zrobienia, nieziemsko pyszne, no i eleganckie. Będzie świetnie wyglądać np. na rodzinnym przyjęciu lub uroczystym obiedzie. Gwarantuję, że nikt się nie oprze! Połączenie delikatnej, kremowej masy serowej ze szparagami i świeżą bazylią z chrupiącym orzechowym spodem z boczkiem smakuje obłędnie ! Naprawdę obłędnie! Koniecznie spróbujcie i dajce znać jak się podoba! Polecam! SKŁADNIKI: SPÓD: * mąka orzechowa – 1/4 szkl * masło(...)lyżka * sól – 1 szczypta * boczek gotowany, mielony – ok. 50 g MUS: * szparagi zielone – 10-12 szt * ser śródziemnomorski Arla – 1 op * skórka z limonki * mleko tłuste – 100 ml * śmietana 36% – 300 ml * świeża bazylia – 1 pęczek * pieprz świeżo mielony * żelatyna – 2 łyżki KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO: * sok z ogórków kiszonych
Ostra na Słodkoskładników odżywczych. Szybkie smażenie w małej ilości oleju powoduje minimalne straty składników odżywczych, zachowuje znakomity smak, a warzywa są chrupkie i kolorowe. Dziś przygotowałam groszek cukrowy w strączkach, zielone szparagi i młodą marchewkę. Pyszne, sycące wegańskie danie, do podania z ryżem, albo makaronem lub po prostu jako dodatek do każdego dania z mięsem lub rybą. Skladniki: 200 g groszku cukrowego(...)młodych marchewek pęczek zielonych szparagów olej arachidowy lub sojowy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 cm kawałek imbiru 1 ząbek czosnku ziarna sezamu Wykonanie: obciąć końcówki zielonego groszku z jednej strony, z ogonkiem. Marchewki obrać lub oskrobać. Szparagi odłamać, odrzucić zdrewniałe końcówki. Obrać kawałek imbiru i czosnek, posiekać. Marchewkę przekroić na ćwiartki lub ósemki, następnie przepołowić, szparagi pociąć na kilkucentymetrowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sprawdzi się świetnie jako obiad, jest sycąca dzięki ryżowi, który znalazł się w jej składzie. Ponadto jest bardzo odświeżająca, znajdziecie w niej dużo warzyw sałaty, świeżej mięty, cytryny czy szparagów. przepis na sałatkę z rybą i szparagami: - 2 garście ulubionej sałaty - cztery małe porcje dorsza - sok z 1 cytryny - 1 torebka ugotowanego ryżu jaśminowego - sól, pieprz - wypustki(...)granata - 1/3 pęczka zielonych szparagów - oliwa z oliwek - syrop z agawy lub miód - mięta Rybę osusz i usmaż na oliwie/maśle z dodatkiem soli morskiej i otartej skórki z cytryny. Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki. Wrzuć na wrzątek ( posolony i posłodzony) na 4 minuty. Przełóż do lodowatej wody. Odcedź, osusz. Usmaż na maśle z dodatkiem syropu z agawy. Ryż
SMYKWKUCHNIKuchnia z warzywami. Sezon szparagowy w pełni. To kari można przygotować zarówno z zielonymi jak i białymi szparagami. Składniki 250 g wyłuskanego groszku ( 700 g ze strąkami ) sól morska 1 czerwona cebula ząbek czosnku pieprz 700 g zielonych szparagów 500 g ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżki świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżeczki przyprawy curry szczypta pieprzu kajeńskiego(...)bulionu jarzynowego 4 łyżki śmietany 4 łyżki kefiru Przygotowanie Wyłuskany groszek wrzuciłem na 10 minut do mocno wrzącej wody, odcedziłem. Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem w kostkę. Warzywa umyłem. Szparagi obrałem, odciąłem zdrewniałe końce. Szparagi i ziemniaki pokroiłem na 3-centymetrowe kawałki. Podgrzałem oliwę, wymieszałem z cebulą, czosnkiem, pietruszką, curry i pieprzem kajeńskim. Dodałem szparagi i ziemniaki, podlałem to wszystko
R'n'G Kitchenobiad dla całej rodziny. Zawsze porcje wychodzą porządne, a makaronowa zapiekanka po odgrzaniu smakuje zazwyczaj jeszcze lepiej. Dziś proponuję zapiekany makaron z mięsem (akurat miałam pod ręką pieczoną kaczkę), szparagami, grzybami i dużą ilością sera Wszystko to zatopione w pysznym sosie serowym, cudo! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami (6 porcji) Składniki: 1 pieczona(...)pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 pęczek (500 g) szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone w 2 cm kawałki 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oliwy z oliwek 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego al dente 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g sera, startego
