szparagi - 5593 przepisów (strona:127/373)

Pieczone młode warzywa 97

Dziś za oknem nieco chłodniej, deszcz zdecydowanie ochłodził nasze otoczenie, można właczyć piekarnik, dlatego zapraszam Was na pieczone młode warzywa. Znajdziecie tu marchewkę, cukinię, szparagi i bób. Tym razem bób będzie w nieco innej odsłonie, niż do tego przywykliśmy. Czyli zamiast ziaren jemy całe strąki młodego bobu. Po upieczeniu są pyszne. Koniecznie spróbujcie ! Pieczone(...)warzywa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 cukinia 2 bataty kilka garści młodego bobu w strąkach 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 pęczek młodej marchewki oliwa z oliwek EV gruba sól morska świeże zioła, u mnie bazylia i oregano odrobina chili w płatkach Wykonanie: Warzyw nie obieramy, tylko je dokładnie myjemy. Cukinię i bataty kroimy na podłużne kawałki, marchewki na pół

Kulinarne przygody Gatity
Pizza ze szparagami na cieście z czosnkiem niedźwiedzim 165

moja ostatnia szparagowa uczta w tym sezonie. Szparagi wylądowały na pizzy. Ciasto i sos pomidorowy zrobiłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego który fajnie komponował się ze smakiem szparagów. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego dodatki 1 pęczek zielonych szparagów(...)żółty do posypania, u mnie mieszanka goudy i cheddara sos pomidorowy 1/2 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju czosnek niedźwiedzi sól,pieprz cukier Przygotować dodatki. Szparagi umyć, odkroić lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować al'dente w osolonym wrzątku. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Drożdże rozpuścić

Monia miesza i gotuje
Dorsz z salsą z botwiny i białymi szparagami 192

Dorsz z salsą z botwiny to pomysł na lekkie, smaczne, aromatyczne i kolorowe danie, które można przygotować w niecałe 30 minut. Gotowana ryba, botwina, buraczki i białe szparagi – musicie wypróbować ten przepis. Gotowany dorsz z salsą z botwiny Jest późna wiosna i czas na dania, gdzie główną rolę odgrywają świeże, aromatyczne warzywa. Nasza propozycja na dziś to gotowany dorsz(...)salsą z botwiny wraz z białymi szparagami. Delikatne mięso dorsza, wcześniej otoczone w zalewie z suszonych pomidorów i skórce z cytryny ugotowaliśmy na parze. Ryba wyszła soczysta a listki mięsa delikatnie osuwały się pod naciskiem widelca. Do ryby przygotowaliśmy salsę, gdzie bazą były łodygi i listki botwiny. Do salsy dodaliśmy pokruszone pistacje, szalotkę, drobno pokrojone suszone pomidory, miód, pieprz

Ciasna Kuchnia
Przepisy z łososia- kanapki 181

Delikatne w smaku z dodatkiem kaparów są pochłaniane jeden za drugim. Przepisy z łososia to proste dania, które można urozmaicać na wiele sposobów. O choćby kanapki! Porcja ziołowego twarożku, szparagi i soczyste plastry łososia. Wyśmienite kanapki gotowe w 5 minut! Przepisy z łososia – kanapki ze szparagami Składniki: 4 kanapki 250 g twarożku, np.wiejskiego 1 łyżka ziół drobno posiekanych(...)mnie szczypiorek, pietruszka i bazylia 4 duże plastry wędzonego łososia 4 kromki żytniego chleba 8 zielonych szparagów killa krążków czerwonej cebuli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Szparagi blanszuj przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłucz zimną wodą. Podsmaż lekko na maśle. Twarożek wymieszaj z ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj kromki chleba twarożkiem, ułóż

codojedzenia
Zielone minestrone - szybka, wiosenna zupa 135

się ją z takich składników, jakie są w sezonie, zawsze jednak jest gęsta, sycąca i pyszna. Dziś przedstawiam Wam szybką wiosenną wersję tej zupy pełną zielonych warzyw -  fasolki, szparagów, groszku i cukinii, z dodatkiem ziołowego pesto. Jeżeli macie gotowy bulion warzywny (lub użyjecie ekologicznej kostki), zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil.  Do przygotowania zupy możecie(...)wykorzystać Wasze ulubione zielone warzywa . W czerwcu wybór jest przeogromny - szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się kończą, jednak na salony wkraczają już zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam, że te małe, młode ziemniaczki są lekkimi warzywami. Zresztą Włosi nie traktują ziemniaków jak my, nie podają

