Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem Proporcje na 3 osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku 1 garść startego parmezanu świeże zioła do ozdoby(...)łyżka oliwy 1 łyżka masła Wykonanie: Szparagi obrać pozostawiając główki nienaruszone, twarde końcówki odkroić. Opłukane i obrane pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko
Wino Francja Kuchniaciepło, czy po prostu piękną ozdobą na talerzu. Co to dokładnie za roślina, jak smakuje i do czego pasuje? O tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie. Sałatka z zielonymi szparagami i tuńczykiem to moja kolejna propozycja na sezon szparagowy. W cieplejszy dzień zastąpi nam obiad, a w chłodniejszy będzie pyszna przekąską lub lekką kolacją. Parę słów o musztardowcu Musztardowiec to ogólna(...)orientalny smak. Młode liście doskonale nadadzą się do sałatek – dodadzą im delikatnie pikantnego smaku. Liście musztardowca sprawdzają się również w połączeniu z białym serem albo mozzarellą. Sałatka ze szparagami i tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 garści młodych liści szpinaku 1 garść
Kulinarne przygody Gatitypodałam z grillowaną gruszką konferencją z dodatkiem pokruszonej fety i odrobina młodego koperku. - trzecia rzecz to sięgnij po produkty sezonowe , w maju u mnie na grillu nie mogło zabraknąć szparagów, młodych ziemniaków, koperku czy rzodkiewki. PRZEPIS NA GRILLOWANĄ KIEŁBASĘ Z GRUSZKĄ I FETĄ - 2 opakowania polskiej surowej kiełbasy Balcerzak - 4 gruszki konferencje - 1/3 kostki fety - zioła np. koperek, sprawdzi się(...)naczynia albo jednorazowe tacki. Kiełbaski podaj z połówką gruszek, fetą i ziołami. Gruszki możesz dodatkowo polać oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. PRZEPIS NA WIOSENNĄ SAŁATKĘ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI, SZPARAGAMI I POLSKĄ SUROWĄ KIEŁBASĄ DOJRZEWAJĄCĄ - 1 laska polskiej surowej kiełbasy dojrzewającej Balcerzak - 15 malutkich młodych ziemniaków - oliwa z oliwek - pęczek szparagów - 6 ugotowanych jajek przepiórczych - pęczek rzodkiewek - dymka
SMYKWKUCHNItego typy propozycję, bardzo prostą i bardzo pyszną. Tym razem zapraszam na sałatkę z gruszką i serem gorgonzola Zapraszam Ciebie także do zajrzenia do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść sałat
nietylkopasta.plZupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem Proporcje na 3 osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku 1 garść startego parmezanu świeże zioła do ozdoby(...)łyżka oliwy 1 łyżka masła Wykonanie: Szparagi obrać pozostawiając główki nienaruszone, twarde końcówki odkroić. Opłukane i obrane pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko
Wino Francja Kuchniaciepło, jak i na zimno, co jest ważną informację dla niektórych z Was. Swój zachęcający kolor zawdzięcza makaronowi kukurydzianemu, możesz jednak użyć każdy dowolny, który lubisz. Smak szparagów podkręciłam tutaj dodatkiem boczku i czosnku, całość zaś posypałam dodatkowo grana padano. Składniki na 4 porcji: 500g dowolnego makaronu (u mnie kukurydziany) 150g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku Pęczek zielonych(...)szparagów 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Szparagi umyć, odłamać lub obciąć twarde końcówki (ok. 2 cm). Pokroić na mniejsze kawałki, od razu będą gotowe wtedy do makaronu. Do gotującej osolonej wody z odrobiną cukru /ksylitolu (wtedy pozostaje ich piękny zielony kolor) wrzucić pokrojone szparagi
Fabryka pomysłówJeżeli lubicie szparagi tak jak my to zapraszamy Was na pyszne, syte, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu danie czyli szparagi w sosie pomidorowym z ciecierzycą :) Składniki na szparagi w sosie pomidorowym: – 350 g zielonych szparagów – 500 g pomidorów – 160 g ciecierzycy – 1 cebula – 2 ząbki czosnku
Kuchenne Wariacjekolejna ciekawa odsłona makaronu bez kalorycznych sosów. Dla wielbicieli szparagów i łososia to strzał w dziesiątkę. Składniki na tagliatelle z łososiem i szparagami (3 porcje): makaron tagliatelle 200 g wiązanka zielonych szparagów łosoś 300 g kilka świeżych listków bazylii cebula ząbek czosnku sól pieprz łyżeczka soku z cytryny Łososia umyć i ułożyć na papierze do pieczenia. Polać sokiem z cytryny(...)stopni na 15 - 20 minut. Po łososiu (jego zmianie koloru) bardzo łatwo można rozpoznać czy jest już gotowy czy nie. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Szparagi pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się osolonej wody na 5 minut. Wyłowić, przelać zimną wodą. Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po kilku minutach dodać przeciśnięty przez
Karola gotujeLato w maju? W sklepach szparagi! Pisząc szczerze czekam tylko na ten moment, aby je kupić i zrobić smaczny posiłek. Przygotowałam fasolę czerwoną, ryż brązowy i szparagi. Składniki: 1/2 (120g) puszki odsączonej fasoli czerwonej 50g suchego ryżu brązowego + 100 ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do garnków z wrzącą, osoloną wodą wsypujemy ryż(...)drugiego szparagi. Szparagi gotujemy przez ok. 6-8 minut. Między czasie odsączamy i przepłukujemy fasolę. Całość polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa Fiestajuż w niedzielę mamy właśnie Komunię syna. Zaraz wakacje i nie chcę myśleć nawet jak dalej zleci. Dziś mam dla Was przepis na pysznego indyka ze szparagami. Do tego zrobiłam sos z cydru Cider Inn i miodu. Powiem Wam, że rewelacyjny w smaku, idealnie pasował do indyka i szparagów. Do sosu dodałam jeszcze śmietankę 30%. U mnie danie(...)moją ulubioną kaszą pęczak. Miłego dnia :-) Składniki: 400 g polędwiczki z indyka 1 pęczek szparag 250 ml cydru u mnie Cider Inn głębszy smak 2 łyżki miodu wielokwiatowego 100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 ząbki czosnku 1 mała cebula natka pietruszki sól pieprz olej do smażenia 1. Szparagi
kruche babeczkiDrukuj Makaron z ricottą i parmezanem By Piotr 14 maja 2018 Makaron z ricottą i parmezanem - pyszny obiad z wykorzystaniem moich ulubionych szparagów! Składniki: makaron - 250g woda z gotowania makaronu - 1/2 szklanki* ricotta - 1/2 opakowania (ok. 175g) mleko - 1/3 szklanki (opcjonalnie) filet z kurczaka - 1 podwójny szparagi zielone - 1 pęczek papryka słodka - szczypta papryka ostra - szczypta tymianek - szczypta sól, pieprz(...)przed odcedzeniem makaronu ugotowanego według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy (zachowując 1/2 szklanki wody pozostałej z gotowania). W oddzielnym garnku gotujemy także szparagi przez 3-4 minuty. Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy w niewielką kostkę. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy przez kilka minut
Pogotujmy.plDzień dobry :-) Sezon na szparagi się zaczął, u mnie oprócz małej lejdi wszyscy jemy i lubimy. Tym razem z makaronem razowym, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego dużo tartego parmezanu. Mniam, mam nadzieję, że Wy też bardzo lubicie szparagi i skorzystacie z przepisu :-) Miłego dnia :-) Składniki: makaron u mnie penne razowe pęczek szparagów 1 opakowanie boczku w plasterkach kilka suszonych(...)pomidorów 100 ml śmietanki 30% oregano sól pieprz parmezan 1. Makaron gotujemy al'dente. Ja szparagi umyłam, odcięłam twarde końcówki i również podgotowałam w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Po podgotowaniu ostudziłam. 2. Boczek kroimy w paseczki, tak samo pomidory. 3. Boczek podsmażamy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się nam go trochę z boczku właśnie. Dodajemy
kruche babeczkiSmażone szparagi to super prosty sposób na pyszny i piękny posiłek przygotowany w bardzo krótkim czasie. Warto skorzystać z sezonu na szparagi i rozkoszować się smakiem zielonych i białych szparagów. Tym razem proponuję zielone szparagi smażone na delikatnym maśle czosnkowym podane z jajkiem sadzonym. Prawdziwa rozkosz! Koniecznie zobacz też jak ugotować zielone szparagi
AniaGotuje.plCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pieczone szparagi z dodatkiem pomidorków, oliwek oraz odrobiny parmezanu. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy: - pęczek zielonych szparagów - kilka pomidorków koktajlowych - garść zielonych oliwek nadziewanych migdałami - kilka listków bazylii - tarty parmezan - sok z połowy cytryny - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 posiekane ząbki czosnku - szczyptę soli i pieprzu 1. Zielone szparagi płuczemy, osuszamy(...)odcinamy twarde końcówki (ok. 2-3 cm), a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. Do szparagów dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz odsączone oliwki. 3. Całość polewamy sosem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy, posiekanego czosnku oraz przypraw. 4. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy w sosie i wstawiany do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut
Bez CebuliDruga wytrawna tarta, jednak szybsza i prostsza w wykonaniu, jeżeli mamy gotowe ciasto francuskie. Kolorowa wegetariańska propozycja dla miłośników zielonych szparagów, na które sezon w pełni, więc korzystajmy... Składniki: płat ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów kilka małych pomidorków 100 g startego sera np. mozarella jajko 3 łyżki śmietany lub jogurtu łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy sól, pieprz Piekarnik nastawić(...)stopni C. Jajko wymieszać ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, ziołami i startym serem. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Pomidorki przekroić na połówki. Zarówno szparagi jak i pomidorki skropić lekko oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż każdego boku, uważając aby nie przeciąć ciasta
wyzwania kuchenne