zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:4/119)

Jak ugotować zielone szparagi 133

trzeba się z nimi zbyt długo bawić Zielone szparagi gotujemy około 8 minut, a białe nieco dłużej – 10-15 minut. Białe szparagi są bardziej włókniste, trzeba je obierać. Owszem są w sprzedaży urządzenia do obierania szparagów, ale ja białe obieram ręcznie i chwilkę z nimi schodzi Szparagi zawsze wybierajmy jędrne, świeże, a jeli już kupicie te z nieco(...)bardziej zdrewniałymi końcami – nie martwcie się też nie będą najgorsze Myję szparagi. Zielone szparagi zawsze uginam jak na poniższym zdjęciu, one zawsze ułamią się między zdrewniałą częścią a tą jędrną. Można też odciąć nożem. Szparagi związujemy sznurkiem tuż pod główkami. Wkładamy do osolonej wody i gotujemy ok 8 minut. Główki powinny być ponad powierzchnią wody, bo szybciej stają

MojaQchnia.pl
Zielone szparagi z jajkiem 137

Zielone szparagi z jajkiem to jedna z najprostszych ciepłych przystawek. Choć w dużej ilości może stać się daniem głównym :) Zielone szparagi lekko podpiekamy w piekarniku, by stały się chrupiące, a potem rozkoszujemy się rozlewającym się na nich aksamitnym żółtkiem.   Składniki (na 2 porcje): – pęczek zielonych szparagów – 2 łyżka masła – sól i pieprz grubo(...)twardo – też da się zjeść. Szparagi wyłożyć na talerz, ostrożnie położyć na nich jajko, posypać solą i pieprzem. Podawać na ciepło. Podobne przepisy Inny tatar z łososia Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem hole... Krem szparagowy biały Roladki z wędzonego łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height

Pociąg Do Kuchni
Jak obrać i ugotować szparagi 104

wyborze szparagów zwróćmy uwagę na to, czy są jędrne, soczyste, twarde, niezwiędnięte i mają zamknięte główki. Zielone szparagi wybierajmy cieńsze o jednolitym kolorze, białe szparagi powinny mieć przybliżoną długość. Przygotowanie szparagów nie wymaga akrobatycznych umiejętności. Białe szparagi obieramy zawsze. Zielone nie wymagają obierania. W obydwu przypadkach odcinamy końce. Są dwie szkoły – jedna każe wyginać szparaga i on pęknie(...)szparag będzie niesmaczny i nadający się tylko na paszę dla zwierząt. Gotowanie też jest proste. Wystarczy woda z odrobiną soli i cukru. Trzeba pamiętać, że główki, w przypadku zielonych szparagów, są bardzo delikatne i dochodzą szybciej niż reszta łodygi. Dwa sposoby gotowania szparagów, bez posiadania specjalnego garnka za milion euro: 1. Szparagi zielone – związany bawełnianym sznurkiem pęczek wsadzam

ladykitchen
Zielone szparagi pieczone w piekarniku 236

Kolejna, szybka metoda na zielone szparagi. Tym razem pieczone w piekarniku. Sprawdzam różne metody przygotowania zielonych szparagów(...)jest bardzo wygodna , polecam! składniki 500 g zielonych szparagów sól pieprz sok 1 1/2 cytryny oliwa z oliwek Przygotowanie Przygotować szparagi.  Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać, co jest chyba najlepszą metodą, gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy!   Szparagi włożyć do naczynia

Stare Gary
Najlepsze przepisy na szparagi 102

smakowite i zdrowe warzywo. Oto według mnie najlepsze przepisy na szparagi 😍. Serdecznie też zapraszam Was do podzielenia się ze mną Waszymi szparagowymi inspiracjami w komentarzach pod postem. Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską Omlet ze szparagami i chili Sałatka z bobem i szparagami Ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka z mozzarellą Wiosenna sałatka ze szparagami Risotto(...)szparagami Zielona pizza ze szparagami Szparagi z sadzonymi jajkami Omlet ze szparagami i pieczarkami Tagliatelle ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Pizza z zielonymi szparagami Tartaletki ze szparagami Tarta ze szparagami Tarta z zielonymi szparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Pieczone szparagi Szparagi z sezamem

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z zielonymi szparagami 154

Tarta z zielonymi szparagami to nasza Kuroniowa obowiązkowa pozycja, podczas majowego wysypu tych wspaniałych warzyw.   Nie wiem jak Wy ale ja już przebieram nóżkami, na myśl o szparagach. Nie ma chyba drugiego takiego warzywa, na które bym tak bardzo czekał. Kocham ich uniwersalność, kruchość i smak. Pisałem(...)już o tym w jednym z moich wpisów. Przepis na mistrzowskie szparagi. Przygotowana dzisiaj tarta z zielonymi szparagami idealnie zwiastuje miesiąc maj.   Do wykonania tarty, użyliśmy z Bogusią naszego sprawdzonego w 100% przepisu na kruche ciasto. Jest najłatwiejsze, najtrwalsze ze wszystkich które wypróbowaliśmy, nie trzeba

kuron.com.pl
Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą 115

Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, i … się zakochałam :) W tym roku zrobiłam tyle dań ze szparagami, że aż wstyd iż się z Wami nimi wszystkimi nie podzieliłam :( Postaram się to nadrobić, zaczynając od dzisiejszego przepisu. Dzisiaj bowiem polecam grillowane zielone szparagi z upieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi(...)pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią

Moja Delicja
Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą 116

Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, i … się zakochałam :) W tym roku zrobiłam tyle dań ze szparagami, że aż wstyd iż się z Wami nimi wszystkimi nie podzieliłam :( Postaram się to nadrobić, zaczynając od dzisiejszego przepisu. Dzisiaj bowiem polecam grillowane zielone szparagi z upieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi(...)pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią

Moja Delicja
Ekspresowa tarta ze szparagami 117

Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów wystawały nieco ponad poziom wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki.  Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez(...)odkładamy na bok, resztę szparaga kroimy w plastry około 0,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. podsmażamy na pozostałym maśle, dodajemy pokrojone kawałki szparagów, około 100 ml ciepłej wody i gotujemy przez około 10 minut. Mieszamy ricottę z jajkami,solą, pieprzem, pozostałym parmezanem, śmietankę i podgotowanymi kawałkami szparagów. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości

bistro mama
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, laktozy i jajek) 193

Korzystam z sezonu na szparagi i tak jak obiecałam wpada pierwszy przepis z nimi w roli głównej. Dzisiaj zapraszam na lekki, zdrowy i przepyszny krem z zielonych szparagów, który jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu. Znakomity na śniadanie, obiad i kolację a także na wizytę gości bo nie tylko smakuje, ale i prezentuje się wspaniale Składniki na 4 porcje(...)pęczek zielonych szparagów (ok 500 g – po odcięciu łodyg ok 400 g) 50 g tłuszczu ( masło klarowane , smalec , olej kokosowy , oliwa z oliwek ) 50 g cebuli 5 g (2 ząbki) czosnku 1 litr rosołu (bulionu warzywnego – osoby na redukcji) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie śmietana 30% lub śmietanka kokosowa opcjonalnie

Ola la LCHF
Combo sezonowe 91

siebie i pod swoje smaki i zachcianki. A że takie dni zdarzają się niezwykle rzadko, to postanowiłam połączyć, to co uwielbiam w tym sezonie: CYKORIĘ, FENKUŁ i ZIELONE SZPARAGI. Plus orzechy włoskie, taki mój must have w kuchni. Składniki na dwie porcje: (umownie dwie, bo chyba zdajecie sobie sprawę, że wcięłam sama wszystko) 2 cykorie 1 fenkuł (koper włoski(...)wino ryżowe lub zamienniki, łyżeczkę miodu, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż fenkuł zmięknie (ok. 10 minut). Koper wraz z powstałym sosem przekładamy do brytfanki. Szparagi zielone: Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Dokładnie myjemy (szczególnie główki szparagów) pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Dwa szparagi zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. Wersja opcjonalna. Można pominąć, albo

gutfut
KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW 119

Krem z zielonych szparagów – pyszna i aromatyczna zupa, którą przygotujecie bardzo szybko. Taka zupa to pomysł na lekki i aksamitny posiłek. Zapraszam do spróbowania! 🙂 Składniki/2-3 porcje: – 500g zielonych szparagów – 1 łyżka oleju – 1 mala cebula – garść świeżej bazyli – 1 ząbeczk czosnku – sól, pieprz – 1 łyżeczka suszonego Czytaj więcej → Artykuł(...)KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać 139

obgotowaniu dobrze jest wrzucić szparagi do lodowatej wody, żeby zachowały ładny, zielony kolor. Jeśli gotujecie zup krem ze szparagów, przed podaniem przetrzyjcie ją przez gęste sito, żeby pozbyć się łykowatych fragmentów. Dotyczy to w szczególności szparagów białych. Jak wybrać szparagi Sprawa jest dość prosta: kupujcie szparagi sprężyste, soczyste, świeże, o gładkiej skorce i zwartych główkach. Jeśli są wysuszone, końcowi zdrewniałe(...)miejscu odcinamy zdrewniały kawałek. Tyle teorii. Zresztą nie ma się co o metodach obróbki szparagów rozpisywać, bo jest to warzywo niesłychanie wdzięczne do przygotowania. Polecamy Wam do wypróbowania kilka przepisów ze szparagami, prostych i smacznych. SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI

Niedzielny kucharz
Risotto z kurczakiem i szparagami 162

Risotto z kurczakiem i szparagami to moja autorska wersja tego włoskiego dania. Połączymy tutaj zarówno ostrość pasty curry z delikatnym smakiem zielonych szparagów. Risotto przygotowuje się wbrew pozorom bardzo prosto jednak wymaga od nas odrobimy cierpliwości podczas gotowania ryżu. Myślę, że jednak warto bo danie wychodzi pyszne i delikatne zarazem w smaku :) Spróbujcie, myślę że się nie zawiedziecie :) Składniki(...)risotto 600 ml bulionu 1 pierś z kurczaka 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 mała cebula odrobina oleju 30g parmezanu 8 zielonych szparagów Risotto z kurczakiem i szparagami – przepis Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Następnie kroimy je w mniejsze kawałki. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza ze szparagami i jajkiem 115

wierzch nieco świeżej kolendry. To kto się skusi przygotować ją razem ze mną? Na blogu znajdziecie również przepis na dwie inne propozycje ze szparagami: pizzę z zielonymi szparagami zieloną pizzę ze szparagami Pizza ze szparagami i jajkiem Czas przygotowania:  180 minut Proporcje  na 3 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli(...)ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy: kilkanaście zielonych szparagów 3 łyżki serka śmietankowego  2 jajka ugotowane na twardo 2 plastry sera pleśniowego sól morska oliwa z oliwek EV    listki kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania