of Joy
szparagi z szynką i serem feta 179

składniki: 12 białych szparag 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej surowej, podsuszanej 50 g sera feta 1 łyża tymianku sól, pieprz natka pietruszki miękkie masło wykonanie: Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 min. Odcedzamy. Ser kroimy w cienkie plasterki. Na plastrach szynki układamy plaser sera, po 3 szparagi, posypujemy ziołami, solą oraz pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Quiche ze szparagami i kabanosem 142

naszej rodzinie bardzo popularne danie. Spód można przygotować i podpiec wcześniej, oszczędzając czas a także podać go z dowolnymi składnikami, które mnajbardziej lubimy.  W wersji z wyrazistymi szparagami, słodkawym groszkiem i mięsnymi kabanosami stanowi pyszną propozycje obiadową lub kolacyjną. Smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno.   SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżki słodkiej(...)śmietanki sól Nadzienie: pół pęczka białych lub zielonych szparagów ¾ szklanki groszku świeżego lub mrożonego cienkie kabanosy   150ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól biały pieprzem ząbek czosnku 50g twardego sera gałka muszkatołowa WYKONANIE: Ciasto: Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy koperek i wodę i ugniatamy aż powstanie

Pyry na Gaz
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem śmietananowym 202

Sezon szparagowy czas zacząć!  A że szparagi kocham nie mniej niż czekoladę będzie ich w najbliższym czasie sporo ;) Dziś p roponuję p ełnowartościowe danie z węglowodanami z pełnoziarnistego makaronu, z dodatkiem kurczaka i śmietanki, które są świetnym źródłem białka oraz witaminami z warzyw. Wygląda elegancko a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) pęczek białych szparagów łyżeczka cukru 4 pojedyncze(...)szałwii. Roladki zwijamy ściśle i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i posypujemy obficie płatkami papryki. Gotujemy na parze przez około 20 minut. Kroimy w plasterki. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odcedzamy i kroimy w kawałki długości około 5 cm. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W garnku roztapiamy łyżkę

Pyry na Gaz
Szparagi, feta i suszone pomidory 196

Rozpoczynam sezon na szparagi! Pierwsze w tym sezonie szparagi były podane w formie sałatki. Proste i pyszne. Polecam. pęczek szparag ser feta suszone pomidory orzechy włoskie sos ze zredukowany octem balsamicznym   Zagotować wodę w dużym garnku. od szparag odłamać końcówki. Wrzucić je do wrzątku. W naczyniu obok przygotować wodę z dużą ilością lodu. Kiedy

Polska Zupa
Zielone tajskie curry z kaczki 145

Ostatnio trudno mi jest zabrać się do pisania. Do tego świętojańskie cuda-wianki też jakoś wybiły mnie z rytmu. Dlatego dzisiaj w klimacie "afrodyzjakowym" czyli z chili i szparagami. Czy kaczka ma jakieś magiczne właściwości, nie wiem, ale pasuje tu i tyle. ;) Do tego mleko kokosowe, które dodaje troszkę słodyczy i przełamuje ostrość. Właśnie za to połączenie mleka kokosowego, chili(...)nimi nie przepadam, więc zostałam przy ananasie. Gorąco polecam! Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa z piersi kaczki (bez skóry i kości) 1 ząbek czosnku 300 g zielonych szparagów (cienkich) 6 plastrów świeżego średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy

Pełny talerz
Ciasto francuskie ze szparagami 172

Wykorzystujmy szparagi! Aż do przejedzenia! Ostatnio pisałam, że mrożę kurki, żeby rozkoszować się nimi zimą - szparagi też mrożę. I też nie waham się ich używać, gdy za oknem leży śnieg, a ja marzę o wieczornym słońcu i cieple :) Obiad w 15-20 minut? Zapraszam :) Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 - 3 średnie pomidory lub garść pomidorków koktajlowych(...)szparagów drobno starty ser sól i pieprz do doprawienia Sos czosnkowy: 5 łyżek śmietany 18% lub 12% 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku Arkusz ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i czekamy aż trochę zmięknie. W tym czasie robimy sos czosnkowy: do miseczki dajemy 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek majonezu i dodajemy 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładne

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino 137

risotto, a wręcz sypki. Mi osobiście bardzo smakuje, choc Mama stwierdziła, że woli wersję tradycyjną z ryżem arborio. Ja jednak polecam , bo idealnie się moim zdaniem komponuje z chrupkimi szparagami. Składniki : 150 g dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino     5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu(...)wino i przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając aż płyn wyparuje, a ryż będzie miękki. Dodać ser i wmieszac aby się rozpuścił. Na patelnię wrzucić łyżkę masła, szparagi, posolić i dusić około 5-7 minut w zależności od tego czy szparagi mają być bardziej czy mniej chrupiące. Zdjąć z patelni i przełożyć do ryżu wymieszać i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka ze szparagami i serem feta 152

Sezon na szparagi nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Na działce nie zostało już nic, a i  na straganach coraz trudniej wypatrzyć biało - zielone wiązki. Korzystajmy póki jeszcze są , bo przyjdzie nam czekać kolejne 10 miesięcy aby ponownie cieszyć się ich smakiem. Oprócz walorów smakowych warto wiedzieć, że są one    niskokaloryczne a zarazem bogate w witaminy(...)potas, wapń, magnez i kwas foliowy. Składniki: 300 g zielonych szparagów  200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych 1 czerwona cebula 1 garść rukoli kilka gałązek tymianku Sos: 3 łyżki oleju aromatyzowanego ziołami 2 łyżki octu winnego sól morska  i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szparagi umyć, osuszyć papierowym  i odłamać zdrewniałe

Gosia gotuje
Pizza ze szparagami 119

zeszłego roku, kiedy to się już odważyłam jestem chyba największą fanką szparagów. Jest to warzywo bardzo sezonowe, a sezon nie jest długi. Dlatego sprytnie zamroziłam sobie szparagi na zimę :). Dzięki temu zrobiłam ostatnio rodzinie pizzę ze szparagami. Powiem wam że smak jest wyjątkowy i to chyba jedna z moich ulubionych kompozycji. W przypadku jeśli stosujemy szparki świeże polecam je najpierw(...)zblanszować. Przepis na ciasto do pizzy znajdziecie TUTAJ. Nowy post Pizza ze szparagami pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Szparagi z sosem holenderskim 122

Sezon na szparagi w pełni, w moim domu również. W tym roku z radością obserwuję coraz większą popularność szparagów zielonych. Były one bardzo długo niedoceniane, a przecież są delikatniejsze niż białe i mają znacznie mniej goryczki w sobie. Jeśli mam wybór, to zawsze wybieram zielone, ale dziś na moim stole zagościły białe :) Prosto z ogródka Madzi(...)winem i łączyć trzepaczką. Odradzam używanie miksera, gdyż dość często masa warzy się. Na koniec dodać sól, świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny - do smaku. Z opłukanych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru.  Podawać z gorącym sosem holenderskim - ja dorzuciłam jajko

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania