Sycące i pyszne włoskie risotto z duszonymi na maśle zielonymi szparagami i białym winem. Jeden z najsmaczniejszych i wbrew pozorom mało skomplikowany pomysł na szparagi. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1/2 szklanki ryżu arborio 500 ml gorącego bulionu 50 ml białego wina cebula 5 łyżek masła 2-3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano sól, pieprz świeża mięta do dekoracji Szparagi(...)Zamieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Powtarzać czynność, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie al dente. Kilka minut przed końcem smażenia dodać podsmażone szparagi. Odstawić danie z ognia i po 2 minutach dodać pozostałe masło oraz parmezan. Wymieszać i ewentualnie doprawić. Przełożyć na talerze i udekorować listkami mięty
wyzwania kuchenneheat. Then add asparagus and cook for a while. When the asparagus are soft add 5 spoons of semolina. Cook for 4-5 minutes. Składniki Szparagi, Bulion cielęcy, (może być inny), Kasza manna 5 łyżek, Woda, Sól Do gotującego się bulionu należy dodać szparagi, mogą być pocięte w takie 3 cm kawałki. Kiedy szparagi będą miękkie należy dodać(...)łyżek kaszy mannej. Wszystko razem pogotwać jeszcze chwilę. Mieszając, aby się nie przypaliło. Jak całość wystygnie można zblędować. Lecz podawać raczej na ciepło. Teraz jest sezon na szparagi, są coraz tańsze, nie czekajcie, pędźcie do sklepu po szparagi
Kulinarna rozmowatylko karkówka i kiełbaska smakuje z grilla... my lubimy próbować i kombinować... Majówkowe grillowanie Cebula faszerowana kaszanką Szparagi pieczone z boczkiem roladki z suszoną śliwką i boczkiem SKŁADNIKI duża cebula (na jedna kaszankę) 1 kaszanka przyprawa do grilla szparagi (zielone lub białe) plasterki boczku sól można też (masło, czosnek) suszone śliwki plasterki boczku Cebula faszerowana kaszanką: Cebulę obieramy(...)wydrążamy środek tak by zostały dwie ostatnie warstwy. Kaszankę rozdrabniamy i przyprawiamy. Całość pakujemy do cebuli. Owijamy w folię aluminiową i na ruszt! Szparagi pieczone z boczkiem: Szparagi myjemy, jeśli mamy zielone wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli mamy białe szparagi należy je jeszcze obrać. Delikatnie solimy, i owijamy boczkiem. Jeśli mamy dodajemy plasterek masełka i trochę czosnku
MarciochaKucharzyZainspirowana wczoraj oglądniętym odcinkiem Podróż Makłowicza... Zupa szparagowa z lanymi kluskami 1 pęczek szparagów 1 pęczek koperku 1 szalotka 1 łyżka masła 1 l bulionu szczypta cukru 1 jajo 2 – 3 łyżki mąki sól, pieprz Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce. Odłamane końce i obierki zalać wodą, posypać cukrem i solą. Gotować ok. 20 minut. Obrane szparagi również namoczyć w wodzie(...)sczerniały. W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. Wlać mocny bulion warzywny i wrzucić do niego posiekane szparagi. Gotować ok. 10 minut. Przygotować lane ciasto: wsypać mąkę do miski, wbić jajo, ewentualnie dodać wodę, lekko posolić. Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto. Wywar z obierków szparagów wlać do zupy, wszystko zagotować i na mocno gotującą
MarciochaKucharzyPierwsze szparagi w tym roku, nie mogłam się oprzeć :) Zielone szparagi z jajkiem i mozarellą SKŁADNIKI: pęczek zielone szparagi 2 jajka na twardo ser tarty mozarella masło bułka tarta sól, pieprz, odrobina cukru Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki. Posypać solą oraz wysmarować masełkiem. Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować przez ok 3 - 4 minuty, aż delikatnie się przyrumienią,będą(...)miękkie, ale jeszcze dość chrupiące. W międzyczasie ugotować jajka na twardo. i uprażyć na masełku bułkę tartą z odrobiną cukru. Szparagi ułożyć na talerzu obrać masełkiem i posypać tartą mozzarellą i pokruszonym jajkiem. Doprawić grubo mielonym pieprzem. Ahhh Wiosna, Ahhhhh to Ty :) Smacznego
MarciochaKucharzySezon w pełni, a u nas dopiero drugi raz... dziś klasycznie Białe szparagi na bekonie i jajku sadzonym SKŁADNIKI: pęczek białych szparagów 10 plastrów boczku 4 jajka masło bułka tarta sól, pieprz, cukier Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze z oprószone cukrem i solą . Boczek kroimy w plastry i prażymy na suchej patelni aż się zarumieni(...)Szparagi podajemy z jajkiem sadzonym, natomiast szparagi okraszamy masełkiem z bułką tartą. Smacznego
MarciochaKucharzySzparagi i jajka to dla mnie idealny duet:) Jajecznica ze szparagami SKŁADNIKI: pół pęczka szparagów zielonych 5 jajek sól, pieprz, masło pomidorki Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i ugotować na parze i od razu przełożyć do baaardzo zimnej wody. Pokroić na 1-2 cm kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić odcedzone, pokrojone i obgotowane szparagi. Smażyć
MarciochaKucharzyKlasyka! Proste, efektowne i pyszne. Składniki 20 zielonych szparagów 20 cieniutkich plasterków boczku sól oliwa z oliwek Przygotowanie Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek - ja je odłamuję, umyć i osuszyć. Każdy szparag owinąć boczkiem - jak na zdjęciu. Końcówki szparagów lekko posolić. Ułożyć szparagi w nasmarowanej oliwą formie żaroodpornej, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec aż boczek
Kulinarne Inspiracjepoczątek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła. Składniki 500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g(...)trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka curry w proszku 2 ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu Przygotowanie Fasolkę należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć (ok 3 cm) i przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić na kawałki (3-4 cm). W miseczce rozmieszać składniki marynaty: sos rybny, sos sojowy, mleczko
Kulinarne Inspiracjemieliśmy chwilę na spokojną rozmowę. Bez dwóch zdań - to był jeden z fajniejszych dni w ostatnim czasie! Świeże powietrze, cisza, las, boskie towarzystwo i pyszne jedzenie. Zwłaszcza zapiekanka ze szparagami, boczkiem, jajkami i kozim serem na cieście francuskim. Kiedy tylko jej spróbowałam, wiedziałam, że muszę coś podobnego zrobić w domu! Przepis Magdy zainspirował mnie do zrobienia tarty ze składnikami(...)tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić. Nadzienie: pęczek zielonych szparagów 5 jajek kilka grubych plastrów boczku kozi ser biały sól, pieprz do smaku Boczek pokroić na kawałeczki i wrzucić na suchą patelnię. Podsmażać na wolnym ogniu, aby wytopił
Kulinarne InspiracjeMłode ,bez zdrewniałych końcówek ,pyszne szparagi .Wystarczy kilka minut i są gotowe do jedzenia.Z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską lub jamonem smakują doskonale. U mnie dodatkowo z domowym serem z oliwy. Składniki : Pęczek zielonych szparagów sól ,pieprz ,papryka w proszku 2 jajka jamon ,szynka parmeńska Szparagi wrzucamy na wrzątek i gotujemy je około 3 minuty ,w wodzie z odrobiną(...)folię spożywczą ,robimy wgłębienie ,smarujemy je olejem i ostrożnie wbijamy jajko .Tak ,aby żółtko pozostało całe .Zwijamy dokładnie i wkładamy na gotującą się wodę na około 2 ,3 minuty . Szparagi wykładamy na jamon ,na szparagi jajko ,doprawiamy . A tak przygotowujemy jajka
Ladylaura.Sezon szparagowy w pełni. Chyba najbardziej lubimy szparagi prosto z wody z bułką tartą i masełkiem, no ale warto czasem zmienić przyzwyczajenia, aby spróbować pysznych zapiekanych kotletów z piesi kurczaka, szparag i sosu beszamelowego. Do przygotowania 4 kotletów: 2 piersi z kurczaka 250 g szparag 4 plastry żółtego sera sól, pieprz, przyprawa do kurczaka słodka papryka w proszku(...)szklanka mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Z 2 piersi z kurczaka wyciąć 4 równe kotlety i delikatnie rozbić (nie za cienko) tyle aby je rozpulchnić. Posolić i popieprzyć. Szparagi obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie. Przygotować sos: Masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać, delikatnie przysmażyć, zalać zimnym mlekiem, przyprawić i zagotować. Sos powinien być gęsty. Kotlety ułożyć
Jadło i czytadłoSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka(...)wiórków startego parmezanu, oraz ostudzone 2 lub 3 połówki szparagów tak przygotowane ciast zawijamy w rożek i pieczemy ok 15-20 minut w temp 200-220"C Smacznego! P.S Zapiekane szparagi są przepyszna zarówno na ciepło jak i na zimno, dobry pomysł na Sylwestrową przekąskę
Luźna Kuchniazdrowe i bogate w składniki mineralne. Kiedyś myślałam, że wymagają długiej obróbki, jednak to nieprawda, w krótkim czasie możemy wyczarować z nimi ciekawe danie. Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 6-8 szparagów zielonych sól , pieprz szczypta cukru łyżka oliwy 0,5 szklanki bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Filety rozbijamy(...)posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Szparagi obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru ok 7 minut, mają być al dente. Szparagi odcedzamy i kroimy na mniejsze części. Na każdy filecie układamy po kilka kawałków szparagów i zwijamy mięso. Smażymy na rozgrzanej w rondelku oliwie. Gdy mięso jest obsmażone z każdej strony wlewamy bulion
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijakaś kobieta z rzędu wystąpiła krok naprzód. Po chwili pochyliła się w skupieniu i bardzo ostrożnie wzięła do ręki ... talerz. Kamera pokazała zbliżenie - na talerzu leżała kupka szparagów. Kobieta podała talerz z taką czułością i napięciem, z jakim nieść można cudem odnalezione dziecko. Muzyka ucichła i wtedy po kolei, jeden po drugim pojawili się ci z naprzeciwka(...)Zatopili widelce w szparagi, a potem zaczęli przeżuwać. Powolnym ruchem dolnych szczęk towarzyszyło milczenie. Czasem kamera pokazywała kobietę, jej spocone czoło i przerażone oczy. Potem nastąpił moment decydujący: kupka szparagów została przełknięta. Znowu pokazano kobietę. "Proszę! Proszę!" - jej szept nie musiał być słyszalny, wystarczył sam ruch warg, na które spływały łzy. Sędziowie wrócili na swoje miejsca powoli
KUCHARNIA