Krewetki to super sposób na szybka i pyszną kolacją. A gdyby tak zrobic je sezonowo, wiosennie majowo i przygotować szybkie krewetki ze szparagami i pompołączyć je z zielonymi szparagami i pesto z liści pietruszki? Myślę, że Wam zasmakuje! Zielone szparagi i krewetki z patelni Prawdę Read More Artykuł Szybkie krewetki ze szparagami i pesto z liści pietruszki pochodzi z serwisu
FlymetothespoonSezon na szparagi już się zaczął i ja jestem akurat w szparagolandii :))) Risotto „chodziło” za mną od kilku dni, a ze mnie ogromy łakomczuch ostatnimi czasy, ( naprawdę Ola, tylko ostatnio? 😂) więc postanowiłam zrobić sobie tę kulinarną przyjemność. Zwłaszcza, że miałam skitraną w zamrażalniku włoską salsiccię, którą uwielbiam jako dodatek do risotto. Boczniaki trzeba było już zjeść, więc wpadły(...)garnka „z litości” i tak powstał dzisiejszy obiad 👩🏼🍳 Składniki : (ja robię zawsze trochę więcej i generalnie na oko) Kilka zielonych szparagów Kilka boczniaków Średnia biała cebula Ze dwie szklanki bulionu (u mnie tym razem z kostki bio) Dwie potężne łyżki masła Pieprz Ryż do risotto (🔆 Moja zasada jest taka - tyle ryżu, ile pozostałych składników) Łyżka startego sera pecorino
Cytryna&Co.Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Mamy koniec kwietnia, a więc sezon na szparagi się zaczął! Oczywiście tutaj w Polsce. The post Szparagi i jak je przygotować appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyzakwasie wydaje się doskonałym rozwiązaniem. Przedstawiam zatem swój wypróbowany sposób na przygotowanie blatu do pizzy i w ten wiosenny czas proponuję podanie jej z sezonowym w naszym klimacie warzywem - szparagami. Składniki : Ciasto 150 g mąki typ 00 50 g zakwasu pszennego 75-85 ml wody 4 g soli łyżka suszonego oregano łyżka oleju Dodatki 10 szparagów cebula sos pomidorowy(...)ciasto na papier do pieczenia i rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Zmoczyć kamień do pieczenia i wstawić do piekarnika. Włączyć go na 230 stopni C. Szparagi wypłukać i połamać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na kawałki według uznania. Ciasto posmarować ok. 4 łyżkami gęstego sosu pomidorowego. Na sosie ułożyć pokrojoną mozzarellę, na niej cebulę
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na szparagi uważamy za otwarty, więc trzeba brać póki dają... Składniki (2 porcje): - 250 g białych szparagów - 2 jajka (ugotowane na twardo) - 50 g masła - łyżeczka soku z cytryny - szczypta natki pietruszki - sól, pieprz Przygotowanie: 1) Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy we wrzącej wodzie przez około 10 minut (powinny być miękkie, ale lekko chrupkie(...)środku). 2) W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowane na twardo jajka, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy. 3) Szparagi podajemy "polane" (sos w zasadzie ma konsystencję pasty) naszą flamandzką mazią z jajek
Roślinożerni urlopowiczeSzybka, bardzo smaczna zupka z białych szparagów. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 ziemniaki kawałek selera 1 niewielka marchewka 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżka śmietany Do garnka z wodą (wody powinno być tyle żeby tylko zakryła warzywa) wkładamy obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki, marchewkę, selera, ząbek czosnku. Gotujemy przez 15 minut. Szparagi gniemy – złamią się(...)miejscu gdzie przestają być sprężyste i gdzie zaczyna się łykowaty, twardy koniec.Ten koniec zostawiamy. Dodajemy białe szparagi pokrojone w kawałki. Bez główek – główki dodaję później, bo szybciej robią się miękkie. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy sól, pieprz, śmietanę. Miksujemy. Można dodać szczyptę gałki muszkatołowej, ale moi domownicy za gałką nie przepadają
MojaQchnia.plSzybka, bardzo smaczna zupka z białych szparagów. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 ziemniaki kawałek selera 1 niewielka marchewka 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżka śmietany Do garnka z wodą (wody powinno być tyle żeby tylko zakryła warzywa) wkładamy obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki, marchewkę, selera, ząbek czosnku. Gotujemy przez 15 minut. Szparagi gniemy – złamią się(...)miejscu gdzie przestają być sprężyste i gdzie zaczyna się łykowaty, twardy koniec.Ten koniec zostawiamy. Dodajemy białe szparagi pokrojone w kawałki. Bez główek – główki dodaję później, bo szybciej robią się miękkie. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy sól, pieprz, śmietanę. Miksujemy. Można dodać szczyptę gałki muszkatołowej, ale moi domownicy za gałką nie przepadają
