szparagi - 5593 przepisów (strona:141/373)

Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami 260

Szybkie i sycące danie prosto z patelni. Głównym składnikiem tego dania jest kasza pęczak, której grube ziarna połączyłam z chrupiącymi, zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Całość wieńczy parmezan, który dodaje charakterystycznego smaku i lekkiej pikanterii. 150 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 g zielonych szparagów 1 cebula 1/2 szklanki wina białego wytrawnego ok 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1/2 słoiczka(...)kasza będzie miękka i wchłonie większość bulionu. Kasza powinna pozostawać mokra, więc nie należy jej wysmażać. Suszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w paseczki. Zielone szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić w grube talarki. Dodać do kaszy, przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze 3 minuty. Gorącą kaszę posypać startym na tarce parmezanem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania

https:KKuchniaMniam
Omlet biszkoptowy ze szparagami i serem wędzonym 169

Sezon na szparagi jest krótki, więc dziś znów będą głównym bohaterem przepisu w cyklu vintage cooking. Tym razem przepis zaczerpnęłam z pracy zbiorowej "Dobra kuchnia" z 1971 roku. Ponieważ przepisów z użyciem było w niej niewiele zdecydowałam się na omlet biszkoptowy, który jak piszą autorzy podajemy "nadziewany gotowanymi warzywami jako danie obiadowe lub kolacyjne." Oto dokładny przepis na omlet biszkoptowy(...)Składniki: ∙ 4 jaja ∙ 4 dkg mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) ∙ 2 dkg tłuszczu (autorzy sugerują masło lub margarynę, ja użyłam oliwy z oliwek) ∙ sól do smaku Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy na dość cienkie ukośne plasterki. Następnie "jaja wybić oddzielając żółtka od białek. Żółtka rozmieszać, posolić, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ostrożnie z pianą, dodać

Gocha gotuje!
Młode ziemniaczki z suszonymi pomidorami, szparagami i koperkiem 141

Młode ziemniaczki u mnie królują ostatnio, bo młody jak tylko są to jadłby cały czas. Więc wymyślam z czym by tu zrobić :-). Tym razem z suszonymi pomidorami Ole , szparagami i koperkiem. Smaczne były bardzo :-). Miłego dnia :-) Składniki: młode ziemniaczki pęczek szparagów 8 suszonych pomidorów u mnie Ole pęczek koperku masło klarowane sól Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewam(...)masło, szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, kroimy na połówki i wrzucamy na rozgrzane masło. Jak szparagi są już miękkie dorzucamy do nich pokrojone w paski pomidory, mieszamy, dorzucamy ugotowane ziemniaczki, pocięty koperek, doprawiamy solą, mieszamy i gotowe :-). Smacznego

kruche babeczki
Zupa krem ze szparagów i brokuła 134

Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna zupa krem z brokuła i szparagów z serkiem topionym. Ma fajny aksamitny smak, najlepiej smakuje z dodatkiem pieczywa czosnkowego. Składniki: 1 brokuł Pęczek zielonych szparagów 1,5 litra rosołu drobiowego 150 gram kremowego serka topionego  Sól do smaku Pieprz czarny mielony Cykoria Czosnek granulowany Cykoria Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki(...)myjemy, szparagi kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy zdrewniałe części, myjemy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy brokuła i szparagi, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy setek topiony i chwilę razem gotujemy. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym

Bajeczna Kuchnia
Pieczeń rzymska ze szparagami 205

Smaczny dodatek do pieczywa. Pieczeń rzymską wzbogaciłam zielonymi szparagami, które nadały jej dodatkowych walorów smakowych i odżywczych. S kładniki 500 g mielonej łopatki wieprzowe 1 czerstwa bułka 2 jajka 1 cebula 1 łyżka oleju 4 zielone ugotowane szparagi przyprawa Kuchta Tradismak sól pieprz 1 łyżka płatków owsianych 1 aluminiowa foremka Tradismak 1. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie, dobrze odciskamy. Cebulę(...)gładka masę. Całość doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem. 3. Dno foremki smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy płatkami owsianymi. 4. Układamy masę mięsna warstwami a między nimi, na przemian szparagi. 5. Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: na śniadanie , pieczeń , szparagi , Tradismak , wieprzowina

