szparagi - 5593 przepisów (strona:126/373)

Kurczak z sosem musztardowo serowym 158

zrobiłam niezłą rundkę na rowerze. Od samego rana mamy dzisiaj w Goteborgu piękną pogodę, więc jazda na rowerze była dla mnie prawdziwą przyjemnością. Po drodze zrobiłam zakupy. Znowu kupiłam szparagi, bo kiedy już są to mam na nie ochotę codziennie. Kurczak z sosem musztardowo serowym, szparagi i jeszcze pieczone ziemniaki…Uczta na całego! Kurczak w sosie to szybki obiad(...)soku z cytryny 100 g serka philadelphia 1 łyżka masła 150 ml drobiowego bulionu 300 ml słodkiej śmietany 50 g dojrzałego sera, u mnie vesterbotten Dodatkowo 500 g zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 800 g ziemniaków sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki rozmarynu Natrzyj mięso solą i przyprawami, przykryj folią i odstaw

codojedzenia
Tureckie pide ze szparagami 147

mąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną) 250 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 500 g szparagów zielonych 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz czerwona papryka słodka 100 g kiełbasy wiejskiej żółty ser Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej(...)mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem. Szparagi kroimy na 1 cm kawałeczki odcinając ok 5-7 cm wierzchołków. Na maśle przysmażamy cebulę i wkładamy pokrojone szparagi, dusimy pod przykryciem ok 15 min, na koniec odparowujemy nadmiar płynu

Gotowanie jest łatwe
FRITTATA Z CHORIZO, SZPARAGAMI i FETĄ 152

Frittata, czyli rodzaj omletu z podsmażonymi dodatkami zatopionymi w masie jajecznej. Plasterki chorizo  i kawałki szparagów wystarczy chwilę podsmażyć, dodać pozostałe składniki i zalać roztrzepanymi jajkami. Na koniec krótko zapiec w piekarniku. Pamiętajmy, że patelnia, której użyjemy powinna mieć żaroodporną lub odpinaną rączkę. Możecie także użyć małej, dość wysokiej formy do zapiekania i podsmażone składniki przełożyć wprost do niej(...)wstawić do pieca.  SKŁADNIKI / 2 porcje (patelnia lub forma o średnicy około 20 cm) 1 łyżka oleju np. kokosowego  30 g pikantnej kiełbaski chorizo 6 świeżych szparagów / białych lub zielonych 1 ząbek czosnku 4 jajka 40 ml mleka 40 g serka koziego lub fety 1 pomidor 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki słodkiej i wędzonej

cool and minty
„Kanapka” pomidorowo – szparagowa z mozzarelą 98

Lubicie mozzarellę ? Jeśli tak, to taka kanapka przypadnie Wam do gustu. Składniki 4 duże pomidory malinowe 4 duże kulki mozzarelli pęczek zielonych szparagów świeża bazylia 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz gęsty ocet balsamiczny     Przygotowanie   Pomidory pokroiłem w dość grube plastry. Mozzarellę pokroiłem na plastry tej samej grubości co pomidory. Szparagi opłukałem, odciąłem końcówki, ugotowałem(...)parze ok. 10 minut. Bazylię posiekałem, wymieszałem z pokrojonym czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem. Marynatą polałem ciepłe szparagi, delikatnie wymieszałem, aby pokryła całe szparagi. Odstawiłem na ok. 15 minut. Na talerzu ułożyłem plaster pomidora, na nim plaster mozzarelli, posmarowałem lekko marynatą ziołowo-czosnkowo, ułożyłem warstwę szparagów, przyciętych tak, aby główki lekko wystawały na zewnątrz, na to ponownie plaster pomidora, mozzarelli

R'n'G Kitchen
Szparagi, tak już są! 170

Sezon na szparagi jest tak krótki, że mogłabym je jeść codziennie. Dzisiaj przepis na łososia pieczonego w piekarniku, ze szparagami i kaszą jaglaną ze szczypiorkiem.    Składniki: (3 porcje) -pęczek szparagów -3 kawałki fileta z łososia -125g kaszy jaglanej -3 łyżki cebulki dymki - łyżka płatków migdałowych -olej rzepakowy -cytryna -oliwa z oliwek Filet z łososia myjemy, solimy, układamy(...)przez 15 minut. Kaszę jaglaną gotujemy w 350 ml osolonej wody wraz z łyżką oleju, co jakiś czas mieszając.  Po ugotowaniu dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i mieszamy.  Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w wysokim garnku przez 5-7 minut, w zależności od wielkości szparagów. Do wody dodajemy płaską łyżeczkę soli i cukru.   Smacznego

Receptura smaku
Pieczone szparagi zawijane w boczku 135

sezon na szparagi, więc skusiłam się na szparagi w wersji pieczonej z boczkiem. Wydaje mi się, że jest to jedna z najprostszych opcji tak, więc na pewno każdemu się uda :) Składniki na pieczone szparagi zawijane w boczku (5 porcji): 22 sztuki szparagów (średnich) 22 plasterki boczku (surowego) Każdą szparagę zawinąć w jeden plasterek boczku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po 10 minutach obrócić szparagi na drugą stronę. Gotowe

Karola gotuje
SZPARAGI W CIESCIE FRANCUSKIM Z SALAMI I SEREM 171

Szparagi to zdrowe warzywa, które świetnie nadają się na przekąskę :)  Ciasto jest delikatne, ale chrupiące, tak samo jak szparagi, więc całość wybornie smakuje.   SKŁADNIKI: szparagi zielone 1 pęczek ciasto francuskie 1 op.  salami w plastrach 100 g. ser żółty w plastrach 150 g.  cebula czerwona 1/2 szt.  sól, pieprz do oprószenia olej rzepakowy 2 łyżki(...)mąka do podsypania żółtko z 1 jaja METODA: Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto francuskie. Pokroić na małe kwadraty. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki  ok 1-2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Na kwadratach ciasta francuskiego układamy plaster sera, 2-3 plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę. Na to układamy 2 szt. szparagów. Końce lewy górny i prawy

