Przepyszne danie, młode marchewki ze szparagami, boczkiem i parmezan na roszponce. O losie jedyny jakie to jest przepyszne danie! Musicie to zrobić i spróbować, cały szkopuł tkwi w szczegółach, jak zwykle, całe danie pachnie nutą cytrusa, ma super teksturę jest chrupiące i takie rześkie i świeże! Takie danie sprawdzi się idealnie jako obiad, lunch czy kolacja! Jest super pomysłem(...)wysokokaloryczne, bo znajdziemy tu boczek i ser parmezan, więc uważajcie z ilością! Co by w boczki nie szło ;-) Warte grzechu! Mój pomysł na młode marchewki! MŁODE MARCHEWKI ZE SZPARAGAMI, BOCZKIEM I PARMEZANEM - około 10 młodych marchewek wybierz te małe o podobnym wyglądzie - 10 -15 szparagów - 4 grube plastry boczku surowego - czerwona cebulka - roszponka 4 garśćie - cytryna - świeże zioła: bazylia, macierzanka
SMYKWKUCHNIvotes ) Zupa krem z białych szparagów z parmezanem Pyszna zupa krem, ulubiony rodzaj zup mojej familii, z delikatnych, białych szparagów.. wyostrzonych, pazurem parmezanu i czosnku Genialna przystawka lub danie główne.. Niebo na talerzu. Ja kocham szparagi.. moi chłopcy, cóż zjedzą jak muszą, chyba że w zupie krem, wtedy są na TAK ! Polecam, fajny lekki przepis, który(...)sezonie, sprawdzi się na stówę, albo dwie Składniki na 3 osoby: 0,5 kg, białych szparagów 1 duży ziemniak 2 ząbki czosnku kawałek białej, części pora (około 6-7 cm ) ćwiartka, małego selera , korzeniowego 2 łyżki masła 1 płaska, łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 100 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki parmezanu koperek do podania Ziemniaka obierz
Ogrodnik w podróżydanie posłuży jako przekąska, lub dodatek do obiadu bądź dań grillowych. Paluchy z ciasta francuskiego ze szparagami to dla wielu coś zaskakującego, szczególnie kiedy podaje się je w takiej formie do grilla. Robi się je błyskawicznie, więc najlepiej przygotować je na świeżo, tuż przed podaniem. Polecam zrobić do nich sos, który genialnie komponuje się także z pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI(...)pęczek świeżych, zielonych szparagów · 1 op. schłodzonego ciasta francuskiego · jajko · sezam SOS: · ok. 100 g sera feta · 5-6 łyżek jogurtu greckiego · 2 ogórki
Calzonella.comDzień dobry :-) Dziś propozycja obiadu na szybko. Szparagi czekały na swoją kolej, a syn bardzo chciał coś z makaronem. Pomidory suszone w domu mam zawsze, bo jestem ich fanką ;-) Tak wyszła zapiekanka makaronowa ze szparagami, suszonymi pomidorami i sosem curry. Jeśli chcecie możecie oczywiście dodać jakieś mięsko, choć według mnie nie jest w ogóle potrzebne. Sos, to śmietanka kremówka wymieszana(...)curry i kurkumą. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około 300 g makaronu u mnie rurki pęczek szparagów 3 ząbki czosnku suszone pomidory u mnie 10 sztuk 150 g startej mozzarelli 150 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka kurkumy 1,5 łyżeczki curry 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki
kruche babeczkinią zrodził się nie tyle z oszczędności, co raczej z gotowania w stylu zero waste, gdyż nie znoszę marnowania żywności. W lodówce miałam jedną cukinię, niecały pęczek zielonych szparagów, garść szpinaku, kilka rzodkiewek, oraz cebulę dymkę ze szczypiorem. Oto przepis n a pyszną i zdrową zupę: 1 cukinia garść szpinaku 1/2 pęczka zielonych szparagów 5 rzodkiewek pęczek cebuli dymki(...)łyżki posiekanego lubczyku posiekany szczypior 1 łyżka gotowego sosu terijaki lub sosu sojowego i miodu W yko nanie: Do garnka dodałam oliwę, wrzuciłam pokrojoną w pół plasterki cukinię , pokrojone szparagi (bez główek). Podsmażyłam warzywa na małym ogniu do zarumienienia. Dodałam szpinak ,czosnek oraz główki szparagów. Wymieszałam i dolałam wywar warzywny. Całość gotowałam ok 10 minut. W miedzy czasie przygotowałam karmelizowaną
