postawimy na niecodziennie i zazwyczaj dostępne, ale nie zawsze znajdujące się w naszych kuchniach produkty. Mój wybór padł na marynowanego w miodzie kurczaka oraz grillowane warzywa: cukinię i... białe szparagi. Skąd szparagi o tej porze? A ze słoika! ;) i wiecie co? Nie zawiodły! Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pietruszki(...)proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos vinaigre opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy i wstawiamy do lodówki
Kitchens Alphabetwnętrza jelita. Przy pomocy nadziewarki wypełniamy jelita mięsem. Skręcamy cienkie kiełbaski mniej więcej co 15 centymetrów. Kiełbaski grillujemy na rumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich(...)zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki
OstryKęsPomysł na dzisiejszą kolację powstał właściwie podczas zakupów. Jakoś tak się złożyło, że dawno nie robiłam szparagów a bardzo je lubię. Połączenie z wędzonym łososiem I jajkiem w koszulce polanym sosem holenderskim tworzy klasyczne i przepyszne danie.Dla 2 osób:2 pęczki szparagów, końcówki obcięteKilka plastrów wędzonego łososia2 jajkaNa sos:2 żółtkaSok z 0.5 cytrynySpora łyżka stołowa rozpuszczonego masłaPieprz biały(...)ubijam z sokiem z cytryny na gładką masę. Doprawiam solą I pieprzem a następnie powoli dolewam masło, ciągle ubijając. Powstanie gładki sos o jasno żółtym kolorze.Teraz już wystarczy wyłożyć szparagi, łososia I bardzo delikatnie jajko. Polać sosem. Ja dodałam kilka kropli emulsji balsamicznej do wykończenia według pewnego ciekawego pomysłu, który dziś usłyszałam.Najlepszy moment jest kiedy przetniemy jajko I kremowe
Kulinarna rozmowabardzo przypadł mi do gustu. Jedzenie było przepyszne i właśnie chcę podzielić się z Wami moją interpretacją przystawki, którą tam jadłam. Podobne danie już gościło na naszym blogu szparagi z jajkiem w koszulce Na 4 porcje potrzebujemy:2 pęczki szparagów4 plastry szynki parmeńskiejMłode listki różnych sałat2 żółtkaSok z pół cytrynyŁyżka rozpuszczonego masłaBiały pieprz I sól do smakuWykonanie:Odcinamy końcówki(...)szparagów. Ja obieram jeszcze skórkę, ale nie jest to konieczne.Sos holenderski przygotowujemy ubijając żółtka z sokiem cytrynowym na gładką masę. Dodajemy powoli rozpuszczone masło I ubijamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą I pieprzem.Szparagi gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie.Na talerzu układamy liście sałaty, plaster szynki, szparagi I skrapiamy sosem holenderskim.Idealnie pasuje do tego kieliszek Chablis.Polecam! Smacznego
Kulinarna rozmowaDziś prezentuję obiad dla prawdziwych smakoszy. Upieczemy filety pstrąga łososiowego, skropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć im będzie przepyszna sałatka z zielonych szparagów i fasoli szparagowej oblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę! Składniki: 4 filety z pstrąga łososiowego sok z połówki pomarańczy oliwa z oliwek łyżka świeżej szałwii(...)Zdjąć z ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę ubić mikserem do uzyskania puszystej masy. Powoli wmieszać ją w sos. Podawać od razu z upieczonym pstrągiem i sałatką. Zielona sałatka ze szparagów i fasolki: 2 pęczki szparagów 400 g zielonej fasolki szparagowej 100 g obranych pistacji garść listków świeżej szałwii 75 ml oliwy z oliwek kilka kropel winnego octu Szparagi i fasolkę umyć
Food SquareMinimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej(...)stanie się elastyczne. Uformować kulę i wstawić do miski. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2h. Następnie podzielić na 6-8 porcji. Dodatki: pęczek białych szparagów pęczek zielonych szparagów 250 g mascarpone 4 szalotki 150 g prosciutto 1 łyżka oliwy z oliwek rozmaryn (suszony) świeżo mielony biały pieprz gałka muszkatołowa Szparagi obrać i ugotować
Food SquarePogoda nas ostatnio rozpieszcza. Słońce jak w Italii. Dlatego postanowiłam przygotować dzisiaj risotto ze szparagami. To drugi po spaghetti najpopularniejszy przysmak mojej ulubionej kuchni włoskiej. Daje wiele możliwości, można je przygotować z najrozmaitszymi dodatkami. Podstawowe składniki to ryż okrągły, niepłukany (tylko taki ma odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis(...)możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast szparagów dodać grzyby, cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Składniki: 300g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) 3 łyżki oliwy 200 ml białego wina wytrawnego 800 ml bulionu warzywnego 1 cebula 5 pieczarek 2 łodygi selera naciowego pęczek zielonych szparagów sól, pieprz ser parmezan natka pietruszki Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie
Smakowity Blog Kulinarnyciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz, Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody(...)zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki siekamy. Ze szaragów odcinamy twarde końcówki i gotujemy na osolonym wrzątku ok.12 minut.Osączamy, z każdego szparaga odcinamy 1/3 z czubkiem. Resztę kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Szalotki smażymy na maśle ok 10 minut. Zalewamy winem