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Chłodnik ze szparagami i botwinką 116

się użycie jogurtu naturalnego połączonego z jogurtem greckim zamiast kefiru. To załatwiło cały problem, bo jogurty kocham miłością najszczerszą. Aby chłodnik był po mojemu na maśle udusiłam botwinkę ze szparagami i szalotką. Wymieszałam z rzodkiewką, startym ogórkiem i jogurtami. Doprawiłam i odstawiłam na noc. A rano, na śniadanie zjadłam chłodnik. I nie mogłam się od niego oderwać! To chyba najlepsza(...)rekomendacja! :) Składniki (na 4 porcje): 500 ml jogurtu naturalnego  500 ml jogurtu greckiego pęczek botwiny pęczek szparag zielonych  1 szalotka  2 łyżki masła  szczypta soli i pieprzu  pęczek rzodkiewek  2 ogórki zielone  szczypiorek  ewentualnie jajka ugotowane na twardo do podania o których ja z całego tego szoku ZAPOMNIAŁAM :)  Szalotkę siekam. Szparagi

Mango Papaja
Szparagi z awokado, jajkiem w koszulce, rzodkiewką, fetą, szynką parmeńską i orzechami laskowymi z delikatnym dressingiem 131

Szparagi to moje największe uzależnienie wiosną! Mogłabym je jeść na okrągło i nie ma takiej możliwości by mogły mi się znudzić! Staram się z nich korzystać póki jeszcze są, uwielbiam je. Szczególnie blanszowane, podane z jajkiem w koszulce, chipsem z szynki parmeńskiej, z orzechami, rzodkiewką i kremowym awokado. Całość uzupełnia lekki dressing. Śniadanie wprost idealne!  Składniki (na 1 porcję(...)zielonych szparagów 1 jajko  2 plastry szynki parmeńskiej  garść orzechów laskowych  1/4 awokado  kilka rzodkiewek  kawałek sera feta dressing: łyżka soku z cytryny, łyżka oleju z orzechów włoskich, łyżeczka musztardy francuskiej, odrobina syropu klonowego, szczypta soli i pieprzu  Szparagom odrywam zdrewniałe końce, dokładnie myję i gotuję we wrzątku 3 minuty, następnie przelewam zimną wodą

Mango Papaja
Zupa krem z pieczarek brązowych i topinamburu 135

Topinambur i pieczarki to takie dobre połączenie, które pasuje do siebie wprost idealnie. Zupa krem jest delikatna a przy tym niebywale smaczna. Podrasowana smażonymi pieczarkami, główkami szparag i chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie! Składniki na 3-4 porcje:   250 gram pieczarek brązowych  200 gram topinamburu  2 ziemniaki  1 łyżka oliwy z oliwek  1 cebula(...)ząbek czosnku  sól, pieprz litr bulionu warzywnego  1/2 szklanki mleka 1 lampka białego wina lub cydru, ja oczywiście użyłam Prosecco   Dodatkowo do dekoracji: główki szparag zielonych  1 łyżka oliwy z oliwek  1 łyżka posiekanej natki pietruszki  kilka brązowych pieczarek  plastry szynki parmeńskiej  sól i pieprz Na oliwie smażę cebulę i czosnek. Warzywa

Mango Papaja
Lekka zupa z zielonych warzyw z drobiowymi pulpecikami i makaronem 163

Wiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu. Dzięki mrożonym warzywom (nawet są mieszanki z samych zielonych warzyw) jej smakiem można cieszyć się cały rok, jednak teraz- w okresie wiosennym- warto przygotować ze świeżych darów natury(...)być żadnych wątpliwości, aby przygotować takową zupę! 😊 Zupa, 4 porcje: * woda- 1,2 litra (lub bulion warzywny/drobiowy) * cukinia- 1 mała * fasolka szparagowa zielona- 16 strączków * brokuł- 12 małych główek * szparagi- 6 szt. * groszek zielony- 1/2 szklanki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * śmietanka 30%- 100 ml * sól, pieprz- do smaku Pulpeciki: * pierś z indyka- 200 g * kasza manna- 2 czubate łyżki * sól

Kraina Miodem Płynąca
Zupa krem ze szparagów i sera 200

Szparagi są wspaniałe, uwielbiam ich smak. Przepis na zupę z thermomix na dole. Do garnka wlać wodę, dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchew, seler naciowy pokrojony drobno, por pokrojony w pasterki. Szparagi oskrobać, oprócz łebków, pokroić drobno i wrzucić do garnka. Zagotować i dodać jarzynkę, połowę świeżego koperku, pieprz ziołowy, kurkumę, słodką paprykę. Doprawić do smaku solą. Gotować(...)warzywa będą miękkie. Wszystko dokładnie zmiksować. Po zmiksowaniu przelać przez sitko, żeby się pozbyć niepożądanych włosków od szparagów. Do czystej zupy dodać pozostały koperek. oczywiście drobno posiekany. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do zupy, dodać śmietanę, wymieszać. Ser możecie użyć jaki lubicie, ale dobrze jak ma intensywny smak. Ja dodałam cheddar. Zupka pyszna, smacznego. Thermomix wszystko

