mrożonego szpinaku liście – Hortex, · 100 g mrożonego groszku zielonego – Hortex, · garść świeżych, zielonych szparagów, · ok. 250 g makaronu maccheroni, · garść świeżej mięty, · świeży tymianek(...)płaska łyżeczka cukru, · ser żółty długodojrzewający – np. grana padano. Przygotowanie: Obraną cebulę kroimy w piórka, oczyszczoną paprykę w kostkę. Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk, pozostawiamy w zimnej wodzie na ok 10 min, dzielimy na 3 - 4 części. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na niej cebulę
Moniki Smakołykismaku idealne. Składniki: 1 opakowanie Ravioli ze szpinakiem z dodatkiem serka mascarpone Hilcona, 1 czerwona papryka, 1 duża biała cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 8 szt. szparagów zielonych, 1 marchew, 1 bakłażan, 4 – 5 łyżek oleju z orzecha włoskiego, 1 łyżeczka cukru, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę, paprykę również kroimy w kostkę, a marchew w cienkie słupki. Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk pozostawiamy w zimnej wodzie na ok 10 min, dzielimy na 3 - 4 części. W woku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę
Moniki SmakołykiRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kochamy ryż i warzywa. Połączenie tych produktów, zawsze gwarantuje pełnię smaku. Tym razem na „patelnię” wzięliśmy szparagi, lekko zabarwiliśmy je białym Martini. Dzięki czemu nabrały niesamowitego, ziołowego akcentu. Składniki 200 g ryżu arborio 2 łyżki oleju 50 ml Marini Bianco 6 zielonych szparagów bulion warzywny(...)starty parmezan czarny mielony pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki. Na rozgrzanym oleju smażymy przez 2-3 min ryż, dodajemy Martini i smażymy do odparowania (cały czas mieszamy). Dodajemy szparagi i zalewamy bulionem (300-400 ml)…dusimy, mieszając bez przerwy, drewnianą łyżką. Dusimy do miękkości ryżu
R'n'G Kitchenchłodnik, numerem jeden oczywiście jest chłodnik buraczany mojej babci, on zdecydowanie wymiata. Jednak przygotowałam coś specjalnego i bardzo delikatnego. 4 porcje Składniki 300 g świeżych zielonych szparagów pęczek świeżej bazylii 1 opakowanie serka śmietankowego typu philadephia (120g) 1 łyżka śmietany 18% 100 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: szparagi wrzucić do wrzątku(...)minuty następnie odcedzić i ostudzić. Szparagi, bazylię, śmietany oraz serek przełożyć do naczynia miksującego doprawić i wszystko zmiksować na gładki krem. Chłodnik umieścić w lodówce na około 2 godziny. Udekorować świeżą bazylią i szparagiem. Smacznego
Niezły Młynekkoniec sezonu szparagowego i truskawkowego mam dla Was pyszną sałatkę, taką rozczochraną he :-). Oprócz szparag i truskawek znajdziemy w niej prażony słonecznik i ser camembert z chilli, oraz roszponka i odrobina oliwy extra virgin. Taka lekka i smaczna letnia propozycja :-). Udanej niedzieli Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie roszponki 1 wiązka szparag truskawki słonecznik ser camembert z chilli oliwa(...)extra virgin 1. Szparagi gotuję w osolonej wodzie około 10 minut. Truskawki myję, dzielę na ćwiartki. Słonecznik prażę na suchej patelni. Ser kroję, roszponkę myję. 2. Na spód miski daję część roszponki, na nią część truskawek i sera. Następnie daję drugą część roszponki, truskawki, ser, układam szparagi, całość posypuję uprażonym słonecznikiem i skraplam oliwą z oliwek. Gotowe
kruche babeczkiPotrzebujemy: pęczek zielonych szparagów 1 puszka pomidorów krojonych 4 jajka 1 cebula 15 dkg wędliny drobiowej pokrojonej w kostkę garść posiekanego szczypioru łyżka masła liście bazylii do dekoracji sól i pieprz Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i obieramy do połowy długości jeżeli posiadamy grube okazy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i blanszujemy szparagi(...)Mieszamy aż pomidory lekko odparują, następnie wbijamy jajka, doprawiamy je solą. Przykrywamy i smażymy ok. 3 min lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Układamy na wierzchu szparagi, posypujemy szczypiorkiem i bazylią
Kolejny blog o gotowaniuOstatnimi szparagami w sezonie należy się nacieszyć, a że my bardzo lubimy makaron to była to uczta 2w1. Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu pęczek zielonych szparagów 300-400 g pomidorków koktajlowych 200 g mleka kokosowego z puszki 180 g pesto z suszonych pomidorów (1 słoiczek) puszka 400 g ciecierzycy łyżeczka kuminu łyżeczka(...)suszonej bazylii Przygotowanie: Szparagi obierz i pokrój w 1 cm kawałki. Pomidorki poprzekrawaj na pół. W dużej głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć warzywa. Duś je około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj odsączoną i wypłukaną pod pod bieżącą woda soczewicę. Wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Dodaj bazylię i kumin. Wymieszaj. Dopraw solą, dodaj mleko
greenscarfardzo szybki obiad letnią porą, gdy nie chce się gotować i jeść sycących dań. W tym samym czasie gotuje się makaron i szparagi, czyli ok. 8 minut. Następne 4 minuty to podsmażenie całości i bezmięsny obiad gotowy. Dla mnie pycha! Składniki: – 250 g makaronu trofie – 1 pęczek zielonych szparagów(...)oliwy – sól, pieprz do smaku – kilka gałązek tymianku Wykonanie: – Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. – Szparagi po obłamaniu gotować przez 7 minut w posolonej wodzie z odrobiną cukru. – Pomidorki przekroić na połówki, obsmażyć na oliwie z pokrojonymi szparagami
