Szparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 2 jajka (wysokiej jakości) 100 ml różowego wina wytrawnego oliwa masło Wykonanie: Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę oraz czosnek. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy + 1 łyżkę masła. Dorzucić do niej czosnek, cebulę dymkę, szparagi i botwinkę, przyprawić solą morską... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...