Anioły w kuchniPrzepis podpatrzony na stronie „Kwestia Smaku”. Szukałam jakiejś ciekawej inspiracji z wykorzystaniem szparagów, gdyż sezon ruszył już pełną parą J To danie bardzo mnie zaciekawiło, gdyż jest kombinacją wszystkich moich ukochanych smaków. Oczywiście wyszło rewelacyjne, a co najważniejsze jego przyrządzenie jest banalne, potrzebujecie jedynie 15 minut i obiad gotowy. Idealna propozycja również na lunch w pracy. Piersi(...)kurczaka z szynką parmeńską, szparagami w sosie z zielonego pesto Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (nie za duże) około 5-6 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej) 1 pęczek zielonych szparagów pieprz, sól bazylia, oregano 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę oliwa z oliwek 4 łyżki zielonego pesto (kupionego lub z tego przepisu
Mania Gotowanianowy produkt: majonez delikatny. Po otworzeniu słoiczka odbyła się degustacja, okazało się, że ten majonez ma delikatniejszy smak i lżejszą konsystencję niż majonez dekoracyjny Winiary. W lodówce były zielone szparagi, obowiązkowe w moim wielkopolskim domu o tej porze roku, szynkę mam zawsze w lodówce tak samo jak pomidory koktajlowe. Postanowiłam więc przygotować wytrawne Jaglane muffiny ze szparagami i szynką(...)majonezie. Ten majonez doskonale w babeczkach/ muffinach zastępuje olej. Muffiny wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, wilgotne, a przede wszystkim smaczne. Te jaglane muffiny ze szparagami i szynką można zapakować i wziąć na majowy piknik! Przepisy na słodkie muffiny można znaleźć tutaj. Można powiedzieć, że te muffiny zrobi każdy: ten co ma lewe ręce w kuchni, kuchenne leniwce, niecierpliwi, którzy lubią gotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzychodzi maj na naszym stole nie może zabraknąć szparagów. Zawsze je lubiłam, obojętnie jak przygotowane. często przygotowuję zupę na ich bazie. Przeważnie jest to kremowa zupa. Tym razem przygotowałam kremową zupę szparagową, zupa ma soczyście zielony, intensywny kolor. Kleks śmietany i prażone na oliwie z chili pestki dyni wieńczą dzieło Zupa szparagowa, jak i inne potrawy z udziałem szparagów(...)wpisane w tradycję kuchni wielkopolskiej i zawsze bardzo nam smakują. Polecam Wam ten przepis na pyszną sezonową kremową zupę szparagową. Możecie też przygotować szparagi w inny sposób: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z serem Kremowa zupa szparagowa z pestkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękońcu są moje ukochane szparagi! Chociaż miałam problem, żeby znaleźć zielone, wszędzie były same białe. Chodziłam od stoiska do stoiska i nic. Ale uparłam się na zielone i nie mogłam odpuścić. W końcu pojechałam na jeden z większych rynków i tam dostałam moje cudeńka :) Teraz wiem, że warto było tyle za nimi jeździć. Jak spróbowałam risotto to moja pierwsza myśl(...)lepsze. Nie radziłabym rezygnować z masła, gdyż to ono wypełnia risotto. To tylko 1 łyżka na 4-5 porcji dania, a całkowicie zmienia konsystencję risotto. RISOTTO Z KREWETKAMI, SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI (4-5 porcji) Składniki: - 250 gram krewetek - pół pęczka zielonych szparagów - 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy - 300 gram ryżu arborio - kieliszek białego wina - 1 litr bulionu
Zgrabne Gotowaniesame ziemniaki można sobie ugotować np wieczorem, odłożyć do lodówki, a następnego dnia dołożyć do nich pozostałe składniki i wymieszać. Tak też przygotowałam tę sałatkę z ziemniakami, szparagami, mozzarellą, pomidorkami i szynką. na 4 porcje: około 700-800 g małych, młodych ziemniaków 1 pęczek zielonych szparagów 200 g pomidorków koktajlowych 80 g szynki dojrzewającej 1 mała lub 1/2 średniej czerwonej(...)marki Rana) sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać). Po odcedzeniu i przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z bazyliowym pesto. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, gotujemy w lekko osolonej wodzie (ja nie zanurzam główek szparagów). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę kroimy
Smaki Na Talerzuwyszły przepyszne, bardzo nam smakowały. Przygotowałam je w pojedynczych foremkach, ale spokojnie możecie je zrobić w jednym większym naczyniu. Składniki na 3 osoby: 250 g makaronu penne 250 g szparagów około 80 g boczku szczypiorek Sos beszamelowy: 200 ml mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta ostrej papryki ser żółty, tarty szczypiorek 1. Makaron(...)gotujemy al dente, tak samo szparagi. 2. Na patelni przesmażamy boczek. 3. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy całość np. rózgą i chwilkę przesmażamy, ale nie dopuszczamy aby ściemniało. Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko, mieszamy i gotujemy przez około 10 minut, w tym czasie doprawiamy do smaku. 4. Foremki lub foremkę smarujemy masłem, szparagi (dolne
Gotowanie...to proste !Sałatka z tuńczykiem, szparagami i groszkiem cukrowym Dzisiaj zapraszam was na kolejną inspirację dania na Wielkanoc. Uwielbiam tuńczyka i sałatki z nim w roli głównej zawsze pojawiają się u mnie czy to na świątecznym czy imprezowym stole, często w różnych odsłonach bo jak wiecie lubię eksperymentować i łączyć nowe smaki. Ta piękna, wiosenna sałatka którą dziś wam chcę zaprezentować będzie(...)ozdobą świątecznego stołu bo efektownie się prezentuje, ale będzie też lekką i zdrową przekąską. PRZEPIS SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM Składniki: 2 cykorie 8 szparagów 1 pomarańcza 1 granat 2 puszki tuńczyka w oliwie 100 g strączków groszku cukrowego 1 słodka papryka oliwa extra vergine szczypta soli Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem, szaparagami i groszkiem cukrowym: 1. Cykorie kroimy wzdłuż na ćwiartki
Dorota Smakuje