szparagi - 5593 przepisów (strona:123/373)

Szparagi w cieście francuskim 261

Sezon na szparagi w pełni, więc korzystajmy ile się da, bo jak zwykle szybko się skończy. Ja tym razem zapiekłam  te zielone łodyżki z szynką gotowaną i parmezanem w cieście francuskim. Efekt był taki, że znikły jeszcze ciepłe w mgnieniu oka, więc na dniach będzie powtórka ;) Zwłaszcza, że danie to nadaje się na każdą porę dnia i smakuje nawet(...)zimno. Składniki: płat ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów szynka gotowana lub suszona jajko parmezan oliwa sól, pieprz Piekarnik nastawić na 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Pozostałe łodygi doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i obtoczyć w oliwie. Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem,  ułożyć

wyzwania kuchenne
Omlet ze szparagami i aromatyczną szynką 144

Omlet to doskonały pomysł na tanie, pożywne i szybkie śniadanie. Proponuję jajeczny przysmak ze szparagami, aromatyczną szynką i świeżymi pomidorkami, który dostarczy nam energii na cały dzień.   Składniki: 2 jajka 1 łyżka mleka 3 białe szparagi 2 zielone szparagi 50g szynki wędzonej w plastrach 4 pomidorków cherry 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Pomidorki pokroić na połówki, a szynkę na mniejsze kawałki. 2. Szparagi umyć, oczyścić i odłamać końcówki. 3. Jajka wymieszać z mlekiem i lekko ubić mikserem, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. 4. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć chwilę szparagi, pomidorki i szynkę. Następnie wlać masę jajeczną i usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając

Szalona Kuchnia Eweliny
PRZEPISY NA OBIAD NA WIOSNĘ - 20 PROSTYCH DAŃ! 539

kliknij w zdjęcie i przejdź do przepisu! OMLET ZE SZPARAGAMI I PSTRĄGIEM ZUPA RYBNA Z KREWETKAMI I ŁOSOSIEM PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ! DOMOWE JEDZENIE! RAVIOLI ZE SZPINAKIEM! KURCZAK W SOSIE CURRY Z ANANASEM! MNIAMMM! POMYSŁ NA BRUKSELKĘ I KURCZAKA W ZIOŁACH! DIETETYCZNA SAŁATKA DO PRACY Z TUŃCZYKIEM JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) SZASZŁYKI Z KURCZAKA I ANANASA(...)BOTWINKĄ! BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI! STEKI Z CIELĘCINY Z PYSZNYM SOSEM! CHŁODNIK Z BURACZKAMI! PYSZNE WRAPY/ BURITTO Z ŁOSOSIEM I MANGO! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GROSZKU I JARMUŻU O SMAKU MIĘTOWO -KOLĘDROWYM MAKARON SOBA Z WOŁOWINĄ I BROKUŁEM SAŁATKA Z BOBEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ! TACOS Z TORTILLI! NA OBIAD LUB IMPREZĘ

SMYKWKUCHNI
Jak ugotować zielone szparagi 130

Zazwyczaj sięgam po szparagi zielone. Nie tylko dlatego, że według mnie są ładniejsze od białych. Mają też intensywniejszy smak. Im cieńsze szparagi, tym lepiej. Czasem nie trzeba ich nawet obierać ;-) Szparagi można też upiec. Gorąco polecam przepis na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej. Tym razem jednak wersja gotowana, przepyszna bo podana z francuskim sosem Mornay - przepis podlinkowany! Do dzieła! Czas(...)przygotowywania:  do 30 minut Ilość sosu:  4 porcje Składniki: • 500 g świeżych zielonych szparagów - jeden pęczek • pół łyżeczki soli i cukru • do polania sos Mornay - przepis pod linkiem

AniaGotuje.pl
Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana 172

Dzień dobry...  Dzisiaj mam dla Was pyszną zapiekankę szparagowo-ziemniaczaną.  Są chętni? Bo ja uwielbiam wszystko co ma szparagi.... :) A do ślubu od jutra miesiąc został!!! :)   Składniki: 1 pęczek szparag obranych i pokrojonych 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w plastry 1 brokuł podzielony na różyczki boczek surowy kilka plastrów 1/2 cebuli odrobina masła sól pieprz(...)filiżanki śmietany  garść startego parmezanu  Wykonanie: Szparagi ugotować w osolonej wodzie z odrobiną mleka do miękkości. Ugotować również ziemniaki i osobno brokuła. Na patelni podsmażyć na maśle cebulę, dodać drobno pokrojony boczek i dusić chwilę, po czym dodać ugotowane szparagi, chwilę podsmażać, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Połączone z boczkiem i cebulą szparagi wymieszać z ziemniakami

