szparagi - 5593 przepisów (strona:135/373)

Szparagi "Mimoza" 73

Sezon szparagowy jeszcze trwa i warto pokusić się o tak przygotowane szparagi jak na moim talerzu. Czemu nazwa "Mimoza"? z francuskiego oznacza to coś podane z ugotowanymi na twardo jajkami. I zagadka rozwiązana. Szparagi tak podane można zajadać same na śniadanie z pajdką razowego pieczywa, lub jako przystawka albo przekąska. Szparagi białe i zielone z pysznym winegretem(...)zmysłów. Szparagi pod pierzynką. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
GNOCCHI ZE SZPARAGAMI 84

Wypróbuj nasz najnowszy przepis na GNOCCHI ZE SZPARAGAMI i zakochaj się w namiastce Włoch na swoim talerzu! Totalny comfort food w wiosennym wydaniu! Artykuł GNOCCHI ZE SZPARAGAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Miękkie i soczyste polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów 71

razem postawiłam na aromatyczny sos z suszonych pomidorów z dodatkiem wędzonej papryki – ma mocny, aromatyczny smak i doskonale pasuje do polędwiczek. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami – można je robić równocześnie z mięsem, pamiętając aby wcześniej podgotować i wstawić jako pierwsze ziemniaki. Świetnie sprawdzi się też gotowana fasolka szparagowa. Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe: 1 duża(...)tymianek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi lub zioła prowansalskie sól morska świeżo mielony pieprz do podania: pieczone ziemniaki (pasują też gotowane oraz np. kasza bulgur) do podania: zielone warzywa – np. szparagi, fasolka szparagowa, brokuły Jeśli do polędwiczek podajemy pieczone ziemniaki obieramy je, myjemy, kroimy w grube frytki i obgotowujemy przez 12 minut w osolonym wrzątku. Odlewamy wodę, dodajemy 2 łyżki oleju

Poezja smaku
Wiosenna sałatka makaronowa ze szparagami 89

Składniki: 250 g makaronu penne 1 pęczek zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych (papryczkowych) 1/2 małej czerwonej cebuli Sos: 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez(...)minut, a następnie wrzucamy do niego pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi. Gotujemy całość przez kolejne 3 minuty. Makaron ze szparagami odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Studzimy. Do miski wkładamy makaron, szparagi, pokrojoną w piórka cebulę i przekrojone na połówki pomidorki.  Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nią sałatkę. Mieszamy

Qchnia po prostu
Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami 78

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 To jedna z najsmaczniejszych ryb, która często gości na moim stole. Delikatne mięso w połączeniu ze szparagami i sosem beszamelowym, stanowi idealne połączenie smaków. Nie należy może do najtańszych, jednak co jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę „szaleństwa", do czego serdecznie zachęcam. <AG>  Składniki: 600 g polędwicy z dorsza(...)pęczek zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 300 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie: Polędwicę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.   Szparagi oczyszczamy, obłamujemy w miejscu, gdzie same pękają.   Rybę i warzywo, przekładamy do naczynia żaroodpornego.   Przygotowujemy sos:   Masło w rondelku rozgrzewamy, następnie wsypujemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Powoli dodajemy mleko, cały

R'n'G Kitchen
Polędwiczki wieprzowe po azjatycku ze szparagami FIT 58

sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami . Przepis na 4 porcje, jedna bez ryżu to około: 228kcal, B: 35g, T: 6,3g, W: 8,7g. Składniki: – 600g polędwiczki wieprzowej – 500g szparagów zielonych – 1 czerwona papryka – 100ml bulionu (lub 100ml wody + ½ łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 50ml sosu sojowego – 3 łyżki soku z cytryny – 3 szalotki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oleju(...)Dodatkowo: świeża kolendra, sezam, ryż Polędwiczki oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą oraz pieprzem, odstawiamy na bok. Szalotki kroimy w cienkie talarki, czosnek w słupki, szparagi w 1-2cm kawałki, a papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i sezamowy. Wkładamy szalotki i mięso, smażymy na dużym ogniu

Be Fit Be Strong
Delikatny chłodnik szparagowo - bazyliowy 79

chłodnik, numerem jeden oczywiście jest chłodnik buraczany mojej babci, on zdecydowanie wymiata. Jednak przygotowałam coś specjalnego i bardzo delikatnego.  4 porcje  Składniki  300 g świeżych zielonych szparagów pęczek świeżej bazylii 1 opakowanie serka śmietankowego typu philadephia (120g) 1 łyżka śmietany 18% 100 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  szparagi wrzucić do wrzątku(...)minuty następnie odcedzić i ostudzić. Szparagi, bazylię, śmietany oraz serek przełożyć do naczynia miksującego doprawić i wszystko zmiksować na gładki krem. Chłodnik umieścić w lodówce na około 2 godziny. Udekorować świeżą bazylią i szparagiem.  Smacznego

