ramach poweekendowego sprzątania w lodówce zrobiłam R.E.W.E.L.A.C.Y.J.N.Ą sałatkę - jeśli jeszcze nie próbowaliście truskawek w wytrawnej wersji - szybciutko nadrabiajcie braki - połączenie tych owoców z fetą, szpinakiem, grillowanymi szparagami i orzechami - petarda! Całość oblana miętowym sosem - dietetyczne niebo w gębie !!! Można ją zjeść na śniadanie, kolację lub lekki lunch :) SKŁADNIKI - dla 1 osoby - 293 kcal 1 garść szpinaku(...)truskawek 50 g fety 20 g orzechów nerkowca 3-4 cienkie zielone szparagi 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą
Moje Kuchenne Rewelacjepomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś(...)kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych
karmelowyBłyskawiczne danie z zielonych szparagów, które może być pyszną chrupiącą przekąską lub ciekawym zielonym dodatkiem do dania głównego. Składniki: pęczek szparagów zielonych sól, pieprz chilli - ewentualnie tarty parmezan lub inny ser oliwa lub olej Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Polać oliwą i oprószyć przyprawami. Wymieszać całość. Patelnię mocno rozgrzać i wrzucić na nią szparagi. Smażyć kilka minut, często(...)mieszając aż będą miękkie. Usmażone szparagi posypać serem i podawać na ciepło lub zimno
wyzwania kuchenneMega smaczna, orzeźwiająca a co najważniejsze szybka w przygotowaniu sałatka ze szparagów. Idealna jako mało kaloryczna przekąska lub dodatek do innych dań. Mi bardzo zasmakowała. Dodałam ją do mojego ulubionego carpaccio z buraków: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/04/carpaccio-z-buraka-cwikowego-po-polsku.html Składniki na 2 porcje: 5-6 zielonych surowych szparagów garść płatków migdałów sok z ćwiartki cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól(...)pieprz Dodatkowo idealnie pasują płatki parmezanu. Niestety zabrakło ich tym razem. Szparagi umyłam i odłamałam zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw zrobiłam z nich długie i cieniutkie plastry. Skropiłam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni. Jak lekko przestygły dodałam do szparagów. Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską
Jemy PijemyPierwsza w życiu tarta... i po raz pierwszy kupiłam szparagi. W końcu! Zawsze byłam ciekawa ich smaku, ale nie wiedziałam jakie kupić (czy będą świeże, jak to rozpoznać) i jak się potem z nimi obchodzić. Poczytałam i uznałam, że spróbuję, najwyżej źle ulokuję te 9,99zł :P bo na taką cenę trafiłam... Danie wyszło bardzo smaczne - nie powiem, zjadłam(...)Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację, a nawet sycące drugie śniadanie. Smakuje także na zimno, więc może być zabrana, np. do pracy. Zdecydowanie muszę jeszcze spróbować białych szparagów (nie wiem czy jeszcze gdzieś dostanę...). www.alma24.pl Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki chlebowej 1/2 kostki masła 82% 1 jajko 5 łyżek przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru
Kolorowy Przepisownikogromną radość. Czy Wam się to zdarzyło ? Zasiąść do stołu, zjeść bez pośpiechu, ciesząc się dobrym jedzeniem ? Spróbujcie, poczujecie się szczęśliwsi ! Dziś mam dla Was przepis na szparagi pieczone z jajkiem, masłem (połączenie idealne!), całość podana z dużą ilością grana padano i szczypiorku. Śniadanie idealne ! Składniki (2 porcje): 8 zielonych szparagów 2 czubate łyżki masła 4 jajka garść posiekanego szczypiorku(...)grana padano sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 230 C. Przygotuj szparagi: przepłucz je pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 1 – 2 cm kawałki. Do kokilek włóż szparagi, dopraw je solą i pieprzem, dodaj po zacnej łyżce masła. Włóż do piekarnika i piecz około
Moja pasja smakuktórzy nigdy nie słyszeli o restauracji, zapraszam na stronę Ale Gloria – tam znajdziecie więcej informacji. Menu degustacyjne Przystawki Ceviche z polędwicy dorsza z mango, awokado skropione kolendrą i koprem Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem „poche” Zupa Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” uperfumowana dymką Dania główne Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem Fish & chips Stek(...)tuńczyka panierowany w białym i czarnym sezamie z tatarem z mango i avocado Kotleciki z górki cielęcej z kostką w cielęcym sosie z gorzką czekoladą podane ze szparagami Desery Tarta rabarbarowa z puchem z bezy Selekcja sorbetów Ceviche smakowało genialnie. Wszystkie smaki się uzupełniały. Kolendra przełamywała słodycz mango. Podane z kwiatami jadalnymi prezentowało się ciekawie. Jedyną zagwozdką jest
Kuchnia Bazyliipenne) 100 g sera pleśniowego Gorgonzola lub innego niebieskiego 100 g gęstej śmietany, gęstego jogurtu lub serka Ricotta 100-150 g namoczonych we wrzątku grzybów Mun 4-6 zielonych szparagów 2 łyżeczki kaparów 2 garście roszponki lub innego mixu młodych liści np. sałat, botwinki, szpinaku, rukoli itp. pieprz do samku skrawki sera Parmezan (opcjonalnie) białe jadalne kwiatki do dekoracji(...)mnie : czosnku liściastego Wykonanie: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie Szparagi podzielić w 2-3 cm kawałki usuwając zdrewniałe końcówki i zblanszować przez 1 minutę we wrzątku (główki wrzucając na końcu tylko na 20-30 sekund). Jako, że zielone szparagi można jeść nawet na surowo, mozna je jedynie sparzyć wrzątkiem. Grzyby mun zalać wrzątkiem by nabrały jędrności. Nie trzeba