MojaQchnia.plFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Zebraliśmy nasze najlepsze przepisy ze szparagami w jednym miejscu, abyś mógł wybrać swój ulubiony i zainspirować Cię do eksperymentowania. The post Najlepsze przepisy ze szparagami appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyKolejny przepis z łososiem, ale tym razem smażonym. Roladka z łososiem i szparagami w wodorostach nori , podana ze słodkim sosem tamaryndowym i świeżą kolendrą. Rewelacja! Danie ciekawie się prezentuje i jest pyszne. Polecam na imprezy rodzinne, Święta lub z dodatkiem ugotowanego ryżu na niedzielny obiad Składniki: około 450 g świeżego łososia MOWI 5 zielonych szparagów nori (około(...)listków) 1 łyżka masła sól pieprz Sos tamaryndowy: 3 łyżki wody 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżeczki pasty tamaryndowej 3 łyżki cukru trzcinowego Dodatkowo: świeża kolendra Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Gotować na parze 1 minutę. Następnie każdy osobno, ciasno owinąć w wodorosty nori. Łososia opłukać, osuszyć i odciąć skórę. Pokroić wzdłuż na paski o szerokości około
Oryginalny smakpesto: 3 plastry piersi kurczaka 3 łyżki pesto 3 suszone pomidory 3 plastry sera mozzarella 6 plastrów szynki parmeńskiej szczypta soli i pieprzu Szparagi z posypką 250 g szparagów zielonych 2 łyżki masła garść groszku świeżego natka pietruszki szczypta soli i pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy(...)ogniu. Po ugotowaniu doprawiam soczewicę solą. Siekam drobno natkę pietruszki, suszone pomidory i oliwki. Doprawiam soczewicę solą i pieprzem, mieszam z pokrojonymi warzywami i groszkiem. Na maśle podsmażam szparagi i groszek. Doprawiam solą i pieprzem. Na drugiej patelni prażę bułkę tartą aż zbrązowieje. Dodaję garść posiekanej natki pietruszki, sól i oliwę. Mieszam. Roladki z piersi pokrój w plastry
Mango PapajaSkładniki: 2 nieduże cukinie 1 pęczek szparagów 5 jajek 1 cebula 90 g sera feta 120 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii Sposób wykonania: Cukinie (nieobraną) ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut(...)smażymy do zeszklenia. Szaragi myjemy i odłamujemy końcówki. Kroimy na 1 cm długości kawałki. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy odciśniętą z soku cukinię, zeszkloną cebulę z czosnkiem, kawałki szparagów (główki szparagów odkładamy). Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przelewamy do niego masę jajeczną. Na wierzchu układamy połówki pomidorków oraz główki szparagów. Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem
Qchnia po prostudotychczas Twoim zdaniem „termoobieg” oznaczał doroczny bieg pracowników firm zajmujących się ogrzewaniem. Będzie więc łatwo, szybko i przyjemnie. Potrzebne składniki: Ciasto francuskie - 300 g Szparagi – pęczek Szynka Szwarcwaldzka/ Parmeńska/ Ser 100 g (użyłem Ementaler, może być Wasz ulubiony) Oliwa z oliwek, sól, pieprz, Papier do pieczenia (nie próbujcie bez, sprawdzone info(...)Oregano. W pierwszej kolejności szparagi skróciłem o ok 4 cm, ponieważ końcówki mogą być łykowate i zdrewniałe. Następnie obtoczyłem warzywa w oliwie, posypałem bardzo delikatnie pieprzem i solą. Następnie wyciąłem z ciasta francuskiego kwadraty o wymiarach 12x12 cm. Położyłem na najdłuższej przekątnej po pół plasterka sera, pociętego w paski szerokości 1 cm i po plasterku szynki Szwarcwaldzkiej. Każdy
Mango PapajaKolejny przepis z łososiem, ale tym razem smażonym. Roladka z łososiem i szparagami w wodorostach nori , podana ze słodkim sosem tamaryndowym i świeżą kolendrą. Rewelacja! Danie ciekawie się prezentuje i jest pyszne. Polecam na imprezy rodzinne, Święta lub z dodatkiem ugotowanego ryżu na niedzielny obiad Składniki: około 450 g świeżego łososia MOWI 5 zielonych szparagów nori (około(...)listków) 1 łyżka masła sól pieprz Sos tamaryndowy: 3 łyżki wody 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżeczki pasty tamaryndowej 3 łyżki cukru trzcinowego Dodatkowo: świeża kolendra Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Gotować na parze 1 minutę. Następnie każdy osobno, ciasno owinąć w wodorosty nori. Łososia opłukać, osuszyć i odciąć skórę. Pokroić wzdłuż na paski o szerokości około
Oryginalny smakWykorzystuję je do zup. Pod wpływem ciepła rozpuszczają się. Zagęszczają zupę i nadają wyjątkowy smak. Można także użyć kromki razowego chleba. Koniecznie na zakwasie. 2 porcje: 1 pęczek białych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny 2 kromki żytniego chleba na zakwasie (ok. 60 g) opcjonalnie: chorizo(...)boczek Szparagi oczyszczamy, obieramy, kroimy na kawałki. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy szparagi. Gdy się lekko zrumienią dolewamy ok. 600 ml wody, doprawiamy i zagotowujemy. Gdy szparagi zmiękną, miksujemy je blenderem. Dodajemy chleb i sok z cytryny. Warto spróbować przed dodaniem soku. Sam chleb może wystarczyć, aby nadać kwasowości. Mieszamy, aby chleb rozmiękł i częściowo rozpuścił się w zupie. Można
Kucharzyca