szparagi - 5593 przepisów (strona:142/373)

Pizza z cukinią i szparagami 143

Domowa pizza w bardzo wiosennej odsłonie,ze szparagami,cukinią i pomidorkami koktajlowymi. ]  ciasto: 200 g mąki pszennej 1/2 szkl. letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka oliwy sól ponadto: 9 szt zielonych szparagów 1/2 małej cukinii 5 żółtych pomidorków koktajlowych 100g tartego sera mozzarella 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól  Do miski wsypać mąkę,rozkruszyć drożdże,wlać wodę,oliwę(...)osolić do smaku. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny przykryte ściereczką. Szparagi,umyć odłamać twarde końce ,odciąć 12 cm kawałki  z główką. Pomidorki pokroić na połówki,cukinię wraz ze skórką na cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na papierze i rozciągnąć cienko tworząc koło. Brzegi ciasta ozdobnie uformować odciskając widelec,środek ponakłuwać.  Tartą mozzarellę posypać

Kolorowa kuchnia Elki
Jaglana tarta ze szparagami i "Nic nie trwa wiecznie" 106

Zimne dni nie sprzyjają wzrostowi szparagów, ale kilka wystarczy, by przygotować łatwą tartę z nimi w roli głównej. Do tego kilka innych składników i za 20 minut mamy łatwe, smaczne i wiosenne danie :) Miejmy nadzieję, że pogoda wkrótce się poprawi, by częściej cieszyć się wiosennymi daniami. Składniki (na keksówkę): 180 ml kaszy jaglanej kilka szparagów chili mozzarella wędlina, np. szynka(...)zalać 360 ml wody i gotować do odparowania wody. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kaszę do keksówki i równomiernie ją rozprowadzić. Na kaszy ułożyć plastry mozzarelli, na niej szparagi i krążki chili. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut. Posypać tartę solą i pieprzem. Na szparagach rozłożyć plastry wędliny, a na nich mozzarellę. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekane tosty ze szparagami, pieczarkami i serem pleśniowym 134

Zgrzewana kanapka na gorąco, z chrupiącą skórką i wnętrzem wypełnionym soczystymi, zielonymi szparagami, smażonymi pieczarkami oraz rozpływającym się w ustach serem pleśniowym. W trwającym sezonie szparagowym tych tostów trzeba spróbować! ☺️ 4 sztuki: * bułki typu ciabatta- 4 szt. * zielone szparagi- 12 szt. * pieczarki- 300 g * ser typu camembert/brie- 200 g * cebula- 1 mała sztuka * sól, pieprz, ostra papryka- do smaku * masło(...)klarowane- do smażenia Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ewentualnie obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie pieczarki pokroić, a cebulę drobno posiekać i razem podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, dodając przyprawy. Bułkę przekroić na pół, pozostawiając jedną krawędź nieprzeciętą, na spód wyłożyć po 2-3 łyżki pieczarek, kolejno po 3 szparagi i 2 plastry sera (dosyć grube

Kraina Miodem Płynąca
Krem z białych szparagów z kiełbaską 153

Gęsta, kremowa i sycąca, na białych szparagach, z dodatkiem pikantnej kiełbaski chorizo, dzięki której został przełamany delikatny smak zupy oraz obowiązkowo doprawiona odrobiną gałki muszkatołowej i skórki z cytryny, która subtelnie orzeźwia całość. Zupa-krem w sezonie szparagowym, to nie tylko sezonowy rarytas, a wręcz pyszna konieczność! 😋   4 porcje: * woda- 1 litr * szparagi- 500 g * ziemniaki- 250 g * kiełbasa(...)podsmażyć chorizo, a następnie przełożyć do miseczki, pozostawiając tłuszcz do którego dodać masło klarowane i podsmażyć posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Całość przełożyć do garnka, dodać szparagi- uprzednio pozbawione zdrewniałych części, obrane i przekrojone na 3-4 części- wlać wodę, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować. Gotować około 10-15 minut- w zależności od grubości i świeżości szparagów

