dużo się dzieje. Mam nadzieje, że uda mi się trochę o tym w końcu napisać :) A dziś mam fajną propozycję na szybką kolację lub obiad. Co prawda sezon na szparagi zaczął się dawno ale nie miałam czasu się do tego zabrać. No i jest mi bardzo przykro. Porcja dla 2 osób Przy takiej pogodzie, jest to idealne rozwiązanie(...)kolację, czas przygotowania to dosłownie czas ugotowania się makronu. Składniki: 100 g polędwicy wołowej 10 pomidorków pęczek szparagów (8-10 sztuk) 2 gniazdka (160 g) makaronu wstążki 50 ml śmietany kremówki 30% 50 ml wody z gotującego się makaronu 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek do posypania Przygotowanie: makaron ugotować al dente w osolonej
Niezły Młynekochoty na słodycze, a przy codziennych treningach mam niesamowitą potrzebę jedzenia słonych produktów. Pomysł na sałatkę zrodził się od dzikiej ochoty na szynkę Jamon Serrano i kupienia zielonych szparagów. Gdybym je zrobiła w sosie holenderskim, to byłoby idealnie, ale….. sos holenderski składa się głównie z masła i jajek, czyli do lekkich nie należy A że szparagi idealnie komponują(...)Muszę przyznać, że połączenie baaaaardzo trafione, a całość doprowadza do szaleństwa kubki smakowe *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Sałatka Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają). Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut. Delikatnie je wyjmij i odłóż na ręcznik papierowy. Odetnij kilka główek (do udekorowania talerzy
Eat me! Fit me!Dzień dobry poniedziałkowo ;) Mam nadzieję, że uda Wam się dostać gdzieś jeszcze szparagi, bo w końcu udało mi się zebrać dla Was w całość inspirację na szparagowo - baklażanowo - paprykowe śniadanie, w towarzystwie grzanek i jajek w koszulce. Jak tylko przychodzi sezon szparagowy jem je bez opamiętania ;) na śniadanie, na obiad, na kolację jeszcze tylko deseru brakuje ;) Składniki(...)osób: 1 pęczek szparag woda, sól do ugotowania szparag 4-6 jajek woda, sól, łyżka octu do ugotowania jajek chleb tostowy ajvar Przygotowanie: Jajko w koszulce: Wodę gotujemy, dodajemy ocet. Jajko wbijamy do miseczki. Przy pomocy łyżki mieszamy wodę w garnku, tak aby na środku wytworzył się wir, do którego wlewamy jajko. Gotujemy 3 minuty na wolnym ogniu. Jajko
Życie zaczyna się w kuchniWszystko w tym roku dzieje się za szybko. Za szybko wiosna stała się latem, za szybko przekwitły bzy. Za szybko zaczęły się truskawki. Za szybko kończą się szparagi... Sezon szparagowy żegnam makaronową zapiekanką z łososiem. Po raz kolejny kombinowałam ze smakami i po raz kolejny intuicja mnie nie zawiodła - wyszło pyszne danie, sycące, ale nie zapychające. Lubię takie obiady. Składniki(...)100g makaronu (np. świderki, rurki) 200g filetu łososia lub pstrąga łososiowego kawałek pora (ok 7cm, jasno zielona cześć) pęczek szparagów 100ml śmietanki 100ml jogurtu 1 jajko 100g sera feta lub capri 2 łyżki oliwy sól pieprz tymianek czosnek granulowany pieprz cytrynowy Rybę pokroić w ok 1,5cm kostkę, doprawić solą, pieprzem cytrynowym, odrobina czosnku, tymiankiem. Odstawić na 15 minut. Makaron
Obiad gotowyRyż z kurczakiem, papryką i szparagami Szybki, niedrogi i przepyszny obiad jednogarnkowy (lub jednopatelniowy ;)) Polecam! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 szklanka ryżu (użyłam ryżu jaśminowego) 1 czerwona papryka 1 pęczek zielonych szparagów 2 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, zioła prowansalskie, ewentualnie przyprawa do kurczaka olej(...)chwile razem podsmażamy na małym ogniu, ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem (lub wodą), mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 minuty. W tym czasie przygotowujemy szparagi: myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki. Pokrojone szparagi dokładamy do ryżu, mieszamy i dalej dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie do potrawy dodajemy usmażone