Niezły Młynek
Sałatka ze szparagami i jajkiem 87

Pyszna, kolorowa sałatka z zielonych szparagów z jajkiem i pomidorem,  to moja dzisiejsza propozycja na zdrową kolację. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 4 jajka 2 duże pomidory 150 g mix sałaty 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy cukier/miód sól , pieprz Wykonanie: Szparagom oderwać zdrewniałe końce, obrać. Wrzucić na osolony wrzątek(...)kostkę. Do słoiczka wlać  oliwę, sok z cytryny, musztardę i doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.  Sałatę rozłożyć na talerzu. Na nią poukładać pomidor, szparagi oraz jajka. Całość polać przygotowanym sosem.    Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Tarta ze szparagami 76

Przepis pochodzi od pani Mireli . Dziękuję serdecznie za przesłany przepis. Tarta ze szparagami to danie idealne dla osób na diecie wegetariańskiej. Ciasto: 250g mąki 125g zimnego masła 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki lodowatej wody łyżeczka soli Przygotowanie: Szybko zagnieść, wyłożyć na blaszkę do tarty (moja o średnicy 28cm), ponakłuwać widelcem i podpiec w temp.190stC około(...)minut. Farsz: 8 jajek pół szklanki śmietany kremówki sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szparagi parmezan do posypania Przygotowanie : Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i przyprawy, wylać na ciepłe ciasto, poukładać szparagi. Zapiec przez około 10min w 180stC później 15 minut w 160stC. Po wyjęciu posypać startym parmezanem. Smacznego. The post Tarta ze szparagami appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Frittata ze szparagami 129

Dziś propozycja obiadowa, pyszne proste danie z wykorzystaniem szparagów. U nas był to szybki obiad, ale idealnie sprawdzi się jako śniadanie. Składniki: 8 szparagów zielonych mała cebula 2 ząbki czosnku 5  jajek 1/2 szklanki mleka 3 łyżki sera żółtego 2/3 szklanki ugotowanego pęczaku (został mi z poprzedniego dnia i postanowiłam go wykorzystać, możecie go pominąć albo zastąpić kaszą jaglaną(...)sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii olej do smażenia Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię dodajemy szparagi i całość smażymy kilka minut.W międzyczasie roztrzepujemy jajka z mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, wsypujemy ser oraz kaszę i wlewamy na patelnię. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy aż masa się

Cynamonowe szczęście
Zupa szparagowa z parmezanem / Asparagus Parmesan Soup 113

Zupa szparagowa z parmezanem Dziś zapraszam na wiosenną, kremową zupę szparagową z parmezanem . Ta delikatna zupa to świetny pomysł na sezonowe pierwsze danie. Krem ze szparagów z parmezanem to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa . Nie zawiera wielu składników i przypraw, ale to dzięki dodatkowi sera zyskuje zupełnie nowe oblicze. Do zupy szparagowej świetnie pasuje parmezan - ja oprócz niego(...)możecie użyć swojego ulubionego żółtego, łagodnego w smaku sera lub postawić na sam włoski ser. Zupę szparagową możecie przygotować na rosole lub wywarze jarzynowym. Jeśli nie macie pomysłu na szparagi , zupa szparagowa z parmezanem to dobry pomysł, który wprowadzi to zdrowe warzywo do Waszej kuchni. Smacznego:) Jeśli lubicie posiłki z dużą ilością warzyw, na drugie danie wypróbujcie mój gulasz

Lekcje w kuchni
Polędwiczki wieprzowe po azjatycku ze szparagami FIT 85

śmietanowym z suszonymi pomidorami . Przepis na 4 porcje, jedna bez ryżu to około: 228kcal, B: 35g, T: 6,3g, W: 8,7g. Składniki: – 600g polędwiczki wieprzowej – 500g szparagów zielonych – 1 czerwona papryka – 100ml bulionu (lub 100ml wody + ½ łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 50ml sosu sojowego – 3 łyżki soku z cytryny – 3 szalotki(...)Dodatkowo: świeża kolendra, sezam, ryż Polędwiczki oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą oraz pieprzem, odstawiamy na bok. Szalotki kroimy w cienkie talarki, czosnek w słupki, szparagi w 1-2cm kawałki, a papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i sezamowy. Wkładamy szalotki i mięso, smażymy na dużym ogniu

Be Fit Be Strong