awokado, sok z limonki, jajka ugotowane na twardo, zielone szparagi, olej rzepakowy, sól, cukier, Awokado przekroić wzdłuż na pół, przekręcić, rozdzielić połówki. Łyżeczką wyjąć miąższ. Dodać sok z limonki, 3 łyżki oleju rzepakowego i zmiksować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Szparagi umyć, odłamać końce. Pokroić w skośne plasterki. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Jajka i szparagi ułożyć(...)misce, przybrać "majonezem" z awokado. Przybrałam taglatelle ze szparagów. zastawa
królestwo garówKolejna miska zdrowia, które ostatnio są bardzo popularne i w których może znaleźć się niemal wszystko. Tym razem czarna soczewica, migdałowo- tuńczykowe kule, szparagi, szynka parmeńska oraz orzechy laskowe a całość polana pysznym dressingiem na bazie hibiskusa. Tyle zdrowia w jednym miejscu, kto by to widział! Składniki na tuńczykowo - migdałowe kule: 1 opakowanie tuńczyk Princes 250 gram twarogu(...)gram mąki migdałowej natka pietruszki sól, pieprz Pozostałe składniki miski zdrowia: czarna soczewica szparagi zielone kiełki groszku szynka parmeńska orzechy laskowe olej do smażenia sól, pieprz i czosnek do smaku Dressing hibiskusowy: 1 łyżka zaparzonego hibiskusa 2 łyżki oleju z pestek dyni odrobina miodu sól, pieprz Tuńczyk, twaróg i mąkę wymieszaj
Mango Papajawczorajszych klopsików z kurczaka przyrządziłam dzisiaj wraps. Nie są to też typowe wraps, bo do ich zrobienia użyłam naan. Czy ja dzisiaj w ogóle coś gotowałam? Tak, upiekłam szparagi , ziemniaki i pomidory oraz zrobiłam tzatziki. Póżniej tylko zmontowałam wraps. Super szybki obiad na dwa dni. Wczoraj klopsiki z makaronem , a dzisiaj wraps. Wy też gotujecie obiad(...)codziennie? Wraps z klopsikami Składniki: na 4 porcje 4 naan chlebki lub pita 20 klopsików z kurczaka, tutaj przepis ½ kg ziemniaków 250 g szparagów 4 małe pomidory kiściowe 2 łyżki oliwy sól i tymianek do smaku Tzatziki 250 ml greckiego jogurtu 1 ząbek czosnku 1 mały ogórek sól do smaku Ziemniaki obierz i pokrój w ósemki. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem
codojedzeniaSzparagi smakują zawsze i na każdy posiłek. Dziś przedstawiam szparagi dość szybkie w przygotowaniu i jakże pyszne. Szparagi tak podane to idealna przekąska czy śniadanie, polecam. Szparagi z prosciutto i jajem sadzonym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZielony kolor na talerzu jest dla mnie najbardziej apetyczny. Blanszowany szpinak, duszone szparagi ub krótko gotowany groszek. Natka pietruszki, koperek, bazylia i pozostałe zioła. Wszystko w tonie najbardziej apetycznych produktów, zdrowych a przy tym bardzo smacznych. Bardzo odpowiadają mi takie połączenia. Kiedy duszę dorsza w świeżych ziołach a do tego podaję ciekawą fasolę z warzywami i duszone szparagi oraz groszek(...)cukrowy. Nie wiem czy wiosną coś może smakować bardziej. Składniki (na 2 porcje): 300 gram dorsza świeże zioła: natka pietruszki, koperek, bazylia sok z cytrny, sól i pieprz szparagi groszek cukrowy fasola mung pomidorki koktajlowe cebula, czosnek olej do smażenia Dorsza doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zioła siekam. Wierzch dorsza posypuję ziołami
Mango PapajaSzparagi w sosie holenderskim chciałam zrobić już od dawna. Same szparagi bardzo lubię, więc byłam bardzo ciekawa jak będą smakowały w towarzystwie tego znanego sosu. Zastanawiałam się czy może on aż tak znacząco wpłynąć na smak, że wszyscy wokół się tym połączeniem tak zachwycają i czy jest to zachwyt uzasadniony. Teraz, po spróbowaniu, powiem Wam, że to faktycznie świetne połączenie(...)zdecydowanie zostaję fanką tego dania:) 2 żółtka 100 g roztopionego masła 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodowej musztardy sól szparagi Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki. Obwiązujemy je sznurkiem i gotujemy pionowo w osolonej i skropionej kilkoma kroplami soku z cytryny wodzie przez około 3-4 minuty. Żółtka umieszczamy w żaroodpornej miseczce. Kładziemy
Smaki Na TalerzuEksperymentów ze szparagami ciąg dalszy. Dziś sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną – sycąca, kolorowa i oczywiście smaczna! Bo jakby mogło być inaczej... The post Sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną – sezon na szparagi! appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comJeśli przygotowywaliście “ Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce ” i zostały Wam porcje szparagów owinięte szynką, możecie je wykorzystać do nowego dania, jakim jest “ Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem “. W przypadku tego dania nie trzeba przyrządzać jajka w koszulce (choć jeśli macie, można je użyć). Jajko wbijane jest bowiem w środek tortilli, gdzie przed rozlaniem(...)chroni je z jednej strony zgięcie placka, a z drugiej strony “mur” stworzony z poszarpanej mozzarelli. Zamiast zwykłych Tortilli polecam włoskie Piady. The post Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaCudowne, mięsiste szparagi, to jest to, co teraz najczęściej gości na moim stole. Kiedyś wydawało mi się, że szparagi to szparagi, i że nie ma znaczenia gdzie i jakie kupię, byle były świeże. Ale jednak nie. Te cienkie, które można znaleźć niemal w każdym markecie, oczywiście też nadają się do spożycia, ale ich smak lekko zawodzi. Najlepsze są te grube(...)sumie cena nie dziwi. Miałam ochotę sprowadzić je do własnego ogrodu warzywnego, ale czekać 3 lata na pierwsze zbiory- to chyba jednak nie dla mnie. Koniec końców, warto jeść szparagi, bo są pyszne i zdrowe :) Dzisiaj mam dla Was pieczone w folii mięsko, które skrywa cudownie zielone i pyszne szparagowe serce. Poznaj recepturę