Kasia i jej kobiecy światProsta, sezonowa sałatka z roszponką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Smaczna i zdrowa. Może pełnić rolę surówki obiadowej, lub sałatki kolacyjnej. 1 op. roszponki 1 pęczek zielonych szparagów 150 g pomidorków koktajlowych 30 g orzeszków pinii 2 łyżki oleju/oliwy 1 łyżka miodu sok z cytryny do smaku sól, pieprz Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Obwiązujemy nicią i wstawiamy pionowo do garnka(...)wrzącą, lekko osoloną i osłodzoną wodą. Główki powinny wystawać poza poziom wody. Gotujemy przez około 4 minuty. Odcedzamy. Przestudzone szparagi kroimy na mniejsze części. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Umytą i osuszoną roszponkę umieszczamy w misce lub na półmisku. Rozkładamy na niej pomidorki oraz szparagi. Posypujemy orzeszkami pinii. Do małego słoiczka wlewamy olej, dodajemy miód, odrobinę wrzącej wody oraz
Smaki Na TalerzuSzparagi w sosie kokosowym z delikatną polędwicą wieprzową. Taką patelnię zrobicie w 20 minut. Potrawa jest bez laktozy i bezglutenowa. Dodałam jeszcze odrobinę chipsów kokosowych bo miałam. Nie oderwiecie się od niej, jest taka dobra. 1 polędwica wieprzowa 1 cebula 400 ml mleczka kokosowego 1 pęczek szparagów zielonych natka pietruszki sól, pieprz, płatki chili, pieprz czerwony olej czosnkowy 1 łyżka(...)Wlewam wino i redukuję aż odparuję płyn. Układam kawałki mięsa i smażę około minuty z każdej strony. Mięso przekładam na talerz, sos który się wytworzył zostawiam na patelni.. Szparagi obieram i kroję na kawałki. Główki odkładam osobno. Na patelnię przekładam szparagi i przesmażam około 3 minuty. Wlewam mleczko kokosowe 300 ml i duszę kolejne 5 minut. Dodaję mięso. Mąkę
wesoła kuchniaMagda Moje ulubione zielone szparagi, wypatrywane już od końca kwietnia, w sezonie muszą się pojawić na moim stole w kilku ulubionych odsłonach. Na blogu polecam wpisać w wyszukiwarkę hasło szparagi i przekonać się jakie pyszności można z nimi wyczarować. Na rozpoczęcie tegorocznego sezonu postanowiłam przygotować prosty w przygotowaniu, ale pełny smaku makaron z cukiniowymi wstążkami, paskami szparagów i dużą ilością(...)tylko w tym daniu, ale np. do jajek sadzonych jako posypka czy twarożku. Polecam wypróbować posypkę jak i to pyszne danie. Składniki (na 2 duże porcje): pęczek zielonych szparagów 2 małe zielone cukinie 200g makaronu – użyłam dużych świdrów 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku parmezan do podania Na posypkę
Smaczna StronaPizza z botwinką i szparagami. Czy może być coś bardziej majowego? No może gdyby jeszcze dołożyć tan rabarbar.. wolałam jednak położyć tam kozi twarożek, mozzarellę i jajko – które się cudownie rozpłynęło tworząc żółtkowy sosik. Było pysznie. Maj nas nie rozpieszcza. Pogoda taka sobie, ale to i nawet lepiej z ładnej i tak byśmy nie korzystali jak zwykle(...)Więc skoro taka sytuacja to chociaż korzystajmy na maksa z tego maja w kuchni. U mnie zdecydowanie królują szparagi, botwinka i rabarbar. Odbijam sobie w kuchni majowe niedomagania na zewnątrz. PIZZA ZE SZPARAGAMI I BOTWINKĄ Składniki: Ciasto (możecie użyć też innego sprawdzonego przepisu na ciasto) 400 g mąki ( najlepiej typ 00) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka
Cooking for Emilysoli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 50 g startego parmezanu szczypta soli i pieprzu 15 sztuk przepiórczych jaj pęczek zielonych szparagów 100 g wędzonego boczku 3 łyżki oliwy z oliwek gałka muszkatołowa, świeżo tarta, szczypta na każdą porcję Wykonanie CIASTO Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia(...)nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C). Jeżeli używacie kamień do pizzy, włóżcie go do zimnego piekarnika i nagrzewajcie go odpowiednio dłużej (około 30 minut od nagrzania piekarnika). MINI PIZZA Szparagi myjemy i odłamujemy stwardniałe końcówki. Obieraczką do warzyw tniemy szparagi na paski lub kroimy na mniejsze kawałki. Wędzony boczek kroimy w kostkę lub w cienkie paski. Ser ricotta mieszamy
