szparagi - 5593 przepisów (strona:103/373)

Zupa krem ze szparagów z grzankami 48

KREM ZE SZPARAGÓW SKŁADNIKI pęczek białych szparagów (minimum 500 gramów); kilka cienkich zielonych szparagów; słodka śmietanka; duży ziemniak; cytryna; 1 mała cebula; 800 ml domowego bulionu warzywnego; sól, pieprz; przepis na zupę krem ze szparagów z grzankami Artykuł Zupa krem ze szparagów z grzankami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Sałatka ze szparagami konserwowymi. Idealny przepis na imprezową sałatkę :) 60

Zimą nie ma co liczyć na świeże warzywa, więc trzeba ratować się np. konserwowymi. Dlatego dziś mam dla Was przepis oparty właśnie o nie. Sałatka ze szparagami konserwowymi, korniszonami, jajkiem i wędliną to propozycja w sam raz na jakąś imprezę. Jest prosta i pyszna. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu Sałatka ze szparagami konserwowymi Prosta i pyszna sałatka Składniki(...)małych porcji): szparagi konserwowe, 300g (masa netto), korniszony, 150g, wędlina z indyka, 100g, 4 jajka , 4 łyżki posiekanego szczypiorku, łyżeczka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, szczypta pieprzu do smaku. Sposób przygotowania Najpierw ugotuj jajka na twardo. W tym czasie dokładnie odsącz z zalewy korniszony i szparagi konserwowe. Następnie pokrój warzywa i wędlinę w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Później wymieszaj ze sobą

Natka Pietruszki
Summer rolls ze szparagami i kurczakiem 51

Podobno gorące lato ma jeszcze wrócić do nas w tym tygodniu, dlatego pędzę do Was z przepysznym pomysłem na upalne dni! Delikatny, czosnkowy kurczak, jędrne zielenią ostatnie drobne szparagi i garść śieżych i chrupiących warzyw. Całość owinięta mlecznym woalem z ryżowego papieru. Dla dodatkowego smaku i powiewu lata dokładam do każdej rolki świeże liście bazylii, któa w tym roku wspaniale(...)pyszniącym się w miseczce obok. Świeże smaki, lekkość i soczyste kolory uwiodą niejednego wielbiciela letnich dań i namalują na twarzach rozkoszny uśmiech :) Zapraszam zatem na letnie rollsy z ostatnimi szparagami i kurczakiem, a dla tych, którzy wolą pominąć mięso, to mogą to zrobić albo rzucić okiem na spring rolls z makaronem ryżowym i awokado , które wiodły tu prym w zeszłym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka ziemniaczana z indykiem, szparagami i suszonymi pomidorami 58

Składniki: 1 kg ziemniaków 400 g fileta z piersi indyka 1 pęczek zielonych szparagów 15 sztuk suszonych pomidorów z oliwy 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka dymki 2 dymki  2 łyżki tymianku 2 ząbki czosnku  3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z pomidorów Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu winnego sól, pieprz(...)mieszamy z sosem sojowym, tymiankiem oraz posiekanym czosnkiem. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków wrzucamy pokrojone na 2cm kawałki szparagi (przed pokrojeniem ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki). Warzywa odcedzamy, ziemniaki odkładamy do wystudzenia. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy wcześniej przygotowane mięso. Smażymy do momentu aż kawałki mięsa nie będą surowe

Qchnia po prostu
SAŁATKA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW, CUKINII, TRUSKAWEK I AWOKADO 59

Kolorowa, zdrowa i lekka sałatka z udziałem zielonych szparagów, cukinii, truskawek, awokado i brokuła, doprawiona słodko-słonym winegretem z dodatkiem soku z pomarańczy, oliwy z oliwek i syropu klonowego- to moja propozycja dla osób lubiących zdrową żywność oraz kuchnię roślinną. Korzystajcie z końca sezonu na szparagi, by ją przygotować! Przygotowanie: 25 min.   Gotowanie: 3 min.   Porcja(...)osób :   ● 250 g zielonych szparagów   ● 200 g truskawek   ● 2 awokado   ● 1 mała cukinia   ● kilka różyczek brokuła   ● 2 łyżki soku z cytryny   ● 3 łyżki soku z pomarańczy   ● 8 łyżek oliwy z oliwek   ● 1 łyżeczka musztardy   ● 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżeczka miodu)   ● kilka listków świeżej mięty   ● sól