Kuchnia Paulettes
Bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone 165

Rewelacyjna bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone. Kruche i delikatne ciasto oraz pyszne kremowe nadzienie... Ciasto na tarte smakuje jak najlepsze, tradycyjne , wytrawne kruche ciasto, a łosoś wspaniale się komponuje z zielonymi szparagami...Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ciasto:   180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik) 125 g  masła  1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz(...)pieczonego łososia (lub wędzonego na gorąco) 1 pęczek cienkich, zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 jajka 1 żółtko sól, pieprz   Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica

Kuchnia bezglutenowa
Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem 186

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem Składniki – 2 porcje: Jajka – 2 sztuki Szparagi zielone – 200g Wędzony halibut – 100g Grzanki z pieczywa Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki Olej(...)następnie zawijamy tak, aby w woreczku zostało jak najmniej powietrza. Następnie gotujemy w gorącej wodzie przez 4-5 minut, w zależności od wielkości jajek. W między czasie przygotowujemy szparagi – odcinamy zdrewniałe końcówki i blanszujemy w osolonej wodzie.  Zblanszowane szparagi i pokrojone w plasterki rzodkiewki polewamy pesto z natki pietruszki i olejem szczypiorkowym. Na szparagach układamy ugotowane jajka, wędzonego halibuta

Kuchnia Bon Appetit
Quinotto z boczniakami królewskimi (eryngii) i białymi szparagami 119

Trafiłam na bazarze na boczniaki królewskie, znane też jako eryngii, lub  boczniaki mikołajkowe. W domu czekał cały zapas białych szparagów, których z rozpędu i łakomstwa kupiłam trzy pęczki i przez całą drogę zastanawiałam się, jak je połączyć z grzybami, żeby ani jedno, ani drugie nie zmarnowało się.  Z takich szlachetnych składników musi wyjść coś pysznego ;) i wyszło. Nawet(...)ugotujesz jest smaczne", po wchłonięciu owego dania stwierdził: "ale to było dobre, nie ma więcej, co?". Nie było, no to teraz trzeba znów zapolować na eryngii i białe szparagi.  Składniki: 1 szklanka nasion białej quinoy 8 boczniaków królewskich 6 białych szparagów kawałek pora (około 6 - 8 cm) 1/2 litra wywaru warzywnego 3 łyżki masła  1/2 szklanki startego parmezanu

Quinoa Raz!
Zupa/ krem z białych szparagów 220

Delikatna a zarazem bardzo aromatyczna zupa. Idealna na specjalne okazje. Warto spróbować połączenia pietruszki, gałki muszkatołowej i szparag. Zapraszam! Krem z białych szparagów Składniki: 1 pęk białych szparagów 1 mała pietruszka (korzeń) 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 litr bulionu drobiowego pieprz, sól 80 ml śmietanki kremówki 30% grzanki: chleb tostowy, łyżka masła  Przygotowanie: Szparagi i pietruszkę(...)opłukać, odkroić twarde końcówki (ok. 3 cm), łodygi obrać, pokroić na 1 cm kawałki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać szparagi i pietruszkę, smażyć co chwilę mieszając. Około 5 minut. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zmiksować z dodatkiem śmietanki na idealnie gładki krem. Zupę przelać przez sito

Tagebuch po polsku
Stir-fry z polędwiczką, szparagami i dymką 107

Cześć ! Gdzie jest lato ?! Pogoda za oknem sprzyja lenistwu. W te dni stawiam na szybkie w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne, charakterne dania typu stir-fry. Dziś z z polędwiczką, szparagami i dymką więc trochę sezonowo. Takie potrawy mogłabym jeść 3 razy dziennie, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 390 g) makaron udon – 1 porcja(...)zielonych szparagów 2 dymki ze szczypiorkiem 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, biały pieprz mielony olej z prażonych nasion sezamu – lub inny olej roślinny Wykonanie: Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój

Moja pasja smaku
Pieczone szparagi z szynką 114

Klasyczna i pyszna przekąska ze szparagów. Połączenie tych zielonych pyszności z szynką jest po prostu obłędne. Składniki: pęczek cieniutkich szparagów szynka surowa dojrzewająca oliwa z oliwek szczypta soli Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Bierzemy po 3-5 szparagów, owijamy je dwoma plasterkami szynki i układamy na blaszce. Gotowe szparagi posypujemy szczyptą soli (dosłownie szczyptą, bo szynka również odda sól), skrapiamy

Gotowanie i blogowanie
Risotto ze szparagami 174

skończy, więc trzeba jeszcze korzystać ile się da. Mam dla was propozycję na w miarę szybki i smaczny obiad a mianowicie pyszne kremowe risotto na białym winie z zielonymi szparagami.  Składniki: 200 g ryżu do risotta arborio 1 płaska łyżka masła klarowanego 1 średnia cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2-2,5 szkl bulionu warzywno-drobiowego(...)zielonych szparagów sól morska pieprz kolorowy Przygotowanie: Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, odciąć główki a łodygi  pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Zagotować w garnku lekko osoloną wodę, dodać pokrojone łodygi i gotować około 4-5 minut. Następnie dodać odcięte główki i gotować kolejne 2-3 minuty. Gdy szparagi będą miękkie odcedzić i przelać na sitku zimną wodą. Masło

Ala piecze i gotuje