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z fioletowych ziemniaków, awokado i szparagów 162

oleju Kujawskiego cytryna i bazylia. Pasował idealnie! Można go oczywiście zastąpić dobrą oliwą, ale jeżeli spotkacie ten olej w sklepie, koniecznie kupcie mała butelkę, warto spróbować. składniki 250 g szparagów zielonych 4 fioletowe ziemniaki 1 dojrzałe awokado łyżka zielonego szczypioru garść pestek słonecznika sos: 4 łyżki oleju (dałam Kujawski cytryna i bazylia) ząbek czosnku, roztarty 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)łyżka octu jabłkowego sól pieprz przygotowanie Warzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, nie obierać. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć, pokroić na 3 cm kawałki. Ziemniaki ugotować w mundurkach (nie obierać), kiedy lekko przestygną zdjąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki. Awokado pozbawić pestki i skóry, pokroić w plastry.  Wymieszać składniki sosu

Stare Gary
Sałatka z truskawkamii,fetą, szpinakiem i szparagami 158

ramach poweekendowego sprzątania w lodówce zrobiłam R.E.W.E.L.A.C.Y.J.N.Ą sałatkę - jeśli jeszcze nie próbowaliście truskawek w wytrawnej wersji - szybciutko nadrabiajcie braki - połączenie tych owoców z fetą, szpinakiem, grillowanymi szparagami i orzechami - petarda! Całość oblana miętowym sosem - dietetyczne niebo w gębie !!! Można ją zjeść na śniadanie, kolację lub lekki lunch :)  SKŁADNIKI  - dla 1 osoby - 293 kcal 1 garść szpinaku(...)truskawek 50 g fety 20 g orzechów nerkowca 3-4 cienkie zielone szparagi 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty świeżo mielony pieprz  PRZYGOTOWANIE  Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta 147

pomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś(...)kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych

karmelowy
Zielone szparagi z patelni 572

Błyskawiczne danie z zielonych szparagów, które może być pyszną chrupiącą przekąską lub ciekawym zielonym dodatkiem do dania głównego. Składniki: pęczek szparagów zielonych sól, pieprz chilli - ewentualnie tarty parmezan lub inny ser oliwa lub olej Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce.  Polać oliwą i oprószyć przyprawami. Wymieszać całość. Patelnię mocno rozgrzać i wrzucić na nią szparagi. Smażyć kilka minut, często(...)mieszając aż będą miękkie. Usmażone szparagi posypać serem i podawać na ciepło lub zimno

wyzwania kuchenne
Sałatka z zielonych szparagów 171

Mega smaczna, orzeźwiająca a co najważniejsze szybka w przygotowaniu sałatka ze szparagów. Idealna jako mało kaloryczna przekąska lub dodatek do innych dań. Mi bardzo zasmakowała. Dodałam ją do mojego ulubionego carpaccio z buraków: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/04/carpaccio-z-buraka-cwikowego-po-polsku.html Składniki na 2 porcje: 5-6 zielonych surowych szparagów garść płatków migdałów sok z ćwiartki cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól(...)pieprz Dodatkowo idealnie pasują płatki parmezanu.  Niestety zabrakło ich tym razem. Szparagi umyłam i odłamałam zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw zrobiłam z nich długie i cieniutkie plastry. Skropiłam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.  Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni. Jak lekko przestygły dodałam do szparagów.  Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską

Jemy Pijemy
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 136

Pierwsza w życiu tarta... i po raz pierwszy kupiłam szparagi. W końcu! Zawsze byłam ciekawa ich smaku, ale nie wiedziałam jakie kupić (czy będą świeże, jak to rozpoznać) i jak się potem z nimi obchodzić. Poczytałam i uznałam, że spróbuję, najwyżej źle ulokuję te 9,99zł :P bo na taką cenę trafiłam... Danie wyszło bardzo smaczne - nie powiem, zjadłam(...)Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację, a nawet sycące drugie śniadanie. Smakuje także na zimno, więc może być zabrana, np. do pracy. Zdecydowanie muszę jeszcze spróbować białych szparagów (nie wiem czy jeszcze gdzieś dostanę...). www.alma24.pl Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki chlebowej 1/2 kostki masła 82% 1 jajko 5 łyżek przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru

Kolorowy Przepisownik
Szparagi pieczone z jajkiem. Najlepsze ! 144

ogromną radość. Czy Wam się to zdarzyło ? Zasiąść do stołu, zjeść bez pośpiechu, ciesząc się dobrym jedzeniem ? Spróbujcie, poczujecie się szczęśliwsi ! Dziś mam dla Was przepis na szparagi pieczone z jajkiem, masłem (połączenie idealne!), całość podana z dużą ilością grana padano i szczypiorku. Śniadanie idealne ! Składniki (2 porcje): 8 zielonych szparagów 2 czubate łyżki masła 4 jajka garść posiekanego szczypiorku(...)grana padano sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 230 C. Przygotuj szparagi: przepłucz je pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 1 – 2 cm kawałki. Do kokilek włóż szparagi, dopraw je solą i pieprzem, dodaj po zacnej łyżce masła. Włóż do piekarnika i piecz około

Moja pasja smaku
Ale Gloria – wiosenne menu degustacyjne | Warszawa 153

którzy nigdy nie słyszeli o restauracji, zapraszam na stronę Ale Gloria – tam znajdziecie więcej informacji. Menu degustacyjne Przystawki Ceviche z polędwicy dorsza z mango, awokado skropione kolendrą i koprem Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem „poche” Zupa Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” uperfumowana dymką Dania główne Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem Fish & chips Stek(...)tuńczyka panierowany w białym i czarnym sezamie z tatarem z mango i avocado Kotleciki z górki cielęcej z kostką w cielęcym sosie z gorzką czekoladą podane ze szparagami Desery Tarta rabarbarowa z puchem z bezy Selekcja sorbetów Ceviche smakowało genialnie. Wszystkie smaki się uzupełniały. Kolendra przełamywała słodycz mango. Podane z kwiatami jadalnymi prezentowało się ciekawie. Jedyną zagwozdką jest

Kuchnia Bazylii
Makaron razowy w sosie gorgonzola ze szparagami i grzybkami mung 199

penne) 100 g sera pleśniowego Gorgonzola lub innego niebieskiego 100 g gęstej śmietany, gęstego jogurtu lub serka Ricotta 100-150 g namoczonych we wrzątku grzybów Mun 4-6 zielonych szparagów 2 łyżeczki kaparów 2 garście roszponki lub innego mixu młodych liści np. sałat, botwinki, szpinaku, rukoli itp. pieprz do samku skrawki sera Parmezan (opcjonalnie) białe jadalne kwiatki do dekoracji(...)mnie : czosnku liściastego Wykonanie: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie Szparagi podzielić w 2-3 cm kawałki usuwając zdrewniałe końcówki i zblanszować przez 1 minutę we wrzątku (główki wrzucając na końcu tylko na 20-30 sekund). Jako, że zielone szparagi można jeść nawet na surowo, mozna je jedynie sparzyć wrzątkiem. Grzyby mun zalać wrzątkiem by nabrały jędrności. Nie trzeba

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szparagi z sosem a'la holenderskim 159

Dziś w sklepie znalazłam szparagi i postanowiłam od razu je wypróbować. To mój szparagowy debiut, inspiracji poszukałam w internecie i znalazłam odpowiedni przepis na Kwestii Smaku. Zachęcam do wypróbowania - przygotowanie trwa krótko i jest naprawdę pyszne. Do szparagów podany jest sos a'la holenderski. Smacznego! Składniki: 7 zielonych szparagów 50 g masła 2 żółtka 2 łyżeczki soku z cytryny sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Szparagi myjemy, odrywamy końce i gotujemy na parze do miękkości, tak żeby nie były rozgotowane, ale al'dente. Z reszty składników przygotowujemy sos. Masło roztapiamy, podgrzewamy i usuwamy powstałą pianę z powierzchni. Żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy na pianę z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Ubijając, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien być puszysty

psgotujemy