Pichceniomaniabyć może i jeszcze więcej. My sami mamy ogromne bogactwo pyszności, dlatego warto je jeść, teraz gdy jest na nie sezon. A co warto jeść w maju? – warzywa szparagi Zarówno te białe, jak i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Przeciwdziałają tworzeniu się nowotworów, wspierają prawidłowy rozwój płodu i są jednym z najlepszych afrodyzjaków. Mają także wspaniałe właściwości(...)odchudzające! Po pierwsze są bardzo smaczne, a po drugie w 100 g jest zaledwie 18 kcal. Co więcej, pędy szparagów są także bardzo lekkostrawne. Czytaj więcej – przepisy ze szparagami w roli głównej rzodkiewka Mega zdrowe i niskokaloryczne warzywo – dostarcza wiele minerałów – głównie potasu, ale również wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, siarki, której zawdzięcza ostry smak, cynku, miedzi
365 dni dookoła kuchniSzaszłyki z przegrzebkami to zdrowa i szybka przekąska z grilla która pobudzi apetyt i na moment zaspokoi głód. Składniki (na 5 sztuk): 5 sztuk przegrzebków 5 sztuk szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów cienko krojonego boczku oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie : Z przegrzebków usuwamy włóknisty mięsień, opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na bardzo dobrze rozgrzanego grilla(...)wykładamy plastry boczku i podpiekamy je chwilkę tak aby miały rumieńce ale pozostały elastyczne. Z szparagów odłamujemy włóknistą część a pozostałą łamiemy na pół. Na patyk nabijamy pomidorka, kawałek szparaga, przegrzebka zawiniętego w boczek, ponownie kawałek szparaga i drugi pomidorek. Grillujemy na bardzo dobrze rozgrzanym grillu dosłownie po 3 minuty z obu stron. Podszas grillowania skrapiamy przegrebki kilkoma kroplami soku
Mechanik w kuchniFrittata u Włochów, a u nas omlet z dodatkiem warzyw. 120 g wędzonego boczku, 220 g szparagów zielonych, 50 g szalotki, łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 g sera (u mnie Provolone), Do miski wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Rozbełtać. Szparagi umyć, odłamać końcówki, pokroić na kawałki długości około(...)przesmażyć. Jeżeli boczek będzie zbyt chudy i nie wytopi się tłuszcz, należy dać łyżkę masła i wrzucić szalotkę. Chwilę poddusić. Jeżeli mamy za mało tłuszczu, dodać łyżkę masła, wrzucić szparagi. Przesmażyć. Wlać jajka i zamieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po 2 minutach posypać serem. Zapiekać dalej około 8 minut. najlepsze szparagi z Gospodarstwa Ludwik Majlert
królestwo garówSKŁADNIKI 4 filety z piersi indyka 500 g zielonych szparagów 500 g pomidorków 100 g wędzonej szynki oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 4 filetti di tacchino 500 g di asparagi verdi 500 g di pomodorini 100 g di speck olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Piersi z indyka lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Oczyszczamy szparagi(...)suchych i twardych końcówek, myjemy i dokładnie osuszamy. Na każdy filet kładziemy 4-5 szparagi. Mięso zawijamy w roladki i owijamy plasterkami wędzonej szynki. Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. Do formy w ykładamy roladki, szparagi oraz pomidorki. Mięso i warzywa skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocatego mogę zrobić na śniadanie. Podstawowa myśl ma być smacznie i szybko do zrobienia, ja naprawdę nie lubię stać nad garami ;) Tym razem w sobotni poranek zobaczyłam na stole szparagi, pomidory, pieczarki. Cebulę i czosnek zawsze mamy w domu, jajka też ;) I tak powstało to szybkie i pyszne śniadanie. Przepis na śniadanie ( tu wersja dla 1 osoby ) 4 zielone szparagi(...)cienki plasterek boczku kilka pieczarek 1 pomidor 1 jajko 1 kawałek selera naciowego sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki masła 2 łyżki wody Szparagom oderwałam zdrewniałe końcówki. Cebulę i czosnek obrałam i drobno pokroiłam. Pieczarki umyłam i pokroiłam na połówki. Pomidora umyłam i przekroiłam na pół, jedną połówkę pokroiłam w kosteczkę, drugą w ćwiartki
Kuchnia na wzgórzuSKŁADNIKI 400 g makaronu typu penne 400 g zielonych szparagów 100 g mozzarelli 50 g parmezanu 3 cukinie 3 dymki 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz Sos serowy 300 g sera emmental 200 g śmietany 30% 200 g mleka 50 g gorgonzoli 50 g parmezanu szczypta gałki muszkata ł owej s ó l, pieprz **** INGREDIENTI(...)gorgonzola 50 g di parmigiano un pizzico di noce moscata sa le, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. W międzyczasie oczyszczamy szparagi z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Cukinie kroimy w pionowe słupki a dymki w plasterki
La grande e la piccola cuoca