Trufelkowo
Jak ugotować zielone szparagi? 213

SKŁADNIKI: zielone szparagi łyżeczka cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE: 1. Szparagi umyć i osuszyć. 2. Szparaga wsiąść do ręki i  złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki. 3. Do garnka wlać wodę, dodać sok z cytryny, cukier i sól. Zagotować(...)Szparagi związać sznurkiem, postawić w garnku tak aby tylko główki wystawały powyżej wody. 5. Gotować 5-8 min. ZAPRASZAM NA FILM  Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook:  https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram:  https://www.instagram.com/atlas_smakow/

Atlas Smaków
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 428

sprawą chcecie odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, to zamarynujcie rybę w aromatycznych suszonych paprykach i zapieczcie – a jakże – w towarzystwie jędrnych, świeżych papryk, słodkich pomidorków, czosnku oraz zielonych szparagów (tych w sezonie nigdy za wiele). W ten nieskomplikowany sposób stworzycie pełne fantastycznego smaku, autentyczne, kolorowe i odżywcze danie, rodem z gorącej Hiszpanii. Olé! Składniki na 2 porcje: 2 kawałki(...)łososia, pozbawione ości i skóry (najlepiej dzikiego) 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych szparagów 10 – 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia

Even Better Food
Carbonara z zielonymi szparagami 160

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na moją ulubioną carbonarę tym razem z dodatkiem zielonych szparagów. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcje makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) - 5 zielonych szparagów - 150 g wędzonego boczku - 2 żółtka i 1 białko z jajek - szklankę startego parmezanu (szklanka 200 ml) - dużą szczyptę soli, pieprzu i oregano - dodatkowo tarty parmezan na wierzch(...)Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, do zrumienienia (ok. 5-7 minut). 3. W tym czasie obieramy szparagi do połowy ich wysokości i odcinamy twardą końcówkę. Następnie płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (główek szparagów nie ścieramy, dodajemy je w całości). 4. Następnie w dużej misce roztrzepujemy

Bez Cebuli
Roladki z polędwicy z grilla ze szparagami 151

Polędwiczki delikatne kruche, ze szparagami, otulone boczkiem wędzonym. Podaje je z sosem tatarskim i ziołowym. Do tego gruszka, cukinia, pomidorki z grilla. Pysznie smakuje i szybko się grilluje. 2 polędwice wieprzowe 9 szparagów zielonych 1 opakowanie mozzarelli kulki sól, pieprz przyprawa do grilla 9 plastrów boczku wędzonego cienkie 1 gruszka 1 cukinia 1 gałązka pomidorków koktajlowych sos tatarki, sos ziołowy(...)kroiłam. Nacinam każdy kawałek wzdłuż tak żeby utworzyć większe płaty. Dłonią delikatnie rozbijam mięso. Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do grilla i odstawiam na 30 minut. Obieram końce szparagów i zostawiam taką długość jak nasze polędwice mniej więcej. W garnku zagotowuję wodę z odrobiną soli i cukru i wrzucam szparagi na 3 minuty i gotuję. Wyjmuję i studzę. Na polędwicy układam

wesoła kuchnia
Szparagowo cukiniowa zupa 177

Lekka, szybka zupa sezonowa. Moja rodzina bardzo uwielbia takie zupy. Są proste i bardzo smaczne. W sezonie szparagowym polecam. Obowiązkowo musi być koperek do zupy. 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 pęczka białych szparagów 3 gałązki selera naciowego 1 marchewka 2 ziemniaki 1 cukinia młoda sól, pieprz czerwony koper świeży 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka masła Szparagi obieram, i kroję(...)Ziemniaki, marchew obieram, i kroję ziemniaki w kostkę, marchew w talarki. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję ziemniaki, marchew i gotuję pięć minut. Dodaję pokrojony seler naciowy, szparagi i gotuję aż szparagi będą aldente. Na końcu dodaję pokrojoną cukinię w plasterki cienkie, i gotuję jeszcze pięć minut. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym, koperkiem, wlewam śmietanę, dodaję masło i już