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Salatka z bobu, szparagow i groszku 57

jest ten moment, gdy mamy już świeży bób, groszek w strączkach i jeszcze są szparagi. Sałatka z tych trzech warzyw jest pyszna. Bób : b ób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Gotować do wymaganej miękkości, około 15 - 20 minut. Jedni wolą bób lekko twardy inni znowu rozgotowany. Do sałatki lepszy będzie al dente(...)przelać zimną wodą. Obrać ze skórki, chociaż jak ktoś woli ze skórką, to może pominąć ten etap. Groszek obrać z łyka i przekroić w poprzek na skos każdy strączek. Szparagi umyć, obrać . Szparagi pokroić wzdłuż na cienkie paski, zwinąć i włożyć do zimnej wody na kilkanaście minut. Ułożyć szparagi, groszek i bób w salaterce lub na talerzu. Przygotować sos : musztardę

królestwo garów
NAJLEPSZE PIECZONE SZPARAGI W PANIERCE Z SEZAMU 48

PIECZONE SZPARAGI W PANIERCE Z SEZAMU - 1 x pęczek szparagów - 1/3 szkl sezamu - 1 jajko - sól, czosnek niedzwiedzi suszony, mielone suszone pomidory - mielone migdały Szparagom odetnij zdrewniałe końce, umyj, obtocz w jajku i przyprawach, następnie w panierce z zmielonych migdałów i sezamu. Piecz w piecu przez 20 -25 minut, temp 200- 220 stopni C, grzanie dół- góra. Uwzględnij grubość szparaga(...)SZPARAGÓW: - dojrzałe awokado - jogurt naturalny - sok z cytryny - sól

SMYKWKUCHNI
Makaron ze szparagami i kurczakiem 66

Dziś zapraszam na pyszne, kolorowe i zdrowe danie, do tego bardzo proste do wykonania. Szparagi najbardziej lubię podane z makaronem, więc zawsze jak zaczyna się sezon to robię je w takiej wersji. Zwykle wybieram do tego krewetki, ale tym razem postawiłam na kurczaka i wyszło równie pysznie. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu penne 1 pojedyncza pierś z kurczaka(...)pęczka szparagów 100 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 1 łyżka śmietany 18% tarty parmezan (opcjonalnie) Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić ulubioną przyprawą i wymieszać. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy, wrzucić kurczaka i smażyć przez około 5 minut. Umyć szparagi, odłamać twarde końce. Łodyżki pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować al dente

Healthy food explorer
Makaron z kurczakiem, wędzonym boczkiem i zielonymi szparagami 75

Składniki: 500 g makaronu (np. strozzapreti) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 150 g surowego boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 1 duży ząbek czosnku 330 g śmietanki 30% 1 żółtko 1 łyżka masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano 1/2 pęczka natki pietruszki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka(...)kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz łyżkę oleju, mieszamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Szparagi myjemy i odłamujemy i twarde końcówki. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy je do gotującego się makaronu. Makaron wraz ze szparagami odcedzamy i zachowujemy ok. 1/4 szklanki wody z ich gotowania. Szparagi kroimy

Qchnia po prostu
Jajecznica ze szparagami 66

może tutaj zabraknąć mojego ulubionego dania śniadaniowego - czyli jajecznicy. W związku z tym, że mamy sezon na szparagi, nie może też być inaczej, żebym nie dodała ich właśnie do tej szybkiej potrawy :) Do tego już tylko szczypiorek i chrupiąca rzodkiewka. Czy może być lepsze śniadanie na ten piękny czerwcowy czas? Składniki (2 porcje): 6 jajek 6 łodyg zielonych szparagów(...)łyżka masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Od łodyg szparagów odłam twardsze końcówki. Tak przygotowane szparagi pokrój na plasterki, a główki zostaw w całości lub przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć wszystkie szparagi i podsmażaj przez 2-3 minuty, lekko posól. Wbij na patelnię jajka i dodaj szczypiorek. Mieszaj i smaż jajecznicę do momentu uzyskania swojego

