najważniejsze jest bardzo szybkie do przygotowania. Kilka chwil na pokrojenie i starcie warzyw, kilka minut na smażenie i gotowe. No to kto lubi takie szybkie obiadki? 500 g zielonych szparagów 1 duża cukinia 1 cebula 2 jajka 200 g mascarpone 1 łyżka masła 350-400 g makaronu natka pietruszki sól, pieprz Szparagi myjemy. Odłamujemy stwardniałe końce. Dzielimy na około(...)kawałki. Główki szparagów odkładamy osobno. Cukinię, wraz ze skórką, trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy. W międzyczasie na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła, wrzucamy cebulę oraz pokrojone szparagi (bez główek). Smażymy przez kilka minut, często mieszając. Po chwili dodajemy startą cukinię oraz główki szparagów
Smaki Na TalerzuSezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc warto z niego w pełni korzystać. Osobiście uwielbiam szparagi w każdej formie, więc staram się przygotowywać z nimi jak najwięcej potraw. Tym razem zagościły u mnie w naleśnikach i muszę przyznać, że tworzą smaczne połączenie. SKŁADNIKI Naleśniki: 3 jajka duża szczypta soli 300 ml mleka 3,2% 100 ml wody(...)mąki pszennej tortowej 100 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej) Farsz: 400 g piersi z kurczaka oliwa 900 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (2 opakowania) 500 g zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli w zalewie 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) sól, świeżo mielony pieprz, oregano WYKONANIE Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać
Passions hobbies lifeJajecznica z zielonymi szparagami w sezonie szparagowym, to obowiązkowa potrawa śniadaniowa. Jajka i szparagi nie mają zbyt wyrazistego w smaku dlatego szczypiorek jest niezbędnym dodatkiem. Jeśli lubisz dodaj jeszcze dużą szczyptę czarnego mielonego pierzu. Składniki: 2 jajka ekologiczne 2 duże, zielone szparagi 1 cienka dymka 1/2 łyżki masła klarowanego sól himalajska, czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć(...)odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić na niewielkie kawałki. Masło rozpuścić na patelni, dodać szparagi, smażyć często mieszając. Po 5 minutach dodać jajka, posypać szczyptą soli i czarnym mielonym pieprzem. Smażyć jajecznicę do momentu aż jajka zetną się. Jajecznicę posypać pokrojoną dymką. Smacznego
Codziennik KuchennySzparagi już pojawiły się na targu więc można przygotowywać pyszne dania z ich udziałem. Dziś zapraszam na pyszne śniadanie. Omlet ze szpinakiem i oczywiście szparagami, ja wybrałam zielone. Szybko i smacznie, a tak lubimy najbardziej! Składniki; pół pęczka zielonych szparagów pół pęczka świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 6 jajek 2 łyżki oleju(...)żółty w kawałku Przygotowanie; Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałą końcówkę, lekko obieramy końcówki strugając nożem. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 3 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy starty czosnek. Chwilę smażymy. Do miski wbijam jajka, rozmącamy. Doprawiam solą i pieprzem. Dodajemy szparagi, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Szpinak
Radość kipiąca uśmiechem.przygotowanie jest bajecznie proste, a możemy wykorzystać do niej wszystko to, co zalega nam w lodówce. Niesamowicie smaczna, sycąca idealna na ciepłe dni. Do dzieła! Składniki: – 500g zielonych szparagów – 300g piersi z kurczaka – 4 jajka – 100g ricotty – 2 cebule – 50ml mleka – 50g tartego parmezanu – 1-2 łyżki masła – 2 ząbki czosnku(...)całości gotujemy lub podsmażamy na patelni z solą i pieprzem, studzimy. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż zmiękną. Szparagi pozbywamy zdrewniałych końców i kroimy na kawałki o długości 1cm, pozostawiając czubki w całości. Dodajemy je na patelnię i podsmażamy około 8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, studzimy całość
Be Fit Be StrongLekka, wiosenna sałatka z zielonych szparagów. 0,5 kg zielonych lub fioletowych szparagów, 1 łyżka posiekanych listków mięty, 2 garście płatków migdałów, sok z limonki, szczypta cukru, sól, oliwa*, Odłamać końcówki szparagów. Szparagi zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wymieszać szparagi z miętą. Posypać migdałami. Doprawić sokiem z limonki, solą i cukrem. Skropić oliwą. * *W przepisie użyta została oliwa, jeżeli
królestwo garówrestauracji. Dlatego też od czasu do czasu robię sobie taki obiad jak ten – na spodzie gęsty, kremowy sos z avocado, na to ugotowane i podpieczone ziemniaczki, ugotowane szparagi, trochę rukoli i plaster łososia. Pyszne i piękne. Od razu robi się lepiej. Ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie z avocado 2-3 porcje Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych(...)łyżka oliwy pęczek szparagów 2 garście rukoli 4-6 plastrów łososia wędzonego 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sos: 1/4 szklanki kwaśnej śmietany albo jogurtu 1 miękkie avocado 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka sobu z cytryny albo limonki sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, przekroić wzdłóż, ugotować na lekko twardo, obsuszyć, ułożyć na blasze od pieczenia i posmarować oliwą. Piec
Cooking for EmilyOstatnio przygotowywane szparagi z sosem holenderskim okazały się dość twarde po odłamaniu główek i zostało dużo końcówek. Nigdy ich nie wyrzucam i zawsze przerabiam, dodając do gulaszu lub gotując z nich zupę-krem . Tym razem jednak postanowiłam wykorzystać je do hummusu, który jest ostatnio podstawą moich kanapek. A że udało mi się ostatnio uzupełnić zapas ciecierzycy, od razu przygotowałam(...)cudowną pastę. Składniki : 300 ml ciecierzycy wrzątek pół cytryny 2 kopiaste łyżki tahiny 2 łyżki oleju lnianego 14 połówek szparagów duży ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Sugeruję wstawienie ciecierzycy do piekarnika, by nie denerwował dźwięk pękających nasion. Odcedzić ciecierzycę, przelać bieżącą wodą. Ciecierzycę wrzucić do garnka, zalać 300 ml wody
Weekendy w domu i ogrodzieSKŁADNIKI 8 jaj 1 z ą bek czosnku 300 g zielonych szparagów 100 g ricotty 40 g startego parmezanu lub innego sera s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 8 uova 1 spicchio d'aglio 300 g di asparagi verdi 100 g di ricotta 40 g di parmigiano reggiano sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowania frittaty rozpoczynamy od oczyszczenia(...)szparagów z suchych i twardych końcówek. Szparagi myjemy, osuszamy, główki odcinamy i odkładamy na bok, łodygi kroimy na plasterki grubości ok. 1 cm. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce ubijamy jaja z ricottą, startym parmezanem, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone szparagi. Masę jajeczną przelewamy do formy do pieczenia (moja miała wymiary
La grande e la piccola cuocapropozycja na wieczór. Składniki na 1 porcję : garść rukoli (i opcjonalnie mixu sałat) 1/3 zielonej, twardej gruszki ze skórką (50 g) 1/4 awokado hass (25 g) 3-4 surowe szparagi 20 g koziego serka (mój był z bazylią) 10 g orzechów włoskich kilka listków bazylii i/lub ulubionych kiełków (u mnie trochę rzeżuchy) łyżeczka oleju sałatkowego o smaku bazylii Rukolę/mix(...)sałat opłukać i osuszyć, przełożyć do miski. Gruszkę pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Awokado wydrążyć i jego ćwiartkę pokroić w plasterki i ułożyć obok gruszki. Szparagi umyć i jeśli są cienkie (jak u mnie) tylko oberwać im końce i położyć na sałacie, a jeśli są grubsze, można je jeszcze przeciąć wzdłuż na pół. Ważne, żeby były świeże. Jeśli
DietologPomysł na wiosenną sałatkę - miks różnych sałat, ogórek, zielone szparagi, czerwona cebula i wędzony łosoś na ciepło. Całość posypana jasnym sezamem. Sałatka bardzo sycąca w smaku. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 2 porcje: 100 g różnych sałat (użyłam młodych listków) 1/2 ogórka gruntowego 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka jasnego sezamu sos 1 łyżka soku(...)cytryny 1 łyżeczka pikantnej musztardy, np. czeskiej 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Ze szparagów odłamać twarde końcówki. Przygotowane szparagi ugotować, np. w garnku na parze (muszą być lekko miękkie!) . Składniki na sos wymieszać ze sobą. Przyprawić do smaku. Sałatę umyć, osuszyć. Ogórka przekroić go na pół i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w piórka
Ugotowaćmamy zaczyn na następny wypiek. Dziś takim wypiekiem jest podpłomyk, który piekłam wczoraj, gdy zabrakło mi świeżego chleba, a nabrałam ochoty na pieczywo. A że zaczyna się sezon na szparagi, które bardzo lubię, właśnie one są dają poczucie jedzenia gotowej kanapki. B. - dziękuję za dostarczenie szparagów 😊 Składniki : 200 g mąki typ 650 + mąka do podsypania 100 g aktywnego zakwasu (pszennego(...)orkiszowego; dowolnego) 6 g soli ok. 80 g ciepłej wody pół czerwonej cebuli 7-8 szparagów łyżka oleju lnianego lub rzepakowego Mąkę wymieszać z solą i zakwasem. Do masy dodać 70 g ciepłej wody. Wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na 15 minut do autolizy. W tym czasie gluten zacznie pracować i ciasto będzie łatwiej wyrabiać. Wyrobić ciasto ręką. Gdy zajdzie
Weekendy w domu i ogrodziewreszcie się pojawił i zapewno szybko znikną, zbyt szybko. Nigdy do końca się nie najem, czuję taki niedosyt i obiecuję się, że w następnym roku będzie lepiej. Będzie więcej szparagów. Czy się uda? Nie wiem, wczoraj kupiłam 3 pęczki hihi i będę w najbliższych dniach kombinować jakieś pyszności. W tym czasie zapraszam Was na klasyk – szparagi z sosem holenderskim(...)przygotowania potrzebujemy: 1 pęczek ugotowanych szparagów 4 żółtka ok 100 g masła (może być ciut mniej, ale na pewno nie więcej. Inaczej sos zacznie się rozwarstwiać) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku W rondlu rozpuszczamy masło na małym ogniu. Żółtka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny i ubijamy do otrzymania puszystej masy
Szybko Tanio Smacznie