wesoła kuchnia
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce 172

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na lekką sałatkę na bazie szpinaku z dodatkiem zielonych szparagów i jajka w koszulce. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - 2 garście świeżego szpinaku - 2 garście rukoli - 1 czerwoną paprykę - 3-4 pomidory malinowe - 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 10 sztuk) - 1 opakowanie gorgonzoli (200 g) jeśli gorgonzola jest dla Was zbyt intensywna, dodajcie(...)przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę słodkiej papryki - sól i pieprz 1. Odcinamy twardą końcówkę szparagów, a następnie obieramy je do połowy ich wysokości. 2. Tak przygotowane szparagi kroimy w plasterki o grubości ok 0,5 cm i razem z główką wrzucamy do gotującej się wody

Bez Cebuli
Zupa szparagowa z groszkiem i kostkami jajka 187

Pomysł na tą zupkę dostałam od młodej gospodyni Moniki. Cała rodzina pomaga mi w zbieraniu ciekawych pomysłowych dań. Szparagi oskrobać, oprócz łebków. Twarde końcówki jeżeli są to wyrzucić. Ja mam taki lniany woreczek do którego wrzucam wszystko co potem ma być wyrzucone – np stwardniałe końcówki szparag. Smak z końcówek zostanie w zupie, więc nic nie będzie zmarnowane. Szparagi pokroić(...)śniadanie. Do garnka wlać wodę, dodać marchew, piersi indycze pokrojone w cienkie paseczki, vegetę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut, następnie dodać groszek i szparagi. Gotować do miękkości warzyw. Dodać pokrojone w kostkę białka, posiekany koperek. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Gotowe, smacznie i pięknie. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Szparagi z pesto z rukoli i kurczakiem 172

Coś szybkiego, lekkiego i mega dobrego. Sezon na szparagi w pełni więc trzeba korzystać i zajadać się nimi. Z dodatkiem chrupiących grzanek z pesto domowym. 1 pęczek szparagów białych 1 pierś z kurczaka 1 gałązka pomidorów koktajlowych pomidorki żółte i czerwone koktajlowe 1 kulka mozzarelli natka pietruszki przyprawa do kurczaka pesto: 100 g roszponki 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów(...)włoskich 3 łyżki sera żółtego tartego 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 bułka Do pojemnika wysokiego przekładam składniki pesto i miksuję blenderem. Szparagi obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam. Do naczynia do zapiekania przekładam pesto, układam na nim szparagi. Pierś z kurczaka kroję na trzy części , posypuję przyprawą do kurczaka i odstawiam na 30 minut

wesoła kuchnia
Stir-fry ze szparagami, groszkiem cukrowym i makaronem soba 196

Łodzi za oknem – deszczowo. Czuję, że to będzie dzień lenia. Z tej okazji mam dla Was inspirację na obiad, który robi się dosłownie chwilę. Stir-fry ze szparagami, groszkiem cukrowym i makaronem soba to jeden z ulubionych obiadów! Składniki (2 – 3 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów 250 g groszku cukrowego makaron soba olej z prażonych nasion sezamu(...)łyżką brązowego cukru) 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, świeżo zmielony kolorowy pieprz opcjonalnie – nasiona sezamu Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Przygotuj wszystkie składniki: Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 2 – 4 cm kawałki. Groszek cukrowy umyj i odetnij końcówki strąków. Szalotkę

Moja pasja smaku
Risotto ze szparagami i cukinią 149

straganach królują szparagi u mnie w kuchni obowiązkowo  gotuje się risotto, kremowe, dzięki ryżu arborio, sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym na raz pochłonąć cały garnek, smaku dopełnia białe wino i tarty parmezan, nic wiecej do szczęścia nie trzeba. Duet idealny. Zastrzyk optymizmu i energii, która pobudzi apetyt na życie. Pycha! Składniki: na dwie porcje(...)ryżu arborio Pęczek zielonych szparagów ½ cukinii 1 cebula 2 łyżki masła 300 ml warzywnego domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina lub cydru 50 g startego parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałe końce, blanszujemy 2-3 minuty  w osolonym wrzątku, główkami do góry

Wanilia i Kardamon