Delicious Place
Austria - Knedle grysikowe z sosem z białych szparagów 88

przepisamy na  wiedeński sznycel z selera ,  buraczane knedle z Tyrolu  czy  Grießschmarrn, czyli siekany omlet z kaszy manny . Knedle grysikowe z sosem z białych szparagów zainspirowane są przepisem  Roberta Makłowicza  z jednego z austriackich odcinków. Przepis na knedle został przez nas jednak dość mocno zmodyfikowany.  Sezon szparagowy w pełni, więc radzimy korzystać póki(...)łyżeczki soli - pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 20 g tłuszczu (wegańskiego masła lub oleju) - 175 g wody - 10 g bułki tartej Sos - 125 ml białego wina - 350 g białych szparagów - 150 ml wegańskiej śmietanki - sól, pieprz (do smaku) - opcjonalnie 1/2-1 łyżeczka mąki - szczypiorek (do podania) Przygotowanie: 1) Szparagi myjemy i obieramy (ale nie wyrzucamy obierek). Obierki zalewamy winem i gotujemy przez

Roślinożerni urlopowicze
Omlet makaronowy ze szparagami 83

zostaje mi makaron, staram się go wykorzystać na wiele  sposobów. Tym razem postawiłam na omlet. I tak powstał  pyszny,  sycący omlet makaronowy ze szparagami, polecam. Tu znajdziecie kilka przepisów na  omlet  Składniki: 200g makaron u mnie kolanka pęczek szparag 8 jajek 150 ml mleka cebula masło  1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz(...)Wykonanie: Szparagi myję, odłamuję zdrewniałą końcówkę, obieram .  M akaron gotuję al dente w osolonej wodzie, pod koniec gotowania wrzucam szparagi i gotuję przez 3 minuty, całość odcedzam.  Cebulę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę. Wszystkie składniki podzielić na pół. Następnie dodaję makaron, a na wierzch układam szparagi. W misce roztrzepuję jajka

magiczna kuchnia Kasi
SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 77

Szparagi zapiekane w cieście francuskim - najprostsza i niezwykle efektowna przekąska na co dzień - w sezonie szparagowym, na imprezę, piknik lub jako dodatek do grilla. Oprócz tego, że wyglądają świetnie, to wspaniale smakują...  Ze szparagów wystarczy tylko odłamać zdrewniałe końcówki, każdy z osobna zawinąć w uprzednio pokrojone na cienkie paski ciasto francuskie, a na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i (opcjonalnie(...)posypać odrobiną parmezanu oraz białego (lub czarnego) sezamu. Na koniec lądują na jakieś 20 -22 minuty w piekarniku i gotowe!  SKŁADNIKI: 1 pęczek szparagów 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko odrobina parmezanu (opcjonalnie) odrobina sezamu WYKONANIE: 1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój

Słodko-Słony Świat Ilony
Spaghetti z krewetkami i szpargami 67

Dziś proponuje pyszne i przy okazji bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie, którego może nie powstydziłaby się nawet jakaś dobra restauracja :) Szparagi najbardziej smakują mi w wersji z makaronem, tak samo zresztą jak krewetki, więc postanowiłam połączyć te składniki i tak oto wyszedł taki wyśmienity obiad. Obowiązkowo trzeba go podać z lampką wytrawnego białego wina. Spaghetti można też przygotować(...)albo w wersji wegetariańskiej, polecam wtedy dodać jeszcze cukinię. Składniki (2-3 porcje): 150 g makaronu spaghetti 225 g krewetek 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku 1 pęczek zielonych szparagów (można dać mniej) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy  1 łyżka masła 4 łyżki białego wytrawnego wina tarty parmezan, szczypiorek lub świeża bazylia Wykonanie: Makaron

Healthy food explorer