Blog z ApetytemDelikatna i kremowa zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mleka kokosowego. Po prostu niebo w gębie! Wyśmienite zestawienie smaków, a dodatek czarnuszki nadaje aromatu i podkręca smak zupy. Do tego jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu - potrzebujemy zaledwie kilku składników i 20 minut czasu... Sezon na szparagi jeszcze trwa i są one już tańsze, więc warto skorzystać(...)Składniki: 500 g białych szparagów 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml mleka kokosowego ok. 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy/oleju 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: (do podanie) grzanki czarnuszka Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę/olej i wrzucamy cebulę
Kuchnia MagdaLenymnie to klasyczna ceramiczna forma o średnicy 25cm, wysoka na 5cm. Smarujemy formę masłem i wysypujemy łyżką startego na najdrobniejszej tarce twardego sera. Odkładamy na czas przygotowanie reszty składników. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Kroimy szparagi na kawałki o długości 2,5cm – pilnujcie, żeby były w miarę równe i małe, a nie duże – ze zbyt dużymi tarta(...)między listkami. Osuszamy, kroimy pora na półcentymetrowe plasterki, odkładamy. Szynkę kroimy w równą, centymetrową kostkę. W głębokim rondlu lub na dużej patelni rozpuszczamy masło i na gorący tłuszcz wrzucamy szparagi. Smażymy je, mieszając, około 4-5 minut – zaczną się szklić i zmiękną. Dodajemy pokrojonego pora i smażymy razem, stale mieszając żeby nie dopuścić do jego przypalenia, tylko do momentu
Karo in the KitchenPomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - smażone piersi z kurczaka podane w sosie śmietanowym wraz z dodatkiem zielonych szparagów. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują. Zachęcam do przygotowania! Składniki na 3-4 porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (wagowo co najmniej 0,5 kg) 1 mały pęczek zielonych szparagów 1 szklanka wody + 2 łyżeczki domowej(...)kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Piersi z kurczaka obtoczyć w mące i przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Podsmażone piersi z kurczaka przełożyć na talerz. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Na tej samej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać szparagi. Lekko je posolić i smażyć na średnim ogniu, aż do nabrania mocniejszego koloru
UgotowaćKisić można prawie wszystko więc kiszę różne warzywa i owoce. Szparagi kiszone to podobno specjał wielkopolski, ale są tak proste do przygotowania, że każdy może zrobić je sobie w domu. Jak smakują kiszone szparagi? Jak kiszone szparagi! Są delikatne, kwaskowe i pyszne! Jeśli tylko lubisz szparagi to taka wersja powinna Ci smakować. Zrób słoik na próbę, a jeśli się(...)nich zakochasz tak jak ja to szybko zrobisz więcej. Mnie zdecydowanie bardziej do gustu przypadły zielone kiszone szparagi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaczasami ciężko wprowadzić je w życie. Jeżeli jednak spróbujecie przekonacie się, że warto. Na zachętę zapraszam do spróbowania mojej sałatki ze szparagami i pomidorami malinowymi. Sałatka ze szparagami, pomidorami i serem korycińskim Składniki: ½ pęczka zielonych szparagów 2 duże pomidory malinowe 150g sera korycińskiego garść listków bazylii 2-3 łyżki ulubionych(...)dynia i słonecznik Sos: 1-2 ząbki czosnku 60ml oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz czarny Przygotowanie: Szparagi skrócić o twarde końcówki , jakieś 5 cm. Gotuj w osolonej i posłodzonej wrzątku przez 3 minuty. Warto jest „główki” delikatnie podnieść nad poziom wody
