podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍. Na blogu znajdziecie parę inspiracji jak je przygotować: Ziołowa sałatka ze szparagami Wiosenna sałatka ze szparagami Ciepła sałatka ze szparagów z fetą Risotto z białymi szparagami Zielone szparagi z sadzonymi jajkami Frittata ze szparagami Tagliatelle ze szparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Tarta z zielonymi szparagami Tarta ze szparagami i pomidorami Tartaletki ze szparagami Szparagi gotowane na parze Pizza z zielonymi szparagami Zielona pizza ze szparagami Omlet ze szparagami i chili Proporcje dla 1 osoby Czas wykonania: 15 minut Składniki: 2 wiejskie jajka 6 zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili sklarowane masło do smażenia sól pieprz natka do posypania Wykonanie
Kulinarne przygody Gatitytroszkę na smak szparagów, ale co tam. Dziś krótko więc o tym, jak ugotować szparagi, by było smaczne. Sposobów na przygotowanie szparagów jest mnóstwo. Teraz, gdy znam smak szparagów, będę testować je w innych wersjach. Niżej znajdziesz kilka rad, jak przygotować i ugotować szparagi zielone i białe. Jak przygotować szparagi? Szparagi zielone umyj, nie trzeba ich obierać(...)telewizji śniadaniowej. Szparagi utnij - ja odcięłam ok 1/3 jaśniejszej, grubszej części na dole, która jest zdrewniała. Podobno można też odłamać tę część - po ugięciu szparag sam powinien się złamać we właściwym miejscu. Ja poszłam na łatwiznę, więc ucięłam wszystkie związane razem szparagi. Minus tego taki, że w niektórych szparagach nie ucięłam wszystkiego. Wodę na szparagi zagotuj z niewielką ilością
Anioszek w kuchnitroszkę na smak szparagów, ale co tam. Dziś krótko więc o tym, jak ugotować szparagi, by było smaczne. Sposobów na przygotowanie szparagów jest mnóstwo. Teraz, gdy znam smak szparagów, będę testować je w innych wersjach. Niżej znajdziesz kilka rad, jak przygotować i ugotować szparagi zielone i białe. Jak przygotować szparagi? Szparagi zielone umyj, nie trzeba ich obierać(...)telewizji śniadaniowej. Szparagi utnij - ja odcięłam ok 1/3 jaśniejszej, grubszej części na dole, która jest zdrewniała. Podobno można też odłamać tę część - po ugięciu szparag sam powinien się złamać we właściwym miejscu. Ja poszłam na łatwiznę, więc ucięłam wszystkie związane razem szparagi. Minus tego taki, że w niektórych szparagach nie ucięłam wszystkiego. Wodę na szparagi zagotuj z niewielką ilością
Anioszek w kuchniwszytko będzie pasowało. Na blogu pojawiły sie również inne dania ze szparagami w roli głównej. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie; zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami(...)tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami frittata: szparagi, papryka szparagi z sezamem frittata ze szpinakiem sałatka: szparagi szpinak i mozzarella ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . Sałatka ze szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 dojrzałe pomidory 50 g sera feta
Kulinarne przygody Gatityskładników mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi. Są szczególnie polecane kobietom w ciąży, bowiem odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagają karmienie piersią. Wyróżniamy 3 rodzaje szparagów: białe , zielone , fioletowe . Zielona odmiana szparagów jest najbardziej delikatna. Zielone szparagi z szynką parmeńską - składniki: pęczek zielonych szparagów (ok. 12-15 szparagów) szynka parmeńska (tyle plasterków ile mamy szparagów) łyżka masła(...)szynki parmeńskiej i podsmażamy na maśle. Smażymy je ok. 3 minut z każdej strony. Tak podane zielone szparagi z szynką parmeńską, mogą być świetnym pomysłem na romantyczne śniadanie , nie napisałem tego na początku, ale szparagi to świetne afrodyzjaki :) Post Zielone szparagi z szynką parmeńską pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świetnie sprawdzi się także, jako lekki obiad w upalne dni. Zielone szparagi z jajkiem sadzonym - przepis: Odcinamy ze szparagów zdrewniałe końcówki, a następnie wkładamy je pionowo do gotującej się wody. Gotujemy przez 8 minut. Wodę wcześniej dosładzamy łyżeczką cukru i solimy łyżeczką soli. Kiedy szparagi będą się gotować na patelnię wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy pod przykryciem(...)Możecie użyć także tostera. Szparagi wykładamy na talerz, na nich układamy jajka sadzone i całość podajemy ze świeżymi grzankami. Smacznego! Przepisy na szparagi: Zielone szparagi z szynką parmeńską Jak przygotować białe szparagi Post Zielone szparagi z jajkiem sadzonym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba
Kulinarne przygody Gatityszparagi trwa krótko więc nie przegapcie momentu na spróbowanie tej wyśmienitej mieszanki sezonowości z odrobiną nonszalancji. Składniki : Na terrinę : 500 g białych szparagów 500 g zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej 35 ml świeżo wyciskanego soku z cytryny (ok. 1/2 dużej cytryny) 4 łyżki żelatny 2 jogurty(...)czasie obieramy od 2/3 wysokości zielone szparagi odcinając również zdrewniałe końce . Zielone szparagi w całości wkładamy do garnka z gotującymi się białymi szparagami. Razem wszystko gotujemy również przez 5 minut. Po tym czasie szczypcami lub łyżką cedzakową wyjmujemy zielone szparagi, które osączamy lekko studzimy a następnie kroimy na ok.1 cm kawałki. Główki zostawiamy do salsy
vaniliowoczekoladowaZielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z najlepszym szynek świata i polane aksamitnym sosem holenderskim (oczywiście ubijanym ręcznie, bez żadnych fiksów!). Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim to coroczny hit sezonu. Składniki: – 1 pęczek zielonych(...)wolno przerwać) energicznie ubijać sos. Powinien być kremowy, gęsty, o konsystencji majonezu. Polać nim przygotowane szparagi i podawać natychmiast (sosu holenderskiego nie przechowujemy, nie mrozimy, nie podgrzewamy). Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim to klasyka i jeden z najlepszych sposobów na szparagowy sezon. Podobne przepisy Sos tatarski prawdziwy Krem szparagowy biały Zielone szparagi z jajkiem Zrazy wołowe
Pociąg Do Kuchnidzień wracać z zakupów z pęczkiem zielonego lub białego warzywa, prawda? :) Jednak ciągle pamiętam gdy po raz pierwszy je kupiłam i przygotowałam...Lepiej nie wspominać jak to było, ale zbyt dobrze i smacznie na pewno nie :) Dlatego abyście również nie popełnili moich błędów powiem Wam, jak przygotować szparagi :) Zielone czy białe? Szparagi występują(...)blisko 200 gatunkach (w większości rosną w Afryce), ale w Polsce i na świecie najpopularniejsze są szparagi zielone i białe, więc o nich będzie mowa :) Szparagi białe to nic innego jak szparagi...zielone, jednakże te rosną pod ziemią, nie mając dostępu do światła. Czasem zdarza się, że mają lekko fioletowe główki - nie znaczy to, że są zepsute
chili & sugarZielone szparagi są nie tylko zdrowe i pyszne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie musimy ich obierać – wystarczy, że obetniemy zdrewniałe końcówki. Zobacz jak przygotować szparagi(...)przygotować zielone szparagi googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Do gotowania szparagów używamy wysokiego i wąskiego garnka – możemy również zdecydować się na zakup specjalnego naczynia. Posiada ono sitko, dzięki któremu łatwiej wyciągniemy szparagi z wody. Podczas gotowania szparagi powinny być ułożone pionowo, a główki muszą wystawać ponad linię wody. Wygodnym sposobem jest związanie szparagów nitką, by utrzymywały
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szparagi – są delikatniejsze w smaku. Fioletowe szparagi – mają intensywny zapach i są najsłodsze. JAK WYBRAĆ ŚWIEŻE SZPARAGI? To jest ten najważniejszy krok! Na targach, straganach czy też w sklepach sięgajmy tylko po te szparagi, których główki są zamknięte. Ścięte końce warzyw powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste. Przy pocieraniu o siebie powinny charakterystycznie skrzypieć. PRZYGOTOWANIE SZPARAGÓW(...)dzięki samej parze. Czas gotowania zielonych szparagów to ok. 7 – 10 minut. Po tym czasie szparagi powinny być miękkie, ale nie przegotowane. BIAŁE SZPARAGI: Białe szparagi najpierw myjemy, a następnie obieramy, pomijając główki. Obieranie zaczynamy pod główką i kierujemy się w dół, usuwając wszystkie włókna. Musimy odciąć również zdrewniałe końcówki. Świeże szparagi wymagają usunięcia niewielkiej części
Ostra na SłodkoDziś prezentuję obiad dla prawdziwych smakoszy. Upieczemy filety pstrąga łososiowego, skropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć im będzie przepyszna sałatka z zielonych szparagów i fasoli szparagowej oblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę!Składniki:4 filety z pstrąga łososiowegosok z połówki pomarańczyoliwa z oliwekłyżka świeżej szałwii, posiekanejświeżo mielony(...)uzyskamy gęsty sos. Zdjąć z ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę ubić mikserem do uzyskania puszystej masy. Powoli wmieszać ją w sos. Podawać od razu z upieczonym pstrągiem i sałatką.Zielona sałatka ze szparagów i fasolki:2 pęczki szparagów400 g zielonej fasolki szparagowej100 g obranych pistacjigarść listków świeżej szałwii75 ml oliwy z oliwekkilka kropel winnego octuSzparagi i fasolkę umyć i obrać. Następnie
Food SquareBardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych gruntowych150 g fasolki szparagowej1 cebula1/2 pęczka szczypiorkusos1/3 szklanki oliwysok z 1 cytrynysólpieprzew łyżeczka mioduprzygotowanieWarzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, groszek cukrowy obrać z łyka i odciąć końcówki, ogórki obrać, obciąć końcówki fasolki szparagowej
Stare Gary