szparagi - 5593 przepisów (strona:134/373)

Miękkie i soczyste polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów 92

razem postawiłam na aromatyczny sos z suszonych pomidorów z dodatkiem wędzonej papryki – ma mocny, aromatyczny smak i doskonale pasuje do polędwiczek. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami – można je robić równocześnie z mięsem, pamiętając aby wcześniej podgotować i wstawić jako pierwsze ziemniaki. Świetnie sprawdzi się też gotowana fasolka szparagowa. Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe: 1 duża(...)tymianek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi lub zioła prowansalskie sól morska świeżo mielony pieprz do podania: pieczone ziemniaki (pasują też gotowane oraz np. kasza bulgur) do podania: zielone warzywa – np. szparagi, fasolka szparagowa, brokuły Jeśli do polędwiczek podajemy pieczone ziemniaki obieramy je, myjemy, kroimy w grube frytki i obgotowujemy przez 12 minut w osolonym wrzątku. Odlewamy wodę, dodajemy 2 łyżki oleju

Poezja smaku
Wiosenna sałatka makaronowa ze szparagami 111

Składniki: 250 g makaronu penne 1 pęczek zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych (papryczkowych) 1/2 małej czerwonej cebuli Sos: 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez(...)minut, a następnie wrzucamy do niego pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi. Gotujemy całość przez kolejne 3 minuty. Makaron ze szparagami odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Studzimy. Do miski wkładamy makaron, szparagi, pokrojoną w piórka cebulę i przekrojone na połówki pomidorki.  Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nią sałatkę. Mieszamy

Qchnia po prostu
Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami 97

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 To jedna z najsmaczniejszych ryb, która często gości na moim stole. Delikatne mięso w połączeniu ze szparagami i sosem beszamelowym, stanowi idealne połączenie smaków. Nie należy może do najtańszych, jednak co jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę „szaleństwa", do czego serdecznie zachęcam. <AG>  Składniki: 600 g polędwicy z dorsza(...)pęczek zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 300 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie: Polędwicę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.   Szparagi oczyszczamy, obłamujemy w miejscu, gdzie same pękają.   Rybę i warzywo, przekładamy do naczynia żaroodpornego.   Przygotowujemy sos:   Masło w rondelku rozgrzewamy, następnie wsypujemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Powoli dodajemy mleko, cały

R'n'G Kitchen
Polędwiczki wieprzowe po azjatycku ze szparagami FIT 74

sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami . Przepis na 4 porcje, jedna bez ryżu to około: 228kcal, B: 35g, T: 6,3g, W: 8,7g. Składniki: – 600g polędwiczki wieprzowej – 500g szparagów zielonych – 1 czerwona papryka – 100ml bulionu (lub 100ml wody + ½ łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 50ml sosu sojowego – 3 łyżki soku z cytryny – 3 szalotki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oleju(...)Dodatkowo: świeża kolendra, sezam, ryż Polędwiczki oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą oraz pieprzem, odstawiamy na bok. Szalotki kroimy w cienkie talarki, czosnek w słupki, szparagi w 1-2cm kawałki, a papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i sezamowy. Wkładamy szalotki i mięso, smażymy na dużym ogniu

Be Fit Be Strong
Delikatny chłodnik szparagowo - bazyliowy 96

chłodnik, numerem jeden oczywiście jest chłodnik buraczany mojej babci, on zdecydowanie wymiata. Jednak przygotowałam coś specjalnego i bardzo delikatnego.  4 porcje  Składniki  300 g świeżych zielonych szparagów pęczek świeżej bazylii 1 opakowanie serka śmietankowego typu philadephia (120g) 1 łyżka śmietany 18% 100 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  szparagi wrzucić do wrzątku(...)minuty następnie odcedzić i ostudzić. Szparagi, bazylię, śmietany oraz serek przełożyć do naczynia miksującego doprawić i wszystko zmiksować na gładki krem. Chłodnik umieścić w lodówce na około 2 godziny. Udekorować świeżą bazylią i szparagiem.  Smacznego

Niezły Młynek
Sałatka ze szparagami i jajkiem 109

Pyszna, kolorowa sałatka z zielonych szparagów z jajkiem i pomidorem,  to moja dzisiejsza propozycja na zdrową kolację. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 4 jajka 2 duże pomidory 150 g mix sałaty 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy cukier/miód sól , pieprz Wykonanie: Szparagom oderwać zdrewniałe końce, obrać. Wrzucić na osolony wrzątek(...)kostkę. Do słoiczka wlać  oliwę, sok z cytryny, musztardę i doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.  Sałatę rozłożyć na talerzu. Na nią poukładać pomidor, szparagi oraz jajka. Całość polać przygotowanym sosem.    Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Tarta ze szparagami 88

Przepis pochodzi od pani Mireli . Dziękuję serdecznie za przesłany przepis. Tarta ze szparagami to danie idealne dla osób na diecie wegetariańskiej. Ciasto: 250g mąki 125g zimnego masła 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki lodowatej wody łyżeczka soli Przygotowanie: Szybko zagnieść, wyłożyć na blaszkę do tarty (moja o średnicy 28cm), ponakłuwać widelcem i podpiec w temp.190stC około(...)minut. Farsz: 8 jajek pół szklanki śmietany kremówki sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szparagi parmezan do posypania Przygotowanie : Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i przyprawy, wylać na ciepłe ciasto, poukładać szparagi. Zapiec przez około 10min w 180stC później 15 minut w 160stC. Po wyjęciu posypać startym parmezanem. Smacznego. The post Tarta ze szparagami appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Frittata ze szparagami 151

Dziś propozycja obiadowa, pyszne proste danie z wykorzystaniem szparagów. U nas był to szybki obiad, ale idealnie sprawdzi się jako śniadanie. Składniki: 8 szparagów zielonych mała cebula 2 ząbki czosnku 5  jajek 1/2 szklanki mleka 3 łyżki sera żółtego 2/3 szklanki ugotowanego pęczaku (został mi z poprzedniego dnia i postanowiłam go wykorzystać, możecie go pominąć albo zastąpić kaszą jaglaną(...)sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii olej do smażenia Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię dodajemy szparagi i całość smażymy kilka minut.W międzyczasie roztrzepujemy jajka z mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, wsypujemy ser oraz kaszę i wlewamy na patelnię. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy aż masa się

Cynamonowe szczęście
Zupa szparagowa z parmezanem / Asparagus Parmesan Soup 132

Zupa szparagowa z parmezanem Dziś zapraszam na wiosenną, kremową zupę szparagową z parmezanem . Ta delikatna zupa to świetny pomysł na sezonowe pierwsze danie. Krem ze szparagów z parmezanem to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa . Nie zawiera wielu składników i przypraw, ale to dzięki dodatkowi sera zyskuje zupełnie nowe oblicze. Do zupy szparagowej świetnie pasuje parmezan - ja oprócz niego(...)możecie użyć swojego ulubionego żółtego, łagodnego w smaku sera lub postawić na sam włoski ser. Zupę szparagową możecie przygotować na rosole lub wywarze jarzynowym. Jeśli nie macie pomysłu na szparagi , zupa szparagowa z parmezanem to dobry pomysł, który wprowadzi to zdrowe warzywo do Waszej kuchni. Smacznego:) Jeśli lubicie posiłki z dużą ilością warzyw, na drugie danie wypróbujcie mój gulasz

Lekcje w kuchni
Polędwiczki wieprzowe po azjatycku ze szparagami FIT 101

śmietanowym z suszonymi pomidorami . Przepis na 4 porcje, jedna bez ryżu to około: 228kcal, B: 35g, T: 6,3g, W: 8,7g. Składniki: – 600g polędwiczki wieprzowej – 500g szparagów zielonych – 1 czerwona papryka – 100ml bulionu (lub 100ml wody + ½ łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 50ml sosu sojowego – 3 łyżki soku z cytryny – 3 szalotki(...)Dodatkowo: świeża kolendra, sezam, ryż Polędwiczki oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą oraz pieprzem, odstawiamy na bok. Szalotki kroimy w cienkie talarki, czosnek w słupki, szparagi w 1-2cm kawałki, a papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i sezamowy. Wkładamy szalotki i mięso, smażymy na dużym ogniu

Be Fit Be Strong
Mintaj pieczony ze szparagami w sosie koperkowo-śmietankowym 154

Przepyszne i takie proste danie w kremowym, śmietankowo-koperkowym sosie. Ryba po upieczeniu jest delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Szparagi pozostają lekko chrupiące i doskonale smakują w takim połączeniu. Danie przygotowuje się bardzo szybko i jestem pewna, że każdemu posmakuje. 4 duże filety mintaja pęczek szparagów 1 szkl mąki olej do smażenia przyprawa do ryb sól, świeżo zmielony(...)części. Posypać przyprawą do ryb. Obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju, ale tylko chwilę aby się później nie rozpadały. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrętwiałe końce. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian rybę i szparagi. Śmietany wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu, dodać posiekany koperek i zalać mintaja i warzywa. Danie wstawić

Smakołyki Asi
Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem 137

kaszy z zielonymi warzywami oraz łososiem. 200 g Mieszanki Kasz: jęczmienna, orkiszowa, bulgur, zielona soczewica i zielona papryka – SONKO Fit Lunch niebieski 1 zielona papryka 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 mała cukinia 1 średniej wielkości cebula 500 ml bulionu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 2 filety z łososia 1/2 cytryny roszponka awokado – opcjonalnie natka pietruszki zielona cebulka sól, pieprz(...)Cebulę drobno siekamy. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pozbawione zdrewniałych końców szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Główki odkładamy osobno. Cukinię kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Smażymy chwilę, aż do zeszklenia się warzyw. Dodajemy cukinię. Po chwili dokładamy szparagi (bez główek). Następnie dodajemy przepłukaną pod zimną wodą kaszę. Smażymy przez

Smaki Na Talerzu