mieliśmy chwilę na spokojną rozmowę. Bez dwóch zdań - to był jeden z fajniejszych dni w ostatnim czasie! Świeże powietrze, cisza, las, boskie towarzystwo i pyszne jedzenie. Zwłaszcza zapiekanka ze szparagami, boczkiem, jajkami i kozim serem na cieście francuskim. Kiedy tylko jej spróbowałam, wiedziałam, że muszę coś podobnego zrobić w domu! Przepis Magdy zainspirował mnie do zrobienia tarty ze składnikami(...)tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić. Nadzienie: pęczek zielonych szparagów 5 jajek kilka grubych plastrów boczku kozi ser biały sól, pieprz do smaku Boczek pokroić na kawałeczki i wrzucić na suchą patelnię. Podsmażać na wolnym ogniu, aby wytopił
Kulinarne InspiracjeMłode ,bez zdrewniałych końcówek ,pyszne szparagi .Wystarczy kilka minut i są gotowe do jedzenia.Z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską lub jamonem smakują doskonale. U mnie dodatkowo z domowym serem z oliwy. Składniki : Pęczek zielonych szparagów sól ,pieprz ,papryka w proszku 2 jajka jamon ,szynka parmeńska Szparagi wrzucamy na wrzątek i gotujemy je około 3 minuty ,w wodzie z odrobiną(...)folię spożywczą ,robimy wgłębienie ,smarujemy je olejem i ostrożnie wbijamy jajko .Tak ,aby żółtko pozostało całe .Zwijamy dokładnie i wkładamy na gotującą się wodę na około 2 ,3 minuty . Szparagi wykładamy na jamon ,na szparagi jajko ,doprawiamy . A tak przygotowujemy jajka
Ladylaura.Sezon szparagowy w pełni. Chyba najbardziej lubimy szparagi prosto z wody z bułką tartą i masełkiem, no ale warto czasem zmienić przyzwyczajenia, aby spróbować pysznych zapiekanych kotletów z piesi kurczaka, szparag i sosu beszamelowego. Do przygotowania 4 kotletów: 2 piersi z kurczaka 250 g szparag 4 plastry żółtego sera sól, pieprz, przyprawa do kurczaka słodka papryka w proszku(...)szklanka mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Z 2 piersi z kurczaka wyciąć 4 równe kotlety i delikatnie rozbić (nie za cienko) tyle aby je rozpulchnić. Posolić i popieprzyć. Szparagi obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie. Przygotować sos: Masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać, delikatnie przysmażyć, zalać zimnym mlekiem, przyprawić i zagotować. Sos powinien być gęsty. Kotlety ułożyć
Jadło i czytadłoSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka(...)wiórków startego parmezanu, oraz ostudzone 2 lub 3 połówki szparagów tak przygotowane ciast zawijamy w rożek i pieczemy ok 15-20 minut w temp 200-220"C Smacznego! P.S Zapiekane szparagi są przepyszna zarówno na ciepło jak i na zimno, dobry pomysł na Sylwestrową przekąskę
Luźna Kuchniazdrowe i bogate w składniki mineralne. Kiedyś myślałam, że wymagają długiej obróbki, jednak to nieprawda, w krótkim czasie możemy wyczarować z nimi ciekawe danie. Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 6-8 szparagów zielonych sól , pieprz szczypta cukru łyżka oliwy 0,5 szklanki bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Filety rozbijamy(...)posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Szparagi obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru ok 7 minut, mają być al dente. Szparagi odcedzamy i kroimy na mniejsze części. Na każdy filecie układamy po kilka kawałków szparagów i zwijamy mięso. Smażymy na rozgrzanej w rondelku oliwie. Gdy mięso jest obsmażone z każdej strony wlewamy bulion
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijakaś kobieta z rzędu wystąpiła krok naprzód. Po chwili pochyliła się w skupieniu i bardzo ostrożnie wzięła do ręki ... talerz. Kamera pokazała zbliżenie - na talerzu leżała kupka szparagów. Kobieta podała talerz z taką czułością i napięciem, z jakim nieść można cudem odnalezione dziecko. Muzyka ucichła i wtedy po kolei, jeden po drugim pojawili się ci z naprzeciwka(...)Zatopili widelce w szparagi, a potem zaczęli przeżuwać. Powolnym ruchem dolnych szczęk towarzyszyło milczenie. Czasem kamera pokazywała kobietę, jej spocone czoło i przerażone oczy. Potem nastąpił moment decydujący: kupka szparagów została przełknięta. Znowu pokazano kobietę. "Proszę! Proszę!" - jej szept nie musiał być słyszalny, wystarczył sam ruch warg, na które spływały łzy. Sędziowie wrócili na swoje miejsca powoli
KUCHARNIAzaproszenie! A na koniec obiecany wcześniej przepis na danie, które zdążyłam już z powodzeniem przetestować w moje kuchni - przepis cytuję za Andrea. Penne agli Asparagi e Mascarpone – Penne ze Szparagami i Mascarpone Penne 100gr, 1 szt. małej cebuli Szparagi 200gr, Wywar 60ml, 1 łyżka tartego Parmezanu 2 łyżki białego wina 1 łyżka Mascarpone 3 liście świeżej bazylii Szczypta soli różowej(...)Himalajów lub zamiennie sól morska , Szczypta czarnego pieprzu Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi myjemy i kroimy w kawałki o długości 3 cm. Wrzucamy do garnka i gotujemy, aż warzywa staną się miękkie (kilka minut). Szparagi odcedzamy i miksujemy w blenderze, a na uzyskanym wywarze dusimy pokrojoną cebulę, dodajemy białe wino, liście bazylii i gotujemy przez
KUCHARNIAByło tak zwane czyszczenie lodówki, ale z głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde(...)gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski
OstryKęsOkazało się, że truskawki świetnie pasują do sałatek. Miałam szparagi więc postanowiłam zrobić sałatkę na ich bazie. Do tego dodałam ser brie. Zamiast robić tradycyjny sos winegret, postanowiłam wykorzystać pozostałe truskawki. Zagrały skojarzenia: jak truskawki to chilli, pieprz, ocet balsamiczny (gęsty ocet z Modeny), sos worcestershire. SKŁADNIKI 10 cienkich szparagów 4 garście rukoli kilkanaście plastrów sera brie ok. 10 truskawek(...)centymetrów chilli łyżeczka octu balsamicznego z Modeny łyżeczka sosu worcestershire 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz WYKONANIE Sos truskawkowy: przy użyciu blendera przygotowujemy sos z truskawek. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Szparagi mają być ugotowane co najwyżej al dente. Lepiej gdy będą za twarde niż za miękkie. W dużej
OstryKęssoczysty jak migdał. Nadaje się do sałatek jako dodatek, jako składnik ciasta i do jedzenia od tak. Ja wykorzystałam go w sałatce bardzo wiosennej z truskawkami, świeżym szpinakiem i szparagami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu."Składniki:garść rukoligarść świeżego szpinakugarść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej5-6 truskawek5 zielonych szparagówmała garść orzechów laskowych i włoskichkilka pestek moreligarść suszonej żurawinydressing(...)octu balsamicznego5 łyżek oliwysólSposób przygotowania:Sałaty myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Liście szpinaku myjemy i dorzucamy - gdy są zbyt duże rwiemy. Mieszamy.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na połówki.Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do miski z zimną wodąOrzechy i suszone pestki