Tajemnice Smakupikantne…te wszystkie smaki znajdziecie w jednym kęsie. Te proste wiosenne kanapeczki mają w sobie tyle smaku, że grzechem będzie nie spróbować. Śpieszcie się, póki trwa sezon na szparagi :) opakowanie wafli ryżowych Sonko Fit Vege z zielonym groszkiem i jarmużem ok. 200 g naturalnego, gładkiego twarożku 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy sparzonej cytryny kilka rzodkiewek(...)pół pęczka szparagów łyżka masła klarowanego łyżka syropu klonowego czerwony pieprz w ziarnach sól i pieprz mielony Twarożek mieszamy z sokiem i skórka z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szparagi myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i chwilę podsmażamy na maśle klarowanym, aż nieco zmiękną. Dodajemy syrop klonowy i sporą ilość mielonego pieprzu. Chwilę smażymy, aż szparagi się skarmelizują
Mienta blogZdrowsza wersja risotto, która zamiast ryżu wykorzystuje kasze jaglaną. Tak samo kremowe i pyszne, zdrowe i sycące. Podane z opalonymi na gazie białymi szparagami, ale nadadzą się też zielone. Pyszne wiosenne kaszotto ze szparagami i szpinakiem proszę Państwa! Kremowa kasza jaglana z opalanymi szparagami Opalane Read More Artykuł Kaszotto ze szparagami i szpinakiem – kasza jaglana ze szparagami pochodzi
Flymetothespoontartę albo quiche i ten dzień ostatnio nastąpił. Tak jak wszystko w mojej kuchni tarta też jest w zdrowszej, bo pszenno-żytniej wersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna(...)vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek łososia (ok. 300 g) jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata
Martyna CooksPrzepis na wegetariańską wersję białych szparagów po flamandzku jest na blogu od ponad roku. Przyszedł kolejny sezon szparagowy i zrodził się pomysł na popełnienie wegańskiej wersji tego dania. Składniki (2 porcje): - 250-300 g białych szparagów - 75-100 g tofu - 1 łyżeczka oleju - sok z połowy cytryny - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej (najlepsza będzie musztarda jak najmniej ostra - zależy(...)jedynie na jej konsystencji) - 3-4 łyżki wegańskiego smarowidła-margaryny (my użyliśmy sojowego Pure ) - sól, pieprz - odrobina natki pietruszki lub koperku Przygotowanie: 1) W garnku zagotowujemy wodę. Szparagi myjemy i obieramy. Szparagi przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut - powinny być miękkie, ale lekko chrupiące w środku. 2) W międzyczasie tofu kroimy w drobną kosteczkę. W małym rondelku
Roślinożerni urlopowiczeDziś propozycja bardzo smacznej rybki pieczonej ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Sok z pomidorów podczas pieczenia dodaje łososiowi wspaniałego smaku a do tego zielone szparagi - mniam . Dodam jeszcze , że całość piecze się szybciutko i nie wymaga wiele zachodu. Łosoś ze szparagami i pomidorkami - 300 g łososia - 100 g szparagów - 100 g pomidorków koktajlowych - odrobina masła - sól, pieprz do smaku Rybę(...)myjemy, osuszamy i tniemy na kawałki. Szparagi obieramy, myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Pomidorki tniemy na połówki. Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy szparagi. Posypujemy solą i dodajemy odrobinę wiórek masła. Na to kładziemy łososia i znów odrobinę dodajemy soli, pieprzu i wiórek masła( nie dużo tylko do smaku) Na wierzchu łososia układamy miąższem do ryby pomidorki
Kuchnia Pełna Emocji