kuron.com.plczas na szparagi. Zupa szparagowa musi być więc u mnie dziś sycący krem i pachnące czosnkiem bułeczki. pęczek zielonych szparagów (500g) 1 duży ziemniak 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone(...)małą kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki ,odciąć główki,resztę pokroić na kawałki. Główki odłożyć,pozostałe szparagi wrzucić do garnka,zalać bulionem i gotować kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania wrzuć główki szparagów,lekko podgotowane (al'dente) wyjąć z zupy i odłożyć do dekoracji. Zupę zmiksować blenderem na gładki
Kolorowa kuchnia Elkimnie szparagowy zawrót głowy trwa w najlepsze! Dziś zapraszam po przepis na szparagi zapiekane pod beszamelem, które wprost uwielbiam! Przygotowałam je jako dodatek do dania głównego, jednak odgrzane wieczorem świetnie sprawdziły się na kolację bez żadnych dodatków. Korzystajcie z tego dobrodziejstwa dopóki jest w sezonie, teraz są najtańsze i najsmaczniejsze. Polecam także moje inne przepisy na szparagowe pyszności , których(...)mnie nie brakuje. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Szparagi zapiekane pod beszamelem (2-3 porcje) Składniki: 500 g szparagów, z przyciętymi końcami 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 100 g startego sera żółtego sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku oliwa do skropienia Przygotowanie: W mniejszym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło
karmelowyZapiekanka trochę inna niż zwykle, bo nie makaronowa, ryżowa ani ziemniaczana. Przekonałam się, że tuńczyk świetnie smakuje również z dodatkiem grillowanych warzyw, sezonowych szparag i aromatycznym ajvarem. Powiedziałabym, że to lżejsza wersja zapiekanki. Tuńczyk z puszki to wygodne rozwiązanie, na urozmaicenie diety. Spożywanie go, zapewnia wartościowe składniki odżywcze i znakomicie służy zdrowiu. Może być długo przechowywany, więc warto mieć puszkę(...)wiadomo jaka wariacja kulinarna przyjdzie nam do głowy Składniki na 3 – 4 porcje: 1 puszka tuńczyka w oleju Princes 1 jajko 50 ml śmietanki 18 % 250 g szparag białych 1 mała cukinia 1 mały bakłażan oliwa z oliwek suszone zioła prowansalskie 250 g ajvaru łagodnego gałązka lubczyku kilka listków oregano 1 łyżeczka cukru sól Przygotowanie: Szparagi obieramy, wkładamy
KierunekuchniaSezon szparagowy w pełni więc korzystajmy i jedzmy to smaczne i wartościowe warzywo. U mnie sałatka ze szparagami w roli głównej. 10 szparagów zielonych 1 op mieszanki sałat 1 op mini mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych żółtych 8 pomidorków koktajlowych czerwonych dresing: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dijon Składniki(...)dresingu wymieszać ze sobą i odstawić na kilka minut by smaki się przegryzły. Szparagi umyć,odłamać twarde końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić i pokroić na kawałki. Szparagi powinny być jędrne i al dente. Sałatę podzielić na dwie porcje,pomidorki pokroić na połówki,tak samo kulki mozzarelli,ułożyć na sałacie. Na koniec dodać
Kolorowa kuchnia ElkiBurza i słońce. Rześko i duszno. Kawa i lody. Szybki obiad z dodatkiem szparagów - sezonowego produktu maja, zaraz obok rabarbaru. Choć niecierpliwie wyczekuję już truskawek, to póki co korzystam z tych dobrodziejstw, które właśnie pojawiają się na straganach. Danie nie jest zbyt wyszukane - rzekłabym wręcz, że banalne w wykonaniu i w ilości składników. W sam raz na wiosenny obiad. Składniki(...)porcje: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 1 pęczek zielonych szparagów 1 duży filet z kurczaka 100 g sera brie (lub innego pleśniowego) sól, pieprz, słodka papryka Szparagi płuczemy i odrywamy z nich zdrewniałe końce. Kroimy na równe, grubsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut aż będą miękkie - główki szparagów dodajemy na sam koniec gotowania. Odcedzamy i przelewamy zimną
My simple kitchen