Sezon na szparagi jeszcze trwa. Zielone szparagi im są młodsze tym znacznie lepsze. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja propozycja na fajne śniadanie, szybki obiad albo lekką kolację. Sklepy obecnie prześcigają się w promocjach, więc zielone szparagi kupicie bardzo tanio. Jeśli nie mieliście wcześniej okazji ich spróbować, to koniecznie to zróbcie. Składniki pęczek zielonych szparagów 4 jajka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Po pierwsze primo:Wolałabym taką tartę na cieście kruchym, ale na francuskie nie mogę narzekać. Na kruche najzwyczajniej w świecie nie mam teraz czasu :)Po drugie
bistro mamaSzparagi w boczku z żółtym serem to świetne danie na romantyczną kolację. Nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych i co ważne przygotujemy je maksymalnie w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Błyskawiczne danie z zielonych szparagów. Szalotka z solą to znakomity dodatek. I jeszcze chili i oliwa. Mniam!przepis oryginalny tutajskładniki500g zielonych szparagów1 mała(...)szalotka1 suszone czerwone chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili (ile kto lubi)1 cytrynaPrzygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą, gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy! Następnie cieniutko pokroić szalotkę, połączyć ją z dużą szczyptą soli
Stare Garybardzo prosty, ale i niezwykle smaczny sposób przygotowania zielonych szparagów. Doskanała przystawka. Parmezan , oliwa, cytryna to świetne dodatki do szparagów. Bardzo polecam!Przepis z książki "Jamie at home" Jamie'go Oliver'askładniki ( 2 porcje)1 pęczek zielonych szparagówsok z 1/2 cytrynyoliwa z oliweksól morskaświeżo zmielony czarny pieprzparmezan w kawałku, do starciaprzygotowanieUmyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy! Dobrze nagrzać patelnię grillową, bez tłuszczu , rozłożyć równomiernie szparagi i grillować
Stare GaryByła krótka przerwa od szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem mogę wrzucić kolejny szparagowy przepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno ! Inspiracja Sto kolorów w kuchni. Tarta z zielonymi szparagami Składniki(...)Ciasto250 g mąki pszennej150 g zimnego masła 1 łyżeczka soliszczypta cukru1 jajko1 łyżka mlekaNa farsz:3 jajka120 ml śmietany 30%75 g sera feta10 - 12 zielonych szparagówsólpieprz czosnkowysuszony tymianek Wykonanie:Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy
Kulinarne przygody Gatitycałkiem pożywna. Jajko w koszulce położone na grzance, wylewające się żółtko - to bardzo smakowite połączenie! Oryginalny przepis tutajskładniki ( 4 porcje)500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte oliwa z oliwek 2 średnie białe cebule, obrane i posiekane 2 łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien, pokrojone na mniejsze kawałki1 por, biała(...)kurczaka)sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 4 małe jajka 4 kromki ciabattykawałek masłaoliwa z oliwek do podaniaprzygotowaniePrzygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać. Zielonych szparagów nie obieramy. Pokroić łodygi szparagów na mniejsze kawałki, zostawiając całe główki. Główki odłożyć na bok.W dużym, głębokim rondlu z grubym
Stare Garylodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Najprostsza tarta z zielonymi szparagami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette 200 ml śmietany
Kulinarne przygody GatityOj ! To była bardzo smaczna przekąska. A że sezon szparagowy pomału zbliża się do końca, warto jeszcze przez chwilę nacieszyć się tym warzywem. Użyłam
Stare Garyszparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami(...)mozzarellą makaron z sosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Szparagowa misa rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewek świeże zioła do posypania ( u mnie
Kulinarne przygody Gatityciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz, Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej
Anioły w kuchniŁosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon szparagowy w pelni.Oto moja szparagowa propozycja, wiosenny flammkuchen z zielonymi szparagami i fososiem.Przepis na tradycyjny flammkuchen znajdziesz tutaj:klik.Dzisiejsza wersja jest z pelnoziarnistej maki orkiszowej.Ma zatem dwa plusy dla naszego zdrowia,pierwszy to maka pelnoziarnista,drugi to losos,ktory zatroszczy sie o zaopatrzenie naszego organizmu w kwasy omega-3.Jesli lubisz szparagi wiecej ciekawych i wyprobowanych przepisow znajdziesz tutaj:klik.Przejrzy(...)minuty w goracej wodzie (zielonych szparagow nie obieramy).Lososia pokroic w kostke.Szczypiorek posiekac,wymieszac z Creme Fraiche i mocno doprawic sola i pieprzempiekarnik rozgrzac do 250°C.Ciasto podzielic na 4 czesci .Kazda cieniutko rozwalkowac na blacie podsypanym delikatnie maka.Rozwalokowane placki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Na plackach rozsmarowac smietane i ulozyc obgotowane,osuszone szparagi oraz kawalki lososia.Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pęczek szparagów – 1 łyżeczkę tahiny – 1 łyżkę jogurtu (użyłam jogurtu sojowego) – 2 ząbki czosnku – sok z cytryny (wyciskany) – garść czarnego prażonego sezamu Szparagom odrywamy końcówki i gotujemy (zielonych szparagów nie obieramy). W tym czasie przygotowujemy sos – mieszamy tahinę, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty sok z cytryny. Ugotowane, gorące szparagi kładziemy na talerzu, polewamy sosem. Dekorujemy prażonym sezamem
Szybko Tanio Smaczniejest uwielbiane przez Francuzów. Niestety w Polsce uważane jest za danie luksusowe i sklepy traktują je w ten sam sposób bardzo często narzucając wysoką cenę za ten składnik. Zielone szparagi to warzywo niskokaloryczne więc idealnie będzie pasowało jako składnik każdej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin. Największą grupę stanowi witamina C, ale znajdziemy również witaminę K, potas oraz(...)jako składnik wielu diet polegających na oczyszczaniu organizmy. Dziś jednak połączymy zdrowe szparagi z odrobinę mniej zdrowym boczkiem :) Składniki (na 2 porcie) 150g makaronu do spaghetti pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 150 g boczku 2 jajka odrobina natki pietruszki sól pieprz 30g parmezanu Carbonara ze szparagami – przepis Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni podsmażamy boczek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!