Słodkie PrzyjemnościWczoraj słodka propozycja na makaron naleśnikowy, dziś mam dla Was wytrawny pomysł na wykorzystanie naleśników. Sakiewki naleśnikowe z kurkami świeżo zebranymi przez dziadka do tego szparagi i feta. Pomysł na lekki obiad jak znalazł. Jeżeli jednak wolicie coś na słodko, zapraszam na słodką wersję sakiewek. Pss.. trzymajcie kciuki, żeby dzisiejszy dzień nie minął mi na gotowaniu(...)kurki, podsmażamy około 2-3 minut co jakiś czas mieszając.Przygotowane naleśniki rozkładamy na dużym talerzu. Na środek każdego nakładamy 5 kosteczek fety, łyżka pokrojonych na małe kawałki szparagów i łyżeczkę podsmażonych kurek. Zawijamy, a później zawiązujemy sznurkiem i układamy na patelni na której rozpuściliśmy masło. Smażymy około 30 s z każdej ze stron.Jogurt przelewamy do szklanki, dodajemy sól
Słodkie Przyjemnościsię na pikniku? Smaczne, lekkie przekąski które można włożyć do koszyka. Dziś właśnie taki przepis przygotowałam dla Was. Bardzo wiosenny, a nawet letni. Pomysł na piknikową przekąskę ze szparagami i młodą sałatą. Zapraszam Was na Kebab ze szparagami i kurczakiem"Składniki:1 jajko80 g mąkiszklanka wodyszczypta soliłyżeczka oliwy z oliwek100 g piersi z kurczaka4 szparagisałata zielona - młodapomidor1/4 zielonego ogórkajogurt naturalnypół(...)pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po usmażeniu odstawiamy.Na usmażony, ciepły placek układamy po środku sałatę, posypujemy pomidorem i ogórkiem, układamy na wierzch szparagi i mięso. Całość polewamy dipem jogurtowym i zawijamy.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSezon szparagowy właściwie się już kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!"Składniki:opakowanie ciasta francuskiego9 białych szparagów3 suszone pomidorkiliście świeżej bazyliiparmezansos beszamelowy :szklanka mleka2 łyżki mąki2 łyżki masłasól i pieprzSposób przygotowania:Szparagi myjemy, obieramy ze skórki. W garnku gotujemy(...)wodę, gdy zacznie wrzeć, solimy i wrzucamy szparagi. Gotujemy około 3-4 minut, następnie wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, moczymy około minuty i wyławiamy.Przygotowujemy sos beszamelowy:Do garnuszka wrzucamy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy - tworząc zasmażkę. Gdy mąka się połączy z masłem, zalewamy całość mlekiem, dodajemy przyprawy i mieszamy, do momentu
Słodkie PrzyjemnościDzień dobry, Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi - pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym smaku i orzechowej(...)pesto w podstawowej wersji uznałam, że jest nieco za mdłe, dlatego postanowiłam przyprawić go odrobiną czosnku i mięty. Z czosnkiem byłam bardzo ostrożna, ponieważ mógłby łatwo zdominować delikatny smak szparagów. Wystarczyła 1/4 ząbka, aby jego smak przebijał się delikatnie w tle, a smak sosu zyskał głębi. Smak szparagów kojarzy mi się ze smakiem świeżego zielonego groszku, dlatego uznałam że przyprawienie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, - Grasz w zielone? - Mam zielone! Ta zapomniana dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne zielone szparagi i jasnozielone ziarenka bobu . Do tego cudowne chrupiące dymki, aromatyczna pietruszka i wspaniale odświeżająca mięta . Danie jest zdrowe, lekkie i proste w przygotowaniu. Kiedy na nie patrzę, od razu poprawia mi się(...)kuchennym i kilkoma ziołami w doniczkach na parapecie. Nie ukrywam, że jego kuchnia, a już na pewno ogród, są moim marzeniem. Pilaw przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań ze szparagami razem z Justinką , Martynosią , Mopsikiem , Mirabelką oraz Shinju i jest to otwarcie sezonu szparagowego na moim blogu. Zeszłoroczne propozycje oraz ciekawostki dotyczące szparagów znajdziecie w zakładce
Chilli Czosnek i Oliwa