Przepis na : śniadanie
100 g boczku wędzonego surowego, pęczek białych szparagów, 5 jajek, masło, szczypiorek, sól, cukier Szparagi umyć, obrać, odłamać końce. Włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować około 3-4 minut – mają być al dente. Wyjąć i pokroić w kawałki długości około 2 cm. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Rozbełtać białka, wymieszać ze szparagami. Boczek pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać boczek i smażyć aż się zrumieni. Na patelnię wylać białka ze szpa... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...