Kraina Miodem Płynąca
SZAKSZUKA ZE SZPARAGAMI 180

Szakszuka czyli jajka smażone w pomidorach, to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi i zawsze wszystkim smakuje. Tym razem przygotowałam je w wiosennej wersji z zielonymi szparagami i cebulką dymką. Doprawiłam tradycyjnie szczyptą kminu rzymskiego i chili, suszonym oregano i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.  Przygotujecie ją ekspresowo, bez długiego stania w kuchni i bez zbędnego bałaganu(...)Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka oleju/oliwy lub klarowanego masła 2 cebule dymki 1 ząbek czosnku 3-4 zielone szparagi przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/4 łyżeczki: mielonego kminu rzymskiego i suszonego oregano, szczypta chili w proszku 400 g pomidorów z puszki lub 3 świeże pomidory (sparzone, obrane i pokrojone w kostkę) 2 jajka

cool and minty
Makaron ze szparagami, indykiem i ricottą 156

mojej głowy resztki wspomnień o ciepłych dniach. Odnalazłam jednak pocieszenie w ćwiczeniach i gdy wracam z siłowni naładowana endorfinami na moim talerzu lądują takie oto pyszności!  Sezon na szparagi uważam za otwarty i nie tylko ja... Polski instagram aż pęka od zdjęć tego cudu natury. Zielone gałązki finezyjnie zdobią nasze dania i obdarowują nas namiastką wiosny. Mój pomysł(...)kompozycją smaków. Idealnie komponuje się z nimi makaron z ricottą, a dodatek indyka zapewnia nam pełnowartościowe białko.  Składniki: -ok. 50g makaronu tagliatelle -duża łyżka ricotty  -ok. 250g szparagów -ok. 100g piersi z indyka -przyprawy do mięsa: czosnek granulowany, kurkuma, curry, oregano, papryka słodka, chili, sól, pieprz Wykonanie: Indyka kroimy w małe kosteczki, obsypujemy przyprawami i smażymy pod przykryciem

Gawron w rosole
GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! 197

GRILLOWANA RYBA PODANA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! POMYSŁ NA PYSZNY I ZDROWY OBIAD! GRILLOWANY SZCZUPAK! Dobrze wiecie, że bardzo lubię jeść ryby, pewnie dlatego, że nie przepadam za mięsem. Mięso jadam dość rzadko, ponieważ bardzo trudno dzisiaj znaleźć mięso dobrej jakości, zazwyczaj mamy do wyboru albo dwutygodniowe hodowlane kurczaki, pasione wszystkim aby tylko szybko rosły, albo mięso wieprzowe. Dobrą(...)jakości produkt. Ale się rozpisałam...to kończę mój wywód i zapraszam Was na wspólne gotowanie. To czego potrzebujemy to: - sztuka ryby, u mnie dość spory szczupak - pęczek młodej marchewki - szparagi zielone - przyprawa do ryb - cytryna - natka pietruszki - masło - odrobina oliwy z oliwek Rybę obieramy z łusek, patroszymy, myjemy pod wodą.  Marchewki obieramy ze skórki. Szparagi przełamujemy, wyrzucamy zdrewniałe części

SMYKWKUCHNI
Sałatka "Jesień z wiosną" i "Po prostu razem" 162

warzywniku wybujały szparagi, więc czas zacząć sezon na nie :) W sklepie trafiłam na promocję roszponki i fenkułów, więc pomyślałam o połączeniu warzyw typowo jesiennych z typowo wiosennymi. Wyszła aromatyczna i bogata w smaku sałatka, idealna na ciepłą przegryzkę lub lunch. Składniki (na 4 porcje): pojedyncza pierś kurczaka garść szparagów 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kozieradki płaska łyżeczka ostrej papryki(...)dobra oliwa lub olej lniany Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki. Przerzucić na patelnię. Kurczaka polać olejem i posypać przyprawami. Wymieszać i włączyć palnik pod patelnią. Odłamać twarde części szparagów i pokroić je na kawałki (im bliżej główek, tym kawałki powinny być większe). Dorzucić na patelnię. Wymieszać. Smażyć do miękkości szparagów. Do salaterki wrzucić roszponkę. Na roszponce rozrzucić fenkuł

Weekendy w domu i ogrodzie
GULASZ WIEPRZOWY ZE SZPARAGAMI 201

Pyszny i sycący gulasz z łopatki wieprzowej. Z cieniutkimi plasterkami pikantnej kiełbaski chorizo, świeżymi pomidorami i zielonymi szparagami. Mięso jest idealnie miękkie, a do tego kruchutkie. Dzięki długiemu gotowaniu sos nabiera odpowiedniej konsystencji i bogatego smaku. Można podać go z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżka oleju np. kokosowego 500 g łopatki wieprzowej sól morska, świeżo(...)pikantnej kiełbaski chorizo  600 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA : gęsta śmietana 18% lub jogurt naturalny WYKONANIE Mięso opłukujemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w 1 cm kostkę.  Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym lubczykiem

cool and minty
CHILI CON CARNE Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 123

