Dzień dobry :-) Tym razem kolejna propozycja ze szparagami. Zapiekanka makaronowa z klopsikami i szparagami właśnie. Do tego koperek i sos ze słodkiej śmietanki i startej mozzarelli. Zapiekanka wyszła pyszna, wszyscy zjedli ze smakiem. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: pęczek szparagów makaron 1 cukinia pęczek szczypiorku 1 szklanka słodkiej śmietanki do sosów około 100 g startej(...)łyżki bułki tartej sól pieprz 1. Makaron gotujemy al'dente. Składniki na klopsiki przekładamy do miski, zagniatamy rękami i formujemy małe kuleczki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. 2. Szparagi myjemy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Ja je podsmażyłam na oleju około 5 - 7 minut. Cukinię kroimy w ćwiartki, koperek siekamy. 3. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy
kruche babeczkifetą vege z oleju kokosowego. Podałam ją z chrupiącymi pistacjami. Czy może być coś lepszego i lekkiego na obiad sezonowy. 200 g groszku mrożonego 1 pęczek szparagów zielonych 1 por biała część 2 ziemniaki 1 cebula 1 kawałek korzenia selera sól,pieprz 50 g sera feta vege 3 łyżki pistacji bazylia świeża olej rzepakowy oliwa smakowa bazyliowa(...)Cebulę, por, drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojone ziemniaki, groszek, seler, szparagi pokrojone bez główek.Końcówki szparagów jak jest potrzeba obieram. Wlewam dwa litry wody i gotuję do miękkości. Na końcu wrzucam główki szparagów i gotuję jeszcze trzy minuty. Potem wyjmuję je zupy. Zupę miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią świeżą. Podaję z główkami szparagów, serem feta pokrojonym
wesoła kuchniaPięknie się prezentują i wyśmienicie smakują. Przedstawiam jajka barwione sokiem z buraka, podane ze szparagami duszonymi na maśle oraz fetą. 6 jajek łyżka masła klarowanego łyżka soku z cytryny pół pęczka zielonych szparagów około 40 g sera feta sól pieprz kolorowy około 250 ml soku z buraka Jajka gotujemy na twardo. Wystudzone i obrane przekładamy do miski i zalewamy sokiem(...)buraka. Po około 10-15 minutach wyjmujemy je i czekamy, aż wyschną. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i dusimy je na maśle. Doprawiamy je solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na przekrojone jajka nakładamy szparagi i posypujemy pokruszonym serem oraz pieprzem. Smacznego :) Artykuł Różowe jajka ze szparagami i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogprzeraża. Najśmieszniejsze, że rok temu myślałam, że przecież w końcu opcje się skończą. Tak sobie głośno dzisiaj myślę, że opcje nie skończą się nigdy. A tymczasem mamy tutaj szparagi, groszek cukrowy, boczek, oliwa, ser. Cudowne połączenie smaków. Potrawę robi się dosłownie w 5, maksymalnie 7 minut. I tyle. Składniki: 500 g zielonych szparagów 200 g groszku cukrowego 1 mała czerwona(...)porcje) Boczek obsmażamy z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Na tłuszczu, który wytopił się z wieprzowiny, można krótko obsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy na 2 lub 3 części. Gotujemy je razem z umytym groszkiem maksymalnie 2 minuty. Po ugotowaniu przekładamy je od razu do miski z zimną wodą
Kardamonovysprawą chcecie odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, to zamarynujcie rybę w aromatycznych suszonych paprykach i zapieczcie – a jakże – w towarzystwie jędrnych, świeżych papryk, słodkich pomidorków, czosnku oraz zielonych szparagów (tych w sezonie nigdy za wiele). W ten nieskomplikowany sposób stworzycie pełne fantastycznego smaku, autentyczne, kolorowe i odżywcze danie, rodem z gorącej Hiszpanii. Olé! Składniki na 2 porcje(...)kawałki łososia, pozbawione ości i skóry (najlepiej dzikiego), 1 czerwona papryka, 1 żółtka papryka, 1/2 niedużej czerwonej cebuli, 10 zielonych szparagów, 10 – 15 pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji
Even Better FoodFileciki ze szparagami i jajkiem Delikatne mięso z kurczaka ze szparagami w sosie serowym. 3 porcje 35 minut czas przygotowania Składniki: · ½ fileta z kurczaka · 2 jajka ugotowane na twardo · ½ pęczka szparag · 5 pomidorków koktajlowych(...)oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Szaragi myjemy, obcinamy twarde końcówki, gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, następnie na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy i przekładamy szparagi, prużymy. 3. Sos cztery sery rozrabiamy ze śmietaną oraz wodą i wlewamy do szparag, chwilkę gotujemy. 4. Sos wlewamy na dno dowolnego naczynia
Kulinarna Chwilawybrednych domowników. Uwielbiam ten przepis na pstrąga na parze za prostotę wykonania i możliwość dodania do niego ulubionych warzyw i ziół. Pstrąg z parowaru doskonale smakuje w towarzystwie szparagów, fasolki szparagowej czy też ziemniaków, ale równie dobrze możesz go podać z brokułem. Szybki i smaczny obiad - pstrąg i warzywa z parowaru. Pstrąg na parze z warzywami proporcje dla dwóch(...)osób 1 filet pstrąga łososiowego z oznaczeniem Blue Growth około 500 g zielonych szparagów, a poza sezonem fasolka szparagowa lub ziemniaki 1 ząbek czosnku plasterki i sok z cytryny bio listki świeżego estragonu sól i pieprz 1 łyżka masła Pstrąg na parze z warzywami przepis 1. Pstrąga umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój rybę
Cztery FajeryZupa którą zrobicie w 30 minut. Lekka, aksamitna, zdrowa. Trzeba cieszyć się szparagi póki jeszcze są. Tym razem wersja z krewetkami które uwielbiam. Zupa na ostro bo taką lubię. Ale można oczywiście chili pominąć. 1 pęczek białych szparagów 1 cebula 3 ziemniaki duże 2 ząbki czosnku 200 ml mleczka kokosowego olej ziołowy papryczka chili sól, pieprz 20 dkg krewetki czosnek(...)granulowany zioła /bazylia, oregano 1 łyżeczka/ olej rzepakowy Szparagi obieram i kroję na kawałki, główki odkładam osobno. Cebulę i czosnek obieram i drobno kroję. Przesmażam na oleju rzepakowym. Ziemniaki obieram i kroję na kawałki, dodaję do cebuli razem ze szparagami. Główki dodam na końcu. Wlewam 750 ml wody i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Dodaję sól, pieprz, główki szparagów
wesoła kuchniaSkładniki/2 porcje: -1 pierś z indyka -2 ząbki czosnku -2 łyżeczki bazyliowego pesto np.firmy Ponti -oliwa z oliwek – 6 krążków makaronu tagliatelle – ok. 6 zielonych szparag -sok z cytryny – parmezan do posypania -słodka papryka w proszku – sól i pieprz Przygotowanie: Odrywamy końcówki szparagów. Myjemy smarujemy oliwą i doprawiamy do smaku soląi pieprzem. Pierś(...)indyka kroimy wzdłuż na tzw. kotlety. Rozbijamy doprawiamy solą pieprzą i papryką. Na rozgrzanej patelni grillowej ( jeśli nie mamy takiej możemy użyć zwykłej) – grillujemy nasze mięsko oraz szparagi. Pod koniec grillowania smarujemy wierzch indyka jedną łyżeczką pesto bazyliowego. Możecie zrobić je sami ale jeśli brakuje czasu to możecie też użyć gotowego produktu. Ja użyłam w tym przepisie pesto firmy
I LOVE LIFEjaglaną ja osobiście bardzo ją lubię, albo z ziemniakami. Polecam w sezonie szparagowym taki lekki i zdrowy obiad. 200 g łososia filet 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1 pęczek szparagów białych 1 cebula 1 kawałek por biała część sól, pieprz, przyprawa do ryb, płatki chili olej rzepakowy estragon świeży 100 ml wina białego natka pietruszki Filet z łososia posypuję przyprawa(...)płatkami chili. Odstawiam na 20 minut. W tym czasie przesmażam na oleju pokrojoną cebule i por. Wlewam wino i redukuję aż płyn odparuje. Szparagi obieram i kroję na kawałki 2 cm. Główki odkładam. Do cebuli dodaję szparagi bez główek, wlewam 125 ml wody albo bulionu jak macie. Dusze na wolnym ogniu około 10 minut. Całość miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem
wesoła kuchniaRoladki ze szparagami i jajkiem Roladki z jajecznym farszem i szparagami to doskonały duet pod względem smakowym. Składniki: · 1 kg schabu · ½ papryki czerwonej · ½ papryki żółtej · 5 szparag · 3 jajka(...)Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą 2. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 3. Papryki drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju, do papryk wbijamy jajka, solimy i smażymy do chwili, kiedy uzyskamy gęstą konsystencje 4. Farsz
Kulinarna ChwilaKotlety ze szparagami smakują rewelacyjnie, mięciutkie mięsko i chrupiąca szparaga. Mój syn prosi o więcej, tak jemu smakują. Kotlety są rewelacyjne i niecodzienne. Polecam. SKŁADNIKI : 4 duże połówki piersi z kurczaka 1/2 kg szparagów zielonych sól, czosnek, słodka i ostra papryka w proszku do smaku dowolna przyprawa do mięsa ( niekoniecznie ) 3 jajka, mąka, bułka tarta(...)panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Kotlety ubijamy, nastepnie przyprawiamy i nacinamy, (Zapraszam do obejrzenia filmiku ). Szparagi myjemy i odcinamy końce, nastepnie po 2-3 szparagi przeplatamy przez kotleta. Gotowe kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Podajemy ciepłe z ulubionymi
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam makarony pod każdą postacią dlatego dziś zapraszam na makaron penne z kurczakiem i szparagami, a że jest sezon na szparagi to trzeba w pełni korzystać. Składniki: - 300 g makaronu penne Barilla - 1 pierś z kurczaka - 500 g szparagów zielonych - 2 marchewki - 1/2 szklanki parmezanu - puszka pomidorów pokrojonych - 4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - sól - pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)według przepisu na opakowaniu. Szparagi gotujemy na chrupko. Kurczaka myjemy, kroimy w niewielkie paski i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z posiekanym czosnkiem. W międzyczasie na dużej patelni podsmażamy marchewki pokrojone w plasterki. Do podsmażonych marchewek dodajemy kurczaka i odcedzone z zalewy pomidory. Razem jeszcze chwilkę smaży i dodajemy przecedzony makaron z pokrojonymi na mniejsze kawałki szparagami, całość
Kulinarne życieszybkę, niby sama w kuchni, a jednak z kucharzem prowadzącym, czynię w kuchni rzeczy takie, których nie czyniłabym w innych okolicznościach. W takich okolicznościach powstawał Mac and chese ze szparagami i kruszonką z szynki dojrzewającej. Przepisu oryginalnego Wam nie podam, ale opowiem, jak zrobić moją wersję. Bo wiecie, jak to jest z tymi przepisami? One tak naprawdę są inspiracją(...)masła 1 mniejsza cebula 2 małe ząbki czosnku 1 łyżka mąki 2 szklanki mleka 100 g żółtego wyrazistego sera, ja użyłam Bursztyn 50 g grana padano lub parmezanu pęczek szparagów mały pęczek dymki dwie- trzy garści pomidorków koktajlowych przyprawy: pieprz ziołowy, sól Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, kilka minut krócej, niż podano na opakowaniu. Sery trzemy na tarce
KucharzycaDzisiaj na talerzu w roli głównej…tarta z grillowanym łososiem, szparagami oraz pieczarkami z dodatkiem aromatycznego estragonu. Oczywiście nie byłoby jej, gdyby nie pyszne, ekologiczne jajka z @ekozagroda, które razem ze śmietaną są podstawowym składnikiem farszu ale są też niezbędne do zrobienia kruchego ciasta. Ciasto: -200 g mąki pszennej - 135g masła - 1 jajko - 1 łyżka zimnej wody(...)łyżeczki soli Farsz: -2 jajka - 130 g śmietany 18% - 2 łyżki mąki - 50 g cebuli - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczarek - 4 zielone szparagi - 100 g grillowanego łososia - 100 g żółtego sera - 50 g mozzarelli (w kulce) Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Masło należy posiekać i dobrze rozetrzeć z mąką. Następnie dodajemy jajko
Kulinarne przemyslenia