Kuchnia Pokoleń
Orkiszowe mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą 156

Małe pożywne tarty z zielonymi wiosennymi dodatkami w postaci szpinaku i szparagów. Doskonała przekąska, małe tarty można też zabrać na piknik. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów(...)mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem aby nie wyrosło. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto na lekko złoty kolor. Szparagi ugotować. W misce wymieszać śmietanę z jajkami. Dodać drobno posiekany szpinak, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pokruszoną fetę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wystudzone podpieczone spody wyłożyć przygotowany farsz

Monia miesza i gotuje
TARTALETKI ZE SZPARAGAMI I SOSEM ŚMETANOWO-SEROWYM 205

pakują plecaki, a inni koszyk piknikowy pełen pyszności! Dziś mam dla Was pomysł właśnie do tego koszyka! Przepyszne tartaletki z delikatnego, kruchego ciasta wypełnione farszem z cebulki, pora, zielonych szparagów i sosem śmietanowy-serowym – smakują obłędnie! Idealne zarówno na gorąco prosto z piekarnika, jak i na zimno. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 8 szt ) SŁONE KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna(...)żółtko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * zimna woda – 50 ml FARSZ: * duża cebula – 1 szt * mały por – 1 szt * ser żółty- 200 g * zielone szparagi – 10 szt * śmietana 30% – 250 ml * żółtko – 2 szt * masło min. 82% – 1 łyżki * sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, cukier – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy

Ostra na Słodko
Tarta ze szparagami 224

dobrze widzicie znowu szparagi. Tym razem pomysł na obiad bądź kolacje, tarta na kruchym cieście z kremowym nadzieniem. Sprawdzi się podczas imprezy i kolacji we dwoje:) równie dobrze smakuje odgrzana w piekarniku. foremka o średnicy 22 cm 1,5 h ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 150 g zimnego masła jajko szczypta soli nadzienie: 4 jajka 200 g ricotty(...)szparagów 4 plasterki szynki parmeńskiej suszona bazylia, sól, pieprz 50 g startego parmezanu 1/2 szklanki śmietany kremówki Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzi około godziny w lodówce. Wyjąć i rozwałkować na grubość około 3 cm. Włożyć do wysmarowanej masłem foremki. Nakłuć widelcem ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, umieszczając na nim obciążenie (np. fasolę, na złotku) na kwadrans

Ania i Marcin gotują
Rustykalna pizza wiosenna 201

sweter zamiast płaszcza, a i tak jest zbyt ciepło...powietrze pachnie zielenią i ciepłem, jest pięknie! :D Na straganach i w osiedlowych sklepikach coraz więcej wiosennych dobroci. Botwinka, szparagi i reszta ferajny, a ci pierwsi w moim dzisiejszym menu...na niezwykle wiosennej pizzy! Swój kolor spód zawdzięcza buraczkowemu puree. Delikatnie słodkawy spód i wyraziste dodatki w postaci bazyliowego pesto, słonej(...)drożdży 250g mąki pszennej + do podsypania 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu 1 mały buraczek - upieczony i zmiksowany na puree Dodatki: 50g dobrej jakości sera feta 500g zielonych szparagów 3-4 łyżki bazyliowego pesto dwie garści pomidorków koktajlowych 1 pęczek botwiny (liście) sól pieprz olej Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Drożdże dokładnie rozpuść w letniej wodzie. 2. Mąkę uformuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa rybna z pieczarkami, krewetkami, ryżem i warzywami 187

Bardzo sycąca wersja zupy rybnej ze szparagami, cukinią, pieczarkami, porami, krewetkami i ryżem. Zupa ta może z powodzeniem zastąpić główne danie. SKŁADNIKI 1/2 korzenia selera 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 duże pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 500 g zielonych szparagów 300 g pieczarek 1 cukinia 500 g filetu bez skóry(...)plasterki pieczarki, pokrojone w talarki pory, umytą, obraną z ości i pokrojoną w kostkę rybę, opłukane zimną wodą na sitku krewetki i ryż. Gotować 5 minut. W międzyczasie umyć szparagi, odkroić twardą końcówkę i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać szparagi i cukinię, po czym gotować do miękkości warzyw i ryżu. Na koniec

Passions hobbies life