karmelowydużo się dzieje. Mam nadzieje, że uda mi się trochę o tym w końcu napisać :) A dziś mam fajną propozycję na szybką kolację lub obiad. Co prawda sezon na szparagi zaczął się dawno ale nie miałam czasu się do tego zabrać. No i jest mi bardzo przykro. Porcja dla 2 osób Przy takiej pogodzie, jest to idealne rozwiązanie(...)kolację, czas przygotowania to dosłownie czas ugotowania się makronu. Składniki: 100 g polędwicy wołowej 10 pomidorków pęczek szparagów (8-10 sztuk) 2 gniazdka (160 g) makaronu wstążki 50 ml śmietany kremówki 30% 50 ml wody z gotującego się makaronu 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek do posypania Przygotowanie: makaron ugotować al dente w osolonej
Niezły Młynekochoty na słodycze, a przy codziennych treningach mam niesamowitą potrzebę jedzenia słonych produktów. Pomysł na sałatkę zrodził się od dzikiej ochoty na szynkę Jamon Serrano i kupienia zielonych szparagów. Gdybym je zrobiła w sosie holenderskim, to byłoby idealnie, ale….. sos holenderski składa się głównie z masła i jajek, czyli do lekkich nie należy A że szparagi idealnie komponują(...)Muszę przyznać, że połączenie baaaaardzo trafione, a całość doprowadza do szaleństwa kubki smakowe *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Sałatka Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają). Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut. Delikatnie je wyjmij i odłóż na ręcznik papierowy. Odetnij kilka główek (do udekorowania talerzy
Eat me! Fit me!Dzień dobry poniedziałkowo ;) Mam nadzieję, że uda Wam się dostać gdzieś jeszcze szparagi, bo w końcu udało mi się zebrać dla Was w całość inspirację na szparagowo - baklażanowo - paprykowe śniadanie, w towarzystwie grzanek i jajek w koszulce. Jak tylko przychodzi sezon szparagowy jem je bez opamiętania ;) na śniadanie, na obiad, na kolację jeszcze tylko deseru brakuje ;) Składniki(...)osób: 1 pęczek szparag woda, sól do ugotowania szparag 4-6 jajek woda, sól, łyżka octu do ugotowania jajek chleb tostowy ajvar Przygotowanie: Jajko w koszulce: Wodę gotujemy, dodajemy ocet. Jajko wbijamy do miseczki. Przy pomocy łyżki mieszamy wodę w garnku, tak aby na środku wytworzył się wir, do którego wlewamy jajko. Gotujemy 3 minuty na wolnym ogniu. Jajko
Życie zaczyna się w kuchniWszystko w tym roku dzieje się za szybko. Za szybko wiosna stała się latem, za szybko przekwitły bzy. Za szybko zaczęły się truskawki. Za szybko kończą się szparagi... Sezon szparagowy żegnam makaronową zapiekanką z łososiem. Po raz kolejny kombinowałam ze smakami i po raz kolejny intuicja mnie nie zawiodła - wyszło pyszne danie, sycące, ale nie zapychające. Lubię takie obiady. Składniki(...)100g makaronu (np. świderki, rurki) 200g filetu łososia lub pstrąga łososiowego kawałek pora (ok 7cm, jasno zielona cześć) pęczek szparagów 100ml śmietanki 100ml jogurtu 1 jajko 100g sera feta lub capri 2 łyżki oliwy sól pieprz tymianek czosnek granulowany pieprz cytrynowy Rybę pokroić w ok 1,5cm kostkę, doprawić solą, pieprzem cytrynowym, odrobina czosnku, tymiankiem. Odstawić na 15 minut. Makaron
Obiad gotowyRyż z kurczakiem, papryką i szparagami Szybki, niedrogi i przepyszny obiad jednogarnkowy (lub jednopatelniowy ;)) Polecam! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 szklanka ryżu (użyłam ryżu jaśminowego) 1 czerwona papryka 1 pęczek zielonych szparagów 2 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, zioła prowansalskie, ewentualnie przyprawa do kurczaka olej(...)chwile razem podsmażamy na małym ogniu, ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem (lub wodą), mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 minuty. W tym czasie przygotowujemy szparagi: myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki. Pokrojone szparagi dokładamy do ryżu, mieszamy i dalej dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie do potrawy dodajemy usmażone
