ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak. A jeśli nie zupa, to co ? Może tarta, risotto, makaron ? PRZEPISY oczywiście na blogu. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z ZIELONYMI SZPARAGAMI Składniki(...)zupę krem z zielonymi szparagami: 350 g zielonych szparagów 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości ) 1 mała cukinia 1 średnia cebula 500 ml wody 100 ml śmietanki 30 % sól biały pieprz zielona pasta curry - według uznania ( można pominąć ) 2 łyżki oliwy Wykonanie kremu z zielonymi szparagami: Cebulę pokroić w piórka, cukinię w półtalarki, pietruszkę w kostkę. Ze szparagów
kolorowotorcikowoSezon na szparagi w pełni! Jeśli macie dość gotowanych lub pieczonych szparagów, to zróbcie razem z nami prostą i delikatną zupę krem z zielonych szparagów z nutką ostrości. Zaczynamy! ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 500 g zielonych szparagów 1 dużą cebulę 1 zieloną papryczkę pepperoni 2-3 ząbki czosnku(...)ścieramy na tarce obrany imbir, a papryczkę kroimy w cieniutkie paski, następnie wrzucamy ją do garnka na rozgrzaną oliwę. Całość chwilę smażymy i na koniec dodajemy kurkumę. Zielone szparagi myjemy i odcinamy grube końce. Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki i wrzucamy na chwilę do garnka z oliwą. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa
Bananowe PoleJakiś czas temu dostałam ogromne pudło produktów Uncle Bens. Było w nim między innymi kilka pudełek różnych rodzajów ryżu. Dzisiaj przepis na pyszne ryżowe kulki z dodatkiem zielonych szparagów i selera naciowego. Doskonale sprawdził się w nim ryż risotto Uncle Bens. Zjedliśmy je z zielonymi(...)szparagami upieczonymi na patelni grillowej, ale równie smaczne będą podane z zieloną sałatą. Bardzo polecam! Składniki 8 sztuk, 2 porcje 80 g ryżu risotto Uncle Bens oliwa z oliwek 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku 60 ml białego wina ok 300 ml gorącego bulionu (nie trzeba zużyć całego) 50 g (1 łodyga) selera naciowego 3 zielone
Stare Garyczas temu totalnie skradły moje serce również przegrzebki. To połączenie jest dla mnie idealne. Lepiej już być nie może. Składniki (na 2 porcje): Risotto z groszkiem mrożonym i szparagami zielonymi: 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 lampka białego wina 500 ml bulionu drobiowego/ warzywnego lub wywaru na owocach morza 1 cebula(...)ząbki czosnku 50 gran startego parmezanu 50 gram masła + 1 łyżka 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 szklanki mrożonego groszku 1/2 pęczka zielonych szparag szczypta soli i pieprzu Duszone główki szparag z zielonym groszkiem (jako dekoracja): wszystkie główki zielonych szparag użytych do risotto powyżej 3 łyżki mrożonego groszku 2 łyżki masła świeżo zmielony pieprz szczypta soli Smażone
Mango Papajaidealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Korzystajcie ze szparagów, bo sezon na nie szybko minie. Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków 0,5 kg zielonych szparagów pęczek rzodkiewki pęczek koperku sól pieprz Dressing: 50 ml octu winnego 100 ml oliwy extra vergine lub oleju roślinnego szczypta soli morskiej szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżka(...)Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy, a gdy lekko przestygną obieramy i kroimy w pół-plastry. Przed gotowaniem szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Zielone szparagi najlepiej jest gotować na stojąco: związujemy je nitką, by równo się gotowały, wstawiamy do garnka z gotującą się osoloną wodą z dodatkiem szczypty cukru. Główki zielonych szparagów
Smakowity Blog Kulinarnyświeżość można sprawdzić także pocierając szparagami o siebie, gdy wydają charakterystyczny "skrzypiący" dźwięk, to znaczy, że są świeże. Najlepiej w sklepie szukajcie tych, które stoją w wodzie. Zielone szparagi: pęczek zielonych szparagów pół łyżeczki cukru szczypta sody oczyszczonej (opcjonalnie) sól Zielone szparagi nie wymagają obierania, więc tylko je myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie odkrawamy(...)się do jedzenia. W większym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją do smaku, dodajemy cukier. #Przydatne info: Do wody dodajcie szczyptę sody oczyszczonej, dzięki temu szparagi zachowają swój piękny zielony kolor. Szparagi można gotować na stojąco - wystarczy lekko związać je sznurkiem i wstawić do wody, tak by główki wystawały poza wodę. Można także ugotować je na leżąco - wybór należy
Cooking MonsterŚwietna zupa kremowa, odpowiednio gęsta i dobrze doprawiona, lekko pikantna, tak jak lubimy;) Dzisiaj zrobiona ze szparagów zielonych i białych, można całość zmiksować, lecz przy niewielkim nakładzie pracy, mamy zupkę dwukolorową, która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;) Podałam ją na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prawda że to zgrany duet ? :) udko z kurczaka(...)skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki imbiru sól i biały pieprz grzanki lub groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK ) Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso
Takie tam pichceniegrillowania ich zaczęłam, bo sezon grillowy rozpoczęłam. Zielone i białe szparagi z salsą z warzyw grillowanych podałam i zapewniam w nich się rozsmakowałam. Składniki : 200 g szparagów zielonych, 200 g szparagów białych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części), 1 łyżeczka soku z cytryny, listki świeżego oregano, pieprz(...)ruszcie i grillujemy na złoty kolor (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Pod koniec solimy. Na foli z dodatkiem oleju grillujemy szparaga zielonego pokrojonego w bardzo cienkie paski. Szparagi mieszamy i układamy na talerzu, polewamy salsą, dodajemy listki oregano, grillowane pomidorki i paseczki grillowanego szparaga. Smacznego
Moniki Smakołykiszparagi to moje ulubione wiosenne warzywo. Mogę jeść je codziennie, w różnych postaciach, ale najbardziej lubię gotowane al dente, nawet polane tylko oliwą. Dzisiaj podaję przepis na prosty, zdrowy sos – dip, który może być podawany nie tylko do szparagów, ale i do marchewki, selera naciowego, kalarepki. Zielone szparagi(...)układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. Natomiast inulina zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Szparagi zielone uważane są również za skuteczny afrodyzjak. Składniki: • pęczek zielonych szparagów • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • ok. 10 liści bazylii • sól, pieprz
To co kochamSzparagi zielone pieczone pod panierką z bułki tartej i parmezanu Jesteśmy w sezonie na szparagi od kwietnia do czerwca, korzystajmy wiec, ponieważ warzywa te są bardzo dla nas zdrowe, a wachlarz kulinarny nieograniczony. Przygotowanie takich szparag nie wymaga ani czasu ani wysiłku. Po upieczeniu świetnie sprawdza się jako przystawka oraz jako dodatek do dan głównych. Jedna(...)Składniki: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Przygotować szparagi do pieczenia. Obciąć drewniane końcówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, dodać posiekany czosnek, skropić oliwą i wymieszać. Na koniec posypać szparagi przygotowaną panierką z bułki tartej
Wino Francja Kuchniapoprawiły nastrój i pozwoliły romantycznie spędzić wieczór. Do tego zestawu polecam jeszcze kieliszek czegoś z bąbelkami😉, i miły wieczór gwarantowany. Składniki: sałata rzymska (mała główka) 250 g zielonych szparagów 250 g truskawek 2 łyżki płatków migdałów krem balsamiczny Dressing: 2 łyżki octu winnego 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju roślinnego szczypta soli morskiej szczypta świeżo zmielonego czarnego(...)łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Liście sałaty rwiemy na kawałki, truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Szparagi gotujemy. Przed gotowaniem szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Zielone szparagi najlepiej jest gotować na stojąco: związujemy je nitką, by równo się gotowały, wstawiamy do garnka z gotującą się osoloną wodą z dodatkiem szczypty cukru. Główki zielonych szparagów
Smakowity Blog KulinarnyDELIKATNA I PRZEPYSZNA ZUPA ZE SZPARAGAMI! ZIELONE SZPARAGI NA OBIAD! PRZEPYSZNA ZUPA DLA DZIECI! Szparagi zielone to jedno z moich ulubionych warzyw. Czekam na nie całą długą zimę. Kocham je za ich delikatny i wykwinty smak. Za przepiękny kolor. Za to, że mogę je łączyć z tak wieloma różnymi składnikami. Za to, że robi się je w kilka(...)masz użyj normalnego nożyka do obierania np. marchewki). PRZEPIS NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI: - 1 golonka z indyka - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 dużej cebuli - 1/4 pora - pęczek szparagów zielonych - 150 ml mleka 3,2% - 1 szklanka suchego makaronu - 4 litry wody - sól - pieprz - 3 łyżki masła Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka włóż mięso, dodaj
SMYKWKUCHNIwypieczona, boki są chrupiące, środek delikatny. Takie cienkie ciasto na pizzę jest błyskawiczne do zrobienia i świetnie smakuje ze wszystkimi dodatkami jakie sobie wymarzycie! Ja użyłam dziś świeżych zielonych szparagów, oliwek, dobrej jakości włoskiej oliwy i sera mozzarella di bufala. Wy śmiało możecie spróbować z mięsem wędlin, pieczarkami czy tez ulubionymi warzywami. Koenicznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało(...)cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ). Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą. Układamy dodatki ( w moim przypadku pokrojone zielone szparagi, zielone oliwki i ser mozzarella oraz przyprawy do smaku ) i zapiekamy ok. 10-12 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika ( ok. 220C ). Smacznego
Ostra na Słodkozdrowe warzywo, jak tylko się da :-). Dziś zapraszam na pizzę z zielonymi szparagami. A na blogu znajdziecie również inną wersję na pizzę ze szparagami,i, czyli zieloną pizzę . Pizza z zielonymi szparagami Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej(...)wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: kilka zielonych szparagów 1 opakowanie małych kulek mozzarelli 2 łyżeczki oregano sól morska świeże oregano oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche
Kulinarne przygody GatityIdealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pyszne, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie składniki schłodzone): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka(...)główką, zawinięte w szynkę ułożyć na wierzchu. 3) Całość piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 4) Gotowy kisz udekorować startym parmezanem. Artykuł Quiche z zielonymi szparagami pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.me