To co kochamNaleśniki z zielonymi szparagami i serem solankowym wędzonym, z nuta pomarańczy. 300 g zielonych szparagów, 250 g sera solankowego wędzonego, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, pieprz, sól, masło 2 – 3 łyżki oliwy ciasto na naleśniki: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie(...)potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut. Szparagi umyć, obrać. Odłamać końcówki, jeżeli są świeże nie trzeba ich obierać. Pokroić w skos, w cienkie plasterki. Podsmażyć na oliwie. Ser włożyć do miski, rozdrobnić (najlepiej widelcem). Dodać skórkę pomarańczową, szparagi, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Nakładać farsz
królestwo garówDoskonałe na piknik czy drugie śniadanie. Muffinki z fetą i szparagami to propozycja dla amatorów wytrawnych smaków. Składniki 2 szkl mąki 1 szk mleka 1/3 szkl oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g sera feta 2-3 ugotowane szparagi 1 łyżeczka czarnego sezamu Targroch szczypta soli himalajskiej gałka muszkatołowa 10 aluminiowych foremek na muffiny Jan Niezbędny(...)Jajka miksujemy z mlekiem i olejem. 2. Do przesianej mąki z proszkiem dodajemy szczyptę soli, gałkę muszkatołową i czarny sezam. 3. Fetę kroimy z drobna kostkę a szparagi w cienkie talarki. 4. Wymieszane suche składniki wsypujemy do mokrych. Dodajemy ser i warzywa. 5. Tak przygotowanym ciastem napełniamy aluminiowe foremki do 3/4 wysokości. Wierzch możemy posypać dodatkowo czarnym sezamem. 6. Pieczemy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyZielone szparagi i pomarańcze, całkiem zgrany duet. Na pewno warto spróbować. 250 g zielonych szparagów, 3 - 4 pomarańcze, 4-5 plasterków sera dojrzewającego koziego, sok z limonki, sól Szparagi umyć, obrać. Odłamać końcówki, jeżeli są świeże nie trzeba ich obierać. Pokroić w skos, w cienkie plasterki. Z pomarańczy wyciąć filety, czyli wykroić cząstki bez błonek - dokładnie nożem ściąć skórkę(...)pomarańczy, ścinając całą białą błonkę (albedo),a następnie wycinać z pomiędzy błonek cząstki pomarańczy. Ułożyć na talerzu pokrojone szparagi i cząstki pomarańczy, skropić sokiem z limonki, oprószyć solą. Na wierzchu ułożyć ser kozi. Można posypać płatkami migdałów. zastawa
królestwo garówprostu hit! Kolejny tej wiosny przepis z pysznymi szparagami, na które sezon niestety dobiega końca:( Efektowne i proste w przygotowaniu danie dla smakoszy zdrowej kuchni:) 5 naleśników godzina naleśniki: 300 ml mleka 100 g mąki razowej orkiszowej 2 jajka sól łyżka roztopionego masła 50 ml wody mineralnej nadzienie: 10 szparagów 5 plasterków szynki z indyka 10 plasterków mozzarelli(...)świeżego szpinaku świeża bazylia pomidorki truskawkowe Pomieszać dokładnie składniki na naleśniki, usmażyć placki. Szparagi umyć, smażyć około 3 minuty na patelni grillowej Szpinak umyć, blanszować na patelni Do naleśnika nadkładać plasterek wędliny, 2 szparagi, 2 plasterki mozzarelli i listki bazylii Podawać z pomidorkami
Ania i Marcin gotująoraz kilku przypraw spowodował, że to kolejna propozycja do której będę wracała często. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu Lubella MINI rurki 5 warzyw 10 zielonych szparag łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia suszona 2 garście świeżego szpinaku 250 gram piersi kurczaka Beszamel: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki(...)całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szparagom odrywam drewniałe końce i kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej szparagi 2 minuty. Pierś kurczaka kroję w kostkę. Szpinak myję. W misce mieszam ugotowany
Mango PapajaSzybkie i sycące danie prosto z patelni. Głównym składnikiem tego dania jest kasza pęczak, której grube ziarna połączyłam z chrupiącymi, zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Całość wieńczy parmezan, który dodaje charakterystycznego smaku i lekkiej pikanterii. 150 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 g zielonych szparagów 1 cebula 1/2 szklanki wina białego wytrawnego ok 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1/2 słoiczka(...)kasza będzie miękka i wchłonie większość bulionu. Kasza powinna pozostawać mokra, więc nie należy jej wysmażać. Suszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w paseczki. Zielone szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić w grube talarki. Dodać do kaszy, przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze 3 minuty. Gorącą kaszę posypać startym na tarce parmezanem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania
https:KKuchniaMniamSezon na szparagi jest krótki, więc dziś znów będą głównym bohaterem przepisu w cyklu vintage cooking. Tym razem przepis zaczerpnęłam z pracy zbiorowej "Dobra kuchnia" z 1971 roku. Ponieważ przepisów z użyciem było w niej niewiele zdecydowałam się na omlet biszkoptowy, który jak piszą autorzy podajemy "nadziewany gotowanymi warzywami jako danie obiadowe lub kolacyjne." Oto dokładny przepis na omlet biszkoptowy(...)Składniki: ∙ 4 jaja ∙ 4 dkg mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) ∙ 2 dkg tłuszczu (autorzy sugerują masło lub margarynę, ja użyłam oliwy z oliwek) ∙ sól do smaku Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy na dość cienkie ukośne plasterki. Następnie "jaja wybić oddzielając żółtka od białek. Żółtka rozmieszać, posolić, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ostrożnie z pianą, dodać
Gocha gotuje!