Jednogarnkowe danie typowe dla kuchni meksykańskiej, tym razem z dodatkiem zielonych szparagów i kukurydzy.  Sycące i rozgrzewające, w pysznym sosie ze świeżych pomidorów, z delikatną w smaku kaszą jaglaną.  SKŁADNIKI / 6 porcji 1 łyżka oleju / najlepiej kokosowego 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu(...)wody 400 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki/ polecam  cirio 1 mała puszka kukurydzy 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki DODATKOWO : 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 10 g masła, 500 ml bulionu lub wody PRZYPRAWY : sól , świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, ziaren kolendry, nasion kminu rzymskiego

cool and minty
Pyszna sałatka ze szparagami 141

bardzo krótko,więc zajadam się tym warzywem ile można.....a wciąż mi mało i mało. Dzisiejszy przepis polecam na śniadanie, obiad i kolację :) SKŁADNIKI : (2-3 porcje) pęczek zielonych szparagów  1/2 czerwonej cebuli ok. łyżki drobno posiekanych kaparów 2 jajka 1/2 dużego pomidora (najlepiej malinowy) Plastry szynki długo dojrzewającej (w wersji wegetariańskiej-pomijamy) Ser (u mnie gruziński ser sulguni(...)kozim (Bulgar) ew. parmezanem SOS: kilka łyżek oliwy ev. sól pieprz suszone oregano 1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej ( u mnie Kamis)  odrobina syropu klonowego (może być miód) PRZYGOTOWANIE: Szparagi myjemy, odrywamy końcówki, gotujemy na parze ok 4-5 minut, następnie hartujemy w zimnej wodzie, żeby zakończyć proces gotowania (szparagi muszą być chrupiące). Jajka gotujemy (najlepsze są półtwarde). Pomidora kroimy

Kopystką po garach
Kotlety mielone ze szparagami 122

surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem bułki tartej i surowego jajka. Danie można podać w wersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka 1 jajko Sól, pieprz 1 kajzerka Smalec lub olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku(...)łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju. Smażymy z każdej strony. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałą część. Gotujemy przez 5 minut. Ugotowane szparagi podajemy z usmażonymi kotletami

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szparagi smażone z boczkiem 165

Sobotni dialog z bratem: - Cześć, co u Was? - W porządku, oglądamy Ligę Mistrzów i właśnie zastanawiam się nad daniem ze szparagów. - A co to??? - W pytaniu brata wyczułam lekkie zdziwienie. - No wiesz, asparagus. Taka roślina. Pamiętasz, u babci pod oknem rósł taki krzak, jakby koperek. Do bukietów dodawaliśmy te gałązki... - Aaaaaa, pamiętam, w bukietach z mieczykami... - Po chwili z jeszcze(...)skończyło??  Przyjeżdżajcie do nas, zrobiłem pizzę:) ... Jakbym wtedy wiedziała, że ten asparagus pod oknem można jeść... Na pewno bym usmażyła kilka pędów z boczkiem. Pyszne! Składniki: pęczek zielonych szparagów (500g) 100g wędzonego surowego chudego boczku 3 łyżki klarowanego masła 2 łyżki tartego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Szparagi dokładnie opłukać, odłamać zdrewniałe końce, obrać na długości

Obiad gotowy
Kotlety mielone ze szparagami 155

surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem bułki tartej i surowego jajka. Danie można podać w wersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka 1 jajko Sól, pieprz 1 kajzerka Smalec lub olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku(...)łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju. Smażymy z każdej strony. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałą część. Gotujemy przez 5 minut. Ugotowane szparagi podajemy z usmażonymi kotletami

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szparagi w boczku 197

Sezon szparagowy w pełni, a ja uwielbiam szparagi. Jemy je tylko z Moniką, bo chłopaki jeszcze nie dojrzeli do ich smaku. Lepiej dla nas. Zawijane w boczku są naprawdę wyśmienite. Smakują na ciepło i na zimno jako doskonała, prosta i szybka przekąska. Składniki: • 8 sztuk szparagów • 8 plastrów boczku wędzonego • 1/2 łyżeczki(...)ziół prowansalskich Wykonanie: • Szparagi gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. • Każdy szparag owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. • Posypać ziołami prowansalskimi. • Piec w 200 st.C przez 10 minut

To co kocham

Proponowane wyszukiwania