Sztuka gotowania w/g SamiryDziś w sklepie znalazłam szparagi i postanowiłam od razu je wypróbować. To mój szparagowy debiut, inspiracji poszukałam w internecie i znalazłam odpowiedni przepis na Kwestii Smaku. Zachęcam do wypróbowania - przygotowanie trwa krótko i jest naprawdę pyszne. Do szparagów podany jest sos a'la holenderski. Smacznego! Składniki: 7 zielonych szparagów 50 g masła 2 żółtka 2 łyżeczki soku z cytryny sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Szparagi myjemy, odrywamy końce i gotujemy na parze do miękkości, tak żeby nie były rozgotowane, ale al'dente. Z reszty składników przygotowujemy sos. Masło roztapiamy, podgrzewamy i usuwamy powstałą pianę z powierzchni. Żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy na pianę z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Ubijając, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien być puszysty
psgotujemymamy pod dostatkiem świeżych warzyw. W masie jajecznej można zatopić co tylko się chce. Tym razem wersja szparagowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą. składniki: 8 jajek 250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek) 4-5 suszonych pomidorów z oleju 10-12 kulek mini mozzarelli suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól,pieprz 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju, może(...)być ten z pomidorów suszonych Szparagi umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki ok 2-1,5 cm. Rozgrzać patelnię z olejem. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone szparagi bez główek, główki dorzucone będą na samym końcu. Smażyć je kilka/kilkanaście minut aby zmiękły i lekko się przyrumieniły. W międzyczasie do miski wbić jajka, rozbełtać je widelcem. Doprawić do smaku solą
Monia miesza i gotujeJeśli nie jesteście jeszcze fanami szparagów, spróbujcie ich w formie tarty z ciastem filo. Ciasto filo i boczek podkreślają ich kruchość i delikatny smak. Składniki: 1 opakowanie ciasto filo 9 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami 3 plastry boczku 3 plastry sera żółtego 20 dag ricotty 10 dag mascarpone 2 jajka gałka muszkatołowa 100 ml gęstej śmietany 12% sól, pieprz, liście(...)bazylie Wykonanie: Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce a następnie blanszujemy około 5 minut w osolonej, gotującej się wodzie. Blanszowanie to inaczej podgotowywanie, aby zachować niepowtarzalny smak i kolor. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Zblanszowane szparagi owijamy plastrem sera a następnie plastrem boczku i podsmażamy na patelni
Podróż w kulinariabardzo potrzebna rzecz :) Tym bardziej, że sezon grillowy w wielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski lub dodatku do mięsa. Zapraszam! Sałatka z pekińską i szparagami Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego kilka zielonych szparag sól morska, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek czosnek granulowany Przygotowanie: Kapustę, ogórek, rzodkiewki umyć pod bieżącą(...)wodą. Kapustę posiekać na paseczki, ogórka i rzodkiewki na półksiężyce. Szparagi opłukać, osuszyć, odkroić zdrewniałe końce. Nasmarować oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowane szparagi opiec na patelni grillowej lub klasycznym grillu. Kilka minut z każdej strony. Po tym czasie pociąć gotowe szparagi na mniejsze kąski. Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą
Tagebuch po polskuhalloumi…nieważne. Ma być szybko, zdrowo i smacznie :) pół szklanki kaszy gryczanej pół szklanki passaty pomidorowej pół papryczki chili 220 g sera halloumi łyżeczka oliwy pęczek szparagów szczypta sol i pieprzu spora szczypta pikantnego pimentonu łyżka oliwy łyżka soku z cytryny łyżka musztardy francuskiej starte rzodkiewki Szklankę wody zagotowujemy. Wrzucamy do niej opłukaną kaszę(...)gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie grillujemy ser oraz szparagi natarte oliwą i przyprawami. —>KLIK Do ugotowanej kaszy dodajemy passatę i dorbno posiekaną papryczkę chili (dla dziecka odkładam porcję bez papryczki). Musztardę mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Mieszanką polewamy szparagi ułożone na kaszy i halloumi. Całość podajemy z dodatkiem rzodkiewek. Smacznego :) Artykuł
Mienta blogSezon grillowy rozpoczęty. Co prawda upałów jeszcze nie ma, ale wczoraj choć troszkę świeciło słońce i skusiliśmy się na pierwszego grilla. Dawno już za mną chodziły szparagi, a że dorwałam całkiem ładny pęczek zielonych szparagów w Lidlu to wylądowały na ruszcie. Nam smakowały. A Wy lubicie szparagi? Jak je podajecie? Składniki : * pęczek zielonych szparagów * sól * kilka plastrów wędzonego boczku(...)Przygotowanie : Szparagi sparzyć i troszkę posolić . Zwijać po 4-5 sztuk w plasterek boczku. Można posypać ulubionymi ziołami. Grillować 7-10 minut, aż boczek się zrumieni. Ja podaję z sosem czosnkowym
Magiczne Życie MartyFood lab studio z Grzesiem Łapanowskim. Obiecuję, że już nie będę robić tak długich przerw ! Mój powrót do gotowania uczciłam młodymi ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, do tego – szparagi, rzodkiewki, koperek i natka pietruszki. Żeby nie było za ‚sucho’ – danie podane z dressingiem z szalotki, grubego szczypioru, odrobiny octu jabłkowego, miodu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Foodporn jednym(...)potrawy, zainspirowało mnie zdjęcie znalezione na stronie pinterest. Po poszukiwaniach, trafiłam na bloga, gdzie znajduje się przepis . Składniki (2 porcje): 300 g młodych małych ziemniaków (8 sztuk) 200 g szparagów zielonych 5 – 6 rzodkiewek 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki drobno posiekanego koperku oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz, suszony rozmaryn Dressing
Moja pasja smaku