Blog z ApetytemDelikatna i kremowa zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mleka kokosowego. Po prostu niebo w gębie! Wyśmienite zestawienie smaków, a dodatek czarnuszki nadaje aromatu i podkręca smak zupy. Do tego jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu - potrzebujemy zaledwie kilku składników i 20 minut czasu... Sezon na szparagi jeszcze trwa i są one już tańsze, więc warto skorzystać(...)Składniki: 500 g białych szparagów 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml mleka kokosowego ok. 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy/oleju 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: (do podanie) grzanki czarnuszka Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę/olej i wrzucamy cebulę
Kuchnia MagdaLenymnie to klasyczna ceramiczna forma o średnicy 25cm, wysoka na 5cm. Smarujemy formę masłem i wysypujemy łyżką startego na najdrobniejszej tarce twardego sera. Odkładamy na czas przygotowanie reszty składników. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Kroimy szparagi na kawałki o długości 2,5cm – pilnujcie, żeby były w miarę równe i małe, a nie duże – ze zbyt dużymi tarta(...)między listkami. Osuszamy, kroimy pora na półcentymetrowe plasterki, odkładamy. Szynkę kroimy w równą, centymetrową kostkę. W głębokim rondlu lub na dużej patelni rozpuszczamy masło i na gorący tłuszcz wrzucamy szparagi. Smażymy je, mieszając, około 4-5 minut – zaczną się szklić i zmiękną. Dodajemy pokrojonego pora i smażymy razem, stale mieszając żeby nie dopuścić do jego przypalenia, tylko do momentu
Karo in the KitchenJako, że sezon na szparagi w pełni, dzisiaj proponuję wykorzystanie ich z połączeniem makaronu. To bardzo pyszne danie, a co najważniejsze proste – makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami. Tym razem nie gotujemy szparagów, a smażymy je na patelni z dodatkiem czosnku. To sprawia, że są one chrupkie i aromatyczne… po prostu pyszne! Musicie spróbować Czytaj więcej → Artykuł MAKARON(...)SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI pochodzi z serwisu green goodies
greengoodiesPomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - smażone piersi z kurczaka podane w sosie śmietanowym wraz z dodatkiem zielonych szparagów. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują. Zachęcam do przygotowania! Składniki na 3-4 porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (wagowo co najmniej 0,5 kg) 1 mały pęczek zielonych szparagów 1 szklanka wody + 2 łyżeczki domowej(...)kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Piersi z kurczaka obtoczyć w mące i przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Podsmażone piersi z kurczaka przełożyć na talerz. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Na tej samej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać szparagi. Lekko je posolić i smażyć na średnim ogniu, aż do nabrania mocniejszego koloru
UgotowaćKisić można prawie wszystko więc kiszę różne warzywa i owoce. Szparagi kiszone to podobno specjał wielkopolski, ale są tak proste do przygotowania, że każdy może zrobić je sobie w domu. Jak smakują kiszone szparagi? Jak kiszone szparagi! Są delikatne, kwaskowe i pyszne! Jeśli tylko lubisz szparagi to taka wersja powinna Ci smakować. Zrób słoik na próbę, a jeśli się(...)nich zakochasz tak jak ja to szybko zrobisz więcej. Mnie zdecydowanie bardziej do gustu przypadły zielone kiszone szparagi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza